Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પટિસમ્ભિદામગ્ગ-અટ્ઠકથા • Paṭisambhidāmagga-aṭṭhakathā |
૧૩. વિમુત્તિઞાણનિદ્દેસવણ્ણના
13. Vimuttiñāṇaniddesavaṇṇanā
૬૪. વિમુત્તિઞાણનિદ્દેસે સક્કાયદિટ્ઠીતિ વિજ્જમાનટ્ઠેન સતિ ખન્ધપઞ્ચકસઙ્ખાતે કાયે, સયં વા સતી તસ્મિં કાયે દિટ્ઠીતિ સક્કાયદિટ્ઠિ. વિચિકિચ્છાતિ વિગતા ચિકિચ્છા, સભાવં વા વિચિનન્તો એતાય કિચ્છતિ કિલમતીતિ વિચિકિચ્છા. સીલબ્બતપરામાસોતિ સીલેન સુદ્ધિ વતેન સુદ્ધિ સીલબ્બતેન સુદ્ધીતિ ગહિતઅભિનિવેસો. સો હિ સભાવં અતિક્કમિત્વા પરતો આમસતીતિ સીલબ્બતપરામાસો. ઉભિન્નં સમાનેપિ દિટ્ઠિભાવે તક્કઞ્ચ પરૂપદેસઞ્ચ વિના પકતિયા એવ સક્કાયદિટ્ઠિગહણતો પકતિભૂતાય વીસતિવત્થુકાય સક્કાયદિટ્ઠિયા પહાનેનેવ સબ્બદિટ્ઠિપ્પહાનદસ્સનત્થં સક્કાયદિટ્ઠિ વુત્તા. સીલબ્બતપરામાસો પન ‘‘સુદ્ધિપટિપદં પટિપજ્જામા’’તિ પટિપન્નાનં પટિપદાય મિચ્છાભાવદસ્સનત્થં વિસું વુત્તોતિ વેદિતબ્બો. તિણ્ણમ્પિ અનુસયપ્પહાનેનેવ પહાનં દસ્સેતું દિટ્ઠાનુસયો વિચિકિચ્છાનુસયોતિ વુત્તં, ન વિસું કિલેસત્તા. ઉપક્કિલેસાતિ કિલેસેન્તિ ઉપતાપેન્તિ વિબાધેન્તીતિ કિલેસા, થામગતટ્ઠેન ભુસા કિલેસાતિ ઉપક્કિલેસા. સમ્મા સમુચ્છિન્ના હોન્તીતિ સમુચ્છેદપ્પહાનેન અનુપ્પાદનિરોધેન સમ્મા સમુચ્છિન્ના હોન્તિ. સપરિયુટ્ઠાનેહીતિ ચિત્તં પરિયોનન્ધન્તાનિ ઉટ્ઠેન્તિ ઉપ્પજ્જન્તીતિ પરિયુટ્ઠાનાનિ, સમુદાચારપ્પત્તાનં કિલેસાનમેતં અધિવચનં. સહ પરિયુટ્ઠાનેહીતિ સપરિયુટ્ઠાનાનિ. તેહિ સપરિયુટ્ઠાનેહિ અનુસયિતઉપક્કિલેસેહિ. ચિત્તં વિમુત્તં હોતીતિ તેસં અભબ્બુપ્પત્તિકભૂતત્તા સન્તતિવસેન પવત્તમાનં ચિત્તં તતો વિમુત્તં નામ હોતિ. તદેવ સુટ્ઠુ વિમુત્તત્તા સુવિમુત્તં. તંવિમુત્તિઞાતટ્ઠેનાતિ તસ્સા વિમુત્તિયા જાનનટ્ઠેન.
64. Vimuttiñāṇaniddese sakkāyadiṭṭhīti vijjamānaṭṭhena sati khandhapañcakasaṅkhāte kāye, sayaṃ vā satī tasmiṃ kāye diṭṭhīti sakkāyadiṭṭhi. Vicikicchāti vigatā cikicchā, sabhāvaṃ vā vicinanto etāya kicchati kilamatīti vicikicchā. Sīlabbataparāmāsoti sīlena suddhi vatena suddhi sīlabbatena suddhīti gahitaabhiniveso. So hi sabhāvaṃ atikkamitvā parato āmasatīti sīlabbataparāmāso. Ubhinnaṃ samānepi diṭṭhibhāve takkañca parūpadesañca vinā pakatiyā eva sakkāyadiṭṭhigahaṇato pakatibhūtāya vīsativatthukāya sakkāyadiṭṭhiyā pahāneneva sabbadiṭṭhippahānadassanatthaṃ sakkāyadiṭṭhi vuttā. Sīlabbataparāmāso pana ‘‘suddhipaṭipadaṃ paṭipajjāmā’’ti paṭipannānaṃ paṭipadāya micchābhāvadassanatthaṃ visuṃ vuttoti veditabbo. Tiṇṇampi anusayappahāneneva pahānaṃ dassetuṃ diṭṭhānusayo vicikicchānusayoti vuttaṃ, na visuṃ kilesattā. Upakkilesāti kilesenti upatāpenti vibādhentīti kilesā, thāmagataṭṭhena bhusā kilesāti upakkilesā. Sammā samucchinnā hontīti samucchedappahānena anuppādanirodhena sammā samucchinnā honti. Sapariyuṭṭhānehīti cittaṃ pariyonandhantāni uṭṭhenti uppajjantīti pariyuṭṭhānāni, samudācārappattānaṃ kilesānametaṃ adhivacanaṃ. Saha pariyuṭṭhānehīti sapariyuṭṭhānāni. Tehi sapariyuṭṭhānehi anusayitaupakkilesehi. Cittaṃ vimuttaṃ hotīti tesaṃ abhabbuppattikabhūtattā santativasena pavattamānaṃ cittaṃ tato vimuttaṃ nāma hoti. Tadeva suṭṭhu vimuttattā suvimuttaṃ. Taṃvimuttiñātaṭṭhenāti tassā vimuttiyā jānanaṭṭhena.
વિમુત્તિઞાણનિદ્દેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Vimuttiñāṇaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / પટિસમ્ભિદામગ્ગપાળિ • Paṭisambhidāmaggapāḷi / ૧૩. વિમુત્તિઞાણનિદ્દેસો • 13. Vimuttiñāṇaniddeso