Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
વિનીતવત્થુવણ્ણના
Vinītavatthuvaṇṇanā
ઇદં કિન્તિ કથેતુકમ્યતાય પુચ્છતિ. વિનીતાનિ વિનિચ્છિતાનિ વત્થૂનિ વિનીતવત્થૂનિ. તાનિ હિ ‘‘આપત્તિં ત્વં ભિક્ખુ આપન્નો પારાજિકં. અનાપત્તિ ભિક્ખુ પારાજિકસ્સ, આપત્તિ સઙ્ઘાદિસેસસ્સ. અનાપત્તિ ભિક્ખુ અસાદિયન્તસ્સા’’તિઆદિના ભગવતાયેવ વિનિચ્છિતાનિ . તેનાહ ‘‘ભગવતા સયં વિનિચ્છિતાન’’ન્તિ. ઉદ્દાનગાથાતિ ઉદ્દેસગાથા, સઙ્ગહગાથાતિ વુત્તં હોતિ. વત્થુગાથાતિ ‘‘તેન ખો પન સમયેન અઞ્ઞતરો ભિક્ખૂ’’તિઆદિકા નિદાનવત્થુદીપિકા વિનીતવત્થુપાળિયેવ તેસં તેસં વત્થૂનં ગન્થનતો ‘‘વત્થુગાથા’’તિ વુત્તા, ન છન્દોવિચિતિલક્ખણેન. ગાથાનં વત્થુ વત્થુગાથાતિ એવં વા એત્થ અત્થો દટ્ઠબ્બો. એત્થાતિ વિનીતવત્થૂસુ. દુતિયાદીનન્તિ દુતિયપારાજિકાદીનં. દુતિયાદીનિ વિનિચ્છિનિતબ્બાનીતિ યોજેતબ્બં. સિપ્પિકાનન્તિ ચિત્તકારાદિસિપ્પિકાનં. યં પસ્સિત્વા પસ્સિત્વા ચિત્તકારાદયો ચિત્તકમ્માદીનિ ઉગ્ગણ્હન્તા કરોન્તિ, તં ‘‘પટિચ્છન્નકરૂપ’’ન્તિ વુચ્ચતિ.
Idaṃ kinti kathetukamyatāya pucchati. Vinītāni vinicchitāni vatthūni vinītavatthūni. Tāni hi ‘‘āpattiṃ tvaṃ bhikkhu āpanno pārājikaṃ. Anāpatti bhikkhu pārājikassa, āpatti saṅghādisesassa. Anāpatti bhikkhu asādiyantassā’’tiādinā bhagavatāyeva vinicchitāni . Tenāha ‘‘bhagavatā sayaṃ vinicchitāna’’nti. Uddānagāthāti uddesagāthā, saṅgahagāthāti vuttaṃ hoti. Vatthugāthāti ‘‘tena kho pana samayena aññataro bhikkhū’’tiādikā nidānavatthudīpikā vinītavatthupāḷiyeva tesaṃ tesaṃ vatthūnaṃ ganthanato ‘‘vatthugāthā’’ti vuttā, na chandovicitilakkhaṇena. Gāthānaṃ vatthu vatthugāthāti evaṃ vā ettha attho daṭṭhabbo. Etthāti vinītavatthūsu. Dutiyādīnanti dutiyapārājikādīnaṃ. Dutiyādīni vinicchinitabbānīti yojetabbaṃ. Sippikānanti cittakārādisippikānaṃ. Yaṃ passitvā passitvā cittakārādayo cittakammādīni uggaṇhantā karonti, taṃ ‘‘paṭicchannakarūpa’’nti vuccati.
૬૭. પુરિમાનિ દ્વે વત્થૂનીતિ મક્કટિવત્થું વજ્જિપુત્તકવત્થુઞ્ચ. તાનિ પન કિઞ્ચાપિ અનુપઞ્ઞત્તિયં આગતાનેવ, તથાપિ ભગવતા સયં વિનિચ્છિતવત્થુભાવતો અદિન્નાદાનાદીસુ અનુપઞ્ઞત્તિયં આગતાનિ રજકાદિવત્થૂનિ વિય પુન વિનીતવત્થૂસુ પક્ખિત્તાનિ. યદિ એવં ‘‘તસ્સ કુક્કુચ્ચં અહોસી’’તિ ઇદં વિરુજ્ઝેય્ય, અનુપઞ્ઞત્તિયઞ્હિ અઞ્ઞે ભિક્ખૂ દિસ્વા તં ભિક્ખું ચોદેસુન્તિ? સચ્ચમેતં, તેહિ પન ભિક્ખૂહિ અનુપઞ્ઞત્તિયં વુત્તનયેન ચોદેત્વા ‘‘નનુ, આવુસો, તથેવ તં હોતી’’તિ વુત્તે તસ્સ કુક્કુચ્ચં અહોસીતિ ગહેતબ્બં. ‘‘ભગવતો એતમત્થં આરોચેસી’’તિ ઇદઞ્ચ તેહિ ભિક્ખૂહિ અનુપઞ્ઞત્તિયં વુત્તનયેન ભગવતો આરોચિતે ‘‘સચ્ચં કિર ત્વં ભિક્ખુ મક્કટિયા મેથુનં ધમ્મં પટિસેવી’’તિ ભગવતા પુટ્ઠો સમાનો ‘‘સચ્ચં ભગવા’’તિ ભગવતો એતમત્થં આરોચેસીતિ ગહેતબ્બં.
67.Purimāni dve vatthūnīti makkaṭivatthuṃ vajjiputtakavatthuñca. Tāni pana kiñcāpi anupaññattiyaṃ āgatāneva, tathāpi bhagavatā sayaṃ vinicchitavatthubhāvato adinnādānādīsu anupaññattiyaṃ āgatāni rajakādivatthūni viya puna vinītavatthūsu pakkhittāni. Yadi evaṃ ‘‘tassa kukkuccaṃ ahosī’’ti idaṃ virujjheyya, anupaññattiyañhi aññe bhikkhū disvā taṃ bhikkhuṃ codesunti? Saccametaṃ, tehi pana bhikkhūhi anupaññattiyaṃ vuttanayena codetvā ‘‘nanu, āvuso, tatheva taṃ hotī’’ti vutte tassa kukkuccaṃ ahosīti gahetabbaṃ. ‘‘Bhagavato etamatthaṃ ārocesī’’ti idañca tehi bhikkhūhi anupaññattiyaṃ vuttanayena bhagavato ārocite ‘‘saccaṃ kira tvaṃ bhikkhu makkaṭiyā methunaṃ dhammaṃ paṭisevī’’ti bhagavatā puṭṭho samāno ‘‘saccaṃ bhagavā’’ti bhagavato etamatthaṃ ārocesīti gahetabbaṃ.
વજ્જિપુત્તકવત્થુમ્હિ પન સિક્ખં અપ્પચ્ચક્ખાય દુબ્બલ્યં અનાવિકત્વા મેથુનં ધમ્મં પટિસેવિત્વા વિબ્ભમિત્વા યે આનન્દત્થેરં ઉપસઙ્કમિત્વા પુન પબ્બજ્જં ઉપસમ્પદઞ્ચ યાચિંસુ, તે સન્ધાય ‘‘અટ્ઠાનમેતં, આનન્દ, અનવકાસો, યં તથાગતો વજ્જીનં વા વજ્જિપુત્તકાનં વા કારણા સાવકાનં પારાજિકં સિક્ખાપદં પઞ્ઞત્તં સમૂહનેય્યા’’તિઆદિ અનુપઞ્ઞત્તિયં વુત્તં. યે પન અવિબ્ભમિત્વા સલિઙ્ગે ઠિતાયેવ ઉપ્પન્નકુક્કુચ્ચા ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું, તે સન્ધાય ‘‘આપત્તિં તુમ્હે, ભિક્ખવે, આપન્ના પારાજિક’’ન્તિ ઇધ વુત્તં. કેચિ પન ઇમં અધિપ્પાયં અજાનન્તાવ ‘‘અઞ્ઞમેવ મક્કટિવત્થુ વજ્જિપુત્તકવત્થુ ચ વિનીતવત્થૂસુ આગત’’ન્તિ વદન્તિ.
Vajjiputtakavatthumhi pana sikkhaṃ appaccakkhāya dubbalyaṃ anāvikatvā methunaṃ dhammaṃ paṭisevitvā vibbhamitvā ye ānandattheraṃ upasaṅkamitvā puna pabbajjaṃ upasampadañca yāciṃsu, te sandhāya ‘‘aṭṭhānametaṃ, ānanda, anavakāso, yaṃ tathāgato vajjīnaṃ vā vajjiputtakānaṃ vā kāraṇā sāvakānaṃ pārājikaṃ sikkhāpadaṃ paññattaṃ samūhaneyyā’’tiādi anupaññattiyaṃ vuttaṃ. Ye pana avibbhamitvā saliṅge ṭhitāyeva uppannakukkuccā bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ, te sandhāya ‘‘āpattiṃ tumhe, bhikkhave, āpannā pārājika’’nti idha vuttaṃ. Keci pana imaṃ adhippāyaṃ ajānantāva ‘‘aññameva makkaṭivatthu vajjiputtakavatthu ca vinītavatthūsu āgata’’nti vadanti.
કુસે ગન્થેત્વાતિ કુસતિણાનિ ગન્થેત્વા. કેસેહીતિ મનુસ્સકેસેહિ. તં રાગન્તિ કાયસંસગ્ગરાગં. ઞત્વાતિ સયમેવ જાનિત્વા. યદિ કાયસંસગ્ગરાગેન કતં, કાયસંસગ્ગરાગસિક્ખાપદસ્સ વિનીતવત્થૂસુ અવત્વા ઇધ કસ્મા વુત્તન્તિ? વુચ્ચતે – કિઞ્ચાપિ તં કાયસંસગ્ગરાગેન કતં, તસ્સ પન ભિક્ખુનો પારાજિકક્ખેત્તે કતુપક્કમત્તા ‘‘પારાજિકં નુ ખો અહં આપન્નો’’તિ પારાજિકવિસયં કુક્કુચ્ચં અહોસીતિ ઇધ વુત્તં. તેનેવાહ – ‘‘અનાપત્તિ ભિક્ખુ પારાજિકસ્સ, આપત્તિ સઙ્ઘાદિસેસસ્સા’’તિ.
Kuse ganthetvāti kusatiṇāni ganthetvā. Kesehīti manussakesehi. Taṃ rāganti kāyasaṃsaggarāgaṃ. Ñatvāti sayameva jānitvā. Yadi kāyasaṃsaggarāgena kataṃ, kāyasaṃsaggarāgasikkhāpadassa vinītavatthūsu avatvā idha kasmā vuttanti? Vuccate – kiñcāpi taṃ kāyasaṃsaggarāgena kataṃ, tassa pana bhikkhuno pārājikakkhette katupakkamattā ‘‘pārājikaṃ nu kho ahaṃ āpanno’’ti pārājikavisayaṃ kukkuccaṃ ahosīti idha vuttaṃ. Tenevāha – ‘‘anāpatti bhikkhu pārājikassa, āpatti saṅghādisesassā’’ti.
૬૮. અતિદસ્સનીયાતિ દિવસમ્પિ પસ્સન્તાનં અતિત્તિકરણતો અતિવિય દસ્સનયોગ્ગા. વણ્ણપોક્ખરતાયાતિ એત્થ પોક્ખરતા વુચ્ચતિ સુન્દરભાવો, વણ્ણસ્સ પોક્ખરતા વણ્ણપોક્ખરતા, તાય વણ્ણપોક્ખરતાય, વણ્ણસમ્પત્તિયાતિ અત્થો. પોરાણા પન પોક્ખરન્તિ સરીરં વદન્તિ, વણ્ણં વણ્ણમેવ. તેસં મતેન વણ્ણઞ્ચ પોક્ખરઞ્ચ વણ્ણપોક્ખરાનિ, તેસં ભાવો વણ્ણપોક્ખરતા, તસ્મા વણ્ણપોક્ખરતાયાતિ પરિસુદ્ધેન વણ્ણેન ચેવ સરીરસણ્ઠાનસમ્પત્તિયા ચાતિ અત્થો. અથ વા વણ્ણસમ્પન્નં પોક્ખરં વણ્ણપોક્ખરન્તિ ઉત્તરપદલોપો પુબ્બપદસ્સ દટ્ઠબ્બો, તસ્સ ભાવો વણ્ણપોક્ખરતા, તાય વણ્ણપોક્ખરતાય, વણ્ણસમ્પન્નસરીરતાયાતિ અત્થો. પધંસેસીતિ અભિભવીતિ અત્થો. કથં પન અસાદિયન્તી નિસીદીતિ આહ – ‘‘અસદ્ધમ્માધિપ્પાયેન…પે॰… ખાણુકા વિયા’’તિ.
68.Atidassanīyāti divasampi passantānaṃ atittikaraṇato ativiya dassanayoggā. Vaṇṇapokkharatāyāti ettha pokkharatā vuccati sundarabhāvo, vaṇṇassa pokkharatā vaṇṇapokkharatā, tāya vaṇṇapokkharatāya, vaṇṇasampattiyāti attho. Porāṇā pana pokkharanti sarīraṃ vadanti, vaṇṇaṃ vaṇṇameva. Tesaṃ matena vaṇṇañca pokkharañca vaṇṇapokkharāni, tesaṃ bhāvo vaṇṇapokkharatā, tasmā vaṇṇapokkharatāyāti parisuddhena vaṇṇena ceva sarīrasaṇṭhānasampattiyā cāti attho. Atha vā vaṇṇasampannaṃ pokkharaṃ vaṇṇapokkharanti uttarapadalopo pubbapadassa daṭṭhabbo, tassa bhāvo vaṇṇapokkharatā, tāya vaṇṇapokkharatāya, vaṇṇasampannasarīratāyāti attho. Padhaṃsesīti abhibhavīti attho. Kathaṃ pana asādiyantī nisīdīti āha – ‘‘asaddhammādhippāyena…pe… khāṇukā viyā’’ti.
ન લિમ્પતીતિ ન અલ્લીયતિ. કામેસૂતિ વત્થુકામકિલેસકામેસુ. ઇદં વુત્તં હોતિ – યથા પદુમિનિપણ્ણે ઉદકબિન્દુ ન સણ્ઠાતિ, યથા ચ સૂચિમુખે સાસપો ન સન્તિટ્ઠતિ, એવમેવ યો અબ્ભન્તરે દુવિધેનપિ કામેન ન લિમ્પતિ, તસ્મિં કામો ન સણ્ઠાતિ, તમહં બ્રાહ્મણં વદામીતિ.
Nalimpatīti na allīyati. Kāmesūti vatthukāmakilesakāmesu. Idaṃ vuttaṃ hoti – yathā paduminipaṇṇe udakabindu na saṇṭhāti, yathā ca sūcimukhe sāsapo na santiṭṭhati, evameva yo abbhantare duvidhenapi kāmena na limpati, tasmiṃ kāmo na saṇṭhāti, tamahaṃ brāhmaṇaṃ vadāmīti.
૬૯. પુરિસસણ્ઠાનં અન્તરહિતં, ઇત્થિસણ્ઠાનં ઉપ્પન્નન્તિ ફલસ્સ વિનાસુપ્પાદદસ્સનેન કારણસ્સપિ વિનાસુપ્પાદા વુત્તાતિ દટ્ઠબ્બં. પુરિસિન્દ્રિયે હિ નટ્ઠે પુરિસસણ્ઠાનં અન્તરધાયતિ, ઇત્થિન્દ્રિયે સમુપ્પન્ને ઇત્થિસણ્ઠાનં પાતુભવતિ. તથા હિ ‘‘યસ્સ ઇત્થિન્દ્રિયં ઉપ્પજ્જતિ, તસ્સ પુરિસિન્દ્રિયં ઉપ્પજ્જતીતિ? નો. યસ્સ વા પન પુરિસિન્દ્રિયં ઉપ્પજ્જતિ, તસ્સ ઇત્થિન્દ્રિયં ઉપ્પજ્જતીતિ? નો’’તિ યમકપકરણે (યમ॰ ૩. ઇન્દ્રિયયમક.૧૮૮) વુત્તત્તા ઇન્દ્રિયદ્વયસ્સ એકસ્મિં સન્તાને સહપવત્તિયા અસમ્ભવતો યસ્મિં ખણે ઇત્થિન્દ્રિયં પાતુભવતિ, તતો પુબ્બે સત્તરસમચિત્તતો પટ્ઠાય પુરિસિન્દ્રિયં નુપ્પજ્જતિ. તતો પુબ્બે ઉપ્પન્નેસુ ચ પુરિસિન્દ્રિયેસુ સહજરૂપેહિ સદ્ધિં કમેન નિરુદ્ધેસુ તસ્મિં સન્તાને ઇત્થિન્દ્રિયં ઉપ્પજ્જતિ. તતો પુરિસસણ્ઠાનાકારેન પવત્તેસુ કમ્મજરૂપેસુ સેસરૂપેસુ ચ કઞ્ચિ કાલં પવત્તિત્વા નિરુદ્ધેસુ ઇત્થિસણ્ઠાનાકારેન ચ ચતુજરૂપસન્તતિયા પવત્તાય પુરિસસણ્ઠાનં અન્તરહિતં, ઇત્થિસણ્ઠાનં પાતુભૂતન્તિ વુચ્ચતિ. ઇત્થિયા પુરિસલિઙ્ગપાતુભાવેપિ અયમેવ નયો વેદિતબ્બો.
69.Purisasaṇṭhānaṃ antarahitaṃ, itthisaṇṭhānaṃ uppannanti phalassa vināsuppādadassanena kāraṇassapi vināsuppādā vuttāti daṭṭhabbaṃ. Purisindriye hi naṭṭhe purisasaṇṭhānaṃ antaradhāyati, itthindriye samuppanne itthisaṇṭhānaṃ pātubhavati. Tathā hi ‘‘yassa itthindriyaṃ uppajjati, tassa purisindriyaṃ uppajjatīti? No. Yassa vā pana purisindriyaṃ uppajjati, tassa itthindriyaṃ uppajjatīti? No’’ti yamakapakaraṇe (yama. 3. indriyayamaka.188) vuttattā indriyadvayassa ekasmiṃ santāne sahapavattiyā asambhavato yasmiṃ khaṇe itthindriyaṃ pātubhavati, tato pubbe sattarasamacittato paṭṭhāya purisindriyaṃ nuppajjati. Tato pubbe uppannesu ca purisindriyesu sahajarūpehi saddhiṃ kamena niruddhesu tasmiṃ santāne itthindriyaṃ uppajjati. Tato purisasaṇṭhānākārena pavattesu kammajarūpesu sesarūpesu ca kañci kālaṃ pavattitvā niruddhesu itthisaṇṭhānākārena ca catujarūpasantatiyā pavattāya purisasaṇṭhānaṃ antarahitaṃ, itthisaṇṭhānaṃ pātubhūtanti vuccati. Itthiyā purisaliṅgapātubhāvepi ayameva nayo veditabbo.
પુરિસલિઙ્ગં ઉત્તમં, ઇત્થિલિઙ્ગં હીનન્તિ ઇમિના ચ પુરિસિન્દ્રિયસ્સ ઉત્તમભાવો, ઇત્થિન્દ્રિયસ્સ ચ હીનભાવો વુત્તોતિ દટ્ઠબ્બં. ન હિ ઇન્દ્રિયસ્સ હીનુક્કટ્ઠભાવં વિના તન્નિસ્સયસ્સ લિઙ્ગસ્સ હીનુક્કટ્ઠતા સમ્ભવતિ. પુરિસલિઙ્ગં બલવઅકુસલેન અન્તરધાયતીતિઆદિનાપિ ઇન્દ્રિયસ્સેવ વિનાસુપ્પાદા વુત્તાતિ દટ્ઠબ્બં. ઇન્દ્રિયે હિ વિનટ્ઠે ઉપ્પન્ને ચ તન્નિસ્સયસ્સ લિઙ્ગસ્સપિ અન્તરધાનં પતિટ્ઠાનઞ્ચ સમ્ભવતિ. કથં પનેત્થ પુરિસલિઙ્ગં બલવઅકઉસલેન અન્તરધાયતિ, ઇત્થિલિઙ્ગં દુબ્બલકુસલેન પતિટ્ઠાતીતિ? વુચ્ચતે – પટિસન્ધિયં તાવ પુરિસિન્દ્રિયુપ્પાદકં અનુપહતસામત્થિયં બલવકુસલકમ્મં યાવતાયુકં પુરિસિન્દ્રિયમેવ ઉપ્પાદેતિ, અન્તરા પન કેનચિ લદ્ધપચ્ચયેન પારદારિકત્તાદિના બલવઅકુસલકમ્મેન ઉપહતસામત્થિયં તદેવ પટિસન્ધિદાયકં કુસલકમ્મં દુબ્બલીભૂતં પુરિસિન્દ્રિયં અનુપ્પાદેત્વા અત્તનો સામત્થિયાનુરૂપં ઇત્થિન્દ્રિયં પવત્તે ઉપ્પાદેતિ. યદા પન પટિસન્ધિદાનકાલેયેવ કેનચિ લદ્ધપચ્ચયેન પારદારિકત્તાદિના બલવઅકુસલકમ્મેન પુરિસિન્દ્રિયુપ્પાદનસામત્થિયં ઉપહતં હોતિ, તદા દુબ્બલીભૂતં કુસલકમ્મં પુરિસિન્દ્રિયં અનુપ્પાદેત્વા પટિસન્ધિયંયેવ ઇત્થિન્દ્રિયં ઉપ્પાદેતિ. તસ્મા ‘‘પુરિસલિઙ્ગં બલવઅકુસલેન અન્તરધાયતિ, ઇત્થિલિઙ્ગં દુબ્બલકુસલેન પતિટ્ઠાતી’’તિ વુચ્ચતિ.
Purisaliṅgaṃ uttamaṃ, itthiliṅgaṃ hīnanti iminā ca purisindriyassa uttamabhāvo, itthindriyassa ca hīnabhāvo vuttoti daṭṭhabbaṃ. Na hi indriyassa hīnukkaṭṭhabhāvaṃ vinā tannissayassa liṅgassa hīnukkaṭṭhatā sambhavati. Purisaliṅgaṃ balavaakusalena antaradhāyatītiādināpi indriyasseva vināsuppādā vuttāti daṭṭhabbaṃ. Indriye hi vinaṭṭhe uppanne ca tannissayassa liṅgassapi antaradhānaṃ patiṭṭhānañca sambhavati. Kathaṃ panettha purisaliṅgaṃ balavaakausalena antaradhāyati, itthiliṅgaṃ dubbalakusalena patiṭṭhātīti? Vuccate – paṭisandhiyaṃ tāva purisindriyuppādakaṃ anupahatasāmatthiyaṃ balavakusalakammaṃ yāvatāyukaṃ purisindriyameva uppādeti, antarā pana kenaci laddhapaccayena pāradārikattādinā balavaakusalakammena upahatasāmatthiyaṃ tadeva paṭisandhidāyakaṃ kusalakammaṃ dubbalībhūtaṃ purisindriyaṃ anuppādetvā attano sāmatthiyānurūpaṃ itthindriyaṃ pavatte uppādeti. Yadā pana paṭisandhidānakāleyeva kenaci laddhapaccayena pāradārikattādinā balavaakusalakammena purisindriyuppādanasāmatthiyaṃ upahataṃ hoti, tadā dubbalībhūtaṃ kusalakammaṃ purisindriyaṃ anuppādetvā paṭisandhiyaṃyeva itthindriyaṃ uppādeti. Tasmā ‘‘purisaliṅgaṃ balavaakusalena antaradhāyati, itthiliṅgaṃ dubbalakusalena patiṭṭhātī’’ti vuccati.
દુબ્બલઅકુસલેન અન્તરધાયતીતિ પારદારિકત્તાદિબલવઅકુસલકમ્મસ્સ પુરિસિન્દ્રિયુપ્પાદનવિબન્ધકસ્સ દુબ્બલભાવે સતિ અન્તરધાયન્તં ઇત્થિલિઙ્ગં દુબ્બલઅકુસલેન અન્તરધાયતીતિ વુત્તં. તથા હિ પારદારિકત્તાદિના બલવઅકુસલકમ્મેન બાહિતત્તા પુરિસિન્દ્રિયુપ્પાદને અસમત્થં પટિસન્ધિયં ઇત્થિયા ઇત્થિન્દ્રિયુપ્પાદકં દુબ્બલકુસલકમ્મં યદા પવત્તિયં બ્રહ્મચરિયવાસમિચ્છાચારપટિવિરતિવસેન પુરિસત્તપત્થનાવસેન વા કતુપચિતબલવકુસલકમ્મેન આહિતસામત્થિયં પુરિસિન્દ્રિયુપ્પાદને સમત્થં ઇત્થિન્દ્રિયં અનુપ્પાદેત્વા અત્તનો સામત્થિયાનુરૂપં પુરિસિન્દ્રિયં ઉપ્પાદેતિ, તદા પુરિસિન્દ્રિયુપ્પાદનવિબન્ધકસ્સ બલવઅકુસલકમ્મસ્સ દુબ્બલભાવે સતિ તં ઇત્થિન્દ્રિયં અન્તરહિતન્તિ ‘‘ઇત્થિલિઙ્ગં અન્તરધાયન્તં દુબ્બલઅકુસલેન અન્તરધાયતી’’તિ વુચ્ચતિ. યથાવુત્તનયેનેવ બલવતા કુસલકમ્મેન પુરિસિન્દ્રિયસ્સ ઉપ્પાદિતત્તા ‘‘પુરિસલિઙ્ગં બલવકુસલેન પતિટ્ઠાતી’’તિ વુચ્ચતિ. પુબ્બે ઇત્થિભૂતસ્સ પટિસન્ધિયં પુરિસિન્દ્રિયુપ્પાદેપિ અયં નયો વેદિતબ્બો. ઉભયમ્પિ અકુસલેન અન્તરધાયતિ, કુસલેન પટિલબ્ભતીતિ ઇદં સુગતિભવં સન્ધાય વુત્તં, દુગ્ગતિયં પન ઉભિન્નં ઉપ્પત્તિ વિનાસો ચ અકુસલકમ્મેનેવાતિ દટ્ઠબ્બં.
Dubbalaakusalena antaradhāyatīti pāradārikattādibalavaakusalakammassa purisindriyuppādanavibandhakassa dubbalabhāve sati antaradhāyantaṃ itthiliṅgaṃ dubbalaakusalena antaradhāyatīti vuttaṃ. Tathā hi pāradārikattādinā balavaakusalakammena bāhitattā purisindriyuppādane asamatthaṃ paṭisandhiyaṃ itthiyā itthindriyuppādakaṃ dubbalakusalakammaṃ yadā pavattiyaṃ brahmacariyavāsamicchācārapaṭivirativasena purisattapatthanāvasena vā katupacitabalavakusalakammena āhitasāmatthiyaṃ purisindriyuppādane samatthaṃ itthindriyaṃ anuppādetvā attano sāmatthiyānurūpaṃ purisindriyaṃ uppādeti, tadā purisindriyuppādanavibandhakassa balavaakusalakammassa dubbalabhāve sati taṃ itthindriyaṃ antarahitanti ‘‘itthiliṅgaṃ antaradhāyantaṃ dubbalaakusalena antaradhāyatī’’ti vuccati. Yathāvuttanayeneva balavatā kusalakammena purisindriyassa uppāditattā ‘‘purisaliṅgaṃ balavakusalena patiṭṭhātī’’ti vuccati. Pubbe itthibhūtassa paṭisandhiyaṃ purisindriyuppādepi ayaṃ nayo veditabbo. Ubhayampi akusalena antaradhāyati, kusalena paṭilabbhatīti idaṃ sugatibhavaṃ sandhāya vuttaṃ, duggatiyaṃ pana ubhinnaṃ uppatti vināso ca akusalakammenevāti daṭṭhabbaṃ.
ઉભિન્નમ્પિ સહસેય્યાપત્તિ હોતીતિ ‘‘યો પન ભિક્ખુ માતુગામેન સહસેય્યં કપ્પેય્ય, પાચિત્તિયં. યા પન ભિક્ખુની પુરિસેન સહસેય્યં કપ્પેય્ય, પાચિત્તિય’’ન્તિ વુત્તત્તા ઉભિન્નમ્પિ સહસેય્યવસેન પાચિત્તિયાપત્તિ હોતિ. દુક્ખીતિ ચેતોદુક્ખસમઙ્ગિતાય દુક્ખી. દુમ્મનોતિ દોસેન દુટ્ઠમનો, વિરૂપમનો વા દોમનસ્સાભિભૂતતાય. ‘‘સમસ્સાસેતબ્બો’’તિ વત્વા સમસ્સાસેતબ્બવિધિં દસ્સેન્તો ‘‘હોતુ મા ચિન્તયિત્થા’’તિઆદિમાહ. અનાવટોતિ અવારિતો. ધમ્મોતિ પરિયત્તિપટિપત્તિપટિવેધસઙ્ખાતો તિવિધોપિ સદ્ધમ્મો. સગ્ગો ચ મગ્ગો ચ સગ્ગમગ્ગો, સગ્ગસ્સ વા મગ્ગો સગ્ગમગ્ગો, સગ્ગૂપપત્તિસાધિકા પટિપત્તિ. ભિક્ખુનિયા સદ્ધિં સંવિધાય અદ્ધાનગમને આપત્તિ પરિહરિતબ્બાતિ દસ્સેન્તો ‘‘સંવિદહનં પરિમોચેત્વા’’તિ આહ. ‘‘મયં અસુકં નામ ઠાનં ગચ્છામા’’તિ વત્વા ‘‘એહિ સદ્ધિં ગમિસ્સામા’’તિઆદિના અસંવિદહિતત્તા અનાપત્તિ.
Ubhinnampisahaseyyāpatti hotīti ‘‘yo pana bhikkhu mātugāmena sahaseyyaṃ kappeyya, pācittiyaṃ. Yā pana bhikkhunī purisena sahaseyyaṃ kappeyya, pācittiya’’nti vuttattā ubhinnampi sahaseyyavasena pācittiyāpatti hoti. Dukkhīti cetodukkhasamaṅgitāya dukkhī. Dummanoti dosena duṭṭhamano, virūpamano vā domanassābhibhūtatāya. ‘‘Samassāsetabbo’’ti vatvā samassāsetabbavidhiṃ dassento ‘‘hotu mā cintayitthā’’tiādimāha. Anāvaṭoti avārito. Dhammoti pariyattipaṭipattipaṭivedhasaṅkhāto tividhopi saddhammo. Saggo ca maggo ca saggamaggo, saggassa vā maggo saggamaggo, saggūpapattisādhikā paṭipatti. Bhikkhuniyā saddhiṃ saṃvidhāya addhānagamane āpatti pariharitabbāti dassento ‘‘saṃvidahanaṃ parimocetvā’’ti āha. ‘‘Mayaṃ asukaṃ nāma ṭhānaṃ gacchāmā’’ti vatvā ‘‘ehi saddhiṃ gamissāmā’’tiādinā asaṃvidahitattā anāpatti.
બહિગામેતિ અત્તનો વસનગામતો બહિ. ગામન્તરનદીપારરત્તિવિપ્પવાસગણઓહીયનાપત્તીહિ અનાપત્તીતિ ‘‘દુતિયિકા ભિક્ખુની પક્કન્તા વા હોતી’’તિઆદિના (પાચિ॰ ૬૯૩) વુત્તઅનાપત્તિલક્ખણેહિ સંસન્દનતો વુત્તં. આરાધિકાતિ ચિત્તારાધને સમત્થા. તા કોપેત્વાતિ તા પરિચ્ચજિત્વા. લજ્જિનિયો…પે॰… લબ્ભતીતિ ‘‘સઙ્ગહે અસતિ ઉક્કણ્ઠિત્વા વિબ્ભમેય્યાપી’’તિ સઙ્ગહવસેનેવ વુત્તં. અલજ્જિનિયો…પે॰… લબ્ભતીતિ અલજ્જિભાવતો અસન્તપક્ખં ભજન્તીતિ વુત્તં. અઞ્ઞાતિકા…પે॰… વટ્ટતીતિ ઇદં પન ઇમિસ્સા આવેણિકં કત્વા અટ્ઠકથાયં અનુઞ્ઞાતન્તિ વદન્તિ. ભિક્ખુભાવેપીતિ ભિક્ખુકાલેપિ. પરિસાવચરોતિ ઉપજ્ઝાયો ચ આચરિયો ચ હુત્વા પરિસુપટ્ઠાકો. અઞ્ઞસ્સ સન્તિકે નિસ્સયો ગહેતબ્બોતિ તસ્સ સન્તિકે ઉપસમ્પન્નેહિ સદ્ધિવિહારિકેહિ અઞ્ઞસ્સ આચરિયસ્સ સન્તિકે નિસ્સયો ગહેતબ્બો. તં નિસ્સાય વસન્તેહિપીતિ અન્તેવાસિકે સન્ધાય વદતિ. ઉપજ્ઝા ગહેતબ્બાતિ ઉપસમ્પદત્થં ઉપજ્ઝા ગહેતબ્બા, અઞ્ઞસ્સ સન્તિકે ઉપસમ્પજ્જિતબ્બન્તિ વુત્તં હોતિ.
Bahigāmeti attano vasanagāmato bahi. Gāmantaranadīpārarattivippavāsagaṇaohīyanāpattīhi anāpattīti ‘‘dutiyikā bhikkhunī pakkantā vā hotī’’tiādinā (pāci. 693) vuttaanāpattilakkhaṇehi saṃsandanato vuttaṃ. Ārādhikāti cittārādhane samatthā. Tā kopetvāti tā pariccajitvā. Lajjiniyo…pe… labbhatīti ‘‘saṅgahe asati ukkaṇṭhitvā vibbhameyyāpī’’ti saṅgahavaseneva vuttaṃ. Alajjiniyo…pe… labbhatīti alajjibhāvato asantapakkhaṃ bhajantīti vuttaṃ. Aññātikā…pe… vaṭṭatīti idaṃ pana imissā āveṇikaṃ katvā aṭṭhakathāyaṃ anuññātanti vadanti. Bhikkhubhāvepīti bhikkhukālepi. Parisāvacaroti upajjhāyo ca ācariyo ca hutvā parisupaṭṭhāko. Aññassa santike nissayo gahetabboti tassa santike upasampannehi saddhivihārikehi aññassa ācariyassa santike nissayo gahetabbo. Taṃ nissāya vasantehipīti antevāsike sandhāya vadati. Upajjhā gahetabbāti upasampadatthaṃ upajjhā gahetabbā, aññassa santike upasampajjitabbanti vuttaṃ hoti.
વિનયકમ્મન્તિ વિકપ્પનં સન્ધાય વુત્તં. પુન કાતબ્બન્તિ પુન વિકપ્પેતબ્બં. પુન પટિગ્ગહેત્વા સત્તાહં વટ્ટતીતિ ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુનીનં સન્નિધિ ભિક્ખૂહિ, ભિક્ખૂનં સન્નિધિ ભિક્ખુનીહિ પટિગ્ગાહાપેત્વા પરિભુઞ્જિતુ’’ન્તિ (ચૂળવ॰ ૪૨૧) વચનતો પુન પટિગ્ગહિતં તદહુ સામિસમ્પિ વટ્ટતીતિ દસ્સનત્થં વુત્તં. સત્તમે દિવસેતિ ઇદં તઞ્ચ નિસ્સગ્ગિયં અનાપજ્જિત્વાવ પુનપિ સત્તાહં પરિભુઞ્જિતું વટ્ટતીતિ દસ્સનત્થં વુત્તં. યસ્મા પન ભિક્ખુનિયા નિસ્સગ્ગિયં ભિક્ખુસ્સ વટ્ટતિ, ભિક્ખુસ્સ નિસ્સગ્ગિયં ભિક્ખુનિયા વટ્ટતિ, તસ્મા અટ્ઠમેપિ દિવસે લિઙ્ગપરિવત્તે સતિ અનિસ્સજ્જિત્વાવ અન્તોસત્તાહે પરિભુઞ્જિતું વટ્ટતીતિ વદન્તિ. તં પકતત્તો રક્ખતીતિ અપરિવત્તલિઙ્ગો તં પટિગ્ગહણવિજહનતો રક્ખતિ, અવિભત્તતાય પટિગ્ગહણં ન વિજહતીતિ અધિપ્પાયો. સામં ગહેત્વાન નિક્ખિપેય્યાતિ પટિગ્ગહેત્વા સયં નિક્ખિપેય્ય. પરિભુઞ્જન્તસ્સ આપત્તીતિ લિઙ્ગપરિવત્તે સતિ પટિગ્ગહણવિજહનતો પુન પટિગ્ગહેત્વા પરિભુઞ્જન્તસ્સ આપત્તિ.
Vinayakammanti vikappanaṃ sandhāya vuttaṃ. Puna kātabbanti puna vikappetabbaṃ. Puna paṭiggahetvā sattāhaṃ vaṭṭatīti ‘‘anujānāmi, bhikkhave, bhikkhunīnaṃ sannidhi bhikkhūhi, bhikkhūnaṃ sannidhi bhikkhunīhi paṭiggāhāpetvā paribhuñjitu’’nti (cūḷava. 421) vacanato puna paṭiggahitaṃ tadahu sāmisampi vaṭṭatīti dassanatthaṃ vuttaṃ. Sattame divaseti idaṃ tañca nissaggiyaṃ anāpajjitvāva punapi sattāhaṃ paribhuñjituṃ vaṭṭatīti dassanatthaṃ vuttaṃ. Yasmā pana bhikkhuniyā nissaggiyaṃ bhikkhussa vaṭṭati, bhikkhussa nissaggiyaṃ bhikkhuniyā vaṭṭati, tasmā aṭṭhamepi divase liṅgaparivatte sati anissajjitvāva antosattāhe paribhuñjituṃ vaṭṭatīti vadanti. Taṃ pakatatto rakkhatīti aparivattaliṅgo taṃ paṭiggahaṇavijahanato rakkhati, avibhattatāya paṭiggahaṇaṃ na vijahatīti adhippāyo. Sāmaṃ gahetvāna nikkhipeyyāti paṭiggahetvā sayaṃ nikkhipeyya. Paribhuñjantassaāpattīti liṅgaparivatte sati paṭiggahaṇavijahanato puna paṭiggahetvā paribhuñjantassa āpatti.
‘‘હીનાયાવત્તનેનાતિ પારાજિકં આપન્નસ્સ ગિહિભાવૂપગમનેના’’તિ તીસુપિ ગણ્ઠિપદેસુ વુત્તં, તં સુવુત્તં. ન હિ પારાજિકં અનાપન્નસ્સ સિક્ખં અપ્પચ્ચક્ખાય ‘‘વિબ્ભમિસ્સામી’’તિ ગિહિલિઙ્ગગ્ગહણમત્તેન ભિક્ખુભાવો વિનસ્સતિ. પારાજિકં આપન્નો ચ ભિક્ખુલિઙ્ગે ઠિતો યાવ ન પટિજાનાતિ, તાવ અત્થેવ તસ્સ ભિક્ખુભાવો, ન સો અનુપસમ્પન્નસઙ્ખ્યં ગચ્છતિ. તથા હિ સો સંવાસં સાદિયન્તોપિ થેય્યસંવાસકો ન હોતિ, સહસેય્યાદિઆપત્તિં ન જનેતિ, ઓમસવાદે પાચિત્તિયઞ્ચ જનેતિ. તેનેવ ‘‘અસુદ્ધો હોતિ પુગ્ગલો અઞ્ઞતરં પારાજિકં ધમ્મં અજ્ઝાપન્નો, તઞ્ચે સુદ્ધદિટ્ઠિ સમાનો ઓકાસં કારાપેત્વા અક્કોસાધિપ્પાયો વદેતિ, આપત્તિ ઓમસવાદસ્સા’’તિ (પારા॰ ૩૮૯) ઓમસવાદે પાચિત્તિયં વુત્તં. અસતિ હિ ભિક્ખુભાવે દુક્કટં ભવેય્ય, સતિ ચ ભિક્ખુભાવે પટિગ્ગહિતસ્સ પટિગ્ગહણવિજહનં નામ અયુત્તં, તસ્મા સબ્બસો ભિક્ખુભાવસ્સ અભાવતો પારાજિકં આપજ્જિત્વા ગિહિલિઙ્ગગ્ગહણેન ગિહિભાવૂપગમનં ઇધ ‘‘હીનાયાવત્તન’’ન્તિ અધિપ્પેતં, ન પન પકતત્તસ્સ ગિહિલિઙ્ગગ્ગહણમત્તં. તેનેવ કત્થચિ સિક્ખાપચ્ચક્ખાનેન સમાનગતિકત્તા હીનાયાવત્તનં વિસું ન ગણ્હન્તિ. સિક્ખાપચ્ચક્ખાનેન પટિગ્ગહણવિજહને વુત્તે પારાજિકં આપન્નસ્સ ગિહિભાવૂપગમનેન સબ્બસો ભિક્ખુભાવસ્સ અભાવતો વત્તબ્બમેવ નત્થીતિ. તથા હિ બુદ્ધદત્તાચરિયેન અત્તનો વિનયવિનિચ્છયે –
‘‘Hīnāyāvattanenāti pārājikaṃ āpannassa gihibhāvūpagamanenā’’ti tīsupi gaṇṭhipadesu vuttaṃ, taṃ suvuttaṃ. Na hi pārājikaṃ anāpannassa sikkhaṃ appaccakkhāya ‘‘vibbhamissāmī’’ti gihiliṅgaggahaṇamattena bhikkhubhāvo vinassati. Pārājikaṃ āpanno ca bhikkhuliṅge ṭhito yāva na paṭijānāti, tāva attheva tassa bhikkhubhāvo, na so anupasampannasaṅkhyaṃ gacchati. Tathā hi so saṃvāsaṃ sādiyantopi theyyasaṃvāsako na hoti, sahaseyyādiāpattiṃ na janeti, omasavāde pācittiyañca janeti. Teneva ‘‘asuddho hoti puggalo aññataraṃ pārājikaṃ dhammaṃ ajjhāpanno, tañce suddhadiṭṭhi samāno okāsaṃ kārāpetvā akkosādhippāyo vadeti, āpatti omasavādassā’’ti (pārā. 389) omasavāde pācittiyaṃ vuttaṃ. Asati hi bhikkhubhāve dukkaṭaṃ bhaveyya, sati ca bhikkhubhāve paṭiggahitassa paṭiggahaṇavijahanaṃ nāma ayuttaṃ, tasmā sabbaso bhikkhubhāvassa abhāvato pārājikaṃ āpajjitvā gihiliṅgaggahaṇena gihibhāvūpagamanaṃ idha ‘‘hīnāyāvattana’’nti adhippetaṃ, na pana pakatattassa gihiliṅgaggahaṇamattaṃ. Teneva katthaci sikkhāpaccakkhānena samānagatikattā hīnāyāvattanaṃ visuṃ na gaṇhanti. Sikkhāpaccakkhānena paṭiggahaṇavijahane vutte pārājikaṃ āpannassa gihibhāvūpagamanena sabbaso bhikkhubhāvassa abhāvato vattabbameva natthīti. Tathā hi buddhadattācariyena attano vinayavinicchaye –
‘‘અચ્છેદગાહનિરપેક્ખનિસગ્ગતો ચ,
‘‘Acchedagāhanirapekkhanisaggato ca,
સિક્ખાપ્પહાનમરણેહિ ચ લિઙ્ગભેદા;
Sikkhāppahānamaraṇehi ca liṅgabhedā;
દાનેન તસ્સ ચ પરસ્સ અભિક્ખુકસ્સ,
Dānena tassa ca parassa abhikkhukassa,
સબ્બં પટિગ્ગહણમેતિ વિનાસમેવ’’ન્તિ. –
Sabbaṃ paṭiggahaṇameti vināsameva’’nti. –
એત્તકમેવ વુત્તં. તથા ધમ્મસિરિત્થેરેનપિ –
Ettakameva vuttaṃ. Tathā dhammasirittherenapi –
‘‘સિક્ખામરણલિઙ્ગેહિ, અનપેક્ખવિસગ્ગતો;
‘‘Sikkhāmaraṇaliṅgehi, anapekkhavisaggato;
અચ્છેદાનુપસમ્પન્ન-દાના ગાહોપસમ્મતી’’તિ. –
Acchedānupasampanna-dānā gāhopasammatī’’ti. –
વુત્તં . યદિ ચ પકતત્તસ્સ ગિહિલિઙ્ગગ્ગહણમત્તેનપિ પટિગ્ગહણં વિજહેય્ય, તેપિ આચરિયા વિસું તમ્પિ વદેય્યું, ન વુત્તઞ્ચ, તતો વિઞ્ઞાયતિ ‘‘પકતત્તસ્સ ગિહિલિઙ્ગગ્ગહણમત્તં ઇધ હીનાયાવત્તનન્તિ નાધિપ્પેત’’ન્તિ. ભિક્ખુનિયા પન સિક્ખાપચ્ચક્ખાનસ્સ અભાવતો ગિહિલિઙ્ગગ્ગહણમત્તેનપિ પટિગ્ગહણં વિજહતિ.
Vuttaṃ . Yadi ca pakatattassa gihiliṅgaggahaṇamattenapi paṭiggahaṇaṃ vijaheyya, tepi ācariyā visuṃ tampi vadeyyuṃ, na vuttañca, tato viññāyati ‘‘pakatattassa gihiliṅgaggahaṇamattaṃ idha hīnāyāvattananti nādhippeta’’nti. Bhikkhuniyā pana sikkhāpaccakkhānassa abhāvato gihiliṅgaggahaṇamattenapi paṭiggahaṇaṃ vijahati.
અનપેક્ખવિસ્સજ્જનેનાતિ અઞ્ઞસ્સ અદત્વાવ અનત્થિકતાય ‘‘નત્થિ ઇમિના કમ્મં, ન ઇદાનિ નં પરિભુઞ્જિસ્સામી’’તિ વત્થૂસુ વા ‘‘પુન પટિગ્ગહેત્વા પરિભુઞ્જિસ્સામી’’તિ પટિગ્ગહણે વા અનપેક્ખવિસ્સજ્જનેન. અચ્છિન્દિત્વા ગાહેનાતિ ચોરાદીહિ અચ્છિન્દિત્વા ગહણેન.
Anapekkhavissajjanenāti aññassa adatvāva anatthikatāya ‘‘natthi iminā kammaṃ, na idāni naṃ paribhuñjissāmī’’ti vatthūsu vā ‘‘puna paṭiggahetvā paribhuñjissāmī’’ti paṭiggahaṇe vā anapekkhavissajjanena. Acchinditvā gāhenāti corādīhi acchinditvā gahaṇena.
એત્થાતિ ભિક્ખુવિહારે. ઉપરોપકાતિ તેન રોપિતા રુક્ખગચ્છા. તેરસસુ સમ્મુતીસૂતિ ભત્તુદ્દેસકસેનાસનપઞ્ઞાપકભણ્ડાગારિકચીવરપટિગ્ગાહકચીવરભાજકયાગુભાજકફલભાજકખજ્જભાજકઅપ્પમત્તકવિસ્સજ્જકસાટિયગ્ગાહાપકપત્તગ્ગાહાપકઆરામિકપેસકસામણેરપેસકસમ્મુતિસઙ્ખાતાસુ તેરસસુ સમ્મુતીસુ. કામં પુરિમિકાય પચ્છિમિકાય ચ સેનાસનગ્ગાહો પટિપ્પસ્સમ્ભતિયેવ, પુરિમિકાય પન સેનાસનગ્ગાહે પટિપ્પસ્સદ્ધે પચ્છિમિકાય અઞ્ઞત્થ ઉપગન્તું સક્કાતિ પુરિમિકાય સેનાસનગ્ગાહપટિપ્પસ્સદ્ધિં વિસું દસ્સેત્વા પચ્છિમિકાય સેનાસનગ્ગાહે પટિપ્પસ્સદ્ધે ન સક્કા અઞ્ઞત્થ ઉપગન્તુન્તિ તત્થ ભિક્ખૂહિ કત્તબ્બસઙ્ગહં દસ્સેન્તો ‘‘સચે પચ્છિમિકાય સેનાસને ગહિતે’’તિઆદિમાહ.
Etthāti bhikkhuvihāre. Uparopakāti tena ropitā rukkhagacchā. Terasasu sammutīsūti bhattuddesakasenāsanapaññāpakabhaṇḍāgārikacīvarapaṭiggāhakacīvarabhājakayāgubhājakaphalabhājakakhajjabhājakaappamattakavissajjakasāṭiyaggāhāpakapattaggāhāpakaārāmikapesakasāmaṇerapesakasammutisaṅkhātāsu terasasu sammutīsu. Kāmaṃ purimikāya pacchimikāya ca senāsanaggāho paṭippassambhatiyeva, purimikāya pana senāsanaggāhe paṭippassaddhe pacchimikāya aññattha upagantuṃ sakkāti purimikāya senāsanaggāhapaṭippassaddhiṃ visuṃ dassetvā pacchimikāya senāsanaggāhe paṭippassaddhe na sakkā aññattha upagantunti tattha bhikkhūhi kattabbasaṅgahaṃ dassento ‘‘sace pacchimikāya senāsane gahite’’tiādimāha.
પક્ખમાનત્તમેવ દાતબ્બન્તિ ભિક્ખુનીનં પટિચ્છન્નાયપિ આપત્તિયા માનત્તચારસ્સેવ અનુઞ્ઞાતત્તા. પુન પક્ખમાનત્તમેવ દાતબ્બન્તિ ભિક્ખુકાલે ચિણ્ણમાનત્તાભાવતો. ભિક્ખુનીહિ અબ્ભાનકમ્મં કાતબ્બન્તિ ભિક્ખુકાલે ચિણ્ણમાનત્તતાય ભિક્ખુનીકાલેપિ ચિણ્ણમાનત્તા ઇચ્ચેવ સઙ્ખ્યં ગચ્છતીતિ કત્વા વુત્તં. સચે અકુસલવિપાકે…પે॰… છારત્તં માનત્તમેવ દાતબ્બન્તિ માનત્તં ચરન્તસ્સ લિઙ્ગપરિવત્તાધિકારત્તા વુત્તં. સચે પન ભિક્ખુકાલે પટિચ્છન્નાય સાધારણાપત્તિયા પરિવસન્તસ્સ અસમાદિણ્ણપરિવાસસ્સ વા લિઙ્ગં પરિવત્તતિ, તસ્સ ભિક્ખુનીકાલે પક્ખમાનત્તં ચરન્તસ્સ અકુસલવિપાકે પરિક્ખીણે પુન લિઙ્ગે પરિવત્તિતે પરિવાસં દત્વા પરિવુત્થપરિવાસસ્સ છારત્તં માનત્તં દાતબ્બન્તિ વદન્તિ.
Pakkhamānattameva dātabbanti bhikkhunīnaṃ paṭicchannāyapi āpattiyā mānattacārasseva anuññātattā. Puna pakkhamānattameva dātabbanti bhikkhukāle ciṇṇamānattābhāvato. Bhikkhunīhi abbhānakammaṃ kātabbanti bhikkhukāle ciṇṇamānattatāya bhikkhunīkālepi ciṇṇamānattā icceva saṅkhyaṃ gacchatīti katvā vuttaṃ. Sace akusalavipāke…pe… chārattaṃ mānattameva dātabbanti mānattaṃ carantassa liṅgaparivattādhikārattā vuttaṃ. Sace pana bhikkhukāle paṭicchannāya sādhāraṇāpattiyā parivasantassa asamādiṇṇaparivāsassa vā liṅgaṃ parivattati, tassa bhikkhunīkāle pakkhamānattaṃ carantassa akusalavipāke parikkhīṇe puna liṅge parivattite parivāsaṃ datvā parivutthaparivāsassa chārattaṃ mānattaṃ dātabbanti vadanti.
સઞ્ચરિત્તાપત્તીતિ સાધારણાપત્તિદસ્સનત્થં વુત્તં. પરિવાસદાનં નત્થીતિ ભિક્ખુકાલે અપ્પટિચ્છન્નભાવતો. ભિક્ખુનીકાલે પન આરોચિતાપિ સાધારણાપત્તિ સચે ભિક્ખુકાલે અનારોચિતા, પટિચ્છન્નાવ હોતીતિ વદન્તિ. ભિક્ખૂહિ માનત્તે અદિન્નેતિ અચિણ્ણમાનત્તાય લિઙ્ગપરિવત્તે સતિ. ભિક્ખુનીભાવે ઠિતાયપિ તા સુપ્પટિપ્પસ્સદ્ધા એવાતિ સમ્બન્ધો. યા આપત્તિયો પુબ્બે પટિપ્પસ્સદ્ધાતિ યા અસાધારણાપત્તિયો પુબ્બે ભિક્ખુભાવે પટિપ્પસ્સદ્ધા. ‘‘પારાજિકં આપન્નસ્સ લિઙ્ગપરિવત્તે સતિ સન્તાનસ્સ એકત્તા ન પુન સો ઉપસમ્પદં લભતિ, તથા વિબ્ભન્તાપિ ભિક્ખુની લિઙ્ગપરિવત્તે સતિ પુન ઉપસમ્પદં ન લભતી’’તિ વદન્તિ.
Sañcarittāpattīti sādhāraṇāpattidassanatthaṃ vuttaṃ. Parivāsadānaṃ natthīti bhikkhukāle appaṭicchannabhāvato. Bhikkhunīkāle pana ārocitāpi sādhāraṇāpatti sace bhikkhukāle anārocitā, paṭicchannāva hotīti vadanti. Bhikkhūhi mānatte adinneti aciṇṇamānattāya liṅgaparivatte sati. Bhikkhunībhāve ṭhitāyapi tā suppaṭippassaddhā evāti sambandho. Yā āpattiyo pubbe paṭippassaddhāti yā asādhāraṇāpattiyo pubbe bhikkhubhāve paṭippassaddhā. ‘‘Pārājikaṃ āpannassa liṅgaparivatte sati santānassa ekattā na puna so upasampadaṃ labhati, tathā vibbhantāpi bhikkhunī liṅgaparivatte sati puna upasampadaṃ na labhatī’’ti vadanti.
૭૧. ‘‘અનુપાદિન્નકેસૂતિ અધિકારત્તા ઉપાદિન્નકેપિ એસેવ નયોતિ વુત્ત’’ન્તિ ચૂળગણ્ઠિપદે મજ્ઝિમગણ્ઠિપદે ચ વુત્તં, તં દુવુત્તં. ન હિ ઉપાદિન્નકેસુ નિમિત્તે ઉપક્કમન્તસ્સ દુક્કટં દિસ્સતિ. તથા હિ ઉપાદિન્નકેસુ નિમિત્તે અપ્પવેસેત્વા બહિ ઉપક્કમન્તસ્સ થુલ્લચ્ચયં વુત્તં ‘‘ન ચ, ભિક્ખવે, રત્તચિત્તેન અઙ્ગજાતં છુપિતબ્બં, યો છુપેય્ય, આપત્તિ થુલ્લચ્ચયસ્સા’’તિ (મહાવ॰ ૨૫૨) વુત્તત્તા. એત્થ ચ યં વત્તબ્બં, તં સબ્બં અટ્ઠકથાયં પુબ્બે વિચારિતમેવ. દુક્કટમેવાતિ મોચનરાગસ્સ અભાવતો. તથેવાતિ મુચ્ચતુ વા મા વાતિ ઇમમત્થં અતિદિસ્સતિ.
71. ‘‘Anupādinnakesūti adhikārattā upādinnakepi eseva nayoti vutta’’nti cūḷagaṇṭhipade majjhimagaṇṭhipade ca vuttaṃ, taṃ duvuttaṃ. Na hi upādinnakesu nimitte upakkamantassa dukkaṭaṃ dissati. Tathā hi upādinnakesu nimitte appavesetvā bahi upakkamantassa thullaccayaṃ vuttaṃ ‘‘na ca, bhikkhave, rattacittena aṅgajātaṃ chupitabbaṃ, yo chupeyya, āpatti thullaccayassā’’ti (mahāva. 252) vuttattā. Ettha ca yaṃ vattabbaṃ, taṃ sabbaṃ aṭṭhakathāyaṃ pubbe vicāritameva. Dukkaṭamevāti mocanarāgassa abhāvato. Tathevāti muccatu vā mā vāti imamatthaṃ atidissati.
અવિસયોતિ અસાદિયનં નામ એવરૂપે ઠાને દુક્કરન્તિ કત્વા વુત્તં. માતુગામસ્સ વચનં ગહેત્વાતિ ‘‘અહં વાયમિસ્સામિ, ત્વં મા વાયમી’’તિઆદિના વુત્તવચનં ગહેત્વા. ઉભયવાયામેનેવ આપત્તીતિ સઞ્ઞાય ‘‘ત્વં મા વાયમી’’તિ વુત્તં.
Avisayoti asādiyanaṃ nāma evarūpe ṭhāne dukkaranti katvā vuttaṃ. Mātugāmassa vacanaṃ gahetvāti ‘‘ahaṃ vāyamissāmi, tvaṃ mā vāyamī’’tiādinā vuttavacanaṃ gahetvā. Ubhayavāyāmeneva āpattīti saññāya ‘‘tvaṃ mā vāyamī’’ti vuttaṃ.
૭૩. વટ્ટકતેતિ ઇમસ્સ અત્થં દસ્સેન્તો ‘‘વિવટે’’તિ આહ. ‘‘પારાજિકભયેન આકાસગતમેવ કત્વા પવેસનાદીનિ કરોન્તસ્સ સહસા તાલુકં વા પસ્સં વા અઙ્ગજાતં ફુસતિ ચે, દુક્કટમેવ મેથુનરાગસ્સ અભાવતો’’તિ વદન્તિ, ઉપપરિક્ખિત્વા ગહેતબ્બો. સુફુસિતાતિ સુટ્ઠુ પિહિતા. અન્તોમુખે ઓકાસો નત્થીતિ દન્તાનં સુપિહિતભાવતો અન્તોમુખે પવેસેતું ઓકાસો નત્થિ. ઉપ્પાટિતે પન ઓટ્ઠમંસે દન્તેસુયેવ ઉપક્કમન્તસ્સ થુલ્લચ્ચયન્તિ પતઙ્ગમુખમણ્ડૂકસ્સ મુખસણ્ઠાને વિય વણસઙ્ખેપવસેન થુલ્લચ્ચયં. ‘‘મેથુનરાગેન ઇત્થિયા અપ્પવેસેન્તો નિમિત્તેન નિમિત્તં છુપતિ, થુલ્લચ્ચય’’ન્તિ ઇમિના વા લક્ખણેન સમાનત્તા ઇધ થુલ્લચ્ચયં વુત્તં. બહિ નિક્ખન્તદન્તજિવ્હાસુપિ એસેવ નયો.
73.Vaṭṭakateti imassa atthaṃ dassento ‘‘vivaṭe’’ti āha. ‘‘Pārājikabhayena ākāsagatameva katvā pavesanādīni karontassa sahasā tālukaṃ vā passaṃ vā aṅgajātaṃ phusati ce, dukkaṭameva methunarāgassa abhāvato’’ti vadanti, upaparikkhitvā gahetabbo. Suphusitāti suṭṭhu pihitā. Antomukhe okāso natthīti dantānaṃ supihitabhāvato antomukhe pavesetuṃ okāso natthi. Uppāṭite pana oṭṭhamaṃse dantesuyeva upakkamantassa thullaccayanti pataṅgamukhamaṇḍūkassa mukhasaṇṭhāne viya vaṇasaṅkhepavasena thullaccayaṃ. ‘‘Methunarāgena itthiyā appavesento nimittena nimittaṃ chupati, thullaccaya’’nti iminā vā lakkhaṇena samānattā idha thullaccayaṃ vuttaṃ. Bahi nikkhantadantajivhāsupi eseva nayo.