Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પટ્ઠાનપાળિ • Paṭṭhānapāḷi

    ૩. વિપાકત્તિકં

    3. Vipākattikaṃ

    ૧. પટિચ્ચવારો

    1. Paṭiccavāro

    ૧. પચ્ચયાનુલોમં

    1. Paccayānulomaṃ

    ૧. વિભઙ્ગવારો

    1. Vibhaṅgavāro

    હેતુપચ્ચયો

    Hetupaccayo

    . વિપાકં ધમ્મં પટિચ્ચ વિપાકો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – વિપાકં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા…પે॰… દ્વે ખન્ધે પટિચ્ચ દ્વે ખન્ધા; પટિસન્ધિક્ખણે વિપાકં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા…પે॰… દ્વે ખન્ધે પટિચ્ચ દ્વે ખન્ધા. (૧)

    1. Vipākaṃ dhammaṃ paṭicca vipāko dhammo uppajjati hetupaccayā – vipākaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā…pe… dve khandhe paṭicca dve khandhā; paṭisandhikkhaṇe vipākaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā…pe… dve khandhe paṭicca dve khandhā. (1)

    વિપાકં ધમ્મં પટિચ્ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – વિપાકે ખન્ધે પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં; પટિસન્ધિક્ખણે વિપાકે ખન્ધે પટિચ્ચ કટત્તારૂપં, ખન્ધે પટિચ્ચ વત્થુ. (૨)

    Vipākaṃ dhammaṃ paṭicca nevavipākanavipākadhammadhammo uppajjati hetupaccayā – vipāke khandhe paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ; paṭisandhikkhaṇe vipāke khandhe paṭicca kaṭattārūpaṃ, khandhe paṭicca vatthu. (2)

    વિપાકં ધમ્મં પટિચ્ચ વિપાકો ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા – વિપાકં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે પટિચ્ચ દ્વે ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં; પટિસન્ધિક્ખણે વિપાકં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા કટત્તા ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે પટિચ્ચ દ્વે ખન્ધા કટત્તા ચ રૂપં. (૩)

    Vipākaṃ dhammaṃ paṭicca vipāko ca nevavipākanavipākadhammadhammo ca dhammā uppajjanti hetupaccayā – vipākaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe paṭicca dve khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ; paṭisandhikkhaṇe vipākaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā kaṭattā ca rūpaṃ…pe… dve khandhe paṭicca dve khandhā kaṭattā ca rūpaṃ. (3)

    . વિપાકધમ્મધમ્મં પટિચ્ચ વિપાકધમ્મધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – વિપાકધમ્મધમ્મં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા…પે॰… દ્વે ખન્ધે પટિચ્ચ દ્વે ખન્ધા. (૧)

    2. Vipākadhammadhammaṃ paṭicca vipākadhammadhammo uppajjati hetupaccayā – vipākadhammadhammaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā…pe… dve khandhe paṭicca dve khandhā. (1)

    વિપાકધમ્મધમ્મં પટિચ્ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – વિપાકધમ્મધમ્મે ખન્ધે પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં. (૨)

    Vipākadhammadhammaṃ paṭicca nevavipākanavipākadhammadhammo uppajjati hetupaccayā – vipākadhammadhamme khandhe paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ. (2)

    વિપાકધમ્મધમ્મં પટિચ્ચ વિપાકધમ્મધમ્મો ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા – વિપાકધમ્મધમ્મં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે પટિચ્ચ દ્વે ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં. (૩)

    Vipākadhammadhammaṃ paṭicca vipākadhammadhammo ca nevavipākanavipākadhammadhammo ca dhammā uppajjanti hetupaccayā – vipākadhammadhammaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe paṭicca dve khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ. (3)

    . નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મં પટિચ્ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે પટિચ્ચ દ્વે ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં, એકં મહાભૂતં પટિચ્ચ તયો મહાભૂતા…પે॰… દ્વે મહાભૂતે પટિચ્ચ દ્વે મહાભૂતા, મહાભૂતે પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં કટત્તારૂપં ઉપાદારૂપં. (૧)

    3. Nevavipākanavipākadhammadhammaṃ paṭicca nevavipākanavipākadhammadhammo uppajjati hetupaccayā – nevavipākanavipākadhammadhammaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe paṭicca dve khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ, ekaṃ mahābhūtaṃ paṭicca tayo mahābhūtā…pe… dve mahābhūte paṭicca dve mahābhūtā, mahābhūte paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ kaṭattārūpaṃ upādārūpaṃ. (1)

    નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મં પટિચ્ચ વિપાકો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – પટિસન્ધિક્ખણે વત્થું પટિચ્ચ વિપાકા ખન્ધા. (૨)

    Nevavipākanavipākadhammadhammaṃ paṭicca vipāko dhammo uppajjati hetupaccayā – paṭisandhikkhaṇe vatthuṃ paṭicca vipākā khandhā. (2)

    નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મં પટિચ્ચ વિપાકો ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા – પટિસન્ધિક્ખણે વત્થું પટિચ્ચ વિપાકા ખન્ધા, મહાભૂતે પટિચ્ચ કટત્તારૂપં. (૩)

    Nevavipākanavipākadhammadhammaṃ paṭicca vipāko ca nevavipākanavipākadhammadhammo ca dhammā uppajjanti hetupaccayā – paṭisandhikkhaṇe vatthuṃ paṭicca vipākā khandhā, mahābhūte paṭicca kaṭattārūpaṃ. (3)

    . વિપાકઞ્ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ વિપાકો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – પટિસન્ધિક્ખણે વિપાકં એકં ખન્ધઞ્ચ વત્થુઞ્ચ પટિચ્ચ તયો ખન્ધા…પે॰… દ્વે ખન્ધે ચ વત્થુઞ્ચ પટિચ્ચ દ્વે ખન્ધા. (૧)

    4. Vipākañca nevavipākanavipākadhammadhammañca dhammaṃ paṭicca vipāko dhammo uppajjati hetupaccayā – paṭisandhikkhaṇe vipākaṃ ekaṃ khandhañca vatthuñca paṭicca tayo khandhā…pe… dve khandhe ca vatthuñca paṭicca dve khandhā. (1)

    વિપાકઞ્ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – વિપાકે ખન્ધે ચ મહાભૂતે ચ પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં; પટિસન્ધિક્ખણે વિપાકે ખન્ધે ચ મહાભૂતે ચ પટિચ્ચ કટત્તારૂપં. (૨)

    Vipākañca nevavipākanavipākadhammadhammañca dhammaṃ paṭicca nevavipākanavipākadhammadhammo uppajjati hetupaccayā – vipāke khandhe ca mahābhūte ca paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ; paṭisandhikkhaṇe vipāke khandhe ca mahābhūte ca paṭicca kaṭattārūpaṃ. (2)

    વિપાકઞ્ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ વિપાકો ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા – પટિસન્ધિક્ખણે વિપાકં એકં ખન્ધઞ્ચ વત્થુઞ્ચ પટિચ્ચ તયો ખન્ધા…પે॰… દ્વે ખન્ધે ચ વત્થુઞ્ચ પટિચ્ચ દ્વે ખન્ધા, વિપાકે ખન્ધે ચ મહાભૂતે ચ પટિચ્ચ કટત્તારૂપં. (૩)

    Vipākañca nevavipākanavipākadhammadhammañca dhammaṃ paṭicca vipāko ca nevavipākanavipākadhammadhammo ca dhammā uppajjanti hetupaccayā – paṭisandhikkhaṇe vipākaṃ ekaṃ khandhañca vatthuñca paṭicca tayo khandhā…pe… dve khandhe ca vatthuñca paṭicca dve khandhā, vipāke khandhe ca mahābhūte ca paṭicca kaṭattārūpaṃ. (3)

    . વિપાકધમ્મધમ્મઞ્ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – વિપાકધમ્મધમ્મે ખન્ધે ચ મહાભૂતે ચ પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં. (૧)

    5. Vipākadhammadhammañca nevavipākanavipākadhammadhammañca dhammaṃ paṭicca nevavipākanavipākadhammadhammo uppajjati hetupaccayā – vipākadhammadhamme khandhe ca mahābhūte ca paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ. (1)

    આરમ્મણપચ્ચયો

    Ārammaṇapaccayo

    . વિપાકં ધમ્મં પટિચ્ચ વિપાકો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ આરમ્મણપચ્ચયા – વિપાકં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા…પે॰… દ્વે ખન્ધે પટિચ્ચ દ્વે ખન્ધા; પટિસન્ધિક્ખણે વિપાકં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા…પે॰… દ્વે ખન્ધે પટિચ્ચ દ્વે ખન્ધા. (૧)

    6. Vipākaṃ dhammaṃ paṭicca vipāko dhammo uppajjati ārammaṇapaccayā – vipākaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā…pe… dve khandhe paṭicca dve khandhā; paṭisandhikkhaṇe vipākaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā…pe… dve khandhe paṭicca dve khandhā. (1)

    . વિપાકધમ્મધમ્મં પટિચ્ચ વિપાકધમ્મધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ આરમ્મણપચ્ચયા – વિપાકધમ્મધમ્મં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા…પે॰… દ્વે ખન્ધે પટિચ્ચ દ્વે ખન્ધા. (૧)

    7. Vipākadhammadhammaṃ paṭicca vipākadhammadhammo uppajjati ārammaṇapaccayā – vipākadhammadhammaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā…pe… dve khandhe paṭicca dve khandhā. (1)

    . નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મં પટિચ્ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ આરમ્મણપચ્ચયા – નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા…પે॰… દ્વે ખન્ધે પટિચ્ચ દ્વે ખન્ધા . (૧)

    8. Nevavipākanavipākadhammadhammaṃ paṭicca nevavipākanavipākadhammadhammo uppajjati ārammaṇapaccayā – nevavipākanavipākadhammadhammaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā…pe… dve khandhe paṭicca dve khandhā . (1)

    નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મં પટિચ્ચ વિપાકો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ આરમ્મણપચ્ચયા – પટિસન્ધિક્ખણે વત્થું પટિચ્ચ વિપાકા ખન્ધા. (૨)

    Nevavipākanavipākadhammadhammaṃ paṭicca vipāko dhammo uppajjati ārammaṇapaccayā – paṭisandhikkhaṇe vatthuṃ paṭicca vipākā khandhā. (2)

    . વિપાકઞ્ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ વિપાકો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ આરમ્મણપચ્ચયા – પટિસન્ધિક્ખણે વિપાકં એકં ખન્ધઞ્ચ વત્થુઞ્ચ પટિચ્ચ તયો ખન્ધા…પે॰… દ્વે ખન્ધે ચ વત્થુઞ્ચ પટિચ્ચ દ્વે ખન્ધા. (૧)

    9. Vipākañca nevavipākanavipākadhammadhammañca dhammaṃ paṭicca vipāko dhammo uppajjati ārammaṇapaccayā – paṭisandhikkhaṇe vipākaṃ ekaṃ khandhañca vatthuñca paṭicca tayo khandhā…pe… dve khandhe ca vatthuñca paṭicca dve khandhā. (1)

    અધિપતિપચ્ચયો

    Adhipatipaccayo

    ૧૦. વિપાકં ધમ્મં પટિચ્ચ વિપાકો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ અધિપતિપચ્ચયા – વિપાકં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા…પે॰… દ્વે ખન્ધે પટિચ્ચ દ્વે ખન્ધા. (૧)

    10. Vipākaṃ dhammaṃ paṭicca vipāko dhammo uppajjati adhipatipaccayā – vipākaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā…pe… dve khandhe paṭicca dve khandhā. (1)

    વિપાકં ધમ્મં પટિચ્ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ અધિપતિપચ્ચયા – વિપાકે ખન્ધે પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં. (૨)

    Vipākaṃ dhammaṃ paṭicca nevavipākanavipākadhammadhammo uppajjati adhipatipaccayā – vipāke khandhe paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ. (2)

    વિપાકં ધમ્મં પટિચ્ચ વિપાકો ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ અધિપતિપચ્ચયા – વિપાકં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે પટિચ્ચ દ્વે ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં. (૩)

    Vipākaṃ dhammaṃ paṭicca vipāko ca nevavipākanavipākadhammadhammo ca dhammā uppajjanti adhipatipaccayā – vipākaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe paṭicca dve khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ. (3)

    વિપાકધમ્મધમ્મં પટિચ્ચ તીણિ.

    Vipākadhammadhammaṃ paṭicca tīṇi.

    ૧૧. નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મં પટિચ્ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ અધિપતિપચ્ચયા – નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે પટિચ્ચ દ્વે ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં, એકં મહાભૂતં પટિચ્ચ તયો મહાભૂતા…પે॰… મહાભૂતે પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં ઉપાદારૂપં . (૧)

    11. Nevavipākanavipākadhammadhammaṃ paṭicca nevavipākanavipākadhammadhammo uppajjati adhipatipaccayā – nevavipākanavipākadhammadhammaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe paṭicca dve khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ, ekaṃ mahābhūtaṃ paṭicca tayo mahābhūtā…pe… mahābhūte paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ upādārūpaṃ . (1)

    ૧૨. વિપાકઞ્ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ અધિપતિપચ્ચયા – વિપાકે ખન્ધે ચ મહાભૂતે ચ પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં. (૧)

    12. Vipākañca nevavipākanavipākadhammadhammañca dhammaṃ paṭicca nevavipākanavipākadhammadhammo uppajjati adhipatipaccayā – vipāke khandhe ca mahābhūte ca paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ. (1)

    વિપાકધમ્મધમ્મઞ્ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ અધિપતિપચ્ચયા – વિપાકધમ્મધમ્મે ખન્ધે ચ મહાભૂતે ચ પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં. (૧)

    Vipākadhammadhammañca nevavipākanavipākadhammadhammañca dhammaṃ paṭicca nevavipākanavipākadhammadhammo uppajjati adhipatipaccayā – vipākadhammadhamme khandhe ca mahābhūte ca paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ. (1)

    અનન્તરપચ્ચયાદિ

    Anantarapaccayādi

    ૧૩. વિપાકં ધમ્મં પટિચ્ચ વિપાકો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ અનન્તરપચ્ચયા… સમનન્તરપચ્ચયા… (આરમ્મણપચ્ચયસદિસં) સહજાતપચ્ચયા… (સહજાતં સબ્બં હેતુપચ્ચયસદિસં).

    13. Vipākaṃ dhammaṃ paṭicca vipāko dhammo uppajjati anantarapaccayā… samanantarapaccayā… (ārammaṇapaccayasadisaṃ) sahajātapaccayā… (sahajātaṃ sabbaṃ hetupaccayasadisaṃ).

    નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મં પટિચ્ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ સહજાતપચ્ચયા…પે॰… બાહિરં… આહારસમુટ્ઠાનં… ઉતુસમુટ્ઠાનં… અસઞ્ઞસત્તાનં (સહજાતે ઇદં નાનાકરણં).

    Nevavipākanavipākadhammadhammaṃ paṭicca nevavipākanavipākadhammadhammo uppajjati sahajātapaccayā…pe… bāhiraṃ… āhārasamuṭṭhānaṃ… utusamuṭṭhānaṃ… asaññasattānaṃ (sahajāte idaṃ nānākaraṇaṃ).

    અઞ્ઞમઞ્ઞપચ્ચયો

    Aññamaññapaccayo

    ૧૪. વિપાકં ધમ્મં પટિચ્ચ વિપાકો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ અઞ્ઞમઞ્ઞપચ્ચયા – વિપાકં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા…પે॰… દ્વે ખન્ધે પટિચ્ચ દ્વે ખન્ધા; પટિસન્ધિક્ખણે વિપાકં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા…પે॰… દ્વે ખન્ધે પટિચ્ચ દ્વે ખન્ધા. (૧)

    14. Vipākaṃ dhammaṃ paṭicca vipāko dhammo uppajjati aññamaññapaccayā – vipākaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā…pe… dve khandhe paṭicca dve khandhā; paṭisandhikkhaṇe vipākaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā…pe… dve khandhe paṭicca dve khandhā. (1)

    વિપાકં ધમ્મં પટિચ્ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ અઞ્ઞમઞ્ઞપચ્ચયા – પટિસન્ધિક્ખણે વિપાકે ખન્ધે પટિચ્ચ વત્થુ. (૨)

    Vipākaṃ dhammaṃ paṭicca nevavipākanavipākadhammadhammo uppajjati aññamaññapaccayā – paṭisandhikkhaṇe vipāke khandhe paṭicca vatthu. (2)

    વિપાકં ધમ્મં પટિચ્ચ વિપાકો ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ અઞ્ઞમઞ્ઞપચ્ચયા – પટિસન્ધિક્ખણે વિપાકં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા વત્થુ ચ…પે॰… દ્વે ખન્ધે પટિચ્ચ દ્વે ખન્ધા વત્થુ ચ. (૩)

    Vipākaṃ dhammaṃ paṭicca vipāko ca nevavipākanavipākadhammadhammo ca dhammā uppajjanti aññamaññapaccayā – paṭisandhikkhaṇe vipākaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā vatthu ca…pe… dve khandhe paṭicca dve khandhā vatthu ca. (3)

    વિપાકધમ્મધમ્મં પટિચ્ચ વિપાકધમ્મધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ અઞ્ઞમઞ્ઞપચ્ચયા – વિપાકધમ્મધમ્મં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા…પે॰… દ્વે ખન્ધે પટિચ્ચ દ્વે ખન્ધા. (૧)

    Vipākadhammadhammaṃ paṭicca vipākadhammadhammo uppajjati aññamaññapaccayā – vipākadhammadhammaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā…pe… dve khandhe paṭicca dve khandhā. (1)

    ૧૫. નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મં પટિચ્ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ અઞ્ઞમઞ્ઞપચ્ચયા – નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા…પે॰… એકં મહાભૂતં…પે॰… બાહિરં… આહારસમુટ્ઠાનં… ઉતુસમુટ્ઠાનં… અસઞ્ઞસત્તાનં એકં મહાભૂતં…પે॰…. (૧)

    15. Nevavipākanavipākadhammadhammaṃ paṭicca nevavipākanavipākadhammadhammo uppajjati aññamaññapaccayā – nevavipākanavipākadhammadhammaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā…pe… ekaṃ mahābhūtaṃ…pe… bāhiraṃ… āhārasamuṭṭhānaṃ… utusamuṭṭhānaṃ… asaññasattānaṃ ekaṃ mahābhūtaṃ…pe…. (1)

    નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મં પટિચ્ચ વિપાકો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ અઞ્ઞમઞ્ઞપચ્ચયા – પટિસન્ધિક્ખણે વત્થું પટિચ્ચ વિપાકા ખન્ધા. (૨)

    Nevavipākanavipākadhammadhammaṃ paṭicca vipāko dhammo uppajjati aññamaññapaccayā – paṭisandhikkhaṇe vatthuṃ paṭicca vipākā khandhā. (2)

    વિપાકઞ્ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ વિપાકો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ અઞ્ઞમઞ્ઞપચ્ચયા – પટિસન્ધિક્ખણે વિપાકં એકં ખન્ધઞ્ચ વત્થુઞ્ચ પટિચ્ચ તયો ખન્ધા…પે॰… દ્વે ખન્ધે ચ વત્થુઞ્ચ પટિચ્ચ દ્વે ખન્ધા. (૧)

    Vipākañca nevavipākanavipākadhammadhammañca dhammaṃ paṭicca vipāko dhammo uppajjati aññamaññapaccayā – paṭisandhikkhaṇe vipākaṃ ekaṃ khandhañca vatthuñca paṭicca tayo khandhā…pe… dve khandhe ca vatthuñca paṭicca dve khandhā. (1)

    નિસ્સયપચ્ચયાદિ

    Nissayapaccayādi

    ૧૬. વિપાકં ધમ્મં પટિચ્ચ વિપાકો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નિસ્સયપચ્ચયા (સંખિત્તં)… ઉપનિસ્સયપચ્ચયા… પુરેજાતપચ્ચયા.

    16. Vipākaṃ dhammaṃ paṭicca vipāko dhammo uppajjati nissayapaccayā (saṃkhittaṃ)… upanissayapaccayā… purejātapaccayā.

    આસેવનપચ્ચયો

    Āsevanapaccayo

    ૧૭. વિપાકધમ્મધમ્મં પટિચ્ચ વિપાકધમ્મધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ આસેવનપચ્ચયા – વિપાકધમ્મધમ્મં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા…પે॰… દ્વે ખન્ધે પટિચ્ચ દ્વે ખન્ધા.

    17. Vipākadhammadhammaṃ paṭicca vipākadhammadhammo uppajjati āsevanapaccayā – vipākadhammadhammaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā…pe… dve khandhe paṭicca dve khandhā.

    નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મં પટિચ્ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ આસેવનપચ્ચયા – નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા…પે॰… દ્વે ખન્ધે પટિચ્ચ દ્વે ખન્ધા.

    Nevavipākanavipākadhammadhammaṃ paṭicca nevavipākanavipākadhammadhammo uppajjati āsevanapaccayā – nevavipākanavipākadhammadhammaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā…pe… dve khandhe paṭicca dve khandhā.

    કમ્મ-વિપાકપચ્ચયા

    Kamma-vipākapaccayā

    ૧૮. વિપાકં ધમ્મં પટિચ્ચ વિપાકો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ કમ્મપચ્ચયા (સંખિત્તં)… વિપાકપચ્ચયા… તીણિ.

    18. Vipākaṃ dhammaṃ paṭicca vipāko dhammo uppajjati kammapaccayā (saṃkhittaṃ)… vipākapaccayā… tīṇi.

    નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મં પટિચ્ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ વિપાકપચ્ચયા – એકં મહાભૂતં પટિચ્ચ તયો મહાભૂતા…પે॰… મહાભૂતે પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં કટત્તારૂપં ઉપાદારૂપં. (૧)

    Nevavipākanavipākadhammadhammaṃ paṭicca nevavipākanavipākadhammadhammo uppajjati vipākapaccayā – ekaṃ mahābhūtaṃ paṭicca tayo mahābhūtā…pe… mahābhūte paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ kaṭattārūpaṃ upādārūpaṃ. (1)

    નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મં પટિચ્ચ વિપાકો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ વિપાકપચ્ચયા – પટિસન્ધિક્ખણે વત્થું પટિચ્ચ વિપાકા ખન્ધા. (૨)

    Nevavipākanavipākadhammadhammaṃ paṭicca vipāko dhammo uppajjati vipākapaccayā – paṭisandhikkhaṇe vatthuṃ paṭicca vipākā khandhā. (2)

    નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મં પટિચ્ચ વિપાકો ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ વિપાકપચ્ચયા – પટિસન્ધિક્ખણે વત્થું પટિચ્ચ વિપાકા ખન્ધા, મહાભૂતે પટિચ્ચ કટત્તારૂપં. (૩)

    Nevavipākanavipākadhammadhammaṃ paṭicca vipāko ca nevavipākanavipākadhammadhammo ca dhammā uppajjanti vipākapaccayā – paṭisandhikkhaṇe vatthuṃ paṭicca vipākā khandhā, mahābhūte paṭicca kaṭattārūpaṃ. (3)

    વિપાકઞ્ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ વિપાકો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ વિપાકપચ્ચયા…પે॰… નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ વિપાકપચ્ચયા. વિપાકો ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ વિપાકપચ્ચયા…પે॰….

    Vipākañca nevavipākanavipākadhammadhammañca dhammaṃ paṭicca vipāko dhammo uppajjati vipākapaccayā…pe… nevavipākanavipākadhammadhammo uppajjati vipākapaccayā. Vipāko ca nevavipākanavipākadhammadhammo ca dhammā uppajjanti vipākapaccayā…pe….

    આહારપચ્ચયાદિ

    Āhārapaccayādi

    ૧૯. વિપાકં ધમ્મં પટિચ્ચ વિપાકો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ આહારપચ્ચયા (સંખિત્તં)… ઇન્દ્રિયપચ્ચયા… ઝાનપચ્ચયા… મગ્ગપચ્ચયા… સમ્પયુત્તપચ્ચયા … વિપ્પયુત્તપચ્ચયા… અત્થિપચ્ચયા… નત્થિપચ્ચયા… વિગતપચ્ચયા… અવિગતપચ્ચયા.

    19. Vipākaṃ dhammaṃ paṭicca vipāko dhammo uppajjati āhārapaccayā (saṃkhittaṃ)… indriyapaccayā… jhānapaccayā… maggapaccayā… sampayuttapaccayā … vippayuttapaccayā… atthipaccayā… natthipaccayā… vigatapaccayā… avigatapaccayā.

    ૧. પચ્ચયાનુલોમં

    1. Paccayānulomaṃ

    ૨. સઙ્ખ્યાવારો

    2. Saṅkhyāvāro

    સુદ્ધં

    Suddhaṃ

    ૨૦. હેતુયા તેરસ, આરમ્મણે પઞ્ચ, અધિપતિયા નવ, અનન્તરે પઞ્ચ, સમનન્તરે પઞ્ચ, સહજાતે તેરસ, અઞ્ઞમઞ્ઞે સત્ત, નિસ્સયે તેરસ, ઉપનિસ્સયે પઞ્ચ, પુરેજાતે તીણિ , આસેવને દ્વે, કમ્મે તેરસ, વિપાકે નવ, આહારે તેરસ, ઇન્દ્રિયે તેરસ, ઝાને તેરસ, મગ્ગે તેરસ, સમ્પયુત્તે પઞ્ચ, વિપ્પયુત્તે તેરસ, અત્થિયા તેરસ, નત્થિયા પઞ્ચ, વિગતે પઞ્ચ, અવિગતે તેરસ.

    20. Hetuyā terasa, ārammaṇe pañca, adhipatiyā nava, anantare pañca, samanantare pañca, sahajāte terasa, aññamaññe satta, nissaye terasa, upanissaye pañca, purejāte tīṇi , āsevane dve, kamme terasa, vipāke nava, āhāre terasa, indriye terasa, jhāne terasa, magge terasa, sampayutte pañca, vippayutte terasa, atthiyā terasa, natthiyā pañca, vigate pañca, avigate terasa.

    હેતુદુકં

    Hetudukaṃ

    ૨૧. હેતુપચ્ચયા આરમ્મણે પઞ્ચ…પે॰… અવિગતે તેરસ…પે॰….

    21. Hetupaccayā ārammaṇe pañca…pe… avigate terasa…pe….

    (યથા કુસલત્તિકસ્સ ગણના, એવં ગણેતબ્બં.)

    (Yathā kusalattikassa gaṇanā, evaṃ gaṇetabbaṃ.)

    આસેવનદુકં

    Āsevanadukaṃ

    ૨૨. આસેવનપચ્ચયા હેતુયા દ્વે, આરમ્મણે દ્વે, અધિપતિયા દ્વે, અનન્તરે દ્વે, સમનન્તરે દ્વે, સહજાતે દ્વે, અઞ્ઞમઞ્ઞે દ્વે, નિસ્સયે દ્વે, ઉપનિસ્સયે દ્વે, પુરેજાતે દ્વે, કમ્મે દ્વે, આહારે દ્વે, ઇન્દ્રિયે દ્વે, ઝાને દ્વે, મગ્ગે દ્વે, સમ્પયુત્તે દ્વે, વિપ્પયુત્તે દ્વે, અત્થિયા દ્વે, નત્થિયા દ્વે, વિગતે દ્વે, અવિગતે દ્વે…પે॰….

    22. Āsevanapaccayā hetuyā dve, ārammaṇe dve, adhipatiyā dve, anantare dve, samanantare dve, sahajāte dve, aññamaññe dve, nissaye dve, upanissaye dve, purejāte dve, kamme dve, āhāre dve, indriye dve, jhāne dve, magge dve, sampayutte dve, vippayutte dve, atthiyā dve, natthiyā dve, vigate dve, avigate dve…pe….

    વિપાકદુકં

    Vipākadukaṃ

    ૨૩. વિપાકપચ્ચયા હેતુયા નવ, આરમ્મણે તીણિ, અધિપતિયા પઞ્ચ, અનન્તરે તીણિ, સમનન્તરે તીણિ, સહજાતે નવ, અઞ્ઞમઞ્ઞે છ, નિસ્સયે નવ, ઉપનિસ્સયે તીણિ, પુરેજાતે એકં, કમ્મે નવ, આહારે નવ, ઇન્દ્રિયે નવ, ઝાને નવ, મગ્ગે નવ, સમ્પયુત્તે તીણિ, વિપ્પયુત્તે નવ, અત્થિયા નવ, નત્થિયા તીણિ, વિગતે તીણિ, અવિગતે નવ (સંખિત્તં).

    23. Vipākapaccayā hetuyā nava, ārammaṇe tīṇi, adhipatiyā pañca, anantare tīṇi, samanantare tīṇi, sahajāte nava, aññamaññe cha, nissaye nava, upanissaye tīṇi, purejāte ekaṃ, kamme nava, āhāre nava, indriye nava, jhāne nava, magge nava, sampayutte tīṇi, vippayutte nava, atthiyā nava, natthiyā tīṇi, vigate tīṇi, avigate nava (saṃkhittaṃ).

    અનુલોમગણના.

    Anulomagaṇanā.

    ૨. પચ્ચયપચ્ચનીયં

    2. Paccayapaccanīyaṃ

    ૧. વિભઙ્ગવારો

    1. Vibhaṅgavāro

    નહેતુપચ્ચયો

    Nahetupaccayo

    ૨૪. વિપાકં ધમ્મં પટિચ્ચ વિપાકો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નહેતુપચ્ચયા – અહેતુકં વિપાકં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા…પે॰… દ્વે ખન્ધે પટિચ્ચ દ્વે ખન્ધા; અહેતુકપટિસન્ધિક્ખણે વિપાકં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા, તયો ખન્ધે પટિચ્ચ એકો ખન્ધો, દ્વે ખન્ધે પટિચ્ચ દ્વે ખન્ધા. (૧)

    24. Vipākaṃ dhammaṃ paṭicca vipāko dhammo uppajjati nahetupaccayā – ahetukaṃ vipākaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā…pe… dve khandhe paṭicca dve khandhā; ahetukapaṭisandhikkhaṇe vipākaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā, tayo khandhe paṭicca eko khandho, dve khandhe paṭicca dve khandhā. (1)

    વિપાકં ધમ્મં પટિચ્ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નહેતુપચ્ચયા – અહેતુકે વિપાકે ખન્ધે પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં; અહેતુકપટિસન્ધિક્ખણે વિપાકે ખન્ધે પટિચ્ચ કટત્તારૂપં, ખન્ધે પટિચ્ચ વત્થુ. (૨)

    Vipākaṃ dhammaṃ paṭicca nevavipākanavipākadhammadhammo uppajjati nahetupaccayā – ahetuke vipāke khandhe paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ; ahetukapaṭisandhikkhaṇe vipāke khandhe paṭicca kaṭattārūpaṃ, khandhe paṭicca vatthu. (2)

    વિપાકં ધમ્મં પટિચ્ચ વિપાકો ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ નહેતુપચ્ચયા – અહેતુકં વિપાકં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે પટિચ્ચ દ્વે ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં; અહેતુકપટિસન્ધિક્ખણે વિપાકં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા કટત્તા ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે પટિચ્ચ દ્વે ખન્ધા કટત્તા ચ રૂપં. (૩)

    Vipākaṃ dhammaṃ paṭicca vipāko ca nevavipākanavipākadhammadhammo ca dhammā uppajjanti nahetupaccayā – ahetukaṃ vipākaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe paṭicca dve khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ; ahetukapaṭisandhikkhaṇe vipākaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā kaṭattā ca rūpaṃ…pe… dve khandhe paṭicca dve khandhā kaṭattā ca rūpaṃ. (3)

    ૨૫. વિપાકધમ્મધમ્મં પટિચ્ચ વિપાકધમ્મધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નહેતુપચ્ચયા – વિચિકિચ્છાસહગતે ઉદ્ધચ્ચસહગતે ખન્ધે પટિચ્ચ વિચિકિચ્છાસહગતો ઉદ્ધચ્ચસહગતો મોહો. (૧)

    25. Vipākadhammadhammaṃ paṭicca vipākadhammadhammo uppajjati nahetupaccayā – vicikicchāsahagate uddhaccasahagate khandhe paṭicca vicikicchāsahagato uddhaccasahagato moho. (1)

    નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મં પટિચ્ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નહેતુપચ્ચયા – અહેતુકં નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે પટિચ્ચ દ્વે ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં, એકં મહાભૂતં પટિચ્ચ તયો મહાભૂતા…પે॰… દ્વે મહાભૂતે પટિચ્ચ દ્વે મહાભૂતા, મહાભૂતે પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં કટત્તારૂપં ઉપાદારૂપં; બાહિરં… આહારસમુટ્ઠાનં… ઉતુસમુટ્ઠાનં… અસઞ્ઞસત્તાનં એકં મહાભૂતં પટિચ્ચ તયો મહાભૂતા…પે॰… મહાભૂતે પટિચ્ચ કટત્તારૂપં ઉપાદારૂપં. (૧)

    Nevavipākanavipākadhammadhammaṃ paṭicca nevavipākanavipākadhammadhammo uppajjati nahetupaccayā – ahetukaṃ nevavipākanavipākadhammadhammaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe paṭicca dve khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ, ekaṃ mahābhūtaṃ paṭicca tayo mahābhūtā…pe… dve mahābhūte paṭicca dve mahābhūtā, mahābhūte paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ kaṭattārūpaṃ upādārūpaṃ; bāhiraṃ… āhārasamuṭṭhānaṃ… utusamuṭṭhānaṃ… asaññasattānaṃ ekaṃ mahābhūtaṃ paṭicca tayo mahābhūtā…pe… mahābhūte paṭicca kaṭattārūpaṃ upādārūpaṃ. (1)

    નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મં પટિચ્ચ વિપાકો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નહેતુપચ્ચયા – અહેતુકપટિસન્ધિક્ખણે વત્થું પટિચ્ચ વિપાકા ખન્ધા. (૨)

    Nevavipākanavipākadhammadhammaṃ paṭicca vipāko dhammo uppajjati nahetupaccayā – ahetukapaṭisandhikkhaṇe vatthuṃ paṭicca vipākā khandhā. (2)

    નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મં પટિચ્ચ વિપાકો ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ નહેતુપચ્ચયા – અહેતુકપટિસન્ધિક્ખણે વત્થું પટિચ્ચ વિપાકા ખન્ધા, મહાભૂતે પટિચ્ચ કટત્તારૂપં. (૩)

    Nevavipākanavipākadhammadhammaṃ paṭicca vipāko ca nevavipākanavipākadhammadhammo ca dhammā uppajjanti nahetupaccayā – ahetukapaṭisandhikkhaṇe vatthuṃ paṭicca vipākā khandhā, mahābhūte paṭicca kaṭattārūpaṃ. (3)

    ૨૬. વિપાકઞ્ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ વિપાકો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નહેતુપચ્ચયા – અહેતુકપટિસન્ધિક્ખણે વિપાકં એકં ખન્ધઞ્ચ વત્થુઞ્ચ પટિચ્ચ તયો ખન્ધા…પે॰… દ્વે ખન્ધે ચ વત્થુઞ્ચ પટિચ્ચ દ્વે ખન્ધા. (૧)

    26. Vipākañca nevavipākanavipākadhammadhammañca dhammaṃ paṭicca vipāko dhammo uppajjati nahetupaccayā – ahetukapaṭisandhikkhaṇe vipākaṃ ekaṃ khandhañca vatthuñca paṭicca tayo khandhā…pe… dve khandhe ca vatthuñca paṭicca dve khandhā. (1)

    વિપાકઞ્ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નહેતુપચ્ચયા – અહેતુકે વિપાકે ખન્ધે ચ મહાભૂતે ચ પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં; અહેતુકપટિસન્ધિક્ખણે વિપાકે ખન્ધે ચ મહાભૂતે ચ પટિચ્ચ કટત્તારૂપં. (૨)

    Vipākañca nevavipākanavipākadhammadhammañca dhammaṃ paṭicca nevavipākanavipākadhammadhammo uppajjati nahetupaccayā – ahetuke vipāke khandhe ca mahābhūte ca paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ; ahetukapaṭisandhikkhaṇe vipāke khandhe ca mahābhūte ca paṭicca kaṭattārūpaṃ. (2)

    વિપાકઞ્ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ વિપાકો ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ નહેતુપચ્ચયા – અહેતુકપટિસન્ધિક્ખણે વિપાકં એકં ખન્ધઞ્ચ વત્થુઞ્ચ પટિચ્ચ તયો ખન્ધા…પે॰… દ્વે ખન્ધે ચ વત્થુઞ્ચ પટિચ્ચ દ્વે ખન્ધા, વિપાકે ખન્ધે ચ મહાભૂતે ચ પટિચ્ચ કટત્તારૂપં. (૩)

    Vipākañca nevavipākanavipākadhammadhammañca dhammaṃ paṭicca vipāko ca nevavipākanavipākadhammadhammo ca dhammā uppajjanti nahetupaccayā – ahetukapaṭisandhikkhaṇe vipākaṃ ekaṃ khandhañca vatthuñca paṭicca tayo khandhā…pe… dve khandhe ca vatthuñca paṭicca dve khandhā, vipāke khandhe ca mahābhūte ca paṭicca kaṭattārūpaṃ. (3)

    નઆરમ્મણપચ્ચયો

    Naārammaṇapaccayo

    ૨૭. વિપાકં ધમ્મં પટિચ્ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નઆરમ્મણપચ્ચયા – વિપાકે ખન્ધે પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં; પટિસન્ધિક્ખણે વિપાકે ખન્ધે પટિચ્ચ કટત્તારૂપં, ખન્ધે પટિચ્ચ વત્થુ. (૧)

    27. Vipākaṃ dhammaṃ paṭicca nevavipākanavipākadhammadhammo uppajjati naārammaṇapaccayā – vipāke khandhe paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ; paṭisandhikkhaṇe vipāke khandhe paṭicca kaṭattārūpaṃ, khandhe paṭicca vatthu. (1)

    ૨૮. વિપાકધમ્મધમ્મં પટિચ્ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નઆરમ્મણપચ્ચયા – વિપાકધમ્મધમ્મે ખન્ધે પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં. (૧)

    28. Vipākadhammadhammaṃ paṭicca nevavipākanavipākadhammadhammo uppajjati naārammaṇapaccayā – vipākadhammadhamme khandhe paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ. (1)

    ૨૯. નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મં પટિચ્ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નઆરમ્મણપચ્ચયા – નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મે ખન્ધે પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં, એકં મહાભૂતં પટિચ્ચ તયો મહાભૂતા…પે॰… મહાભૂતે પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં કટત્તારૂપં ઉપાદારૂપં; બાહિરં… આહારસમુટ્ઠાનં… ઉતુસમુટ્ઠાનં… અસઞ્ઞસત્તાનં એકં મહાભૂતં પટિચ્ચ તયો મહાભૂતા… મહાભૂતે પટિચ્ચ કટત્તારૂપં ઉપાદારૂપં. (૧)

    29. Nevavipākanavipākadhammadhammaṃ paṭicca nevavipākanavipākadhammadhammo uppajjati naārammaṇapaccayā – nevavipākanavipākadhammadhamme khandhe paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ, ekaṃ mahābhūtaṃ paṭicca tayo mahābhūtā…pe… mahābhūte paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ kaṭattārūpaṃ upādārūpaṃ; bāhiraṃ… āhārasamuṭṭhānaṃ… utusamuṭṭhānaṃ… asaññasattānaṃ ekaṃ mahābhūtaṃ paṭicca tayo mahābhūtā… mahābhūte paṭicca kaṭattārūpaṃ upādārūpaṃ. (1)

    ૩૦. વિપાકઞ્ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નઆરમ્મણપચ્ચયા – વિપાકે ખન્ધે ચ મહાભૂતે ચ પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં; પટિસન્ધિક્ખણે વિપાકે ખન્ધે ચ મહાભૂતે ચ પટિચ્ચ કટત્તારૂપં. (૧)

    30. Vipākañca nevavipākanavipākadhammadhammañca dhammaṃ paṭicca nevavipākanavipākadhammadhammo uppajjati naārammaṇapaccayā – vipāke khandhe ca mahābhūte ca paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ; paṭisandhikkhaṇe vipāke khandhe ca mahābhūte ca paṭicca kaṭattārūpaṃ. (1)

    ૩૧. વિપાકધમ્મધમ્મઞ્ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નઆરમ્મણપચ્ચયા – વિપાકધમ્મધમ્મે ખન્ધે ચ મહાભૂતે ચ પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં. (૧)

    31. Vipākadhammadhammañca nevavipākanavipākadhammadhammañca dhammaṃ paṭicca nevavipākanavipākadhammadhammo uppajjati naārammaṇapaccayā – vipākadhammadhamme khandhe ca mahābhūte ca paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ. (1)

    નઅધિપતિપચ્ચયો

    Naadhipatipaccayo

    ૩૨. વિપાકં ધમ્મં પટિચ્ચ વિપાકો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નઅધિપતિપચ્ચયા. (સંખિત્તં. યથા અનુલોમં સહજાતસદિસં.)

    32. Vipākaṃ dhammaṃ paṭicca vipāko dhammo uppajjati naadhipatipaccayā. (Saṃkhittaṃ. Yathā anulomaṃ sahajātasadisaṃ.)

    નઅનન્તરપચ્ચયાદિ

    Naanantarapaccayādi

    ૩૩. વિપાકં ધમ્મં પટિચ્ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નઅનન્તરપચ્ચયા … નસમનન્તરપચ્ચયા… નઅઞ્ઞમઞ્ઞપચ્ચયા…પે॰… મહાભૂતે પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં કટત્તારૂપં ઉપાદારૂપં; બાહિરં… આહારસમુટ્ઠાનં… ઉતુસમુટ્ઠાનં, અસઞ્ઞસત્તાનં મહાભૂતે પટિચ્ચ કટત્તારૂપં ઉપાદારૂપં (ઇદં નાનત્તં) નઅઞ્ઞમઞ્ઞપચ્ચયા… નઉપનિસ્સયપચ્ચયા… (સંખિત્તં).

    33. Vipākaṃ dhammaṃ paṭicca nevavipākanavipākadhammadhammo uppajjati naanantarapaccayā … nasamanantarapaccayā… naaññamaññapaccayā…pe… mahābhūte paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ kaṭattārūpaṃ upādārūpaṃ; bāhiraṃ… āhārasamuṭṭhānaṃ… utusamuṭṭhānaṃ, asaññasattānaṃ mahābhūte paṭicca kaṭattārūpaṃ upādārūpaṃ (idaṃ nānattaṃ) naaññamaññapaccayā… naupanissayapaccayā… (saṃkhittaṃ).

    નપુરેજાતપચ્ચયો

    Napurejātapaccayo

    ૩૪. વિપાકં ધમ્મં પટિચ્ચ વિપાકો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નપુરેજાતપચ્ચયા – અરૂપે વિપાકં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા…પે॰… દ્વે ખન્ધે પટિચ્ચ દ્વે ખન્ધા; પટિસન્ધિક્ખણે વિપાકં એકં ખન્ધં (સંખિત્તં). (૧)

    34. Vipākaṃ dhammaṃ paṭicca vipāko dhammo uppajjati napurejātapaccayā – arūpe vipākaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā…pe… dve khandhe paṭicca dve khandhā; paṭisandhikkhaṇe vipākaṃ ekaṃ khandhaṃ (saṃkhittaṃ). (1)

    વિપાકં ધમ્મં પટિચ્ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નપુરેજાતપચ્ચયા – વિપાકે ખન્ધે પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં , પટિસન્ધિક્ખણે (સંખિત્તં). (૨)

    Vipākaṃ dhammaṃ paṭicca nevavipākanavipākadhammadhammo uppajjati napurejātapaccayā – vipāke khandhe paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ , paṭisandhikkhaṇe (saṃkhittaṃ). (2)

    વિપાકં ધમ્મં પટિચ્ચ વિપાકો ચ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ નપુરેજાતપચ્ચયા – પટિસન્ધિક્ખણે વિપાકં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા કટત્તા ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે પટિચ્ચ દ્વે ખન્ધા કટત્તા ચ રૂપં. (૩)

    Vipākaṃ dhammaṃ paṭicca vipāko ca nevavipākanavipākadhammadhammo ca dhammā uppajjanti napurejātapaccayā – paṭisandhikkhaṇe vipākaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā kaṭattā ca rūpaṃ…pe… dve khandhe paṭicca dve khandhā kaṭattā ca rūpaṃ. (3)
