Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    વિનીતવત્થુવણ્ણના

    Vinītavatthuvaṇṇanā

    ૧૩૨. વિનીતવત્થૂસુ સન્ધાવતીતિ સુટ્ઠુ ધાવતિ. વિધાવતીતિ વિવિધા નાનપ્પકારેન ધાવતિ. કાયવચીદ્વારભેદં વિનાપીતિ કાયચોપનં વચીભેદઞ્ચ વિના. પટિસઙ્ખાનબલેનાતિ તથાવિધચિત્તુપ્પાદે આદીનવપચ્ચવેક્ખણબલેન.

    132. Vinītavatthūsu sandhāvatīti suṭṭhu dhāvati. Vidhāvatīti vividhā nānappakārena dhāvati. Kāyavacīdvārabhedaṃ vināpīti kāyacopanaṃ vacībhedañca vinā. Paṭisaṅkhānabalenāti tathāvidhacittuppāde ādīnavapaccavekkhaṇabalena.

    ૧૩૫. પુચ્છાસભાગેનાતિ પુચ્છાનુરૂપેન. નિરુત્તિ એવ પથો નિરુત્તિપથો, તસ્મિં નિરુત્તિપથે. તેનાહ ‘‘વોહારવચનમત્તે’’તિ.

    135.Pucchāsabhāgenāti pucchānurūpena. Nirutti eva patho niruttipatho, tasmiṃ niruttipathe. Tenāha ‘‘vohāravacanamatte’’ti.

    ૧૩૭. યથાકમ્મં ગતોતિ ઇમિના તસ્સ મતભાવં દસ્સેતિ. અબ્ભુણ્હેતિ ઇમિનાપિ વુત્તમેવ પરિયાયન્તરેન વિભાવેતું ‘‘અલ્લસરીરે’’તિ વુત્તં. વિસભાગસરીરેતિ ઇત્થિસરીરે. વિસભાગસરીરત્તા અચ્ચાસન્નેન ન ભવિતબ્બન્તિ આહ ‘‘સીસે વા’’તિઆદિ. વટ્ટતીતિ વિસભાગસરીરેપિ અત્તનાવ વુત્તવિધિં કાતું સાટકઞ્ચ ગહેતું વટ્ટતિ. કેચિ પન ‘‘કિઞ્ચાપિ ઇમિના સિક્ખાપદેન અનાપત્તિ, ઇત્થિરૂપં પન આમસન્તસ્સ દુક્કટ’’ન્તિ વદન્તિ.

    137.Yathākammaṃ gatoti iminā tassa matabhāvaṃ dasseti. Abbhuṇheti imināpi vuttameva pariyāyantarena vibhāvetuṃ ‘‘allasarīre’’ti vuttaṃ. Visabhāgasarīreti itthisarīre. Visabhāgasarīrattā accāsannena na bhavitabbanti āha ‘‘sīse vā’’tiādi. Vaṭṭatīti visabhāgasarīrepi attanāva vuttavidhiṃ kātuṃ sāṭakañca gahetuṃ vaṭṭati. Keci pana ‘‘kiñcāpi iminā sikkhāpadena anāpatti, itthirūpaṃ pana āmasantassa dukkaṭa’’nti vadanti.

    ૧૩૮. કુસં સઙ્કામેત્વાતિ કુસં પરિવત્તેત્વા. કૂટમાનકૂટકહાપણાદીહીતિ આદિ-સદ્દેન તુલાકૂટકંસકૂટવઞ્ચનાદિં સઙ્ગણ્હાતિ. તત્થ કૂટમાનં હદયભેદસિખાભેદરજ્જુભેદવસેન તિવિધં હોતિ. તત્થ હદયન્તિ નાળિઆદિમાનભાજનાનં અબ્ભન્તરં, તસ્સ ભેદો છિદ્દકરણં હદયભેદો, સો સપ્પિતેલાદિમિનનકાલે લબ્ભતિ. તાનિ હિ ગણ્હન્તો હેટ્ઠાછિદ્દેન માનેન ‘‘સણિકં આસિઞ્ચા’’તિ વત્વા અન્તોભાજને બહું પગ્ઘરાપેત્વા ગણ્હાતિ, દદન્તો છિદ્દં પિધાય સીઘં પૂરેત્વા દેતિ. સિખાભેદો તિલતણ્ડુલાદિમિનનકાલે લબ્ભતિ. તાનિ હિ ગણ્હન્તો સણિકં સિખં ઉસ્સાપેત્વા ગણ્હાતિ, દેન્તો વેગેન પૂરેત્વા સિખં છિન્દન્તો દેતિ. રજ્જુભેદો ખેત્તવત્થુમિનનકાલે લબ્ભતિ. ખેત્તાદિં મિનન્તા હિ અમહન્તમ્પિ મહન્તં કત્વા મિનન્તિ, મહન્તમ્પિ અમહન્તં. કૂટકહાપણો પાકટોયેવ.

    138.Kusaṃ saṅkāmetvāti kusaṃ parivattetvā. Kūṭamānakūṭakahāpaṇādīhīti ādi-saddena tulākūṭakaṃsakūṭavañcanādiṃ saṅgaṇhāti. Tattha kūṭamānaṃ hadayabhedasikhābhedarajjubhedavasena tividhaṃ hoti. Tattha hadayanti nāḷiādimānabhājanānaṃ abbhantaraṃ, tassa bhedo chiddakaraṇaṃ hadayabhedo, so sappitelādiminanakāle labbhati. Tāni hi gaṇhanto heṭṭhāchiddena mānena ‘‘saṇikaṃ āsiñcā’’ti vatvā antobhājane bahuṃ paggharāpetvā gaṇhāti, dadanto chiddaṃ pidhāya sīghaṃ pūretvā deti. Sikhābhedo tilataṇḍulādiminanakāle labbhati. Tāni hi gaṇhanto saṇikaṃ sikhaṃ ussāpetvā gaṇhāti, dento vegena pūretvā sikhaṃ chindanto deti. Rajjubhedo khettavatthuminanakāle labbhati. Khettādiṃ minantā hi amahantampi mahantaṃ katvā minanti, mahantampi amahantaṃ. Kūṭakahāpaṇo pākaṭoyeva.

    તુલાકૂટં પન રૂપકૂટં અઙ્ગકૂટં ગહણકૂટં પટિચ્છન્નકૂટન્તિ ચતુબ્બિધં હોતિ. તત્થ રૂપકૂટં નામ દ્વે તુલા સરૂપા કત્વા ગણ્હન્તો મહતિયા ગણ્હાતિ, દદન્તો ખુદ્દિકાય દેતિ. અઙ્ગકૂટં નામ ગણ્હન્તો પચ્છાભાગે હત્થેન તુલં અક્કમતિ, દદન્તો પુબ્બભાગે અક્કમતિ. ગહણકૂટં નામ ગણ્હન્તો મૂલે રજ્જું ગણ્હાતિ, દદન્તો અગ્ગે. પટિચ્છન્નકૂટં નામ તુલં સુસિરં કત્વા અન્તો અયચુણ્ણં પક્ખિપિત્વા ગણ્હન્તો તં પચ્છાભાગે કરોતિ, દદન્તો અગ્ગભાગે.

    Tulākūṭaṃ pana rūpakūṭaṃ aṅgakūṭaṃ gahaṇakūṭaṃ paṭicchannakūṭanti catubbidhaṃ hoti. Tattha rūpakūṭaṃ nāma dve tulā sarūpā katvā gaṇhanto mahatiyā gaṇhāti, dadanto khuddikāya deti. Aṅgakūṭaṃ nāma gaṇhanto pacchābhāge hatthena tulaṃ akkamati, dadanto pubbabhāge akkamati. Gahaṇakūṭaṃ nāma gaṇhanto mūle rajjuṃ gaṇhāti, dadanto agge. Paṭicchannakūṭaṃ nāma tulaṃ susiraṃ katvā anto ayacuṇṇaṃ pakkhipitvā gaṇhanto taṃ pacchābhāge karoti, dadanto aggabhāge.

    કંસો વુચ્ચતિ સુવણ્ણપાતિ, તાય વઞ્ચનં કંસકૂટં. કથં? એકં સુવણ્ણપાતિં કત્વા અઞ્ઞા દ્વે તિસ્સો લોહપાતિયો સુવણ્ણવણ્ણા કરોન્તિ, તતો જનપદં ગન્ત્વા કિઞ્ચિદેવ અડ્ઢં કુલં પવિસિત્વા ‘‘સુવણ્ણભાજનાનિ કિણથા’’તિ વત્વા અગ્ઘે પુચ્છિતે સમગ્ઘતરં દાતુકામા હોન્તિ. તતો તેહિ ‘‘કથં ઇમેસં સુવણ્ણભાવો જાનિતબ્બો’’તિ વુત્તે ‘‘વીમંસિત્વા ગણ્હથા’’તિ સુવણ્ણપાતિં પાસાણે ઘંસિત્વા સબ્બપાતિયો દત્વા ગચ્છન્તિ.

    Kaṃso vuccati suvaṇṇapāti, tāya vañcanaṃ kaṃsakūṭaṃ. Kathaṃ? Ekaṃ suvaṇṇapātiṃ katvā aññā dve tisso lohapātiyo suvaṇṇavaṇṇā karonti, tato janapadaṃ gantvā kiñcideva aḍḍhaṃ kulaṃ pavisitvā ‘‘suvaṇṇabhājanāni kiṇathā’’ti vatvā agghe pucchite samagghataraṃ dātukāmā honti. Tato tehi ‘‘kathaṃ imesaṃ suvaṇṇabhāvo jānitabbo’’ti vutte ‘‘vīmaṃsitvā gaṇhathā’’ti suvaṇṇapātiṃ pāsāṇe ghaṃsitvā sabbapātiyo datvā gacchanti.

    વઞ્ચનં નામ તેહિ તેહિ ઉપાયેહિ પરેસં વઞ્ચનં. તત્રિદમેકં વત્થુ – એકો કિર લુદ્દકો મિગઞ્ચ મિગપોતકઞ્ચ ગહેત્વા આગચ્છતિ. તમેકો ધુત્તો ‘‘કિં, ભો, મિગો અગ્ઘતિ, કિં મિગપોતકો’’તિ આહ. ‘‘મિગો દ્વે કહાપણે, મિગપોતકો એક’’ન્તિ ચ વુત્તે એકં કહાપણં દત્વા મિગપોતકં ગહેત્વા થોકં ગન્ત્વા નિવત્તો ‘‘ન મે, ભો, મિગપોતકેન અત્થો, મિગં મે દેહી’’તિ આહ. તેન હિ દ્વે કહાપણે દેહીતિ. સો આહ – ‘‘નનુ, ભો, મયા પઠમં એકો કહાપણો દિન્નો’’તિ? ‘‘આમ દિન્નો’’તિ. ‘‘ઇમં મિગપોતકં ગણ્હ, એવં સો ચ કહાપણો, અયઞ્ચ કહાપણગ્ઘનકો મિગપોતકોતિ દ્વે કહાપણા ભવિસ્સન્તી’’તિ. સો ‘‘કારણં વદતી’’તિ સલ્લક્ખેત્વા મિગપોતકં ગહેત્વા મિગં અદાસીતિ.

    Vañcanaṃ nāma tehi tehi upāyehi paresaṃ vañcanaṃ. Tatridamekaṃ vatthu – eko kira luddako migañca migapotakañca gahetvā āgacchati. Tameko dhutto ‘‘kiṃ, bho, migo agghati, kiṃ migapotako’’ti āha. ‘‘Migo dve kahāpaṇe, migapotako eka’’nti ca vutte ekaṃ kahāpaṇaṃ datvā migapotakaṃ gahetvā thokaṃ gantvā nivatto ‘‘na me, bho, migapotakena attho, migaṃ me dehī’’ti āha. Tena hi dve kahāpaṇe dehīti. So āha – ‘‘nanu, bho, mayā paṭhamaṃ eko kahāpaṇo dinno’’ti? ‘‘Āma dinno’’ti. ‘‘Imaṃ migapotakaṃ gaṇha, evaṃ so ca kahāpaṇo, ayañca kahāpaṇagghanako migapotakoti dve kahāpaṇā bhavissantī’’ti. So ‘‘kāraṇaṃ vadatī’’ti sallakkhetvā migapotakaṃ gahetvā migaṃ adāsīti.

    બલસાતિ બલેન. પન્થઘાત-ગ્ગહણેન હિમવિપરામોસગુમ્બવિપરામોસાપિ સઙ્ગહિતા. તત્થ યં હિમપાતસમયે હિમેન પટિચ્છન્ના હુત્વા મગ્ગપ્પટિપન્નં જનં મૂસન્તિ, અયં હિમવિપરામોસો. યં ગુમ્માદીહિ પટિચ્છન્ના જનં મૂસન્તિ, અયં ગુમ્બવિપરામોસો.

    Balasāti balena. Panthaghāta-ggahaṇena himaviparāmosagumbaviparāmosāpi saṅgahitā. Tattha yaṃ himapātasamaye himena paṭicchannā hutvā maggappaṭipannaṃ janaṃ mūsanti, ayaṃ himaviparāmoso. Yaṃ gummādīhi paṭicchannā janaṃ mūsanti, ayaṃ gumbaviparāmoso.

    ઉદ્ધારેયેવ પારાજિકન્તિ ‘‘સચે સાટકો ભવિસ્સતિ, ગણ્હિસ્સામી’’તિ પરિકપ્પસ્સ પવત્તત્તા સાટકસ્સ ચ તત્થ સબ્ભાવતો. પદવારેન કારેતબ્બોતિ ભૂમિયં અનિક્ખિપિત્વાવ વીમંસિતત્તા વુત્તં. પરિયુટ્ઠિતોતિ અનુબદ્ધો. દિસ્વા હટત્તા પરિકપ્પાવહારો ન દિસ્સતીતિ ઇમિના પરિકપ્પાવહારસ્સ અસમ્ભવં દસ્સેન્તો મહાપચ્ચરિઆદીસુ વુત્તસ્સ અયુત્તભાવં વિભાવેતિ. મહાઅટ્ઠકથાયન્તિઆદિના પન પરિકપ્પાવહારસમ્ભવં પાળિયા સંસન્દનભાવઞ્ચ વિભાવેન્તો મહાઅટ્ઠકથાયં વુત્તમેવ સુવુત્તન્તિ દીપેતિ. તેનેવ માતિકાટ્ઠકથાયમ્પિ મહાઅટ્ઠકથાનયોવ દસ્સિતો.

    Uddhāreyevapārājikanti ‘‘sace sāṭako bhavissati, gaṇhissāmī’’ti parikappassa pavattattā sāṭakassa ca tattha sabbhāvato. Padavārena kāretabboti bhūmiyaṃ anikkhipitvāva vīmaṃsitattā vuttaṃ. Pariyuṭṭhitoti anubaddho. Disvā haṭattā parikappāvahāro na dissatīti iminā parikappāvahārassa asambhavaṃ dassento mahāpaccariādīsu vuttassa ayuttabhāvaṃ vibhāveti. Mahāaṭṭhakathāyantiādinā pana parikappāvahārasambhavaṃ pāḷiyā saṃsandanabhāvañca vibhāvento mahāaṭṭhakathāyaṃ vuttameva suvuttanti dīpeti. Teneva mātikāṭṭhakathāyampi mahāaṭṭhakathānayova dassito.

    કેચીતિ મહાઅટ્ઠકથાયમેવ એકચ્ચે આચરિયા. મહાપચ્ચરિયં પનાતિ પન-સદ્દો કેચિવાદતો મહાપચ્ચરિવાદસ્સ વિસેસસન્દસ્સનત્થો. તેન કેચિવાદો મહાપચ્ચરિવાદેનપિ ન સમેતીતિ દસ્સેતિ. મહાઅટ્ઠકથાનયો એવ ચ મહાપચ્ચરિવાદેનપિ સંસન્દનતો યુત્તતરોતિ વિભાવેતિ.

    Kecīti mahāaṭṭhakathāyameva ekacce ācariyā. Mahāpaccariyaṃ panāti pana-saddo kecivādato mahāpaccarivādassa visesasandassanattho. Tena kecivādo mahāpaccarivādenapi na sametīti dasseti. Mahāaṭṭhakathānayo eva ca mahāpaccarivādenapi saṃsandanato yuttataroti vibhāveti.

    અલઙ્કારભણ્ડન્તિ અઙ્ગુલિમુદ્દિકાદિ અલઙ્કારભણ્ડં. કુસં પાતેત્વાતિ વિલીવમયં વા તાલપણ્ણમયં વા કતસઞ્ઞાણં યં કિઞ્ચિ કુસં પાતેત્વા. સમગ્ઘતરન્તિ અપ્પગ્ઘતરં. પરકોટ્ઠાસતો કુસે ઉદ્ધટેપિ ન તાવ કુસસ્સ પરિવત્તનં જાતન્તિ વુત્તં ‘‘ઉદ્ધારે રક્ખતી’’તિ. સિવેય્યકન્તિ સિવિરટ્ઠે જાતં.

    Alaṅkārabhaṇḍanti aṅgulimuddikādi alaṅkārabhaṇḍaṃ. Kusaṃ pātetvāti vilīvamayaṃ vā tālapaṇṇamayaṃ vā katasaññāṇaṃ yaṃ kiñci kusaṃ pātetvā. Samagghataranti appagghataraṃ. Parakoṭṭhāsato kuse uddhaṭepi na tāva kusassa parivattanaṃ jātanti vuttaṃ ‘‘uddhāre rakkhatī’’ti. Siveyyakanti siviraṭṭhe jātaṃ.

    ૧૩૯. જન્તાઘરવત્થુસ્મિં યસ્મા આનન્દત્થેરો તત્થ અનાપત્તિભાવં જાનાતિ, તસ્મા ‘‘તસ્સ કુક્કુચ્ચં અહોસી’’તિ ન વુત્તં. યસ્મા ચ સયં ભગવતો નારોચેસિ, તસ્મા ‘‘આરોચેસી’’તિ એકવચનં ન વુત્તં.

    139. Jantāgharavatthusmiṃ yasmā ānandatthero tattha anāpattibhāvaṃ jānāti, tasmā ‘‘tassa kukkuccaṃ ahosī’’ti na vuttaṃ. Yasmā ca sayaṃ bhagavato nārocesi, tasmā ‘‘ārocesī’’ti ekavacanaṃ na vuttaṃ.

    ૧૪૦. વિઘાસન્તિ ખાદિતાવસેસં ઉચ્છિટ્ઠં વા. કપ્પિયં કારાપેત્વાતિ પચાપેત્વા. અત્તગુત્તત્થાયાતિ તંનિમિત્તઉપદ્દવતો અત્તાનં રક્ખણત્થાય. જિઘચ્છાભિભૂતા હિ સીહાદયો અત્તના ખાદિયમાનં ગણ્હન્તાનં અનત્થમ્પિ કરેય્યું. પરાનુદ્દયતાયાતિ સીહાદીસુ પરસત્તેસુ અનુકમ્પાય. જિઘચ્છાવિનોદનત્થઞ્હિ તેહિ ખાદિયમાનં તે પલાપેત્વા ગણ્હતો તેસુ અનુકમ્પા નામ ન ભવિસ્સતિ.

    140.Vighāsanti khāditāvasesaṃ ucchiṭṭhaṃ vā. Kappiyaṃ kārāpetvāti pacāpetvā. Attaguttatthāyāti taṃnimittaupaddavato attānaṃ rakkhaṇatthāya. Jighacchābhibhūtā hi sīhādayo attanā khādiyamānaṃ gaṇhantānaṃ anatthampi kareyyuṃ. Parānuddayatāyāti sīhādīsu parasattesu anukampāya. Jighacchāvinodanatthañhi tehi khādiyamānaṃ te palāpetvā gaṇhato tesu anukampā nāma na bhavissati.

    ૧૪૧. તેકટુલયાગુવત્થુમ્હિ વિયાતિ મુસાવાદસામઞ્ઞતો વુત્તં. આણત્તેહીતિ સમ્મતેન આણત્તેહિ. આણત્તેનાતિ સામિકેહિ આણત્તેન. અપરસ્સ ભાગં દેહીતિ અસન્તં પુગ્ગલં દસ્સેત્વા ગહિતત્તા ‘‘ભણ્ડદેય્ય’’ન્તિ વુત્તં. અઞ્ઞેનાતિ યથાવુત્તેહિ સમ્મતાદીહિ ચતૂહિ અઞ્ઞેન. ‘‘અપરમ્પિ ભાગં દેહી’’તિ વુત્તેપિ સઙ્ઘસન્તકત્તા અમૂલકમેવ ગહિતન્તિ ‘‘ઉદ્ધારેયેવ ભણ્ડગ્ઘેન કારેતબ્બો’’તિ વુત્તં. ઇતરેહિ દીયમાનન્તિ સમ્મતેન, તેન આણત્તેન વા દીયમાનં. એવં ગણ્હતોતિ ‘‘અપરમ્પિ ભાગં દેહી’’તિ વત્વા વા કૂટવસ્સાનિ ગણેત્વા વા ગણ્હતો. સુદિન્નન્તિ હેટ્ઠા સામિકેન, તેન આણત્તેન વા દીયમાનં ગિહિસન્તકં ‘‘અપરસ્સ ભાગં દેહી’’તિ વત્વા ગણ્હતો અપરસ્સ અભાવતો સામિસન્તકમેવ હોતીતિ ભણ્ડદેય્યં જાતં. ઇધ પન તેહિ એવં દીયમાનં ‘‘અપરમ્પિ ભાગં દેહીતિ વત્વા વા કૂટવસ્સાનિ ગણેત્વા વા ગણ્હતો દેહી’’તિ વુત્તત્તા અઞ્ઞાતકવિઞ્ઞત્તિમત્તં ઠપેત્વા નેવ પારાજિકં ન ભણ્ડદેય્યન્તિ સુદિન્નમેવ હોતિ.

    141.Tekaṭulayāguvatthumhi viyāti musāvādasāmaññato vuttaṃ. Āṇattehīti sammatena āṇattehi. Āṇattenāti sāmikehi āṇattena. Aparassa bhāgaṃ dehīti asantaṃ puggalaṃ dassetvā gahitattā ‘‘bhaṇḍadeyya’’nti vuttaṃ. Aññenāti yathāvuttehi sammatādīhi catūhi aññena. ‘‘Aparampi bhāgaṃ dehī’’ti vuttepi saṅghasantakattā amūlakameva gahitanti ‘‘uddhāreyeva bhaṇḍagghena kāretabbo’’ti vuttaṃ. Itarehi dīyamānanti sammatena, tena āṇattena vā dīyamānaṃ. Evaṃ gaṇhatoti ‘‘aparampi bhāgaṃ dehī’’ti vatvā vā kūṭavassāni gaṇetvā vā gaṇhato. Sudinnanti heṭṭhā sāmikena, tena āṇattena vā dīyamānaṃ gihisantakaṃ ‘‘aparassa bhāgaṃ dehī’’ti vatvā gaṇhato aparassa abhāvato sāmisantakameva hotīti bhaṇḍadeyyaṃ jātaṃ. Idha pana tehi evaṃ dīyamānaṃ ‘‘aparampi bhāgaṃ dehīti vatvā vā kūṭavassāni gaṇetvā vā gaṇhato dehī’’ti vuttattā aññātakaviññattimattaṃ ṭhapetvā neva pārājikaṃ na bhaṇḍadeyyanti sudinnameva hoti.

    ૧૪૨-૩. પરિક્ખારવત્થૂસુ વુત્તપરિક્ખારસ્સ હેટ્ઠા વુત્તભણ્ડસ્સ ચ કો વિસેસો? યં પરિભોગયોગ્ગં આભરણાદિરૂપં અકત્વા યથાસભાવતો ઠપિતં, તં ભણ્ડં. યં પન તથા કત્વા પરિભુઞ્જિતું અનુચ્છવિકાકારેન ઠપિતં આભરણાદિકં, તં પરિક્ખારન્તિ વેદિતબ્બં.

    142-3. Parikkhāravatthūsu vuttaparikkhārassa heṭṭhā vuttabhaṇḍassa ca ko viseso? Yaṃ paribhogayoggaṃ ābharaṇādirūpaṃ akatvā yathāsabhāvato ṭhapitaṃ, taṃ bhaṇḍaṃ. Yaṃ pana tathā katvā paribhuñjituṃ anucchavikākārena ṭhapitaṃ ābharaṇādikaṃ, taṃ parikkhāranti veditabbaṃ.

    ૧૪૪-૧૪૬. સઙ્કામેત્વાતિ ઠિતટ્ઠાનતો અપનેત્વા. થવિકન્તિ ઉપાહનત્થવિકાદિ યંકિઞ્ચિ થવિકં. આહરાપેન્તેસુ ભણ્ડદેય્યન્તિ ‘‘ગહિતે અત્તમનો હોતી’’તિ (મહાવ॰ ૩૫૬) વચનતો અનત્તમનસ્સ સન્તકં ગહિતમ્પિ પુન દાતબ્બમેવાતિ વુત્તં. ‘‘સમ્મુખીભૂતેહિ ભાજેતબ્બ’’ન્તિ (મહાવ॰ ૩૭૯) વચનતો ભાજનીયભણ્ડં ઉપચારસીમટ્ઠાનંયેવ પાપુણાતીતિ આહ ‘‘ઉપચારસીમાયં ઠિતસ્સેવ ગહેતું વટ્ટતી’’તિ.

    144-146.Saṅkāmetvāti ṭhitaṭṭhānato apanetvā. Thavikanti upāhanatthavikādi yaṃkiñci thavikaṃ. Āharāpentesu bhaṇḍadeyyanti ‘‘gahite attamano hotī’’ti (mahāva. 356) vacanato anattamanassa santakaṃ gahitampi puna dātabbamevāti vuttaṃ. ‘‘Sammukhībhūtehi bhājetabba’’nti (mahāva. 379) vacanato bhājanīyabhaṇḍaṃ upacārasīmaṭṭhānaṃyeva pāpuṇātīti āha ‘‘upacārasīmāyaṃ ṭhitasseva gahetuṃ vaṭṭatī’’ti.

    ૧૪૮-૯. ‘‘ભણ્ડદેય્યન્તિ ઉભિન્નં સાલયભાવે સતિ ચોરસ્સ વા સામિકસ્સ વા સમ્પત્તસ્સ કસ્સચિ દાતું વટ્ટતી’’તિ વદન્તિ. એસેવ નયોતિ પંસુકૂલસઞ્ઞાય ગહિતે ભણ્ડદેય્યં, થેય્યચિત્તેન પારાજિકન્તિ અત્થો. ગામેસૂતિ ગામિકેસુ મનુસ્સેસુ. ગામ-ગ્ગહણેન હેત્થ ગામટ્ઠા વુત્તા. વુટ્ઠહન્તેસૂતિ ગામં છડ્ડેત્વા પલાયન્તેસુ. પુન આવસન્તે જનપદેતિ જાનપદિકેસુ પુન આગન્ત્વા વસન્તેસુ.

    148-9.‘‘Bhaṇḍadeyyanti ubhinnaṃ sālayabhāve sati corassa vā sāmikassa vā sampattassa kassaci dātuṃ vaṭṭatī’’ti vadanti. Eseva nayoti paṃsukūlasaññāya gahite bhaṇḍadeyyaṃ, theyyacittena pārājikanti attho. Gāmesūti gāmikesu manussesu. Gāma-ggahaṇena hettha gāmaṭṭhā vuttā. Vuṭṭhahantesūti gāmaṃ chaḍḍetvā palāyantesu. Puna āvasante janapadeti jānapadikesu puna āgantvā vasantesu.

    અવિસેસેન વુત્તન્તિ ‘‘સઉસ્સાહા વા નિરુસ્સાહા વા’’તિ વિસેસં અપરામસિત્વા સામઞ્ઞતો વુત્તં. ન હિ કતિપયાનં અનુસ્સાહે સતિ સઙ્ઘિકં અસઙ્ઘિકં હોતીતિ અયમેત્થ અધિપ્પાયો. સઉસ્સાહમત્તમેવ પમાણન્તિ સામિકાનં પરિચ્છિન્નભાવતો વુત્તં. તતોતિ ગણસન્તકતો પુગ્ગલસન્તકતો વા. સેનાસનત્થાય નિયમિતન્તિ ઇદં નિદસ્સનમત્તં, ચતૂસુ પચ્ચયેસુ યસ્સ કસ્સચિ અત્થાય નિયમિતેપિ વુત્તનયમેવ. ઇસ્સરવતાયાતિ પરં આપુચ્છિત્વા વા અનાપુચ્છિત્વા વા દાતબ્બકિચ્ચં નત્થિ, અયમેવેત્થ પમાણન્તિ એવં અત્તનો ઇસ્સરભાવેન. અગ્ઘેન કારેતબ્બોતિ અગ્ઘાનુરૂપં દુક્કટેન થુલ્લચ્ચયેન વા કારેતબ્બો. ઇસ્સરવતાય પરિભુઞ્જતો ગીવાતિ ન કેવલં એત્થેવ ગીવા, હેટ્ઠા કુલસઙ્ગહત્થાય ઇસ્સરવતાય વા દિન્નેપિ ગીવાયેવ. સુખાદિતમેવાતિ અન્તોવિહારે નિસીદિત્વા ઘણ્ટિપ્પહરણાદિવુત્તવિધાનસ્સ કતત્તા સુખાદિતં. સઙ્ઘિકઞ્હિ વેભઙ્ગિયભણ્ડં અન્તોવિહારે વા બહિસીમાય વા હોતુ, બહિસીમાયં ઠિતેહિ અપલોકેત્વા ભાજેતું ન વટ્ટતિ, ઉભયત્થ ઠિતમ્પિ પન અન્તોસીમાયં ઠિતેહિ અપલોકેત્વા ભાજેતું વટ્ટતિયેવ. તેનેવ તીસુપિ ગણ્ઠિપદેસુ વુત્તં ‘‘વિહારેયેવ નિસીદિત્વા એવં કતત્તા સુખાદિતન્તિ આહા’’તિ. અયઞ્ચ અત્થો વસ્સૂપનાયિકક્ખન્ધકટ્ઠકથાયં આવિ ભવિસ્સતિ.

    Avisesena vuttanti ‘‘saussāhā vā nirussāhā vā’’ti visesaṃ aparāmasitvā sāmaññato vuttaṃ. Na hi katipayānaṃ anussāhe sati saṅghikaṃ asaṅghikaṃ hotīti ayamettha adhippāyo. Saussāhamattameva pamāṇanti sāmikānaṃ paricchinnabhāvato vuttaṃ. Tatoti gaṇasantakato puggalasantakato vā. Senāsanatthāya niyamitanti idaṃ nidassanamattaṃ, catūsu paccayesu yassa kassaci atthāya niyamitepi vuttanayameva. Issaravatāyāti paraṃ āpucchitvā vā anāpucchitvā vā dātabbakiccaṃ natthi, ayamevettha pamāṇanti evaṃ attano issarabhāvena. Agghena kāretabboti agghānurūpaṃ dukkaṭena thullaccayena vā kāretabbo. Issaravatāya paribhuñjato gīvāti na kevalaṃ ettheva gīvā, heṭṭhā kulasaṅgahatthāya issaravatāya vā dinnepi gīvāyeva. Sukhāditamevāti antovihāre nisīditvā ghaṇṭippaharaṇādivuttavidhānassa katattā sukhāditaṃ. Saṅghikañhi vebhaṅgiyabhaṇḍaṃ antovihāre vā bahisīmāya vā hotu, bahisīmāyaṃ ṭhitehi apaloketvā bhājetuṃ na vaṭṭati, ubhayattha ṭhitampi pana antosīmāyaṃ ṭhitehi apaloketvā bhājetuṃ vaṭṭatiyeva. Teneva tīsupi gaṇṭhipadesu vuttaṃ ‘‘vihāreyeva nisīditvā evaṃ katattā sukhāditanti āhā’’ti. Ayañca attho vassūpanāyikakkhandhakaṭṭhakathāyaṃ āvi bhavissati.

    ૧૫૦. વુત્તવાદકવત્થૂસુ પાળિયં યુગસાટકન્તિ સાટકયુગં. તુલન્તિ પલસતં. દોણન્તિ સોળસનાળિમત્તં. પરિચ્છેદં પન કત્વાતિ યત્તકં ઇચ્છિતં, તત્તકં અગ્ઘવસેન વા ચીવરાદિપચ્ચયવસેન વા પરિચ્છેદં કત્વા. ઉપારમ્ભાતિ ‘‘ભદન્તા અપરિચ્છેદં કત્વા વદન્તી’’તિ એવં દોસારોપનતો.

    150. Vuttavādakavatthūsu pāḷiyaṃ yugasāṭakanti sāṭakayugaṃ. Tulanti palasataṃ. Doṇanti soḷasanāḷimattaṃ. Paricchedaṃ pana katvāti yattakaṃ icchitaṃ, tattakaṃ agghavasena vā cīvarādipaccayavasena vā paricchedaṃ katvā. Upārambhāti ‘‘bhadantā aparicchedaṃ katvā vadantī’’ti evaṃ dosāropanato.

    ૧૫૩. છાતજ્ઝત્તન્તિ જિઘચ્છાદુક્ખેન પીળિતઅત્તસન્તાનં. ધનુકન્તિ ખુદ્દકધનુકં. બદ્ધો હોતીતિ તિરિયં બદ્ધો હોતિ. સુનખદટ્ઠન્તિ સામિકેહિ વિસ્સજ્જિતસુનખેન ગહિતં. યટ્ઠિયા સહ પાતેતીતિ સૂકરસ્સ આગમનતો પુરેતરમેવ તત્થ અબજ્ઝનત્થાય પાતેતિ. મદ્દન્તો ગચ્છતિ, ભણ્ડદેય્યન્તિ એકસૂકરગ્ઘનકં ભણ્ડં દાતબ્બં. ન હિ તેન મગ્ગેન ગચ્છન્તા સબ્બેવ સૂકરા તેન પાસેન બજ્ઝન્તિ, એકોયેવ પઠમતરં ગચ્છન્તો બજ્ઝતિ, તસ્મા એકસૂકરગ્ઘનકં ભણ્ડં દાતબ્બં. પચ્છા ગચ્છતીતિ તેન કતપયોગેન અગન્ત્વા પચ્છા સયમેવ ગચ્છતિ. હેટ્ઠા વુત્તેસુપિ ઈદિસેસુ ઠાનેસુ એસેવ નયો. ઉદ્ધરિત્વા છડ્ડેતીતિ પુરેતરમેવ ઉદ્ધરિત્વા છડ્ડેતિ. વિહારભૂમિયન્તિ વિહારસામન્તા અરઞ્ઞપ્પદેસે. રક્ખં યાચિત્વાતિ રાજરાજમહામત્તાદીનં સન્તિકં ગન્ત્વા અનુદ્દિસ્સ રક્ખં યાચિત્વા.

    153.Chātajjhattanti jighacchādukkhena pīḷitaattasantānaṃ. Dhanukanti khuddakadhanukaṃ. Baddho hotīti tiriyaṃ baddho hoti. Sunakhadaṭṭhanti sāmikehi vissajjitasunakhena gahitaṃ. Yaṭṭhiyā saha pātetīti sūkarassa āgamanato puretarameva tattha abajjhanatthāya pāteti. Maddanto gacchati, bhaṇḍadeyyanti ekasūkaragghanakaṃ bhaṇḍaṃ dātabbaṃ. Na hi tena maggena gacchantā sabbeva sūkarā tena pāsena bajjhanti, ekoyeva paṭhamataraṃ gacchanto bajjhati, tasmā ekasūkaragghanakaṃ bhaṇḍaṃ dātabbaṃ. Pacchā gacchatīti tena katapayogena agantvā pacchā sayameva gacchati. Heṭṭhā vuttesupi īdisesu ṭhānesu eseva nayo. Uddharitvā chaḍḍetīti puretarameva uddharitvā chaḍḍeti. Vihārabhūmiyanti vihārasāmantā araññappadese. Rakkhaṃ yācitvāti rājarājamahāmattādīnaṃ santikaṃ gantvā anuddissa rakkhaṃ yācitvā.

    કુમીનમુખન્તિ કુમીનસ્સ અન્તો મચ્છાનં પવિસનમુખં. ગુમ્બે ખિપતિ, ભણ્ડદેય્યમેવાતિ કુમીનસ્સ અન્તો પવિસિતબ્બાનં મચ્છાનં અગ્ઘેન ભણ્ડદેય્યં.

    Kumīnamukhanti kumīnassa anto macchānaṃ pavisanamukhaṃ. Gumbe khipati, bhaṇḍadeyyamevāti kumīnassa anto pavisitabbānaṃ macchānaṃ agghena bhaṇḍadeyyaṃ.

    ૧૫૬. વીસતિંસાદિવસેન પરિચ્છિન્ના ભિક્ખૂ એત્થાતિ પરિચ્છિન્નભિક્ખુકં. થેરાનન્તિ આગન્તુકત્થેરાનં . તેસમ્પીતિ આવાસિકભિક્ખૂનમ્પિ. પરિભોગત્થાયાતિ સઙ્ઘિકપરિભોગવસેન પરિભુઞ્જનત્થાય. ગહણેતિ પાઠસેસો દટ્ઠબ્બો. યત્થાતિ યસ્મિં આવાસે. અઞ્ઞેસં અત્થિભાવન્તિ અઞ્ઞેસં આગન્તુકભિક્ખૂનં અત્થિભાવં. તત્થાતિ તાદિસે આવાસે. ભાજેત્વા ખાદન્તીતિ આગન્તુકાનમ્પિ સમ્પત્તાનં ભાજેત્વા ખાદન્તીતિ અધિપ્પાયો. ચતૂસુ પચ્ચયેસુ સમ્મા ઉપનેન્તીતિ અમ્બફલાદીનિ વિક્કિણિત્વા ચીવરાદીસુ ચતૂસુ પચ્ચયેસુ સમ્મા ઉપનેન્તિ. ચીવરત્થાય નિયમેત્વા દિન્નાતિ ‘‘ઇમેસં રુક્ખાનં ફલાનિ વિક્કિણિત્વા ચીવરેસુયેવ ઉપનેતબ્બાનિ, ન ભાજેત્વા ખાદિતબ્બાની’’તિ એવં નિયમેત્વા દિન્ના. તેસુપિ આગન્તુકા અનિસ્સરાતિ પચ્ચયપરિભોગત્થાય નિયમેત્વા દિન્નત્તા ભાજેત્વા ખાદિતું અનિસ્સરા.

    156. Vīsatiṃsādivasena paricchinnā bhikkhū etthāti paricchinnabhikkhukaṃ. Therānanti āgantukattherānaṃ . Tesampīti āvāsikabhikkhūnampi. Paribhogatthāyāti saṅghikaparibhogavasena paribhuñjanatthāya. Gahaṇeti pāṭhaseso daṭṭhabbo. Yatthāti yasmiṃ āvāse. Aññesaṃ atthibhāvanti aññesaṃ āgantukabhikkhūnaṃ atthibhāvaṃ. Tatthāti tādise āvāse. Bhājetvā khādantīti āgantukānampi sampattānaṃ bhājetvā khādantīti adhippāyo. Catūsu paccayesu sammā upanentīti ambaphalādīni vikkiṇitvā cīvarādīsu catūsu paccayesu sammā upanenti. Cīvaratthāya niyametvā dinnāti ‘‘imesaṃ rukkhānaṃ phalāni vikkiṇitvā cīvaresuyeva upanetabbāni, na bhājetvā khāditabbānī’’ti evaṃ niyametvā dinnā. Tesupi āgantukāanissarāti paccayaparibhogatthāya niyametvā dinnattā bhājetvā khādituṃ anissarā.

    ન તેસુ…પે॰… ઠાતબ્બન્તિ એત્થ આગન્તુકેહિ હેટ્ઠા વુત્તનયેન ભાજેત્વા ખાદિતબ્બન્તિ અધિપ્પાયો. તેસં કતિકાય ઠાતબ્બન્તિ ‘‘ભાજેત્વા ન ખાદિતબ્બ’’ન્તિ વા ‘‘એત્તકેસુ રુક્ખેસુ ફલાનિ ગણ્હિસ્સામા’’તિ વા ‘‘એત્તકાનિ ફલાનિ ગણ્હિસ્સામા’’તિ વા ‘‘એત્તકાનં દિવસાનં અબ્ભન્તરે ગણ્હિસ્સામા’’તિ વા ‘‘ન કિઞ્ચિ ગણ્હિસ્સામા’’તિ વા એવં કતાય આવાસિકાનં કતિકાય આગન્તુકેહિ ઠાતબ્બં. મહાઅટ્ઠકથાયં ‘‘અનિસ્સરા’’તિ વચનેન દીપિતોયેવ અત્થો મહાપચ્ચરિયં ‘‘ચતુન્નં પચ્ચયાન’’ન્તિઆદિના વિત્થારેત્વા દસ્સિતો. પરિભોગવસેનેવાતિ એત્થ એવ-સદ્દો અટ્ઠાનપ્પયુત્તો. પરિભોગવસેન તમેવ ભાજેત્વાતિ યોજેતબ્બં. એત્થાતિ એતસ્મિં વિહારે રટ્ઠે વા. સેનાસનપચ્ચયન્તિ સેનાસનઞ્ચ તદત્થાય નિયમેત્વા ઠપિતઞ્ચ.

    Na tesu…pe… ṭhātabbanti ettha āgantukehi heṭṭhā vuttanayena bhājetvā khāditabbanti adhippāyo. Tesaṃ katikāya ṭhātabbanti ‘‘bhājetvā na khāditabba’’nti vā ‘‘ettakesu rukkhesu phalāni gaṇhissāmā’’ti vā ‘‘ettakāni phalāni gaṇhissāmā’’ti vā ‘‘ettakānaṃ divasānaṃ abbhantare gaṇhissāmā’’ti vā ‘‘na kiñci gaṇhissāmā’’ti vā evaṃ katāya āvāsikānaṃ katikāya āgantukehi ṭhātabbaṃ. Mahāaṭṭhakathāyaṃ ‘‘anissarā’’ti vacanena dīpitoyeva attho mahāpaccariyaṃ ‘‘catunnaṃ paccayāna’’ntiādinā vitthāretvā dassito. Paribhogavasenevāti ettha eva-saddo aṭṭhānappayutto. Paribhogavasena tameva bhājetvāti yojetabbaṃ. Etthāti etasmiṃ vihāre raṭṭhe vā. Senāsanapaccayanti senāsanañca tadatthāya niyametvā ṭhapitañca.

    લામકકોટિયાતિ લામકં આદિં કત્વા, લામકસેનાસનતો પટ્ઠાયાતિ વુત્તં હોતિ. સેનાસનેપિ તિણાદીનિ લામકકોટિયાવ વિસ્સજ્જેતબ્બાનિ, સેનાસનપરિક્ખારાપિ લામકકોટિયાવ વિસ્સજ્જેતબ્બા. મૂલવત્થુચ્છેદં પન કત્વા ન ઉપનેતબ્બન્તિ ઇમિના કિં વુત્તં હોતીતિ? તીસુપિ ગણ્ઠિપદેસુ તાવ ઇદં વુત્તં ‘‘સબ્બાનિ સેનાસનાનિ ન વિસ્સજ્જેતબ્બાનીતિ વુત્તં હોતી’’તિ. લામકકોટિયા વિસ્સજ્જેન્તેહિપિ સેનાસનભૂમિયો ન વિસ્સજ્જેતબ્બાતિ અયમત્થો વુત્તો હોતીતિ નો ખન્તિ, વીમંસિત્વા યં રુચ્ચતિ, તં ગહેતબ્બં.

    Lāmakakoṭiyāti lāmakaṃ ādiṃ katvā, lāmakasenāsanato paṭṭhāyāti vuttaṃ hoti. Senāsanepi tiṇādīni lāmakakoṭiyāva vissajjetabbāni, senāsanaparikkhārāpi lāmakakoṭiyāva vissajjetabbā. Mūlavatthucchedaṃ pana katvā na upanetabbanti iminā kiṃ vuttaṃ hotīti? Tīsupi gaṇṭhipadesu tāva idaṃ vuttaṃ ‘‘sabbāni senāsanāni na vissajjetabbānīti vuttaṃ hotī’’ti. Lāmakakoṭiyā vissajjentehipi senāsanabhūmiyo na vissajjetabbāti ayamattho vutto hotīti no khanti, vīmaṃsitvā yaṃ ruccati, taṃ gahetabbaṃ.

    ધમ્મસન્તકેન બુદ્ધપૂજં કાતું, બુદ્ધસન્તકેન વા ધમ્મપૂજં કાતું વટ્ટતિ, ન વટ્ટતીતિ? ‘‘તથાગતસ્સ ખો એતં વાસેટ્ઠ અધિવચનં ધમ્મકાયો ઇતિપીતિ ચ યો ખો, વક્કલિ, ધમ્મં પસ્સતિ, સો મં પસ્સતી’’તિ (સં॰ નિ॰ ૩.૮૭) ચ વચનતો વટ્ટતીતિ વદન્તિ. કેચિ પન ‘‘એવં સન્તે ‘યો, ભિક્ખવે, મં ઉપટ્ઠહેય્ય, સો ગિલાનં ઉપટ્ઠહેય્યા’તિ વચનતો બુદ્ધસન્તકેન ગિલાનસ્સપિ ભેસજ્જં કાતું યુત્તન્તિ આપજ્જેય્ય, તસ્મા ન વટ્ટતી’’તિ વદન્તિ, તં અકારણં. ન હિ ‘‘યો, ભિક્ખવે, મં ઉપટ્ઠહેય્ય, સો ગિલાનં ઉપટ્ઠહેય્યા’’તિ ઇમિના અત્તનો ચ ગિલાનસ્સ ચ એકસદિસતા તદુપટ્ઠાનસ્સ વા સમફલતા વુત્તા. અયઞ્હેત્થ અત્થો ‘‘યો મં ઓવાદાનુસાસનીકરણેન ઉપટ્ઠહેય્ય, સો ગિલાનં ઉપટ્ઠહેય્ય, મમ ઓવાદકરણેન ગિલાનો ઉપટ્ઠાતબ્બો’’તિ. ભગવતો ચ ગિલાનસ્સ ચ ઉપટ્ઠાનં એકસદિસન્તિ એવં પનેત્થ અત્થો ન ગહેતબ્બો. તસ્મા ‘‘યો વો, આનન્દ, મયા ધમ્મો ચ વિનયો ચ દેસિતો પઞ્ઞત્તો, સો વો મમચ્ચયેન સત્થા’’તિ વચનતો ‘‘અહઞ્ચ પનિદાનિ એકો ઓવદામિ અનુસાસામિ, મયિ પરિનિબ્બુતે ઇમાનિ ચતુરાસીતિ બુદ્ધસહસ્સાનિ તુમ્હે ઓવદિસ્સન્તિ અનુસાસિસ્સન્તી’’તિ વુત્તત્તા ચ બહુસ્સુતં ભિક્ખું પસંસન્તેન ચ ‘‘યો બહુસ્સુતો, ન સો તુમ્હાકં સાવકો નામ, બુદ્ધો નામ એસ ચુન્દા’’તિ વુત્તત્તા ધમ્મગરુકત્તા ચ તથાગતસ્સ પુબ્બનયો એવ પસત્થતરોતિ અમ્હાકં ખન્તિ.

    Dhammasantakena buddhapūjaṃ kātuṃ, buddhasantakena vā dhammapūjaṃ kātuṃ vaṭṭati, na vaṭṭatīti? ‘‘Tathāgatassa kho etaṃ vāseṭṭha adhivacanaṃ dhammakāyo itipīti ca yo kho, vakkali, dhammaṃ passati, so maṃ passatī’’ti (saṃ. ni. 3.87) ca vacanato vaṭṭatīti vadanti. Keci pana ‘‘evaṃ sante ‘yo, bhikkhave, maṃ upaṭṭhaheyya, so gilānaṃ upaṭṭhaheyyā’ti vacanato buddhasantakena gilānassapi bhesajjaṃ kātuṃ yuttanti āpajjeyya, tasmā na vaṭṭatī’’ti vadanti, taṃ akāraṇaṃ. Na hi ‘‘yo, bhikkhave, maṃ upaṭṭhaheyya, so gilānaṃ upaṭṭhaheyyā’’ti iminā attano ca gilānassa ca ekasadisatā tadupaṭṭhānassa vā samaphalatā vuttā. Ayañhettha attho ‘‘yo maṃ ovādānusāsanīkaraṇena upaṭṭhaheyya, so gilānaṃ upaṭṭhaheyya, mama ovādakaraṇena gilāno upaṭṭhātabbo’’ti. Bhagavato ca gilānassa ca upaṭṭhānaṃ ekasadisanti evaṃ panettha attho na gahetabbo. Tasmā ‘‘yo vo, ānanda, mayā dhammo ca vinayo ca desito paññatto, so vo mamaccayena satthā’’ti vacanato ‘‘ahañca panidāni eko ovadāmi anusāsāmi, mayi parinibbute imāni caturāsīti buddhasahassāni tumhe ovadissanti anusāsissantī’’ti vuttattā ca bahussutaṃ bhikkhuṃ pasaṃsantena ca ‘‘yo bahussuto, na so tumhākaṃ sāvako nāma, buddho nāma esa cundā’’ti vuttattā dhammagarukattā ca tathāgatassa pubbanayo eva pasatthataroti amhākaṃ khanti.

    પણ્ણં આરોપેત્વાતિ ‘‘એત્તકેહેવ રુક્ખેહિ એત્તકમેવ ગહેતબ્બ’’ન્તિ પણ્ણં આરોપેત્વા, લિખિત્વાતિ વુત્તં હોતિ. નિમિત્તસઞ્ઞં કત્વાતિ સઙ્કેતં કત્વા. દારકાતિ તેસં પુત્તનત્તાદયો દારકા. અઞ્ઞેપિ યે કેચિ ગોપકા હોન્તિ, તે સબ્બેપિ વુત્તા. સબ્બત્થાપિ ગિહીનં ગોપકદાને યત્તકં ગોપકા દેન્તિ, તત્તકં ગહેતબ્બં. સઙ્ઘિકે પન યથાપરિચ્છેદમેવ ગહેતબ્બન્તિ દીપિતત્તા ‘‘અત્થતો એક’’ન્તિ વુત્તં.

    Paṇṇaṃ āropetvāti ‘‘ettakeheva rukkhehi ettakameva gahetabba’’nti paṇṇaṃ āropetvā, likhitvāti vuttaṃ hoti. Nimittasaññaṃ katvāti saṅketaṃ katvā. Dārakāti tesaṃ puttanattādayo dārakā. Aññepi ye keci gopakā honti, te sabbepi vuttā. Sabbatthāpi gihīnaṃ gopakadāne yattakaṃ gopakā denti, tattakaṃ gahetabbaṃ. Saṅghike pana yathāparicchedameva gahetabbanti dīpitattā ‘‘atthato eka’’nti vuttaṃ.

    તતોતિ યથાવુત્તઉપોસથાગારાદિકરણત્થાય ઠપિતદારુસમ્ભારતો. આપુચ્છિત્વાતિ કારકસઙ્ઘં આપુચ્છિત્વા. તં સબ્બમ્પિ આહરિત્વાતિ અનાપુચ્છિત્વાપિ તાવકાલિકં આહરિત્વા. આહરાપેન્તોતિ એત્થ અનાહરાપેન્તેપિ દાતબ્બમેવ. અયમેવ ભિક્ખુ ઇસ્સરોતિ એકસ્સ ભિક્ખુનો પાપુણનટ્ઠાનં, તતોયેવ સેનાસનતો તસ્સ દાતબ્બં, ન ચ સો તતો ઉટ્ઠાપેતબ્બોતિ વુત્તં હોતિ.

    Tatoti yathāvuttauposathāgārādikaraṇatthāya ṭhapitadārusambhārato. Āpucchitvāti kārakasaṅghaṃ āpucchitvā. Taṃ sabbampi āharitvāti anāpucchitvāpi tāvakālikaṃ āharitvā. Āharāpentoti ettha anāharāpentepi dātabbameva. Ayameva bhikkhu issaroti ekassa bhikkhuno pāpuṇanaṭṭhānaṃ, tatoyeva senāsanato tassa dātabbaṃ, na ca so tato uṭṭhāpetabboti vuttaṃ hoti.

    ‘‘ઉદકપૂજન્તિ ચેતિયટ્ઠાનેસુ સિઞ્ચન’’ન્તિ ગણ્ઠિપદેસુ વુત્તં. વત્તસીસેનાતિ કેવલં સદ્ધાય, ન વેતનાદિઅત્થાય. સવત્થુકન્તિ સહ ભૂમિયા. તિણમત્તં પન દાતબ્બન્તિ કસ્મા વુત્તં, કિં તં ગરુભણ્ડં ન હોતીતિ? ન હોતિ. અરક્ખિતઅગોપિતટ્ઠાને હિ વિનસ્સકભાવેન ઠિતં ગરુભણ્ડં ન હોતિ, તસ્મા તાદિસં સન્ધાય ‘‘તિણમત્તં પન દાતબ્બ’’ન્તિ વુત્તં. જગ્ગિત્વાતિ સંવચ્છરે સંવચ્છરે જગ્ગિત્વા.

    ‘‘Udakapūjanti cetiyaṭṭhānesu siñcana’’nti gaṇṭhipadesu vuttaṃ. Vattasīsenāti kevalaṃ saddhāya, na vetanādiatthāya. Savatthukanti saha bhūmiyā. Tiṇamattaṃ pana dātabbanti kasmā vuttaṃ, kiṃ taṃ garubhaṇḍaṃ na hotīti? Na hoti. Arakkhitaagopitaṭṭhāne hi vinassakabhāvena ṭhitaṃ garubhaṇḍaṃ na hoti, tasmā tādisaṃ sandhāya ‘‘tiṇamattaṃ pana dātabba’’nti vuttaṃ. Jaggitvāti saṃvacchare saṃvacchare jaggitvā.

    કુટ્ટન્તિ ગેહભિત્તિં. પાકારન્તિ પરિક્ખેપપાકારં. તતોતિ છડ્ડિતવિહારતો. તતો આહરિત્વા સેનાસનં કતં હોતીતિ સામન્તગામવાસીહિ ભિક્ખૂહિ છડ્ડિતવિહારતો દારુસમ્ભારાદિં આહરિત્વા સેનાસનં કતં હોતિ.

    Kuṭṭanti gehabhittiṃ. Pākāranti parikkhepapākāraṃ. Tatoti chaḍḍitavihārato. Tatoāharitvā senāsanaṃ kataṃ hotīti sāmantagāmavāsīhi bhikkhūhi chaḍḍitavihārato dārusambhārādiṃ āharitvā senāsanaṃ kataṃ hoti.

    ૧૫૭. ચતુભાગઉદકસમ્ભિન્નેતિ ચતુત્થભાગેન ઉદકેન સમ્ભિન્ને. ઓદનભાજનીયવત્થુસ્મિન્તિ ‘‘દેહિ અપરસ્સ ભાગ’’ન્તિ આગતવત્થુસ્મિં.

    157.Catubhāgaudakasambhinneti catutthabhāgena udakena sambhinne. Odanabhājanīyavatthusminti ‘‘dehi aparassa bhāga’’nti āgatavatthusmiṃ.

    ૧૫૯. અય્યા અત્તના કાતું યુત્તમ્પિ ન કરોન્તિ, અતિવિય થદ્ધાતિ પસાદં ભિન્દિત્વા ચિત્તેન કુપ્પન્તિ, તસ્મા ‘‘પસાદાનુરક્ખણત્થાયા’’તિ વુત્તં. ઇદ્ધિં પટિસંહરીતિ ઇદ્ધિં વિસ્સજ્જેસિ. સકટ્ઠાનેયેવ અટ્ઠાસીતિ ઇદ્ધિયા વિસ્સજ્જિતત્તા એવ ‘‘પાસાદો પુન આગચ્છતૂ’’તિ અનધિટ્ઠિતેપિ સયમેવ આગન્ત્વા સકટ્ઠાનેયેવ અટ્ઠાસિ. ‘‘યાવ દારકા પાસાદં આરોહન્તિ, તાવ પાસાદો તેસં સન્તિકે હોતૂ’’તિ પુબ્બે અધિટ્ઠિતત્તા એવ ચ કાલપરિચ્છેદં કત્વા અધિટ્ઠિતેન તતો પરં ઇદ્ધિ વિસ્સજ્જિતા નામ હોતીતિ કત્વા વુત્તં ‘‘થેરો ઇદ્ધિં પટિસંહરી’’તિ. યસ્મા તે દારકા એવં ગહેત્વા ગતાનં સન્તકા ન હોન્તિ, યસ્મા ચ ઈદિસેન પયોગેન થેરેન તે આનીતા નામ ન હોન્તિ, તસ્મા થેરો એવમકાસીતિ દટ્ઠબ્બં. તેનેવાહ ‘‘વોહારવસેના’’તિઆદિ. અત્તનો પકતિવણ્ણં અવિજહિત્વા બહિદ્ધા હત્થિઆદિદસ્સનં ‘‘એકોપિ હુત્વા બહુધા હોતી’’તિ (દી॰ નિ॰ ૧.૨૩૮; મ॰ નિ॰ ૧.૧૪૭; સં॰ નિ॰ ૫.૮૪૨) આગતઞ્ચ અધિટ્ઠાનવસેન નિપ્ફન્નત્તા અધિટ્ઠાનિદ્ધિ નામ. ‘‘સો પકતિવણ્ણં વિજહિત્વા કુમારકવણ્ણં વા દસ્સેતિ નાગવણ્ણં વા…પે॰… વિવિધમ્પિ સેનાબ્યૂહં દસ્સેતી’’તિ (પટિ॰ મ॰ ૩.૧૩) એવં આગતા ઇદ્ધિ પકતિવણ્ણવિજહનવિકારવસેન પવત્તત્તા વિકુબ્બનિદ્ધિ નામ. અત્તાનં અદસ્સેત્વા બહિદ્ધા હત્થિઆદિદસ્સનમ્પિ એત્થેવ સઙ્ગહિતન્તિ દટ્ઠબ્બં. પકતિવણ્ણવિજહનઞ્હિ નામ અત્તનો પકતિરૂપસ્સ અઞ્ઞેસં અદસ્સનં, ન સબ્બેન સબ્બં તસ્સ નિરોધનં. એવઞ્ચ કત્વા ‘‘અત્તાનં અદસ્સેત્વા બહિદ્ધા હત્થિઆદિદસ્સનમ્પિ એત્થેવ સઙ્ગહિત’’ન્તિ ઇદં ‘‘પકતિવણ્ણં વિજહિત્વા’’તિ વુત્તમૂલપદેન ન વિરુજ્ઝતિ.

    159. Ayyā attanā kātuṃ yuttampi na karonti, ativiya thaddhāti pasādaṃ bhinditvā cittena kuppanti, tasmā ‘‘pasādānurakkhaṇatthāyā’’ti vuttaṃ. Iddhiṃ paṭisaṃharīti iddhiṃ vissajjesi. Sakaṭṭhāneyeva aṭṭhāsīti iddhiyā vissajjitattā eva ‘‘pāsādo puna āgacchatū’’ti anadhiṭṭhitepi sayameva āgantvā sakaṭṭhāneyeva aṭṭhāsi. ‘‘Yāva dārakā pāsādaṃ ārohanti, tāva pāsādo tesaṃ santike hotū’’ti pubbe adhiṭṭhitattā eva ca kālaparicchedaṃ katvā adhiṭṭhitena tato paraṃ iddhi vissajjitā nāma hotīti katvā vuttaṃ ‘‘thero iddhiṃ paṭisaṃharī’’ti. Yasmā te dārakā evaṃ gahetvā gatānaṃ santakā na honti, yasmā ca īdisena payogena therena te ānītā nāma na honti, tasmā thero evamakāsīti daṭṭhabbaṃ. Tenevāha ‘‘vohāravasenā’’tiādi. Attano pakativaṇṇaṃ avijahitvā bahiddhā hatthiādidassanaṃ ‘‘ekopi hutvā bahudhā hotī’’ti (dī. ni. 1.238; ma. ni. 1.147; saṃ. ni. 5.842) āgatañca adhiṭṭhānavasena nipphannattā adhiṭṭhāniddhi nāma. ‘‘So pakativaṇṇaṃ vijahitvā kumārakavaṇṇaṃ vā dasseti nāgavaṇṇaṃ vā…pe… vividhampi senābyūhaṃ dassetī’’ti (paṭi. ma. 3.13) evaṃ āgatā iddhi pakativaṇṇavijahanavikāravasena pavattattā vikubbaniddhi nāma. Attānaṃ adassetvā bahiddhā hatthiādidassanampi ettheva saṅgahitanti daṭṭhabbaṃ. Pakativaṇṇavijahanañhi nāma attano pakatirūpassa aññesaṃ adassanaṃ, na sabbena sabbaṃ tassa nirodhanaṃ. Evañca katvā ‘‘attānaṃ adassetvā bahiddhā hatthiādidassanampi ettheva saṅgahita’’nti idaṃ ‘‘pakativaṇṇaṃ vijahitvā’’ti vuttamūlapadena na virujjhati.

    વિનીતવત્થુવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Vinītavatthuvaṇṇanā niṭṭhitā.

    ઇતિ સમન્તપાસાદિકાય વિનયટ્ઠકથાય સારત્થદીપનિયં

    Iti samantapāsādikāya vinayaṭṭhakathāya sāratthadīpaniyaṃ

    દુતિયપારાજિકવણ્ણના સમત્તા.

    Dutiyapārājikavaṇṇanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૨. દુતિયપારાજિકં • 2. Dutiyapārājikaṃ
