Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૩. વિનયપેય્યાલં

    3. Vinayapeyyālaṃ

    ૨૦૧. ‘‘દ્વેમે , ભિક્ખવે, અત્થવસે પટિચ્ચ તથાગતેન સાવકાનં સિક્ખાપદં પઞ્ઞત્તં. કતમે દ્વે? સઙ્ઘસુટ્ઠુતાય સઙ્ઘફાસુતાય… દુમ્મઙ્કૂનં પુગ્ગલાનં નિગ્ગહાય, પેસલાનં ભિક્ખૂનં ફાસુવિહારાય… દિટ્ઠધમ્મિકાનં આસવાનં સંવરાય, સમ્પરાયિકાનં આસવાનં પટિઘાતાય… દિટ્ઠધમ્મિકાનં વેરાનં સંવરાય, સમ્પરાયિકાનં વેરાનં પટિઘાતાય… દિટ્ઠધમ્મિકાનં વજ્જાનં સંવરાય, સમ્પરાયિકાનં વજ્જાનં પટિઘાતાય… દિટ્ઠધમ્મિકાનં ભયાનં સંવરાય, સમ્પરાયિકાનં ભયાનં પટિઘાતાય… દિટ્ઠધમ્મિકાનં અકુસલાનં ધમ્માનં સંવરાય, સમ્પરાયિકાનં અકુસલાનં ધમ્માનં પટિઘાતાય… ગિહીનં અનુકમ્પાય, પાપિચ્છાનં ભિક્ખૂનં પક્ખુપચ્છેદાય… અપ્પસન્નાનં પસાદાય, પસન્નાનં ભિય્યોભાવાય… સદ્ધમ્મટ્ઠિતિયા વિનયાનુગ્ગહાય. ઇમે ખો, ભિક્ખવે, દ્વે અત્થવસે પટિચ્ચ તથાગતેન સાવકાનં સિક્ખાપદં પઞ્ઞત્ત’’ન્તિ.

    201. ‘‘Dveme , bhikkhave, atthavase paṭicca tathāgatena sāvakānaṃ sikkhāpadaṃ paññattaṃ. Katame dve? Saṅghasuṭṭhutāya saṅghaphāsutāya… dummaṅkūnaṃ puggalānaṃ niggahāya, pesalānaṃ bhikkhūnaṃ phāsuvihārāya… diṭṭhadhammikānaṃ āsavānaṃ saṃvarāya, samparāyikānaṃ āsavānaṃ paṭighātāya… diṭṭhadhammikānaṃ verānaṃ saṃvarāya, samparāyikānaṃ verānaṃ paṭighātāya… diṭṭhadhammikānaṃ vajjānaṃ saṃvarāya, samparāyikānaṃ vajjānaṃ paṭighātāya… diṭṭhadhammikānaṃ bhayānaṃ saṃvarāya, samparāyikānaṃ bhayānaṃ paṭighātāya… diṭṭhadhammikānaṃ akusalānaṃ dhammānaṃ saṃvarāya, samparāyikānaṃ akusalānaṃ dhammānaṃ paṭighātāya… gihīnaṃ anukampāya, pāpicchānaṃ bhikkhūnaṃ pakkhupacchedāya… appasannānaṃ pasādāya, pasannānaṃ bhiyyobhāvāya… saddhammaṭṭhitiyā vinayānuggahāya. Ime kho, bhikkhave, dve atthavase paṭicca tathāgatena sāvakānaṃ sikkhāpadaṃ paññatta’’nti.

    ૨૦૨-૨૩૦. ‘‘દ્વેમે, ભિક્ખવે, અત્થવસે પટિચ્ચ તથાગતેન સાવકાનં પાતિમોક્ખં પઞ્ઞત્તં…પે॰… પાતિમોક્ખુદ્દેસો પઞ્ઞત્તો… પાતિમોક્ખટ્ઠપનં પઞ્ઞત્તં… પવારણા પઞ્ઞત્તા… પવારણટ્ઠપનં પઞ્ઞત્તં… તજ્જનીયકમ્મં પઞ્ઞત્તં… નિયસ્સકમ્મં પઞ્ઞત્તં… પબ્બાજનીયકમ્મં પઞ્ઞત્તં… પટિસારણીયકમ્મં પઞ્ઞત્તં… ઉક્ખેપનીયકમ્મં પઞ્ઞત્તં… પરિવાસદાનં પઞ્ઞત્તં… મૂલાય પટિકસ્સનં પઞ્ઞત્તં… માનત્તદાનં પઞ્ઞત્તં… અબ્ભાનં પઞ્ઞત્તં… ઓસારણીયં પઞ્ઞત્તં… નિસ્સારણીયં પઞ્ઞત્તં… ઉપસમ્પદા પઞ્ઞત્તા… ઞત્તિકમ્મં પઞ્ઞત્તં… ઞત્તિદુતિયકમ્મં પઞ્ઞત્તં… ઞત્તિચતુત્થકમ્મં પઞ્ઞત્તં… અપઞ્ઞત્તે પઞ્ઞત્તં… પઞ્ઞત્તે અનુપઞ્ઞત્તં… સમ્મુખાવિનયો પઞ્ઞત્તો… સતિવિનયો પઞ્ઞત્તો… અમૂળ્હવિનયો પઞ્ઞત્તો… પટિઞ્ઞાતકરણં પઞ્ઞત્તં… યેભુય્યસિકા પઞ્ઞત્તા… તસ્સપાપિયસિકા પઞ્ઞત્તા… તિણવત્થારકો પઞ્ઞત્તો. કતમે દ્વે? સઙ્ઘસુટ્ઠુતાય, સઙ્ઘફાસુતાય… દુમ્મઙ્કૂનં પુગ્ગલાનં નિગ્ગહાય, પેસલાનં ભિક્ખૂનં ફાસુવિહારાય… દિટ્ઠધમ્મિકાનં આસવાનં સંવરાય, સમ્પરાયિકાનં આસવાનં પટિઘાતાય… દિટ્ઠધમ્મિકાનં વેરાનં સંવરાય, સમ્પરાયિકાનં વેરાનં પટિઘાતાય… દિટ્ઠધમ્મિકાનં વજ્જાનં સંવરાય, સમ્પરાયિકાનં વજ્જાનં પટિઘાતાય… દિટ્ઠધમ્મિકાનં ભયાનં સંવરાય, સમ્પરાયિકાનં ભયાનં પટિઘાતાય… દિટ્ઠધમ્મિકાનં અકુસલાનં ધમ્માનં સંવરાય, સમ્પરાયિકાનં અકુસલાનં ધમ્માનં પટિઘાતાય… ગિહીનં અનુકમ્પાય, પાપિચ્છાનં ભિક્ખૂનં પક્ખુપચ્છેદાય… અપ્પસન્નાનં પસાદાય, પસન્નાનં ભિય્યોભાવાય… સદ્ધમ્મટ્ઠિતિયા, વિનયાનુગ્ગહાય. ઇમે ખો, ભિક્ખવે, દ્વે અત્થવસે પટિચ્ચ તથાગતેન સાવકાનં તિણવત્થારકો પઞ્ઞત્તો’’તિ.

    202-230. ‘‘Dveme, bhikkhave, atthavase paṭicca tathāgatena sāvakānaṃ pātimokkhaṃ paññattaṃ…pe… pātimokkhuddeso paññatto… pātimokkhaṭṭhapanaṃ paññattaṃ… pavāraṇā paññattā… pavāraṇaṭṭhapanaṃ paññattaṃ… tajjanīyakammaṃ paññattaṃ… niyassakammaṃ paññattaṃ… pabbājanīyakammaṃ paññattaṃ… paṭisāraṇīyakammaṃ paññattaṃ… ukkhepanīyakammaṃ paññattaṃ… parivāsadānaṃ paññattaṃ… mūlāya paṭikassanaṃ paññattaṃ… mānattadānaṃ paññattaṃ… abbhānaṃ paññattaṃ… osāraṇīyaṃ paññattaṃ… nissāraṇīyaṃ paññattaṃ… upasampadā paññattā… ñattikammaṃ paññattaṃ… ñattidutiyakammaṃ paññattaṃ… ñatticatutthakammaṃ paññattaṃ… apaññatte paññattaṃ… paññatte anupaññattaṃ… sammukhāvinayo paññatto… sativinayo paññatto… amūḷhavinayo paññatto… paṭiññātakaraṇaṃ paññattaṃ… yebhuyyasikā paññattā… tassapāpiyasikā paññattā… tiṇavatthārako paññatto. Katame dve? Saṅghasuṭṭhutāya, saṅghaphāsutāya… dummaṅkūnaṃ puggalānaṃ niggahāya, pesalānaṃ bhikkhūnaṃ phāsuvihārāya… diṭṭhadhammikānaṃ āsavānaṃ saṃvarāya, samparāyikānaṃ āsavānaṃ paṭighātāya… diṭṭhadhammikānaṃ verānaṃ saṃvarāya, samparāyikānaṃ verānaṃ paṭighātāya… diṭṭhadhammikānaṃ vajjānaṃ saṃvarāya, samparāyikānaṃ vajjānaṃ paṭighātāya… diṭṭhadhammikānaṃ bhayānaṃ saṃvarāya, samparāyikānaṃ bhayānaṃ paṭighātāya… diṭṭhadhammikānaṃ akusalānaṃ dhammānaṃ saṃvarāya, samparāyikānaṃ akusalānaṃ dhammānaṃ paṭighātāya… gihīnaṃ anukampāya, pāpicchānaṃ bhikkhūnaṃ pakkhupacchedāya… appasannānaṃ pasādāya, pasannānaṃ bhiyyobhāvāya… saddhammaṭṭhitiyā, vinayānuggahāya. Ime kho, bhikkhave, dve atthavase paṭicca tathāgatena sāvakānaṃ tiṇavatthārako paññatto’’ti.

    વિનયપેય્યાલં નિટ્ઠિતં.

    Vinayapeyyālaṃ niṭṭhitaṃ.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૩. વિનયપેય્યાલં • 3. Vinayapeyyālaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૩. વિનયપેય્યાલં • 3. Vinayapeyyālaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact