Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā

    வினீதவத்து²வண்ணனா

    Vinītavatthuvaṇṇanā

    132. அனாபத்தி, பி⁴க்கு², சித்துப்பாதே³தி எத்த² கேவலங் சித்தங், தஸ்ஸேவ உப்பாதே³தப்³பா³பத்தீஹி அனாபத்தீதி அத்தோ². எத்தா²ஹ – உபனிக்கி²த்தஸாதி³யனாதீ³ஸு, ஸப்³பே³ஸு ச அகிரியஸிக்கா²பதே³ஸு ந காயங்க³சோபனங் வா வாசங்க³சோபனங் வா, அபிசாபத்தி, கஸ்மா இமஸ்மிங்யேவ ஸிக்கா²பதே³ அனாபத்தி, ந ஸப்³பா³பத்தீஹீதி? ந, கஸ்மா.

    132.Anāpatti, bhikkhu, cittuppādeti ettha kevalaṃ cittaṃ, tasseva uppādetabbāpattīhi anāpattīti attho. Etthāha – upanikkhittasādiyanādīsu, sabbesu ca akiriyasikkhāpadesu na kāyaṅgacopanaṃ vā vācaṅgacopanaṃ vā, apicāpatti, kasmā imasmiṃyeva sikkhāpade anāpatti, na sabbāpattīhīti? Na, kasmā.

    கத்தப்³பா³ ஸாதி⁴கங் ஸிக்கா², விஞ்ஞத்திங் காயவாசிகங்;

    Kattabbā sādhikaṃ sikkhā, viññattiṃ kāyavācikaṃ;

    அகத்வா காயவாசாஹி, அவிஞ்ஞத்தீஹி தங் பு²ஸே.

    Akatvā kāyavācāhi, aviññattīhi taṃ phuse.

    ந லேஸபா⁴வத்தா. ஸப்பாயே ஆரம்மணே அட்ட²த்வா படிலத்³தா⁴ஸேவனங் ஹுத்வா ததோ பரங் ஸுட்டு² தா⁴வதீதி ஸந்தா⁴வதி. ததோ அபி⁴ஜ்ஜா²ய ஸஹக³தங், ப்³யாபாத³ஸஹக³தங் வா ஹுத்வா விஸேஸதோ தா⁴வதீதி விதா⁴வதி.

    Na lesabhāvattā. Sappāye ārammaṇe aṭṭhatvā paṭiladdhāsevanaṃ hutvā tato paraṃ suṭṭhu dhāvatīti sandhāvati. Tato abhijjhāya sahagataṃ, byāpādasahagataṃ vā hutvā visesato dhāvatīti vidhāvati.

    137. வணங் கத்வா க³ஹேதுந்தி எத்த² கிஞ்சாபி இமினா ஸிக்கா²பதே³ன அனாபத்தி, இத்தி²ரூபஸ்ஸ நாம யத்த² ஆமஸந்தஸ்ஸ து³க்கடந்தி கேசி. ‘‘காயபடிப³த்³த⁴க்³க³ஹணங் யுத்தங், தங் ஸந்தா⁴ய வட்டதீதி வுத்த’’ந்தி வத³ந்தி. உப⁴யங் விசாரெத்வா க³ஹேதப்³ப³ங்.

    137.Vaṇaṃ katvā gahetunti ettha kiñcāpi iminā sikkhāpadena anāpatti, itthirūpassa nāma yattha āmasantassa dukkaṭanti keci. ‘‘Kāyapaṭibaddhaggahaṇaṃ yuttaṃ, taṃ sandhāya vaṭṭatīti vutta’’nti vadanti. Ubhayaṃ vicāretvā gahetabbaṃ.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 2. து³தியபாராஜிகங் • 2. Dutiyapārājikaṃ

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 2. து³தியபாராஜிகங் • 2. Dutiyapārājikaṃ

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / வினீதவத்து²வண்ணனா • Vinītavatthuvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact