Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā

    10. விஞ்ஞத்தி ஸீலந்திகதா²வண்ணனா

    10. Viññatti sīlantikathāvaṇṇanā

    601-602. இதா³னி விஞ்ஞத்தி ஸீலந்திகதா² நாம ஹோதி. தத்த² காயவிஞ்ஞத்தி காயகம்மங், வசீவிஞ்ஞத்தி வசீகம்மந்தி க³ஹிதத்தா ‘‘விஞ்ஞத்தி ஸீல’’ந்தி யேஸங் லத்³தி⁴, ஸெய்யதா²பி மஹாஸங்கி⁴கானஞ்சேவ ஸம்மிதியானஞ்ச; தே ஸந்தா⁴ய விஞ்ஞத்தீதி புச்சா² ஸகவாதி³ஸ்ஸ, படிஞ்ஞா இதரஸ்ஸ. அத² நங் யஸ்மா ஸீலங் நாம விரதி, ந ரூபத⁴ம்மோ, தஸ்மா தேனத்தே²ன சோதே³துங் பாணாதிபாதா வேரமணீதிஆதி³மாஹ. அபி⁴வாத³னங் ஸீலந்திஆதி³ யதா²ரூபங் விஞ்ஞத்திங் ஸோ ‘‘ஸீல’’ந்தி மஞ்ஞதி தங் உத்³த⁴ரித்வா த³ஸ்ஸேதுங் வுத்தங். யஸ்மா பன ஸா விரதி ந ஹோதி, தஸ்மா புன பாணாதிபாதாதிஆதி³மாஹ. லத்³தி⁴ பனஸ்ஸ ச²லேன பதிட்டி²தத்தா அப்பதிட்டி²தாயேவாதி.

    601-602. Idāni viññatti sīlantikathā nāma hoti. Tattha kāyaviññatti kāyakammaṃ, vacīviññatti vacīkammanti gahitattā ‘‘viññatti sīla’’nti yesaṃ laddhi, seyyathāpi mahāsaṃghikānañceva sammitiyānañca; te sandhāya viññattīti pucchā sakavādissa, paṭiññā itarassa. Atha naṃ yasmā sīlaṃ nāma virati, na rūpadhammo, tasmā tenatthena codetuṃ pāṇātipātā veramaṇītiādimāha. Abhivādanaṃ sīlantiādi yathārūpaṃ viññattiṃ so ‘‘sīla’’nti maññati taṃ uddharitvā dassetuṃ vuttaṃ. Yasmā pana sā virati na hoti, tasmā puna pāṇātipātātiādimāha. Laddhi panassa chalena patiṭṭhitattā appatiṭṭhitāyevāti.

    விஞ்ஞத்தி ஸீலந்திகதா²வண்ணனா.

    Viññatti sīlantikathāvaṇṇanā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / அபி⁴த⁴ம்மபிடக • Abhidhammapiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi / (104) 10. விஞ்ஞத்தி ஸீலந்திகதா² • (104) 10. Viññatti sīlantikathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact