Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પટિસમ્ભિદામગ્ગપાળિ • Paṭisambhidāmaggapāḷi

    ૧૩. વિમુત્તિઞાણનિદ્દેસો

    13. Vimuttiñāṇaniddeso

    ૬૪. કથં છિન્નવટુમાનુપસ્સને પઞ્ઞા વિમુત્તિઞાણં? સોતાપત્તિમગ્ગેન સક્કાયદિટ્ઠિ, વિચિકિચ્છા, સીલબ્બતપરામાસો, દિટ્ઠાનુસયો, વિચિકિચ્છાનુસયો અત્તનો ચિત્તસ્સ ઉપક્કિલેસા સમ્મા સમુચ્છિન્ના હોન્તિ. ઇમેહિ પઞ્ચહિ ઉપક્કિલેસેહિ સપરિયુટ્ઠાનેહિ ચિત્તં વિમુત્તં હોતિ સુવિમુત્તં. તંવિમુત્તિ ઞાતટ્ઠેન ઞાણં, પજાનનટ્ઠેન પઞ્ઞા. તેન વુચ્ચતિ – ‘‘છિન્નવટુમાનુપસ્સને પઞ્ઞા વિમુત્તિઞાણં’’.

    64. Kathaṃ chinnavaṭumānupassane paññā vimuttiñāṇaṃ? Sotāpattimaggena sakkāyadiṭṭhi, vicikicchā, sīlabbataparāmāso, diṭṭhānusayo, vicikicchānusayo attano cittassa upakkilesā sammā samucchinnā honti. Imehi pañcahi upakkilesehi sapariyuṭṭhānehi cittaṃ vimuttaṃ hoti suvimuttaṃ. Taṃvimutti ñātaṭṭhena ñāṇaṃ, pajānanaṭṭhena paññā. Tena vuccati – ‘‘chinnavaṭumānupassane paññā vimuttiñāṇaṃ’’.

    સકદાગામિમગ્ગેન ઓળારિકં કામરાગસઞ્ઞોજનં, પટિઘસઞ્ઞોજનં, ઓળારિકો કામરાગાનુસયો, પટિઘાનુસયો – અત્તનો ચિત્તસ્સ ઉપક્કિલેસા સમ્મા સમુચ્છિન્ના હોન્તિ. ઇમેહિ ચતૂહિ ઉપક્કિલેસેહિ સપરિયુટ્ઠાનેહિ ચિત્તં વિમુત્તં હોતિ સુવિમુત્તં. તંવિમુત્તિ ઞાતટ્ઠેન ઞાણં, પજાનનટ્ઠેન પઞ્ઞા. તેન વુચ્ચતિ – ‘‘છિન્નવટુમાનુપસ્સને પઞ્ઞા વિમુત્તિઞાણં’’.

    Sakadāgāmimaggena oḷārikaṃ kāmarāgasaññojanaṃ, paṭighasaññojanaṃ, oḷāriko kāmarāgānusayo, paṭighānusayo – attano cittassa upakkilesā sammā samucchinnā honti. Imehi catūhi upakkilesehi sapariyuṭṭhānehi cittaṃ vimuttaṃ hoti suvimuttaṃ. Taṃvimutti ñātaṭṭhena ñāṇaṃ, pajānanaṭṭhena paññā. Tena vuccati – ‘‘chinnavaṭumānupassane paññā vimuttiñāṇaṃ’’.

    અનાગામિમગ્ગેન અનુસહગતં કામરાગસઞ્ઞોજનં, પટિઘસઞ્ઞોજનં, અનુસહગતો કામરાગાનુસયો, પટિઘાનુસયો – અત્તનો ચિત્તસ્સ ઉપક્કિલેસા સમ્મા સમુચ્છિન્ના હોન્તિ. ઇમેહિ ચતૂહિ ઉપક્કિલેસેહિ સપરિયુટ્ઠાનેહિ ચિત્તં વિમુત્તં હોતિ સુવિમુત્તં. તંવિમુત્તિ ઞાતટ્ઠેન ઞાણં, પજાનનટ્ઠેન પઞ્ઞા. તેન વુચ્ચતિ – ‘‘છિન્નવટુમાનુપસ્સને પઞ્ઞા વિમુત્તિઞાણં’’.

    Anāgāmimaggena anusahagataṃ kāmarāgasaññojanaṃ, paṭighasaññojanaṃ, anusahagato kāmarāgānusayo, paṭighānusayo – attano cittassa upakkilesā sammā samucchinnā honti. Imehi catūhi upakkilesehi sapariyuṭṭhānehi cittaṃ vimuttaṃ hoti suvimuttaṃ. Taṃvimutti ñātaṭṭhena ñāṇaṃ, pajānanaṭṭhena paññā. Tena vuccati – ‘‘chinnavaṭumānupassane paññā vimuttiñāṇaṃ’’.

    અરહત્તમગ્ગેન રૂપરાગો, અરૂપરાગો, માનો, ઉદ્ધચ્ચં, અવિજ્જા, માનાનુસયો, ભવરાગાનુસયો, અવિજ્જાનુસયો – અત્તનો ચિત્તસ્સ ઉપક્કિલેસા સમ્મા સમુચ્છિન્ના હોન્તિ. ઇમેહિ અટ્ઠહિ ઉપક્કિલેસેહિ સપરિયુટ્ઠાનેહિ ચિત્તં વિમુત્તં હોતિ સુવિમુત્તં. તંવિમુત્તિ ઞાતટ્ઠેન ઞાણં, પજાનનટ્ઠેન પઞ્ઞા. તેન વુચ્ચતિ – ‘‘છિન્નવટુમાનુપસ્સને પઞ્ઞા વિમુત્તિઞાણં’’. તં ઞાતટ્ઠેન ઞાણં, પજાનનટ્ઠેન પઞ્ઞા. તેન વુચ્ચતિ – ‘‘છિન્નવટુમાનુપસ્સને પઞ્ઞા વિમુત્તિઞાણં’’.

    Arahattamaggena rūparāgo, arūparāgo, māno, uddhaccaṃ, avijjā, mānānusayo, bhavarāgānusayo, avijjānusayo – attano cittassa upakkilesā sammā samucchinnā honti. Imehi aṭṭhahi upakkilesehi sapariyuṭṭhānehi cittaṃ vimuttaṃ hoti suvimuttaṃ. Taṃvimutti ñātaṭṭhena ñāṇaṃ, pajānanaṭṭhena paññā. Tena vuccati – ‘‘chinnavaṭumānupassane paññā vimuttiñāṇaṃ’’. Taṃ ñātaṭṭhena ñāṇaṃ, pajānanaṭṭhena paññā. Tena vuccati – ‘‘chinnavaṭumānupassane paññā vimuttiñāṇaṃ’’.

    વિમુત્તિઞાણનિદ્દેસો તેરસમો.

    Vimuttiñāṇaniddeso terasamo.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / પટિસમ્ભિદામગ્ગ-અટ્ઠકથા • Paṭisambhidāmagga-aṭṭhakathā / ૧૩. વિમુત્તિઞાણનિદ્દેસવણ્ણના • 13. Vimuttiñāṇaniddesavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact