Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
வினீதவத்து²வண்ணனா
Vinītavatthuvaṇṇanā
இத³ங் கிந்தி கதே²துகம்யதாய புச்ச²தி. வினீதானி வினிச்சி²தானி வத்தூ²னி வினீதவத்தூ²னி. தானி ஹி ‘‘ஆபத்திங் த்வங் பி⁴க்கு² ஆபன்னோ பாராஜிகங். அனாபத்தி பி⁴க்கு² பாராஜிகஸ்ஸ, ஆபத்தி ஸங்கா⁴தி³ஸேஸஸ்ஸ. அனாபத்தி பி⁴க்கு² அஸாதி³யந்தஸ்ஸா’’திஆதி³னா ப⁴க³வதாயேவ வினிச்சி²தானி . தேனாஹ ‘‘ப⁴க³வதா ஸயங் வினிச்சி²தான’’ந்தி. உத்³தா³னகா³தா²தி உத்³தே³ஸகா³தா², ஸங்க³ஹகா³தா²தி வுத்தங் ஹோதி. வத்து²கா³தா²தி ‘‘தேன கோ² பன ஸமயேன அஞ்ஞதரோ பி⁴க்கூ²’’திஆதி³கா நிதா³னவத்து²தீ³பிகா வினீதவத்து²பாளியேவ தேஸங் தேஸங் வத்தூ²னங் க³ந்த²னதோ ‘‘வத்து²கா³தா²’’தி வுத்தா, ந ச²ந்தோ³விசிதிலக்க²ணேன. கா³தா²னங் வத்து² வத்து²கா³தா²தி ஏவங் வா எத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. எத்தா²தி வினீதவத்தூ²ஸு. து³தியாதீ³னந்தி து³தியபாராஜிகாதீ³னங். து³தியாதீ³னி வினிச்சி²னிதப்³பா³னீதி யோஜேதப்³ப³ங். ஸிப்பிகானந்தி சித்தகாராதி³ஸிப்பிகானங். யங் பஸ்ஸித்வா பஸ்ஸித்வா சித்தகாராத³யோ சித்தகம்மாதீ³னி உக்³க³ண்ஹந்தா கரொந்தி, தங் ‘‘படிச்ச²ன்னகரூப’’ந்தி வுச்சதி.
Idaṃ kinti kathetukamyatāya pucchati. Vinītāni vinicchitāni vatthūni vinītavatthūni. Tāni hi ‘‘āpattiṃ tvaṃ bhikkhu āpanno pārājikaṃ. Anāpatti bhikkhu pārājikassa, āpatti saṅghādisesassa. Anāpatti bhikkhu asādiyantassā’’tiādinā bhagavatāyeva vinicchitāni . Tenāha ‘‘bhagavatā sayaṃ vinicchitāna’’nti. Uddānagāthāti uddesagāthā, saṅgahagāthāti vuttaṃ hoti. Vatthugāthāti ‘‘tena kho pana samayena aññataro bhikkhū’’tiādikā nidānavatthudīpikā vinītavatthupāḷiyeva tesaṃ tesaṃ vatthūnaṃ ganthanato ‘‘vatthugāthā’’ti vuttā, na chandovicitilakkhaṇena. Gāthānaṃ vatthu vatthugāthāti evaṃ vā ettha attho daṭṭhabbo. Etthāti vinītavatthūsu. Dutiyādīnanti dutiyapārājikādīnaṃ. Dutiyādīni vinicchinitabbānīti yojetabbaṃ. Sippikānanti cittakārādisippikānaṃ. Yaṃ passitvā passitvā cittakārādayo cittakammādīni uggaṇhantā karonti, taṃ ‘‘paṭicchannakarūpa’’nti vuccati.
67. புரிமானி த்³வே வத்தூ²னீதி மக்கடிவத்து²ங் வஜ்ஜிபுத்தகவத்து²ஞ்ச. தானி பன கிஞ்சாபி அனுபஞ்ஞத்தியங் ஆக³தானேவ, ததா²பி ப⁴க³வதா ஸயங் வினிச்சி²தவத்து²பா⁴வதோ அதி³ன்னாதா³னாதீ³ஸு அனுபஞ்ஞத்தியங் ஆக³தானி ரஜகாதி³வத்தூ²னி விய புன வினீதவத்தூ²ஸு பக்கி²த்தானி. யதி³ ஏவங் ‘‘தஸ்ஸ குக்குச்சங் அஹோஸீ’’தி இத³ங் விருஜ்ஜெ²ய்ய, அனுபஞ்ஞத்தியஞ்ஹி அஞ்ஞே பி⁴க்கூ² தி³ஸ்வா தங் பி⁴க்கு²ங் சோதே³ஸுந்தி? ஸச்சமேதங், தேஹி பன பி⁴க்கூ²ஹி அனுபஞ்ஞத்தியங் வுத்தனயேன சோதெ³த்வா ‘‘நனு, ஆவுஸோ, ததே²வ தங் ஹோதீ’’தி வுத்தே தஸ்ஸ குக்குச்சங் அஹோஸீதி க³ஹேதப்³ப³ங். ‘‘ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸீ’’தி இத³ஞ்ச தேஹி பி⁴க்கூ²ஹி அனுபஞ்ஞத்தியங் வுத்தனயேன ப⁴க³வதோ ஆரோசிதே ‘‘ஸச்சங் கிர த்வங் பி⁴க்கு² மக்கடியா மேது²னங் த⁴ம்மங் படிஸேவீ’’தி ப⁴க³வதா புட்டோ² ஸமானோ ‘‘ஸச்சங் ப⁴க³வா’’தி ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸீதி க³ஹேதப்³ப³ங்.
67.Purimāni dve vatthūnīti makkaṭivatthuṃ vajjiputtakavatthuñca. Tāni pana kiñcāpi anupaññattiyaṃ āgatāneva, tathāpi bhagavatā sayaṃ vinicchitavatthubhāvato adinnādānādīsu anupaññattiyaṃ āgatāni rajakādivatthūni viya puna vinītavatthūsu pakkhittāni. Yadi evaṃ ‘‘tassa kukkuccaṃ ahosī’’ti idaṃ virujjheyya, anupaññattiyañhi aññe bhikkhū disvā taṃ bhikkhuṃ codesunti? Saccametaṃ, tehi pana bhikkhūhi anupaññattiyaṃ vuttanayena codetvā ‘‘nanu, āvuso, tatheva taṃ hotī’’ti vutte tassa kukkuccaṃ ahosīti gahetabbaṃ. ‘‘Bhagavato etamatthaṃ ārocesī’’ti idañca tehi bhikkhūhi anupaññattiyaṃ vuttanayena bhagavato ārocite ‘‘saccaṃ kira tvaṃ bhikkhu makkaṭiyā methunaṃ dhammaṃ paṭisevī’’ti bhagavatā puṭṭho samāno ‘‘saccaṃ bhagavā’’ti bhagavato etamatthaṃ ārocesīti gahetabbaṃ.
வஜ்ஜிபுத்தகவத்து²ம்ஹி பன ஸிக்க²ங் அப்பச்சக்கா²ய து³ப்³ப³ல்யங் அனாவிகத்வா மேது²னங் த⁴ம்மங் படிஸேவித்வா விப்³ப⁴மித்வா யே ஆனந்த³த்தே²ரங் உபஸங்கமித்வா புன பப்³ப³ஜ்ஜங் உபஸம்பத³ஞ்ச யாசிங்ஸு, தே ஸந்தா⁴ய ‘‘அட்டா²னமேதங், ஆனந்த³, அனவகாஸோ, யங் ததா²க³தோ வஜ்ஜீனங் வா வஜ்ஜிபுத்தகானங் வா காரணா ஸாவகானங் பாராஜிகங் ஸிக்கா²பத³ங் பஞ்ஞத்தங் ஸமூஹனெய்யா’’திஆதி³ அனுபஞ்ஞத்தியங் வுத்தங். யே பன அவிப்³ப⁴மித்வா ஸலிங்கே³ டி²தாயேவ உப்பன்னகுக்குச்சா ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங், தே ஸந்தா⁴ய ‘‘ஆபத்திங் தும்ஹே, பி⁴க்க²வே, ஆபன்னா பாராஜிக’’ந்தி இத⁴ வுத்தங். கேசி பன இமங் அதி⁴ப்பாயங் அஜானந்தாவ ‘‘அஞ்ஞமேவ மக்கடிவத்து² வஜ்ஜிபுத்தகவத்து² ச வினீதவத்தூ²ஸு ஆக³த’’ந்தி வத³ந்தி.
Vajjiputtakavatthumhi pana sikkhaṃ appaccakkhāya dubbalyaṃ anāvikatvā methunaṃ dhammaṃ paṭisevitvā vibbhamitvā ye ānandattheraṃ upasaṅkamitvā puna pabbajjaṃ upasampadañca yāciṃsu, te sandhāya ‘‘aṭṭhānametaṃ, ānanda, anavakāso, yaṃ tathāgato vajjīnaṃ vā vajjiputtakānaṃ vā kāraṇā sāvakānaṃ pārājikaṃ sikkhāpadaṃ paññattaṃ samūhaneyyā’’tiādi anupaññattiyaṃ vuttaṃ. Ye pana avibbhamitvā saliṅge ṭhitāyeva uppannakukkuccā bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ, te sandhāya ‘‘āpattiṃ tumhe, bhikkhave, āpannā pārājika’’nti idha vuttaṃ. Keci pana imaṃ adhippāyaṃ ajānantāva ‘‘aññameva makkaṭivatthu vajjiputtakavatthu ca vinītavatthūsu āgata’’nti vadanti.
குஸே க³ந்தெ²த்வாதி குஸதிணானி க³ந்தெ²த்வா. கேஸேஹீதி மனுஸ்ஸகேஸேஹி. தங் ராக³ந்தி காயஸங்ஸக்³க³ராக³ங். ஞத்வாதி ஸயமேவ ஜானித்வா. யதி³ காயஸங்ஸக்³க³ராகே³ன கதங், காயஸங்ஸக்³க³ராக³ஸிக்கா²பத³ஸ்ஸ வினீதவத்தூ²ஸு அவத்வா இத⁴ கஸ்மா வுத்தந்தி? வுச்சதே – கிஞ்சாபி தங் காயஸங்ஸக்³க³ராகே³ன கதங், தஸ்ஸ பன பி⁴க்கு²னோ பாராஜிகக்கெ²த்தே கதுபக்கமத்தா ‘‘பாராஜிகங் நு கோ² அஹங் ஆபன்னோ’’தி பாராஜிகவிஸயங் குக்குச்சங் அஹோஸீதி இத⁴ வுத்தங். தேனேவாஹ – ‘‘அனாபத்தி பி⁴க்கு² பாராஜிகஸ்ஸ, ஆபத்தி ஸங்கா⁴தி³ஸேஸஸ்ஸா’’தி.
Kuse ganthetvāti kusatiṇāni ganthetvā. Kesehīti manussakesehi. Taṃ rāganti kāyasaṃsaggarāgaṃ. Ñatvāti sayameva jānitvā. Yadi kāyasaṃsaggarāgena kataṃ, kāyasaṃsaggarāgasikkhāpadassa vinītavatthūsu avatvā idha kasmā vuttanti? Vuccate – kiñcāpi taṃ kāyasaṃsaggarāgena kataṃ, tassa pana bhikkhuno pārājikakkhette katupakkamattā ‘‘pārājikaṃ nu kho ahaṃ āpanno’’ti pārājikavisayaṃ kukkuccaṃ ahosīti idha vuttaṃ. Tenevāha – ‘‘anāpatti bhikkhu pārājikassa, āpatti saṅghādisesassā’’ti.
68. அதித³ஸ்ஸனீயாதி தி³வஸம்பி பஸ்ஸந்தானங் அதித்திகரணதோ அதிவிய த³ஸ்ஸனயொக்³கா³. வண்ணபொக்க²ரதாயாதி எத்த² பொக்க²ரதா வுச்சதி ஸுந்த³ரபா⁴வோ, வண்ணஸ்ஸ பொக்க²ரதா வண்ணபொக்க²ரதா, தாய வண்ணபொக்க²ரதாய, வண்ணஸம்பத்தியாதி அத்தோ². போராணா பன பொக்க²ரந்தி ஸரீரங் வத³ந்தி, வண்ணங் வண்ணமேவ. தேஸங் மதேன வண்ணஞ்ச பொக்க²ரஞ்ச வண்ணபொக்க²ரானி, தேஸங் பா⁴வோ வண்ணபொக்க²ரதா, தஸ்மா வண்ணபொக்க²ரதாயாதி பரிஸுத்³தே⁴ன வண்ணேன சேவ ஸரீரஸண்டா²னஸம்பத்தியா சாதி அத்தோ². அத² வா வண்ணஸம்பன்னங் பொக்க²ரங் வண்ணபொக்க²ரந்தி உத்தரபத³லோபோ புப்³ப³பத³ஸ்ஸ த³ட்ட²ப்³போ³, தஸ்ஸ பா⁴வோ வண்ணபொக்க²ரதா, தாய வண்ணபொக்க²ரதாய, வண்ணஸம்பன்னஸரீரதாயாதி அத்தோ². பத⁴ங்ஸேஸீதி அபி⁴ப⁴வீதி அத்தோ². கத²ங் பன அஸாதி³யந்தீ நிஸீதீ³தி ஆஹ – ‘‘அஸத்³த⁴ம்மாதி⁴ப்பாயேன…பே॰… கா²ணுகா வியா’’தி.
68.Atidassanīyāti divasampi passantānaṃ atittikaraṇato ativiya dassanayoggā. Vaṇṇapokkharatāyāti ettha pokkharatā vuccati sundarabhāvo, vaṇṇassa pokkharatā vaṇṇapokkharatā, tāya vaṇṇapokkharatāya, vaṇṇasampattiyāti attho. Porāṇā pana pokkharanti sarīraṃ vadanti, vaṇṇaṃ vaṇṇameva. Tesaṃ matena vaṇṇañca pokkharañca vaṇṇapokkharāni, tesaṃ bhāvo vaṇṇapokkharatā, tasmā vaṇṇapokkharatāyāti parisuddhena vaṇṇena ceva sarīrasaṇṭhānasampattiyā cāti attho. Atha vā vaṇṇasampannaṃ pokkharaṃ vaṇṇapokkharanti uttarapadalopo pubbapadassa daṭṭhabbo, tassa bhāvo vaṇṇapokkharatā, tāya vaṇṇapokkharatāya, vaṇṇasampannasarīratāyāti attho. Padhaṃsesīti abhibhavīti attho. Kathaṃ pana asādiyantī nisīdīti āha – ‘‘asaddhammādhippāyena…pe… khāṇukā viyā’’ti.
ந லிம்பதீதி ந அல்லீயதி. காமேஸூதி வத்து²காமகிலேஸகாமேஸு. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – யதா² பது³மினிபண்ணே உத³கபி³ந்து³ ந ஸண்டா²தி, யதா² ச ஸூசிமுகே² ஸாஸபோ ந ஸந்திட்ட²தி, ஏவமேவ யோ அப்³ப⁴ந்தரே து³விதே⁴னபி காமேன ந லிம்பதி, தஸ்மிங் காமோ ந ஸண்டா²தி, தமஹங் ப்³ராஹ்மணங் வதா³மீதி.
Nalimpatīti na allīyati. Kāmesūti vatthukāmakilesakāmesu. Idaṃ vuttaṃ hoti – yathā paduminipaṇṇe udakabindu na saṇṭhāti, yathā ca sūcimukhe sāsapo na santiṭṭhati, evameva yo abbhantare duvidhenapi kāmena na limpati, tasmiṃ kāmo na saṇṭhāti, tamahaṃ brāhmaṇaṃ vadāmīti.
69. புரிஸஸண்டா²னங் அந்தரஹிதங், இத்தி²ஸண்டா²னங் உப்பன்னந்தி ப²லஸ்ஸ வினாஸுப்பாத³த³ஸ்ஸனேன காரணஸ்ஸபி வினாஸுப்பாதா³ வுத்தாதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். புரிஸிந்த்³ரியே ஹி நட்டே² புரிஸஸண்டா²னங் அந்தரதா⁴யதி, இத்தி²ந்த்³ரியே ஸமுப்பன்னே இத்தி²ஸண்டா²னங் பாதுப⁴வதி. ததா² ஹி ‘‘யஸ்ஸ இத்தி²ந்த்³ரியங் உப்பஜ்ஜதி, தஸ்ஸ புரிஸிந்த்³ரியங் உப்பஜ்ஜதீதி? நோ. யஸ்ஸ வா பன புரிஸிந்த்³ரியங் உப்பஜ்ஜதி, தஸ்ஸ இத்தி²ந்த்³ரியங் உப்பஜ்ஜதீதி? நோ’’தி யமகபகரணே (யம॰ 3. இந்த்³ரியயமக.188) வுத்தத்தா இந்த்³ரியத்³வயஸ்ஸ ஏகஸ்மிங் ஸந்தானே ஸஹபவத்தியா அஸம்ப⁴வதோ யஸ்மிங் க²ணே இத்தி²ந்த்³ரியங் பாதுப⁴வதி, ததோ புப்³பே³ ஸத்தரஸமசித்ததோ பட்டா²ய புரிஸிந்த்³ரியங் நுப்பஜ்ஜதி. ததோ புப்³பே³ உப்பன்னேஸு ச புரிஸிந்த்³ரியேஸு ஸஹஜரூபேஹி ஸத்³தி⁴ங் கமேன நிருத்³தே⁴ஸு தஸ்மிங் ஸந்தானே இத்தி²ந்த்³ரியங் உப்பஜ்ஜதி. ததோ புரிஸஸண்டா²னாகாரேன பவத்தேஸு கம்மஜரூபேஸு ஸேஸரூபேஸு ச கஞ்சி காலங் பவத்தித்வா நிருத்³தே⁴ஸு இத்தி²ஸண்டா²னாகாரேன ச சதுஜரூபஸந்ததியா பவத்தாய புரிஸஸண்டா²னங் அந்தரஹிதங், இத்தி²ஸண்டா²னங் பாதுபூ⁴தந்தி வுச்சதி. இத்தி²யா புரிஸலிங்க³பாதுபா⁴வேபி அயமேவ நயோ வேதி³தப்³போ³.
69.Purisasaṇṭhānaṃ antarahitaṃ, itthisaṇṭhānaṃ uppannanti phalassa vināsuppādadassanena kāraṇassapi vināsuppādā vuttāti daṭṭhabbaṃ. Purisindriye hi naṭṭhe purisasaṇṭhānaṃ antaradhāyati, itthindriye samuppanne itthisaṇṭhānaṃ pātubhavati. Tathā hi ‘‘yassa itthindriyaṃ uppajjati, tassa purisindriyaṃ uppajjatīti? No. Yassa vā pana purisindriyaṃ uppajjati, tassa itthindriyaṃ uppajjatīti? No’’ti yamakapakaraṇe (yama. 3. indriyayamaka.188) vuttattā indriyadvayassa ekasmiṃ santāne sahapavattiyā asambhavato yasmiṃ khaṇe itthindriyaṃ pātubhavati, tato pubbe sattarasamacittato paṭṭhāya purisindriyaṃ nuppajjati. Tato pubbe uppannesu ca purisindriyesu sahajarūpehi saddhiṃ kamena niruddhesu tasmiṃ santāne itthindriyaṃ uppajjati. Tato purisasaṇṭhānākārena pavattesu kammajarūpesu sesarūpesu ca kañci kālaṃ pavattitvā niruddhesu itthisaṇṭhānākārena ca catujarūpasantatiyā pavattāya purisasaṇṭhānaṃ antarahitaṃ, itthisaṇṭhānaṃ pātubhūtanti vuccati. Itthiyā purisaliṅgapātubhāvepi ayameva nayo veditabbo.
புரிஸலிங்க³ங் உத்தமங், இத்தி²லிங்க³ங் ஹீனந்தி இமினா ச புரிஸிந்த்³ரியஸ்ஸ உத்தமபா⁴வோ, இத்தி²ந்த்³ரியஸ்ஸ ச ஹீனபா⁴வோ வுத்தோதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். ந ஹி இந்த்³ரியஸ்ஸ ஹீனுக்கட்ட²பா⁴வங் வினா தன்னிஸ்ஸயஸ்ஸ லிங்க³ஸ்ஸ ஹீனுக்கட்ட²தா ஸம்ப⁴வதி. புரிஸலிங்க³ங் ப³லவஅகுஸலேன அந்தரதா⁴யதீதிஆதி³னாபி இந்த்³ரியஸ்ஸேவ வினாஸுப்பாதா³ வுத்தாதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். இந்த்³ரியே ஹி வினட்டே² உப்பன்னே ச தன்னிஸ்ஸயஸ்ஸ லிங்க³ஸ்ஸபி அந்தரதா⁴னங் பதிட்டா²னஞ்ச ஸம்ப⁴வதி. கத²ங் பனெத்த² புரிஸலிங்க³ங் ப³லவஅகஉஸலேன அந்தரதா⁴யதி, இத்தி²லிங்க³ங் து³ப்³ப³லகுஸலேன பதிட்டா²தீதி? வுச்சதே – படிஸந்தி⁴யங் தாவ புரிஸிந்த்³ரியுப்பாத³கங் அனுபஹதஸாமத்தி²யங் ப³லவகுஸலகம்மங் யாவதாயுகங் புரிஸிந்த்³ரியமேவ உப்பாதே³தி, அந்தரா பன கேனசி லத்³த⁴பச்சயேன பாரதா³ரிகத்தாதி³னா ப³லவஅகுஸலகம்மேன உபஹதஸாமத்தி²யங் ததே³வ படிஸந்தி⁴தா³யகங் குஸலகம்மங் து³ப்³ப³லீபூ⁴தங் புரிஸிந்த்³ரியங் அனுப்பாதெ³த்வா அத்தனோ ஸாமத்தி²யானுரூபங் இத்தி²ந்த்³ரியங் பவத்தே உப்பாதே³தி. யதா³ பன படிஸந்தி⁴தா³னகாலேயேவ கேனசி லத்³த⁴பச்சயேன பாரதா³ரிகத்தாதி³னா ப³லவஅகுஸலகம்மேன புரிஸிந்த்³ரியுப்பாத³னஸாமத்தி²யங் உபஹதங் ஹோதி, ததா³ து³ப்³ப³லீபூ⁴தங் குஸலகம்மங் புரிஸிந்த்³ரியங் அனுப்பாதெ³த்வா படிஸந்தி⁴யங்யேவ இத்தி²ந்த்³ரியங் உப்பாதே³தி. தஸ்மா ‘‘புரிஸலிங்க³ங் ப³லவஅகுஸலேன அந்தரதா⁴யதி, இத்தி²லிங்க³ங் து³ப்³ப³லகுஸலேன பதிட்டா²தீ’’தி வுச்சதி.
Purisaliṅgaṃ uttamaṃ, itthiliṅgaṃ hīnanti iminā ca purisindriyassa uttamabhāvo, itthindriyassa ca hīnabhāvo vuttoti daṭṭhabbaṃ. Na hi indriyassa hīnukkaṭṭhabhāvaṃ vinā tannissayassa liṅgassa hīnukkaṭṭhatā sambhavati. Purisaliṅgaṃ balavaakusalena antaradhāyatītiādināpi indriyasseva vināsuppādā vuttāti daṭṭhabbaṃ. Indriye hi vinaṭṭhe uppanne ca tannissayassa liṅgassapi antaradhānaṃ patiṭṭhānañca sambhavati. Kathaṃ panettha purisaliṅgaṃ balavaakausalena antaradhāyati, itthiliṅgaṃ dubbalakusalena patiṭṭhātīti? Vuccate – paṭisandhiyaṃ tāva purisindriyuppādakaṃ anupahatasāmatthiyaṃ balavakusalakammaṃ yāvatāyukaṃ purisindriyameva uppādeti, antarā pana kenaci laddhapaccayena pāradārikattādinā balavaakusalakammena upahatasāmatthiyaṃ tadeva paṭisandhidāyakaṃ kusalakammaṃ dubbalībhūtaṃ purisindriyaṃ anuppādetvā attano sāmatthiyānurūpaṃ itthindriyaṃ pavatte uppādeti. Yadā pana paṭisandhidānakāleyeva kenaci laddhapaccayena pāradārikattādinā balavaakusalakammena purisindriyuppādanasāmatthiyaṃ upahataṃ hoti, tadā dubbalībhūtaṃ kusalakammaṃ purisindriyaṃ anuppādetvā paṭisandhiyaṃyeva itthindriyaṃ uppādeti. Tasmā ‘‘purisaliṅgaṃ balavaakusalena antaradhāyati, itthiliṅgaṃ dubbalakusalena patiṭṭhātī’’ti vuccati.
து³ப்³ப³லஅகுஸலேன அந்தரதா⁴யதீதி பாரதா³ரிகத்தாதி³ப³லவஅகுஸலகம்மஸ்ஸ புரிஸிந்த்³ரியுப்பாத³னவிப³ந்த⁴கஸ்ஸ து³ப்³ப³லபா⁴வே ஸதி அந்தரதா⁴யந்தங் இத்தி²லிங்க³ங் து³ப்³ப³லஅகுஸலேன அந்தரதா⁴யதீதி வுத்தங். ததா² ஹி பாரதா³ரிகத்தாதி³னா ப³லவஅகுஸலகம்மேன பா³ஹிதத்தா புரிஸிந்த்³ரியுப்பாத³னே அஸமத்த²ங் படிஸந்தி⁴யங் இத்தி²யா இத்தி²ந்த்³ரியுப்பாத³கங் து³ப்³ப³லகுஸலகம்மங் யதா³ பவத்தியங் ப்³ரஹ்மசரியவாஸமிச்சா²சாரபடிவிரதிவஸேன புரிஸத்தபத்த²னாவஸேன வா கதுபசிதப³லவகுஸலகம்மேன ஆஹிதஸாமத்தி²யங் புரிஸிந்த்³ரியுப்பாத³னே ஸமத்த²ங் இத்தி²ந்த்³ரியங் அனுப்பாதெ³த்வா அத்தனோ ஸாமத்தி²யானுரூபங் புரிஸிந்த்³ரியங் உப்பாதே³தி, ததா³ புரிஸிந்த்³ரியுப்பாத³னவிப³ந்த⁴கஸ்ஸ ப³லவஅகுஸலகம்மஸ்ஸ து³ப்³ப³லபா⁴வே ஸதி தங் இத்தி²ந்த்³ரியங் அந்தரஹிதந்தி ‘‘இத்தி²லிங்க³ங் அந்தரதா⁴யந்தங் து³ப்³ப³லஅகுஸலேன அந்தரதா⁴யதீ’’தி வுச்சதி. யதா²வுத்தனயேனேவ ப³லவதா குஸலகம்மேன புரிஸிந்த்³ரியஸ்ஸ உப்பாதி³தத்தா ‘‘புரிஸலிங்க³ங் ப³லவகுஸலேன பதிட்டா²தீ’’தி வுச்சதி. புப்³பே³ இத்தி²பூ⁴தஸ்ஸ படிஸந்தி⁴யங் புரிஸிந்த்³ரியுப்பாதே³பி அயங் நயோ வேதி³தப்³போ³. உப⁴யம்பி அகுஸலேன அந்தரதா⁴யதி, குஸலேன படிலப்³ப⁴தீதி இத³ங் ஸுக³திப⁴வங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங், து³க்³க³தியங் பன உபி⁴ன்னங் உப்பத்தி வினாஸோ ச அகுஸலகம்மேனேவாதி த³ட்ட²ப்³ப³ங்.
Dubbalaakusalena antaradhāyatīti pāradārikattādibalavaakusalakammassa purisindriyuppādanavibandhakassa dubbalabhāve sati antaradhāyantaṃ itthiliṅgaṃ dubbalaakusalena antaradhāyatīti vuttaṃ. Tathā hi pāradārikattādinā balavaakusalakammena bāhitattā purisindriyuppādane asamatthaṃ paṭisandhiyaṃ itthiyā itthindriyuppādakaṃ dubbalakusalakammaṃ yadā pavattiyaṃ brahmacariyavāsamicchācārapaṭivirativasena purisattapatthanāvasena vā katupacitabalavakusalakammena āhitasāmatthiyaṃ purisindriyuppādane samatthaṃ itthindriyaṃ anuppādetvā attano sāmatthiyānurūpaṃ purisindriyaṃ uppādeti, tadā purisindriyuppādanavibandhakassa balavaakusalakammassa dubbalabhāve sati taṃ itthindriyaṃ antarahitanti ‘‘itthiliṅgaṃ antaradhāyantaṃ dubbalaakusalena antaradhāyatī’’ti vuccati. Yathāvuttanayeneva balavatā kusalakammena purisindriyassa uppāditattā ‘‘purisaliṅgaṃ balavakusalena patiṭṭhātī’’ti vuccati. Pubbe itthibhūtassa paṭisandhiyaṃ purisindriyuppādepi ayaṃ nayo veditabbo. Ubhayampi akusalena antaradhāyati, kusalena paṭilabbhatīti idaṃ sugatibhavaṃ sandhāya vuttaṃ, duggatiyaṃ pana ubhinnaṃ uppatti vināso ca akusalakammenevāti daṭṭhabbaṃ.
உபி⁴ன்னம்பி ஸஹஸெய்யாபத்தி ஹோதீதி ‘‘யோ பன பி⁴க்கு² மாதுகா³மேன ஸஹஸெய்யங் கப்பெய்ய, பாசித்தியங். யா பன பி⁴க்கு²னீ புரிஸேன ஸஹஸெய்யங் கப்பெய்ய, பாசித்திய’’ந்தி வுத்தத்தா உபி⁴ன்னம்பி ஸஹஸெய்யவஸேன பாசித்தியாபத்தி ஹோதி. து³க்கீ²தி சேதோது³க்க²ஸமங்கி³தாய து³க்கீ². து³ம்மனோதி தோ³ஸேன து³ட்ட²மனோ, விரூபமனோ வா தோ³மனஸ்ஸாபி⁴பூ⁴ததாய. ‘‘ஸமஸ்ஸாஸேதப்³போ³’’தி வத்வா ஸமஸ்ஸாஸேதப்³ப³விதி⁴ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ஹோது மா சிந்தயித்தா²’’திஆதி³மாஹ. அனாவடோதி அவாரிதோ. த⁴ம்மோதி பரியத்திபடிபத்திபடிவேத⁴ஸங்கா²தோ திவிதோ⁴பி ஸத்³த⁴ம்மோ. ஸக்³கோ³ ச மக்³கோ³ ச ஸக்³க³மக்³கோ³, ஸக்³க³ஸ்ஸ வா மக்³கோ³ ஸக்³க³மக்³கோ³, ஸக்³கூ³பபத்திஸாதி⁴கா படிபத்தி. பி⁴க்கு²னியா ஸத்³தி⁴ங் ஸங்விதா⁴ய அத்³தா⁴னக³மனே ஆபத்தி பரிஹரிதப்³பா³தி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ஸங்வித³ஹனங் பரிமோசெத்வா’’தி ஆஹ. ‘‘மயங் அஸுகங் நாம டா²னங் க³ச்சா²மா’’தி வத்வா ‘‘ஏஹி ஸத்³தி⁴ங் க³மிஸ்ஸாமா’’திஆதி³னா அஸங்வித³ஹிதத்தா அனாபத்தி.
Ubhinnampisahaseyyāpatti hotīti ‘‘yo pana bhikkhu mātugāmena sahaseyyaṃ kappeyya, pācittiyaṃ. Yā pana bhikkhunī purisena sahaseyyaṃ kappeyya, pācittiya’’nti vuttattā ubhinnampi sahaseyyavasena pācittiyāpatti hoti. Dukkhīti cetodukkhasamaṅgitāya dukkhī. Dummanoti dosena duṭṭhamano, virūpamano vā domanassābhibhūtatāya. ‘‘Samassāsetabbo’’ti vatvā samassāsetabbavidhiṃ dassento ‘‘hotu mā cintayitthā’’tiādimāha. Anāvaṭoti avārito. Dhammoti pariyattipaṭipattipaṭivedhasaṅkhāto tividhopi saddhammo. Saggo ca maggo ca saggamaggo, saggassa vā maggo saggamaggo, saggūpapattisādhikā paṭipatti. Bhikkhuniyā saddhiṃ saṃvidhāya addhānagamane āpatti pariharitabbāti dassento ‘‘saṃvidahanaṃ parimocetvā’’ti āha. ‘‘Mayaṃ asukaṃ nāma ṭhānaṃ gacchāmā’’ti vatvā ‘‘ehi saddhiṃ gamissāmā’’tiādinā asaṃvidahitattā anāpatti.
ப³ஹிகா³மேதி அத்தனோ வஸனகா³மதோ ப³ஹி. கா³மந்தரனதீ³பாரரத்திவிப்பவாஸக³ணஓஹீயனாபத்தீஹி அனாபத்தீதி ‘‘து³தியிகா பி⁴க்கு²னீ பக்கந்தா வா ஹோதீ’’திஆதி³னா (பாசி॰ 693) வுத்தஅனாபத்திலக்க²ணேஹி ஸங்ஸந்த³னதோ வுத்தங். ஆராதி⁴காதி சித்தாராத⁴னே ஸமத்தா². தா கோபெத்வாதி தா பரிச்சஜித்வா. லஜ்ஜினியோ…பே॰… லப்³ப⁴தீதி ‘‘ஸங்க³ஹே அஸதி உக்கண்டி²த்வா விப்³ப⁴மெய்யாபீ’’தி ஸங்க³ஹவஸேனேவ வுத்தங். அலஜ்ஜினியோ…பே॰… லப்³ப⁴தீதி அலஜ்ஜிபா⁴வதோ அஸந்தபக்க²ங் ப⁴ஜந்தீதி வுத்தங். அஞ்ஞாதிகா…பே॰… வட்டதீதி இத³ங் பன இமிஸ்ஸா ஆவேணிகங் கத்வா அட்ட²கதா²யங் அனுஞ்ஞாதந்தி வத³ந்தி. பி⁴க்கு²பா⁴வேபீதி பி⁴க்கு²காலேபி. பரிஸாவசரோதி உபஜ்ஜா²யோ ச ஆசரியோ ச ஹுத்வா பரிஸுபட்டா²கோ. அஞ்ஞஸ்ஸ ஸந்திகே நிஸ்ஸயோ க³ஹேதப்³போ³தி தஸ்ஸ ஸந்திகே உபஸம்பன்னேஹி ஸத்³தி⁴விஹாரிகேஹி அஞ்ஞஸ்ஸ ஆசரியஸ்ஸ ஸந்திகே நிஸ்ஸயோ க³ஹேதப்³போ³. தங் நிஸ்ஸாய வஸந்தேஹிபீதி அந்தேவாஸிகே ஸந்தா⁴ய வத³தி. உபஜ்ஜா² க³ஹேதப்³பா³தி உபஸம்பத³த்த²ங் உபஜ்ஜா² க³ஹேதப்³பா³, அஞ்ஞஸ்ஸ ஸந்திகே உபஸம்பஜ்ஜிதப்³ப³ந்தி வுத்தங் ஹோதி.
Bahigāmeti attano vasanagāmato bahi. Gāmantaranadīpārarattivippavāsagaṇaohīyanāpattīhi anāpattīti ‘‘dutiyikā bhikkhunī pakkantā vā hotī’’tiādinā (pāci. 693) vuttaanāpattilakkhaṇehi saṃsandanato vuttaṃ. Ārādhikāti cittārādhane samatthā. Tā kopetvāti tā pariccajitvā. Lajjiniyo…pe… labbhatīti ‘‘saṅgahe asati ukkaṇṭhitvā vibbhameyyāpī’’ti saṅgahavaseneva vuttaṃ. Alajjiniyo…pe… labbhatīti alajjibhāvato asantapakkhaṃ bhajantīti vuttaṃ. Aññātikā…pe… vaṭṭatīti idaṃ pana imissā āveṇikaṃ katvā aṭṭhakathāyaṃ anuññātanti vadanti. Bhikkhubhāvepīti bhikkhukālepi. Parisāvacaroti upajjhāyo ca ācariyo ca hutvā parisupaṭṭhāko. Aññassa santike nissayo gahetabboti tassa santike upasampannehi saddhivihārikehi aññassa ācariyassa santike nissayo gahetabbo. Taṃ nissāya vasantehipīti antevāsike sandhāya vadati. Upajjhā gahetabbāti upasampadatthaṃ upajjhā gahetabbā, aññassa santike upasampajjitabbanti vuttaṃ hoti.
வினயகம்மந்தி விகப்பனங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். புன காதப்³ப³ந்தி புன விகப்பேதப்³ப³ங். புன படிக்³க³ஹெத்வா ஸத்தாஹங் வட்டதீதி ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னீனங் ஸன்னிதி⁴ பி⁴க்கூ²ஹி, பி⁴க்கூ²னங் ஸன்னிதி⁴ பி⁴க்கு²னீஹி படிக்³கா³ஹாபெத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிது’’ந்தி (சூளவ॰ 421) வசனதோ புன படிக்³க³ஹிதங் தத³ஹு ஸாமிஸம்பி வட்டதீதி த³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தங். ஸத்தமே தி³வஸேதி இத³ங் தஞ்ச நிஸ்ஸக்³கி³யங் அனாபஜ்ஜித்வாவ புனபி ஸத்தாஹங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டதீதி த³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தங். யஸ்மா பன பி⁴க்கு²னியா நிஸ்ஸக்³கி³யங் பி⁴க்கு²ஸ்ஸ வட்டதி, பி⁴க்கு²ஸ்ஸ நிஸ்ஸக்³கி³யங் பி⁴க்கு²னியா வட்டதி, தஸ்மா அட்ட²மேபி தி³வஸே லிங்க³பரிவத்தே ஸதி அனிஸ்ஸஜ்ஜித்வாவ அந்தோஸத்தாஹே பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டதீதி வத³ந்தி. தங் பகதத்தோ ரக்க²தீதி அபரிவத்தலிங்கோ³ தங் படிக்³க³ஹணவிஜஹனதோ ரக்க²தி, அவிப⁴த்ததாய படிக்³க³ஹணங் ந விஜஹதீதி அதி⁴ப்பாயோ. ஸாமங் க³ஹெத்வான நிக்கி²பெய்யாதி படிக்³க³ஹெத்வா ஸயங் நிக்கி²பெய்ய. பரிபு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ ஆபத்தீதி லிங்க³பரிவத்தே ஸதி படிக்³க³ஹணவிஜஹனதோ புன படிக்³க³ஹெத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ ஆபத்தி.
Vinayakammanti vikappanaṃ sandhāya vuttaṃ. Puna kātabbanti puna vikappetabbaṃ. Puna paṭiggahetvā sattāhaṃ vaṭṭatīti ‘‘anujānāmi, bhikkhave, bhikkhunīnaṃ sannidhi bhikkhūhi, bhikkhūnaṃ sannidhi bhikkhunīhi paṭiggāhāpetvā paribhuñjitu’’nti (cūḷava. 421) vacanato puna paṭiggahitaṃ tadahu sāmisampi vaṭṭatīti dassanatthaṃ vuttaṃ. Sattame divaseti idaṃ tañca nissaggiyaṃ anāpajjitvāva punapi sattāhaṃ paribhuñjituṃ vaṭṭatīti dassanatthaṃ vuttaṃ. Yasmā pana bhikkhuniyā nissaggiyaṃ bhikkhussa vaṭṭati, bhikkhussa nissaggiyaṃ bhikkhuniyā vaṭṭati, tasmā aṭṭhamepi divase liṅgaparivatte sati anissajjitvāva antosattāhe paribhuñjituṃ vaṭṭatīti vadanti. Taṃ pakatatto rakkhatīti aparivattaliṅgo taṃ paṭiggahaṇavijahanato rakkhati, avibhattatāya paṭiggahaṇaṃ na vijahatīti adhippāyo. Sāmaṃ gahetvāna nikkhipeyyāti paṭiggahetvā sayaṃ nikkhipeyya. Paribhuñjantassaāpattīti liṅgaparivatte sati paṭiggahaṇavijahanato puna paṭiggahetvā paribhuñjantassa āpatti.
‘‘ஹீனாயாவத்தனேனாதி பாராஜிகங் ஆபன்னஸ்ஸ கி³ஹிபா⁴வூபக³மனேனா’’தி தீஸுபி க³ண்டி²பதே³ஸு வுத்தங், தங் ஸுவுத்தங். ந ஹி பாராஜிகங் அனாபன்னஸ்ஸ ஸிக்க²ங் அப்பச்சக்கா²ய ‘‘விப்³ப⁴மிஸ்ஸாமீ’’தி கி³ஹிலிங்க³க்³க³ஹணமத்தேன பி⁴க்கு²பா⁴வோ வினஸ்ஸதி. பாராஜிகங் ஆபன்னோ ச பி⁴க்கு²லிங்கே³ டி²தோ யாவ ந படிஜானாதி, தாவ அத்தே²வ தஸ்ஸ பி⁴க்கு²பா⁴வோ, ந ஸோ அனுபஸம்பன்னஸங்க்²யங் க³ச்ச²தி. ததா² ஹி ஸோ ஸங்வாஸங் ஸாதி³யந்தோபி தெ²ய்யஸங்வாஸகோ ந ஹோதி, ஸஹஸெய்யாதி³ஆபத்திங் ந ஜனேதி, ஓமஸவாதே³ பாசித்தியஞ்ச ஜனேதி. தேனேவ ‘‘அஸுத்³தோ⁴ ஹோதி புக்³க³லோ அஞ்ஞதரங் பாராஜிகங் த⁴ம்மங் அஜ்ஜா²பன்னோ, தஞ்சே ஸுத்³த⁴தி³ட்டி² ஸமானோ ஓகாஸங் காராபெத்வா அக்கோஸாதி⁴ப்பாயோ வதே³தி, ஆபத்தி ஓமஸவாத³ஸ்ஸா’’தி (பாரா॰ 389) ஓமஸவாதே³ பாசித்தியங் வுத்தங். அஸதி ஹி பி⁴க்கு²பா⁴வே து³க்கடங் ப⁴வெய்ய, ஸதி ச பி⁴க்கு²பா⁴வே படிக்³க³ஹிதஸ்ஸ படிக்³க³ஹணவிஜஹனங் நாம அயுத்தங், தஸ்மா ஸப்³ப³ஸோ பி⁴க்கு²பா⁴வஸ்ஸ அபா⁴வதோ பாராஜிகங் ஆபஜ்ஜித்வா கி³ஹிலிங்க³க்³க³ஹணேன கி³ஹிபா⁴வூபக³மனங் இத⁴ ‘‘ஹீனாயாவத்தன’’ந்தி அதி⁴ப்பேதங், ந பன பகதத்தஸ்ஸ கி³ஹிலிங்க³க்³க³ஹணமத்தங். தேனேவ கத்த²சி ஸிக்கா²பச்சக்கா²னேன ஸமானக³திகத்தா ஹீனாயாவத்தனங் விஸுங் ந க³ண்ஹந்தி. ஸிக்கா²பச்சக்கா²னேன படிக்³க³ஹணவிஜஹனே வுத்தே பாராஜிகங் ஆபன்னஸ்ஸ கி³ஹிபா⁴வூபக³மனேன ஸப்³ப³ஸோ பி⁴க்கு²பா⁴வஸ்ஸ அபா⁴வதோ வத்தப்³ப³மேவ நத்தீ²தி. ததா² ஹி பு³த்³த⁴த³த்தாசரியேன அத்தனோ வினயவினிச்ச²யே –
‘‘Hīnāyāvattanenāti pārājikaṃ āpannassa gihibhāvūpagamanenā’’ti tīsupi gaṇṭhipadesu vuttaṃ, taṃ suvuttaṃ. Na hi pārājikaṃ anāpannassa sikkhaṃ appaccakkhāya ‘‘vibbhamissāmī’’ti gihiliṅgaggahaṇamattena bhikkhubhāvo vinassati. Pārājikaṃ āpanno ca bhikkhuliṅge ṭhito yāva na paṭijānāti, tāva attheva tassa bhikkhubhāvo, na so anupasampannasaṅkhyaṃ gacchati. Tathā hi so saṃvāsaṃ sādiyantopi theyyasaṃvāsako na hoti, sahaseyyādiāpattiṃ na janeti, omasavāde pācittiyañca janeti. Teneva ‘‘asuddho hoti puggalo aññataraṃ pārājikaṃ dhammaṃ ajjhāpanno, tañce suddhadiṭṭhi samāno okāsaṃ kārāpetvā akkosādhippāyo vadeti, āpatti omasavādassā’’ti (pārā. 389) omasavāde pācittiyaṃ vuttaṃ. Asati hi bhikkhubhāve dukkaṭaṃ bhaveyya, sati ca bhikkhubhāve paṭiggahitassa paṭiggahaṇavijahanaṃ nāma ayuttaṃ, tasmā sabbaso bhikkhubhāvassa abhāvato pārājikaṃ āpajjitvā gihiliṅgaggahaṇena gihibhāvūpagamanaṃ idha ‘‘hīnāyāvattana’’nti adhippetaṃ, na pana pakatattassa gihiliṅgaggahaṇamattaṃ. Teneva katthaci sikkhāpaccakkhānena samānagatikattā hīnāyāvattanaṃ visuṃ na gaṇhanti. Sikkhāpaccakkhānena paṭiggahaṇavijahane vutte pārājikaṃ āpannassa gihibhāvūpagamanena sabbaso bhikkhubhāvassa abhāvato vattabbameva natthīti. Tathā hi buddhadattācariyena attano vinayavinicchaye –
‘‘அச்சே²த³கா³ஹனிரபெக்க²னிஸக்³க³தோ ச,
‘‘Acchedagāhanirapekkhanisaggato ca,
ஸிக்கா²ப்பஹானமரணேஹி ச லிங்க³பே⁴தா³;
Sikkhāppahānamaraṇehi ca liṅgabhedā;
தா³னேன தஸ்ஸ ச பரஸ்ஸ அபி⁴க்கு²கஸ்ஸ,
Dānena tassa ca parassa abhikkhukassa,
ஸப்³ப³ங் படிக்³க³ஹணமேதி வினாஸமேவ’’ந்தி. –
Sabbaṃ paṭiggahaṇameti vināsameva’’nti. –
எத்தகமேவ வுத்தங். ததா² த⁴ம்மஸிரித்தே²ரேனபி –
Ettakameva vuttaṃ. Tathā dhammasirittherenapi –
‘‘ஸிக்கா²மரணலிங்கே³ஹி, அனபெக்க²விஸக்³க³தோ;
‘‘Sikkhāmaraṇaliṅgehi, anapekkhavisaggato;
அச்சே²தா³னுபஸம்பன்ன-தா³னா கா³ஹோபஸம்மதீ’’தி. –
Acchedānupasampanna-dānā gāhopasammatī’’ti. –
வுத்தங் . யதி³ ச பகதத்தஸ்ஸ கி³ஹிலிங்க³க்³க³ஹணமத்தேனபி படிக்³க³ஹணங் விஜஹெய்ய, தேபி ஆசரியா விஸுங் தம்பி வதெ³ய்யுங், ந வுத்தஞ்ச, ததோ விஞ்ஞாயதி ‘‘பகதத்தஸ்ஸ கி³ஹிலிங்க³க்³க³ஹணமத்தங் இத⁴ ஹீனாயாவத்தனந்தி நாதி⁴ப்பேத’’ந்தி. பி⁴க்கு²னியா பன ஸிக்கா²பச்சக்கா²னஸ்ஸ அபா⁴வதோ கி³ஹிலிங்க³க்³க³ஹணமத்தேனபி படிக்³க³ஹணங் விஜஹதி.
Vuttaṃ . Yadi ca pakatattassa gihiliṅgaggahaṇamattenapi paṭiggahaṇaṃ vijaheyya, tepi ācariyā visuṃ tampi vadeyyuṃ, na vuttañca, tato viññāyati ‘‘pakatattassa gihiliṅgaggahaṇamattaṃ idha hīnāyāvattananti nādhippeta’’nti. Bhikkhuniyā pana sikkhāpaccakkhānassa abhāvato gihiliṅgaggahaṇamattenapi paṭiggahaṇaṃ vijahati.
அனபெக்க²விஸ்ஸஜ்ஜனேனாதி அஞ்ஞஸ்ஸ அத³த்வாவ அனத்தி²கதாய ‘‘நத்தி² இமினா கம்மங், ந இதா³னி நங் பரிபு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸாமீ’’தி வத்தூ²ஸு வா ‘‘புன படிக்³க³ஹெத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸாமீ’’தி படிக்³க³ஹணே வா அனபெக்க²விஸ்ஸஜ்ஜனேன. அச்சி²ந்தி³த்வா கா³ஹேனாதி சோராதீ³ஹி அச்சி²ந்தி³த்வா க³ஹணேன.
Anapekkhavissajjanenāti aññassa adatvāva anatthikatāya ‘‘natthi iminā kammaṃ, na idāni naṃ paribhuñjissāmī’’ti vatthūsu vā ‘‘puna paṭiggahetvā paribhuñjissāmī’’ti paṭiggahaṇe vā anapekkhavissajjanena. Acchinditvā gāhenāti corādīhi acchinditvā gahaṇena.
எத்தா²தி பி⁴க்கு²விஹாரே. உபரோபகாதி தேன ரோபிதா ருக்க²க³ச்சா². தேரஸஸு ஸம்முதீஸூதி ப⁴த்துத்³தே³ஸகஸேனாஸனபஞ்ஞாபகப⁴ண்டா³கா³ரிகசீவரபடிக்³கா³ஹகசீவரபா⁴ஜகயாகு³பா⁴ஜகப²லபா⁴ஜகக²ஜ்ஜபா⁴ஜகஅப்பமத்தகவிஸ்ஸஜ்ஜகஸாடியக்³கா³ஹாபகபத்தக்³கா³ஹாபகஆராமிகபேஸகஸாமணேரபேஸகஸம்முதிஸங்கா²தாஸு தேரஸஸு ஸம்முதீஸு. காமங் புரிமிகாய பச்சி²மிகாய ச ஸேனாஸனக்³கா³ஹோ படிப்பஸ்ஸம்ப⁴தியேவ, புரிமிகாய பன ஸேனாஸனக்³கா³ஹே படிப்பஸ்ஸத்³தே⁴ பச்சி²மிகாய அஞ்ஞத்த² உபக³ந்துங் ஸக்காதி புரிமிகாய ஸேனாஸனக்³கா³ஹபடிப்பஸ்ஸத்³தி⁴ங் விஸுங் த³ஸ்ஸெத்வா பச்சி²மிகாய ஸேனாஸனக்³கா³ஹே படிப்பஸ்ஸத்³தே⁴ ந ஸக்கா அஞ்ஞத்த² உபக³ந்துந்தி தத்த² பி⁴க்கூ²ஹி கத்தப்³ப³ஸங்க³ஹங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ஸசே பச்சி²மிகாய ஸேனாஸனே க³ஹிதே’’திஆதி³மாஹ.
Etthāti bhikkhuvihāre. Uparopakāti tena ropitā rukkhagacchā. Terasasu sammutīsūti bhattuddesakasenāsanapaññāpakabhaṇḍāgārikacīvarapaṭiggāhakacīvarabhājakayāgubhājakaphalabhājakakhajjabhājakaappamattakavissajjakasāṭiyaggāhāpakapattaggāhāpakaārāmikapesakasāmaṇerapesakasammutisaṅkhātāsu terasasu sammutīsu. Kāmaṃ purimikāya pacchimikāya ca senāsanaggāho paṭippassambhatiyeva, purimikāya pana senāsanaggāhe paṭippassaddhe pacchimikāya aññattha upagantuṃ sakkāti purimikāya senāsanaggāhapaṭippassaddhiṃ visuṃ dassetvā pacchimikāya senāsanaggāhe paṭippassaddhe na sakkā aññattha upagantunti tattha bhikkhūhi kattabbasaṅgahaṃ dassento ‘‘sace pacchimikāya senāsane gahite’’tiādimāha.
பக்க²மானத்தமேவ தா³தப்³ப³ந்தி பி⁴க்கு²னீனங் படிச்ச²ன்னாயபி ஆபத்தியா மானத்தசாரஸ்ஸேவ அனுஞ்ஞாதத்தா. புன பக்க²மானத்தமேவ தா³தப்³ப³ந்தி பி⁴க்கு²காலே சிண்ணமானத்தாபா⁴வதோ. பி⁴க்கு²னீஹி அப்³பா⁴னகம்மங் காதப்³ப³ந்தி பி⁴க்கு²காலே சிண்ணமானத்ததாய பி⁴க்கு²னீகாலேபி சிண்ணமானத்தா இச்சேவ ஸங்க்²யங் க³ச்ச²தீதி கத்வா வுத்தங். ஸசே அகுஸலவிபாகே…பே॰… சா²ரத்தங் மானத்தமேவ தா³தப்³ப³ந்தி மானத்தங் சரந்தஸ்ஸ லிங்க³பரிவத்தாதி⁴காரத்தா வுத்தங். ஸசே பன பி⁴க்கு²காலே படிச்ச²ன்னாய ஸாதா⁴ரணாபத்தியா பரிவஸந்தஸ்ஸ அஸமாதி³ண்ணபரிவாஸஸ்ஸ வா லிங்க³ங் பரிவத்ததி, தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னீகாலே பக்க²மானத்தங் சரந்தஸ்ஸ அகுஸலவிபாகே பரிக்கீ²ணே புன லிங்கே³ பரிவத்திதே பரிவாஸங் த³த்வா பரிவுத்த²பரிவாஸஸ்ஸ சா²ரத்தங் மானத்தங் தா³தப்³ப³ந்தி வத³ந்தி.
Pakkhamānattameva dātabbanti bhikkhunīnaṃ paṭicchannāyapi āpattiyā mānattacārasseva anuññātattā. Puna pakkhamānattameva dātabbanti bhikkhukāle ciṇṇamānattābhāvato. Bhikkhunīhi abbhānakammaṃ kātabbanti bhikkhukāle ciṇṇamānattatāya bhikkhunīkālepi ciṇṇamānattā icceva saṅkhyaṃ gacchatīti katvā vuttaṃ. Sace akusalavipāke…pe… chārattaṃ mānattameva dātabbanti mānattaṃ carantassa liṅgaparivattādhikārattā vuttaṃ. Sace pana bhikkhukāle paṭicchannāya sādhāraṇāpattiyā parivasantassa asamādiṇṇaparivāsassa vā liṅgaṃ parivattati, tassa bhikkhunīkāle pakkhamānattaṃ carantassa akusalavipāke parikkhīṇe puna liṅge parivattite parivāsaṃ datvā parivutthaparivāsassa chārattaṃ mānattaṃ dātabbanti vadanti.
ஸஞ்சரித்தாபத்தீதி ஸாதா⁴ரணாபத்தித³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தங். பரிவாஸதா³னங் நத்தீ²தி பி⁴க்கு²காலே அப்படிச்ச²ன்னபா⁴வதோ. பி⁴க்கு²னீகாலே பன ஆரோசிதாபி ஸாதா⁴ரணாபத்தி ஸசே பி⁴க்கு²காலே அனாரோசிதா, படிச்ச²ன்னாவ ஹோதீதி வத³ந்தி. பி⁴க்கூ²ஹி மானத்தே அதி³ன்னேதி அசிண்ணமானத்தாய லிங்க³பரிவத்தே ஸதி. பி⁴க்கு²னீபா⁴வே டி²தாயபி தா ஸுப்படிப்பஸ்ஸத்³தா⁴ ஏவாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. யா ஆபத்தியோ புப்³பே³ படிப்பஸ்ஸத்³தா⁴தி யா அஸாதா⁴ரணாபத்தியோ புப்³பே³ பி⁴க்கு²பா⁴வே படிப்பஸ்ஸத்³தா⁴. ‘‘பாராஜிகங் ஆபன்னஸ்ஸ லிங்க³பரிவத்தே ஸதி ஸந்தானஸ்ஸ ஏகத்தா ந புன ஸோ உபஸம்பத³ங் லப⁴தி, ததா² விப்³ப⁴ந்தாபி பி⁴க்கு²னீ லிங்க³பரிவத்தே ஸதி புன உபஸம்பத³ங் ந லப⁴தீ’’தி வத³ந்தி.
Sañcarittāpattīti sādhāraṇāpattidassanatthaṃ vuttaṃ. Parivāsadānaṃ natthīti bhikkhukāle appaṭicchannabhāvato. Bhikkhunīkāle pana ārocitāpi sādhāraṇāpatti sace bhikkhukāle anārocitā, paṭicchannāva hotīti vadanti. Bhikkhūhi mānatte adinneti aciṇṇamānattāya liṅgaparivatte sati. Bhikkhunībhāve ṭhitāyapi tā suppaṭippassaddhā evāti sambandho. Yā āpattiyo pubbe paṭippassaddhāti yā asādhāraṇāpattiyo pubbe bhikkhubhāve paṭippassaddhā. ‘‘Pārājikaṃ āpannassa liṅgaparivatte sati santānassa ekattā na puna so upasampadaṃ labhati, tathā vibbhantāpi bhikkhunī liṅgaparivatte sati puna upasampadaṃ na labhatī’’ti vadanti.
71. ‘‘அனுபாதி³ன்னகேஸூதி அதி⁴காரத்தா உபாதி³ன்னகேபி ஏஸேவ நயோதி வுத்த’’ந்தி சூளக³ண்டி²பதே³ மஜ்ஜி²மக³ண்டி²பதே³ ச வுத்தங், தங் து³வுத்தங். ந ஹி உபாதி³ன்னகேஸு நிமித்தே உபக்கமந்தஸ்ஸ து³க்கடங் தி³ஸ்ஸதி. ததா² ஹி உபாதி³ன்னகேஸு நிமித்தே அப்பவேஸெத்வா ப³ஹி உபக்கமந்தஸ்ஸ து²ல்லச்சயங் வுத்தங் ‘‘ந ச, பி⁴க்க²வே, ரத்தசித்தேன அங்க³ஜாதங் சு²பிதப்³ப³ங், யோ சு²பெய்ய, ஆபத்தி து²ல்லச்சயஸ்ஸா’’தி (மஹாவ॰ 252) வுத்தத்தா. எத்த² ச யங் வத்தப்³ப³ங், தங் ஸப்³ப³ங் அட்ட²கதா²யங் புப்³பே³ விசாரிதமேவ. து³க்கடமேவாதி மோசனராக³ஸ்ஸ அபா⁴வதோ. ததே²வாதி முச்சது வா மா வாதி இமமத்த²ங் அதிதி³ஸ்ஸதி.
71. ‘‘Anupādinnakesūti adhikārattā upādinnakepi eseva nayoti vutta’’nti cūḷagaṇṭhipade majjhimagaṇṭhipade ca vuttaṃ, taṃ duvuttaṃ. Na hi upādinnakesu nimitte upakkamantassa dukkaṭaṃ dissati. Tathā hi upādinnakesu nimitte appavesetvā bahi upakkamantassa thullaccayaṃ vuttaṃ ‘‘na ca, bhikkhave, rattacittena aṅgajātaṃ chupitabbaṃ, yo chupeyya, āpatti thullaccayassā’’ti (mahāva. 252) vuttattā. Ettha ca yaṃ vattabbaṃ, taṃ sabbaṃ aṭṭhakathāyaṃ pubbe vicāritameva. Dukkaṭamevāti mocanarāgassa abhāvato. Tathevāti muccatu vā mā vāti imamatthaṃ atidissati.
அவிஸயோதி அஸாதி³யனங் நாம ஏவரூபே டா²னே து³க்கரந்தி கத்வா வுத்தங். மாதுகா³மஸ்ஸ வசனங் க³ஹெத்வாதி ‘‘அஹங் வாயமிஸ்ஸாமி, த்வங் மா வாயமீ’’திஆதி³னா வுத்தவசனங் க³ஹெத்வா. உப⁴யவாயாமேனேவ ஆபத்தீதி ஸஞ்ஞாய ‘‘த்வங் மா வாயமீ’’தி வுத்தங்.
Avisayoti asādiyanaṃ nāma evarūpe ṭhāne dukkaranti katvā vuttaṃ. Mātugāmassa vacanaṃ gahetvāti ‘‘ahaṃ vāyamissāmi, tvaṃ mā vāyamī’’tiādinā vuttavacanaṃ gahetvā. Ubhayavāyāmeneva āpattīti saññāya ‘‘tvaṃ mā vāyamī’’ti vuttaṃ.
73. வட்டகதேதி இமஸ்ஸ அத்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘விவடே’’தி ஆஹ. ‘‘பாராஜிகப⁴யேன ஆகாஸக³தமேவ கத்வா பவேஸனாதீ³னி கரொந்தஸ்ஸ ஸஹஸா தாலுகங் வா பஸ்ஸங் வா அங்க³ஜாதங் பு²ஸதி சே, து³க்கடமேவ மேது²னராக³ஸ்ஸ அபா⁴வதோ’’தி வத³ந்தி, உபபரிக்கி²த்வா க³ஹேதப்³போ³. ஸுபு²ஸிதாதி ஸுட்டு² பிஹிதா. அந்தோமுகே² ஓகாஸோ நத்தீ²தி த³ந்தானங் ஸுபிஹிதபா⁴வதோ அந்தோமுகே² பவேஸேதுங் ஓகாஸோ நத்தி². உப்பாடிதே பன ஒட்ட²மங்ஸே த³ந்தேஸுயேவ உபக்கமந்தஸ்ஸ து²ல்லச்சயந்தி பதங்க³முக²மண்டூ³கஸ்ஸ முக²ஸண்டா²னே விய வணஸங்கே²பவஸேன து²ல்லச்சயங். ‘‘மேது²னராகே³ன இத்தி²யா அப்பவேஸெந்தோ நிமித்தேன நிமித்தங் சு²பதி, து²ல்லச்சய’’ந்தி இமினா வா லக்க²ணேன ஸமானத்தா இத⁴ து²ல்லச்சயங் வுத்தங். ப³ஹி நிக்க²ந்தத³ந்தஜிவ்ஹாஸுபி ஏஸேவ நயோ.