Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મસઙ્ગણી-અનુટીકા • Dhammasaṅgaṇī-anuṭīkā |
વિપાકુદ્ધારકથાવણ્ણના
Vipākuddhārakathāvaṇṇanā
યતો તિહેતુકાદિકમ્મતો. યસ્મિઞ્ચ ઠાનેતિ પટિસન્ધિઆદિટ્ઠાને, સુગતિદુગ્ગતિયં વા. તિહેતુકતો દુહેતુકં અનિચ્છન્તો પટિસન્ધિન્તિ અધિપ્પાયો. પવત્તિવિપાકં પન તિહેતુકતો દુહેતુકમ્પિ ઇચ્છતિ એવ. તથા હિ વક્ખતિ અટ્ઠકથાયં ‘‘યં પુરિમાય હેતુકિત્તનલદ્ધિયા ન યુજ્જતી’’તિ (ધ॰ સ॰ અટ્ઠ॰ ૪૯૮).
Yato tihetukādikammato. Yasmiñca ṭhāneti paṭisandhiādiṭṭhāne, sugatiduggatiyaṃ vā. Tihetukato duhetukaṃ anicchanto paṭisandhinti adhippāyo. Pavattivipākaṃ pana tihetukato duhetukampi icchati eva. Tathā hi vakkhati aṭṭhakathāyaṃ ‘‘yaṃ purimāya hetukittanaladdhiyā na yujjatī’’ti (dha. sa. aṭṭha. 498).
યે ‘‘તસ્સેવ કમ્મસ્સ વિપાકાવસેસેના’’તિ, ‘‘એકપુપ્ફં યજિત્વાન, અસીતિ કપ્પકોટિયો (થેરગા॰ ૯૬). દુગ્ગતિં નાભિજાનામી’’તિ (અપ॰ થેર ૨.૪૬.૬૪) ચ એવમાદિવચનસ્સ અધિપ્પાયં અજાનન્તા ‘‘કિં નુ ખો એકેનપિ કમ્મેન અનેકા પટિસન્ધિ હોતી’’તિ, ‘‘દિસ્વા કુમારં સતપુઞ્ઞલક્ખણ’’ન્તિઆદિવચનસ્સ (દી॰ નિ॰ ૩.૨૦૫) અત્થં અસલ્લક્ખેત્વા ‘‘કિન્નુ ખો નાનાકમ્મેહિ એકા પટિસન્ધિ હોતી’’તિ સંસયપક્ખન્દા, તેસં બીજઙ્કુરોપમાય ‘‘એકસ્મા એકા, અનેકસ્મા ચ અનેકા પટિસન્ધિ હોતી’’તિ વિનિચ્છિતત્તા કમ્મપટિસન્ધિવવત્થાનતો સાકેતપઞ્હે વિપાકુદ્ધારકથાય ઉસ્સદકિત્તનગહણસ્સ સમ્બન્ધં આહ ‘‘કમ્મવસેન…પે॰… દસ્સેતુ’’ન્તિ. પટિસન્ધિજનકકમ્મવસેન પટિસન્ધિવિપાકો એવ અલોભલોભાદિગુણદોસાતિરેકભાવહેતૂતિ અત્થો દટ્ઠબ્બો. તથા હિ વુત્તં ‘‘સો તેન કમ્મેન દિન્નપટિસન્ધિવસેન નિબ્બત્તો લુદ્ધો હોતી’’તિઆદિ. એત્થ ચ લોભવસેન, દોસ, મોહ , લોભદોસ, લોભમોહ, દોસમોહ, લોભદોસમોહવસેનાતિ તયો એકકા, તયો દ્વિકા, એકો તિકોતિ લોભાદિદસ્સનવસેન અકુસલપક્ખેયેવ સત્ત વારા. તથા કુસલપક્ખે અલોભાદિદસ્સનવસેનાતિ ચુદ્દસ વારા લબ્ભન્તિ.
Ye ‘‘tasseva kammassa vipākāvasesenā’’ti, ‘‘ekapupphaṃ yajitvāna, asīti kappakoṭiyo (theragā. 96). Duggatiṃ nābhijānāmī’’ti (apa. thera 2.46.64) ca evamādivacanassa adhippāyaṃ ajānantā ‘‘kiṃ nu kho ekenapi kammena anekā paṭisandhi hotī’’ti, ‘‘disvā kumāraṃ satapuññalakkhaṇa’’ntiādivacanassa (dī. ni. 3.205) atthaṃ asallakkhetvā ‘‘kinnu kho nānākammehi ekā paṭisandhi hotī’’ti saṃsayapakkhandā, tesaṃ bījaṅkuropamāya ‘‘ekasmā ekā, anekasmā ca anekā paṭisandhi hotī’’ti vinicchitattā kammapaṭisandhivavatthānato sāketapañhe vipākuddhārakathāya ussadakittanagahaṇassa sambandhaṃ āha ‘‘kammavasena…pe… dassetu’’nti. Paṭisandhijanakakammavasena paṭisandhivipāko eva alobhalobhādiguṇadosātirekabhāvahetūti attho daṭṭhabbo. Tathā hi vuttaṃ ‘‘so tena kammena dinnapaṭisandhivasena nibbatto luddho hotī’’tiādi. Ettha ca lobhavasena, dosa, moha , lobhadosa, lobhamoha, dosamoha, lobhadosamohavasenāti tayo ekakā, tayo dvikā, eko tikoti lobhādidassanavasena akusalapakkheyeva satta vārā. Tathā kusalapakkhe alobhādidassanavasenāti cuddasa vārā labbhanti.
તત્થ ‘‘અલોભદોસામોહા, અલોભાદોસમોહા, અલોભદોસામોહા બલવન્તો’’તિ આગતેહિ કુસલપક્ખે તતિયદુતિયપઠમવારેહિ દોસુસ્સદમોહુસ્સદદોસમોહુસ્સદવારા ગહિતા. તથા અકુસલપક્ખે ‘‘લોભાદોસમોહા, લોભદોસામોહા, લોભાદોસામોહા બલવન્તો’’તિ આગતેહિ તતિયદુતિયપઠમવારેહિ અદોસુસ્સદઅમોહુસ્સદઅદોસામોહુસ્સદવારા ગહિતાયેવાતિ અકુસલકુસલપક્ખે તયો તયો વારે અન્તોગધે કત્વા અટ્ઠેવ વારા દસ્સિતા. યે પન ઉભયેસં વોમિસ્સતાવસેનેવ લોભાલોભુસ્સદવારાદયો અપરે એકૂનપઞ્ઞાસ વારા દસ્સેતબ્બા, તે અસમ્ભવતો એવ ન દસ્સિતા. ન હિ એકસ્મિં સન્તાને અન્તરેન અવત્થન્તરં લોભો બલવા અલોભો ચાતિ યુજ્જતિ. પટિપક્ખતોયેવ હિ એતેસં બલવદુબ્બલભાવો, સહજાતધમ્મતો વા. તેસુ લોભસ્સ તાવ પટિપક્ખતો અલોભેન અનભિભૂતતાય બલવભાવો, તથા દોસમોહાનં અદોસામોહેહિ. અલોભાદીનં પન લોભાદિઅભિભવનતો સબ્બેસઞ્ચ સમાનજાતિયં સમભિભૂય પવત્તિવસેનેવ સહજાતધમ્મતો બલવભાવો. તેન વુત્તં અટ્ઠકથાયં ‘‘લોભો બલવા, અલોભો મન્દો, અદોસામોહા બલવન્તો, દોસમોહા મન્દા’’તિ. સો ચ તેસં મન્દબલવભાવો પુરિમૂપનિસ્સયતો આસયસ્સ પરિભાવિતતાય વેદિતબ્બો. એત્થ ચ પઠમદુતિયેહિ, સત્તમપઠમેહિ વા વારેહિ તિહેતુકકમ્મતો પટિસન્ધિપવત્તિવસેન તિહેતુકવિપાકો, ઇતરેહિ તિહેતુકદુહેતુકકમ્મતો યથાસમ્ભવં પટિસન્ધિપવત્તિવસેન દુહેતુકાહેતુકવિપાકા દસ્સિતાતિ અયમ્પિ વિસેસો વેદિતબ્બો.
Tattha ‘‘alobhadosāmohā, alobhādosamohā, alobhadosāmohā balavanto’’ti āgatehi kusalapakkhe tatiyadutiyapaṭhamavārehi dosussadamohussadadosamohussadavārā gahitā. Tathā akusalapakkhe ‘‘lobhādosamohā, lobhadosāmohā, lobhādosāmohā balavanto’’ti āgatehi tatiyadutiyapaṭhamavārehi adosussadaamohussadaadosāmohussadavārā gahitāyevāti akusalakusalapakkhe tayo tayo vāre antogadhe katvā aṭṭheva vārā dassitā. Ye pana ubhayesaṃ vomissatāvaseneva lobhālobhussadavārādayo apare ekūnapaññāsa vārā dassetabbā, te asambhavato eva na dassitā. Na hi ekasmiṃ santāne antarena avatthantaraṃ lobho balavā alobho cāti yujjati. Paṭipakkhatoyeva hi etesaṃ balavadubbalabhāvo, sahajātadhammato vā. Tesu lobhassa tāva paṭipakkhato alobhena anabhibhūtatāya balavabhāvo, tathā dosamohānaṃ adosāmohehi. Alobhādīnaṃ pana lobhādiabhibhavanato sabbesañca samānajātiyaṃ samabhibhūya pavattivaseneva sahajātadhammato balavabhāvo. Tena vuttaṃ aṭṭhakathāyaṃ ‘‘lobho balavā, alobho mando, adosāmohā balavanto, dosamohā mandā’’ti. So ca tesaṃ mandabalavabhāvo purimūpanissayato āsayassa paribhāvitatāya veditabbo. Ettha ca paṭhamadutiyehi, sattamapaṭhamehi vā vārehi tihetukakammato paṭisandhipavattivasena tihetukavipāko, itarehi tihetukaduhetukakammato yathāsambhavaṃ paṭisandhipavattivasena duhetukāhetukavipākā dassitāti ayampi viseso veditabbo.
ઇધાતિ વિપાકુદ્ધારમાતિકાયં. તેન હેતુકિત્તનં વિસેસેતિ. જચ્ચન્ધાદિવિપત્તિનિમિત્તં મોહો, સબ્બાકુસલં વા. યં પન વુત્તન્તિ સમ્બન્ધો. તેન પટિસમ્ભિદામગ્ગવચનેન. ગતિસમ્પત્તિયા સતિ ઞાણસમ્પયુત્તે પટિસન્ધિમ્હિ નિપ્ફાદેતબ્બે. અઞ્ઞત્થાતિ નિકન્તિપટિસન્ધિક્ખણેસુ. કમ્મસરિક્ખકોતિ ઇધ સાતિસયો સરિક્ખભાવો અધિપ્પેતોતિ દટ્ઠબ્બો. ઇતરથા તિહેતુકદુહેતુકાપિ અઞ્ઞમઞ્ઞં સરિક્ખાયેવાતિ દસ્સિતમેતન્તિ. ચક્ખુવિઞ્ઞાણાદીનીતિ એત્થ પઞ્ચવિઞ્ઞાણાનિ વિય અપુબ્બનિસ્સયપવત્તિની વિજાનનવિસેસરહિતા ચ મનોધાતુ ઇટ્ઠાદિભાગગ્ગહણે ન સમત્થાતિ ‘‘પાકટાયેવા’’તિ ન વુત્તા, આદિ-સદ્દેન વા સઙ્ગહિતા. તદારમ્મણપચ્ચયસબ્બજવનવતાતિ તદારમ્મણસ્સ પચ્ચયભૂતસકલજવનપ્પવત્તિસહિતેન. યં સન્ધાય ‘‘ઇધ પરિપક્કત્તા આયતનાન’’ન્તિ વુત્તં. અઞ્ઞકાલેતિ અબુદ્ધિપવત્તિકાલે.
Idhāti vipākuddhāramātikāyaṃ. Tena hetukittanaṃ viseseti. Jaccandhādivipattinimittaṃ moho, sabbākusalaṃ vā. Yaṃ pana vuttanti sambandho. Tena paṭisambhidāmaggavacanena. Gatisampattiyā sati ñāṇasampayutte paṭisandhimhi nipphādetabbe. Aññatthāti nikantipaṭisandhikkhaṇesu. Kammasarikkhakoti idha sātisayo sarikkhabhāvo adhippetoti daṭṭhabbo. Itarathā tihetukaduhetukāpi aññamaññaṃ sarikkhāyevāti dassitametanti. Cakkhuviññāṇādīnīti ettha pañcaviññāṇāni viya apubbanissayapavattinī vijānanavisesarahitā ca manodhātu iṭṭhādibhāgaggahaṇe na samatthāti ‘‘pākaṭāyevā’’ti na vuttā, ādi-saddena vā saṅgahitā. Tadārammaṇapaccayasabbajavanavatāti tadārammaṇassa paccayabhūtasakalajavanappavattisahitena. Yaṃ sandhāya ‘‘idha paripakkattā āyatanāna’’nti vuttaṃ. Aññakāleti abuddhipavattikāle.
અનુલોમેતિ ધમ્માનુલોમે. આસેવનપચ્ચયાતિ આસેવનભૂતા પચ્ચયા. ન મગ્ગે અમગ્ગપચ્ચયે . સોપિ મોઘવારો લબ્ભેય્યાતિ યદિ વોટ્ઠબ્બનમ્પિ આસેવનપચ્ચયો સિયા, યથા ‘‘સુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તં ધમ્મં પટિચ્ચ સુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ આસેવનપચ્ચયા ન (પટ્ઠા॰ ૧.૨.૩) મગ્ગપચ્ચયા’’તિ (પટ્ઠા॰ ૧.૨.૧૪) અનુલોમપચ્ચનીયે, પચ્ચનીયાનુલોમે ચ ‘‘સુખા…પે॰… ન મગ્ગપચ્ચયા આસેવનપચ્ચયા’’તિ ચ વુત્તં હસિતુપ્પાદચિત્તવસેન, એવં વોટ્ઠબ્બનવસેન ‘‘અદુક્ખમસુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તં ધમ્મં પટિચ્ચા’’તિઆદિના પુબ્બે વુત્તનયેન પાઠો સિયા, તથા ચ સતિ વારદ્વયવસેન ગણનાયં ‘‘આસેવનપચ્ચયા ન મગ્ગે દ્વે. ન મગ્ગપચ્ચયા આસેવને દ્વે’’તિ ચ વત્તબ્બં સિયા, ન પન વુત્તં, તસ્મા ન લબ્ભેય્યાયં મોઘવારોતિ અધિપ્પાયો.
Anulometi dhammānulome. Āsevanapaccayāti āsevanabhūtā paccayā. Na magge amaggapaccaye . Sopi moghavāro labbheyyāti yadi voṭṭhabbanampi āsevanapaccayo siyā, yathā ‘‘sukhāya vedanāya sampayuttaṃ dhammaṃ paṭicca sukhāya vedanāya sampayutto dhammo uppajjati āsevanapaccayā na (paṭṭhā. 1.2.3) maggapaccayā’’ti (paṭṭhā. 1.2.14) anulomapaccanīye, paccanīyānulome ca ‘‘sukhā…pe… na maggapaccayā āsevanapaccayā’’ti ca vuttaṃ hasituppādacittavasena, evaṃ voṭṭhabbanavasena ‘‘adukkhamasukhāya vedanāya sampayuttaṃ dhammaṃ paṭiccā’’tiādinā pubbe vuttanayena pāṭho siyā, tathā ca sati vāradvayavasena gaṇanāyaṃ ‘‘āsevanapaccayā na magge dve. Na maggapaccayā āsevane dve’’ti ca vattabbaṃ siyā, na pana vuttaṃ, tasmā na labbheyyāyaṃ moghavāroti adhippāyo.
વોટ્ઠબ્બનમ્પિ યદિ આસેવનપચ્ચયો સિયા, દુતિયમોઘવારે અત્તનો વિય તતિયચતુત્થવારેસુપિ સિયા, તથા સતિ અત્તનાપિ કુસલાકુસલાનં સિયા. ન હિ…પે॰… અવુત્તો અત્થિ ‘‘પુરિમા પુરિમા કુસલા ધમ્મા’’તિઆદિના અનવસેસતો વુત્તત્તા. વોટ્ઠબ્બનસ્સ…પે॰… અવુત્તો ‘‘અબ્યાકતો ધમ્મો કુસલસ્સ ધમ્મસ્સ આસેવનપચ્ચયેન પચ્ચયો. અકુસલસ્સ…પે॰… પચ્ચયો’’તિ વચનાભાવતો. ન કેવલં અવુત્તો, અથ ખો કુસલં…પે॰… પટિક્ખિત્તોવ. અથાપિ સિયાતિઆદિ મગ્ગસોધનત્થમેવ વુચ્ચતિ. સમાનવેદનાનં એવ આસેવનપચ્ચયભાવસ્સ દસ્સનતો ‘‘અસમાનવેદનાનં વસેના’’તિ વુત્તં. એવં ‘‘આસેવન પચ્ચયેન પચ્ચયો’’તિપિ વત્તબ્બં સિયા, સમાનવેદનાવસેનાતિ અધિપ્પાયો. અભિન્નજાતિકસ્સ ચાતિ ચ-સદ્દો અભિન્નવેદનસ્સ ચાતિ સમ્પિણ્ડનત્થો. વેદનાત્તિકેપિ વોટ્ઠબ્બનસ્સ આસેવનપચ્ચયત્તસ્સ અભાવાતિ યોજના. કુસલત્તિકાદીસુ યથાદસ્સિતપાળિપ્પદેસેસુપીતિ સમ્પિણ્ડનત્થો પિ-સદ્દો. ગણનાય કારણભૂતાય ગણનાય નિદ્ધારિયમાનાય સતિ ગણનાય વા અબ્ભન્તરે. દુતિયો મોઘવારો વીમંસિતબ્બોતિ આસેવનપચ્ચયત્તાભાવા જવનટ્ઠાને ઠાતું ન યુજ્જતિ. ન હિ વિના આસેવનં જવનપ્પવત્તિ અત્થીતિ અધિપ્પાયો.
Voṭṭhabbanampi yadi āsevanapaccayo siyā, dutiyamoghavāre attano viya tatiyacatutthavāresupi siyā, tathā sati attanāpi kusalākusalānaṃ siyā. Na hi…pe… avutto atthi ‘‘purimā purimā kusalā dhammā’’tiādinā anavasesato vuttattā. Voṭṭhabbanassa…pe… avutto ‘‘abyākato dhammo kusalassa dhammassa āsevanapaccayena paccayo. Akusalassa…pe… paccayo’’ti vacanābhāvato. Na kevalaṃ avutto, atha kho kusalaṃ…pe… paṭikkhittova. Athāpi siyātiādi maggasodhanatthameva vuccati. Samānavedanānaṃ eva āsevanapaccayabhāvassa dassanato ‘‘asamānavedanānaṃ vasenā’’ti vuttaṃ. Evaṃ ‘‘āsevana paccayena paccayo’’tipi vattabbaṃ siyā, samānavedanāvasenāti adhippāyo. Abhinnajātikassa cāti ca-saddo abhinnavedanassa cāti sampiṇḍanattho. Vedanāttikepi voṭṭhabbanassa āsevanapaccayattassa abhāvāti yojanā. Kusalattikādīsu yathādassitapāḷippadesesupīti sampiṇḍanattho pi-saddo. Gaṇanāya kāraṇabhūtāya gaṇanāya niddhāriyamānāya sati gaṇanāya vā abbhantare. Dutiyo moghavāro vīmaṃsitabboti āsevanapaccayattābhāvā javanaṭṭhāne ṭhātuṃ na yujjati. Na hi vinā āsevanaṃ javanappavatti atthīti adhippāyo.
અપિચેત્થ ‘‘યં જવનભાવપ્પત્તં, તં છિન્નમૂલકરુક્ખપુપ્ફં વિયા’’તિ (ધ॰ સ॰ અટ્ઠ॰ ૫૬૬) વક્ખમાનત્તા અનુપચ્છિન્નભવમૂલાનં પવત્તમાનસ્સ વોટ્ઠબ્બનસ્સ કિરિયભાવો ન સિયા, વુત્તો ચ ‘‘યસ્મિં સમયે મનોવિઞ્ઞાણધાતુ ઉપ્પન્ના હોતિ કિરિયા નેવ કુસલા નાકુસલા ન ચ કમ્મવિપાકા ઉપેક્ખાસહગતા’’તિ, તસ્મા ‘‘જવનટ્ઠાને ઠત્વાતિ જવનસ્સ ઉપ્પજ્જનટ્ઠાને દ્વિક્ખત્તું પવત્તિત્વા, ન જવનભાવેના’’તિ, ‘‘આસેવનં લભિત્વાતિ ચ આસેવનં વિય આસેવન’’ન્તિ વુચ્ચમાને ન કોચિ વિરોધો, વિપ્ફારિકસ્સ પન સતો દ્વિક્ખત્તું પવત્તિયેવેત્થ આસેવનસદિસતા. વિપ્ફારિકતાય હિ વિઞ્ઞત્તિસમુટ્ઠાપકત્તઞ્ચસ્સ વુચ્ચતિ. વિપ્ફારિકમ્પિ જવનં વિય અનેકક્ખત્તું અપ્પવત્તિયા દુબ્બલત્તા ન નિપ્પરિયાયતો આસેવનપચ્ચયભાવેન પવત્તેય્યાતિ ન ઇમસ્સ પાઠે આસેવનત્થં વુત્તં, અટ્ઠકથાયં પન પરિયાયતો વુત્તં યથા ‘‘ફલચિત્તેસુ મગ્ગઙ્ગં મગ્ગપરિયાપન્ન’’ન્તિ. અયમેત્થ અત્તનોમતિ. અયમ્પિ પોરાણકેહિ અસંવણ્ણિતત્તા સાધુકં ઉપપરિક્ખિતબ્બો.
Apicettha ‘‘yaṃ javanabhāvappattaṃ, taṃ chinnamūlakarukkhapupphaṃ viyā’’ti (dha. sa. aṭṭha. 566) vakkhamānattā anupacchinnabhavamūlānaṃ pavattamānassa voṭṭhabbanassa kiriyabhāvo na siyā, vutto ca ‘‘yasmiṃ samaye manoviññāṇadhātu uppannā hoti kiriyā neva kusalā nākusalā na ca kammavipākā upekkhāsahagatā’’ti, tasmā ‘‘javanaṭṭhāne ṭhatvāti javanassa uppajjanaṭṭhāne dvikkhattuṃ pavattitvā, na javanabhāvenā’’ti, ‘‘āsevanaṃ labhitvāti ca āsevanaṃ viya āsevana’’nti vuccamāne na koci virodho, vipphārikassa pana sato dvikkhattuṃ pavattiyevettha āsevanasadisatā. Vipphārikatāya hi viññattisamuṭṭhāpakattañcassa vuccati. Vipphārikampi javanaṃ viya anekakkhattuṃ appavattiyā dubbalattā na nippariyāyato āsevanapaccayabhāvena pavatteyyāti na imassa pāṭhe āsevanatthaṃ vuttaṃ, aṭṭhakathāyaṃ pana pariyāyato vuttaṃ yathā ‘‘phalacittesu maggaṅgaṃ maggapariyāpanna’’nti. Ayamettha attanomati. Ayampi porāṇakehi asaṃvaṇṇitattā sādhukaṃ upaparikkhitabbo.
એવઞ્ચ કત્વાતિ વોટ્ઠબ્બનાવજ્જનાનં અનત્થન્તરભાવતો ‘‘આવજ્જના’’ઇચ્ચેવ વુત્તં, વોટ્ઠબ્બનટ્ઠાનેપીતિ અધિપ્પાયો. તસ્માતિ યસ્મા વોટ્ઠબ્બનં આવજ્જનાયેવ અત્થતો ઉપેક્ખાસહગતાહેતુકકિરિયમનોવિઞ્ઞાણધાતુભાવતો, તસ્મા. તં આવજ્જના વિય સતિ ઉપ્પત્તિયં કામાવચરકુસલાકુસલકિરિયજવનાનં એકન્તતો અનન્તરપચ્ચયભાવેનેવ વત્તેય્ય, નો અઞ્ઞથાતિ અધિપ્પાયેન ‘‘વોટ્ઠબ્બનતો’’તિઆદિમાહ. ચતુન્નન્તિ મુઞ્છામરણાસન્નવેલાદીસુ મન્દીભૂતવેગતાય ચત્તારિપિ જવનાનિ ઉપ્પજ્જેય્યુન્તિ અધિપ્પાયેન વુત્તં. અયમેતસ્સ સભાવોતિ આરમ્મણમુખેનપિ ચિત્તનિયામંયેવ દસ્સેતિ. યદિપિ ‘‘જવનાપારિપૂરિયા…પે॰… યુત્તો’’તિ વુત્તં, ‘‘આવજ્જનાદીનં પચ્ચયો ભવિતું ન સક્કોતી’’તિ પન વુત્તત્તા ચિત્તપ્પવત્તિવસેન પઠમમોઘવારતો એતસ્સ ન કોચિ વિસેસો. તેનેવાહ ‘‘અયમ્પિ…પે॰… રેતબ્બો’’તિ. પટિસન્ધિચિત્તેયેવ પવત્તિયં ‘‘ભવઙ્ગ’’ન્તિ વુચ્ચમાને ન તસ્સ હેતુવસેન ભેદોતિ ‘‘સહેતુકં ભવઙ્ગં અહેતુકસ્સ ભવઙ્ગસ્સ અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો’’તિ (પટ્ઠા॰ ૩.૧.૧૦૨) ન સક્કા વત્તું, વુત્તઞ્ચ, તસ્મા સહેતુકં ભવઙ્ગન્તિ તદારમ્મણં વુત્તન્તિ વિઞ્ઞાયતિ.
Evañca katvāti voṭṭhabbanāvajjanānaṃ anatthantarabhāvato ‘‘āvajjanā’’icceva vuttaṃ, voṭṭhabbanaṭṭhānepīti adhippāyo. Tasmāti yasmā voṭṭhabbanaṃ āvajjanāyeva atthato upekkhāsahagatāhetukakiriyamanoviññāṇadhātubhāvato, tasmā. Taṃ āvajjanā viya sati uppattiyaṃ kāmāvacarakusalākusalakiriyajavanānaṃ ekantato anantarapaccayabhāveneva vatteyya, no aññathāti adhippāyena ‘‘voṭṭhabbanato’’tiādimāha. Catunnanti muñchāmaraṇāsannavelādīsu mandībhūtavegatāya cattāripi javanāni uppajjeyyunti adhippāyena vuttaṃ. Ayametassa sabhāvoti ārammaṇamukhenapi cittaniyāmaṃyeva dasseti. Yadipi ‘‘javanāpāripūriyā…pe… yutto’’ti vuttaṃ, ‘‘āvajjanādīnaṃ paccayo bhavituṃ na sakkotī’’ti pana vuttattā cittappavattivasena paṭhamamoghavārato etassa na koci viseso. Tenevāha ‘‘ayampi…pe… retabbo’’ti. Paṭisandhicitteyeva pavattiyaṃ ‘‘bhavaṅga’’nti vuccamāne na tassa hetuvasena bhedoti ‘‘sahetukaṃ bhavaṅgaṃ ahetukassa bhavaṅgassa anantarapaccayena paccayo’’ti (paṭṭhā. 3.1.102) na sakkā vattuṃ, vuttañca, tasmā sahetukaṃ bhavaṅganti tadārammaṇaṃ vuttanti viññāyati.
સભાવકિચ્ચેહિ અત્તનો ફલસ્સ પચ્ચયભાવો, સભાવકિચ્ચાનં વા ફલભૂતાનં પચ્ચયભાવો સભાવકિચ્ચપચ્ચયભાવો. અપ્પટિસિદ્ધં દટ્ઠબ્બન્તિ ‘‘દુહેતુકસોમનસ્સસહગતઅસઙ્ખારિકજવનાવસાને એવા’’તિ ઇમસ્સ અત્થસ્સ અનધિપ્પેતત્તા. યથા ચ અહેતુકદુહેતુકપટિસન્ધિકાનં તિહેતુકજવનાવસાને અહેતુકદુહેતુકતદારમ્મણં અપ્પટિસિદ્ધં, એવં તિહેતુકપટિસન્ધિકસ્સ તિહેતુકજવનાનન્તરં દુહેતુકતદારમ્મણં, દુહેતુકપટિસન્ધિકસ્સ ચ દુહેતુકાનન્તરં અહેતુકતદારમ્મણં અપ્પટિસિદ્ધં દટ્ઠબ્બં. ‘‘તિહેતુકકમ્મં તિહેતુકમ્પિ દુહેતુકમ્પિ અહેતુકમ્પિ વિપાકં દેતી’’તિ (ધ॰ સ॰ અટ્ઠ॰ ૪૯૮) હિ વુત્તં. પરિપુણ્ણવિપાકસ્સાતિ ઇમિનાપિ તિહેતુકજવનતો યથાવુત્તતદારમ્મણસ્સ અપ્પટિસિદ્ધંયેવ સાધેતિ. ન હિ પચ્ચયન્તરસામગ્ગિયા અસતિ તદારમ્મણં સબ્બં અવિપચ્ચન્તં કમ્મં પરિપુણ્ણવિપાકં હોતીતિ. મુખનિદસ્સનમત્તમેવ યથાવુત્તતદારમ્મણપ્પવત્તિયા અવિભાવિતત્તા. તિહેતુકાદિકમ્મસ્સ હિ ઉક્કટ્ઠસ્સ તિહેતુકકમ્મસ્સ સોળસ, ઇતરસ્સ દ્વાદસ, ઉક્કટ્ઠસ્સેવ દુહેતુકકમ્મસ્સ દ્વાદસ, ઇતરસ્સ અટ્ઠાતિ એવં સોળસવિપાકચિત્તાદીનિ યોજેતબ્બાનિ. તસ્માતિ યસ્મા પરિપુણ્ણવિપાકસ્સ પટિસન્ધિજનકકમ્મસ્સ વસેન વિપાકવિભાવનાય મુખનિદસ્સનમત્તમેવેતં, તસ્મા.
Sabhāvakiccehi attano phalassa paccayabhāvo, sabhāvakiccānaṃ vā phalabhūtānaṃ paccayabhāvo sabhāvakiccapaccayabhāvo. Appaṭisiddhaṃ daṭṭhabbanti ‘‘duhetukasomanassasahagataasaṅkhārikajavanāvasāne evā’’ti imassa atthassa anadhippetattā. Yathā ca ahetukaduhetukapaṭisandhikānaṃ tihetukajavanāvasāne ahetukaduhetukatadārammaṇaṃ appaṭisiddhaṃ, evaṃ tihetukapaṭisandhikassa tihetukajavanānantaraṃ duhetukatadārammaṇaṃ, duhetukapaṭisandhikassa ca duhetukānantaraṃ ahetukatadārammaṇaṃ appaṭisiddhaṃ daṭṭhabbaṃ. ‘‘Tihetukakammaṃ tihetukampi duhetukampi ahetukampi vipākaṃ detī’’ti (dha. sa. aṭṭha. 498) hi vuttaṃ. Paripuṇṇavipākassāti imināpi tihetukajavanato yathāvuttatadārammaṇassa appaṭisiddhaṃyeva sādheti. Na hi paccayantarasāmaggiyā asati tadārammaṇaṃ sabbaṃ avipaccantaṃ kammaṃ paripuṇṇavipākaṃ hotīti. Mukhanidassanamattameva yathāvuttatadārammaṇappavattiyā avibhāvitattā. Tihetukādikammassa hi ukkaṭṭhassa tihetukakammassa soḷasa, itarassa dvādasa, ukkaṭṭhasseva duhetukakammassa dvādasa, itarassa aṭṭhāti evaṃ soḷasavipākacittādīni yojetabbāni. Tasmāti yasmā paripuṇṇavipākassa paṭisandhijanakakammassa vasena vipākavibhāvanāya mukhanidassanamattamevetaṃ, tasmā.
એવઞ્ચ કત્વાતિ નાનાકમ્મતો તદારમ્મણુપ્પત્તિયં ઇતો અઞ્ઞથાપિ સમ્ભવતોતિ અત્થો. ‘‘ઉપેક્ખા…પે॰… ઉપ્પજ્જતી’’તિ એત્થ કેન કિચ્ચેન ઉપ્પજ્જતીતિ? તદારમ્મણકિચ્ચં તાવ ન હોતિ જવનારમ્મણસ્સ અનાલમ્બણતો, નાપિ સન્તીરણકિચ્ચં તથા અપ્પવત્તનતો, પટિસન્ધિચુતીસુ વત્તબ્બમેવ નત્થિ, પારિસેસતો ભવઙ્ગકિચ્ચન્તિ યુત્તં સિયા. ન હિ પટિસન્ધિભૂતંયેવ ચિત્તં ‘‘ભવઙ્ગ’’ન્તિ વુચ્ચતીતિ.
Evañca katvāti nānākammato tadārammaṇuppattiyaṃ ito aññathāpi sambhavatoti attho. ‘‘Upekkhā…pe… uppajjatī’’ti ettha kena kiccena uppajjatīti? Tadārammaṇakiccaṃ tāva na hoti javanārammaṇassa anālambaṇato, nāpi santīraṇakiccaṃ tathā appavattanato, paṭisandhicutīsu vattabbameva natthi, pārisesato bhavaṅgakiccanti yuttaṃ siyā. Na hi paṭisandhibhūtaṃyeva cittaṃ ‘‘bhavaṅga’’nti vuccatīti.
તન્નિન્નન્તિ આપાથગતવિસયનિન્નં આવજ્જનન્તિ સમ્બન્ધો. અઞ્ઞસ્સ વિય પઠમજ્ઝાનાદિકસ્સ વિય. એતસ્સપિ સાવજ્જનતાય ભવિતબ્બન્તિ અધિપ્પાયો. અતદત્થાતિ એત્થ તં-સદ્દેન નિરોધં પચ્ચામસતિ. ઉપ્પત્તિયાતિ ઉપ્પત્તિતો. તન્તિ નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનં. તસ્સ નિરોધસ્સ. તથા ચ ઉપ્પજ્જતીતિ ‘‘અનન્તરપચ્ચયો હોતી’’તિ પદસ્સ અત્થં વિવરતિ. યથાવુત્તા વુત્તપ્પકારા. વોદાનં દુતિયમગ્ગાદીનં પુરેચારિકઞાણં. એતેસન્તિ અરિયમગ્ગચિત્તમગ્ગાનન્તરફલચિત્તાનં. એતસ્સાતિ યથાવુત્તવિપાકચિત્તસ્સ.
Tanninnanti āpāthagatavisayaninnaṃ āvajjananti sambandho. Aññassa viya paṭhamajjhānādikassa viya. Etassapi sāvajjanatāya bhavitabbanti adhippāyo. Atadatthāti ettha taṃ-saddena nirodhaṃ paccāmasati. Uppattiyāti uppattito. Tanti nevasaññānāsaññāyatanaṃ. Tassa nirodhassa. Tathā ca uppajjatīti ‘‘anantarapaccayo hotī’’ti padassa atthaṃ vivarati. Yathāvuttā vuttappakārā. Vodānaṃ dutiyamaggādīnaṃ purecārikañāṇaṃ. Etesanti ariyamaggacittamaggānantaraphalacittānaṃ. Etassāti yathāvuttavipākacittassa.
ઉપનિસ્સયતો તસ્સેવ ચક્ખુવિઞ્ઞાણાદિવિપાકસ્સ દસ્સનત્થં ચક્ખાદીનં દસ્સનાદિઅત્થતો દસ્સનાદિફલતો, દસ્સનાદિપ્પયોજનતો વા. પુરિમચિત્તાનિ આવજ્જનાદીનિ. વત્થન્તરરહિતત્તે દસ્સેતબ્બે વત્થન્તરે વિય આરમ્મણન્તરેપિ ન વત્તતીતિ ‘‘વત્થારમ્મણન્તરરહિત’’ન્તિ વુત્તં.
Upanissayato tasseva cakkhuviññāṇādivipākassa dassanatthaṃ cakkhādīnaṃ dassanādiatthato dassanādiphalato, dassanādippayojanato vā. Purimacittāni āvajjanādīni. Vatthantararahitatte dassetabbe vatthantare viya ārammaṇantarepi na vattatīti ‘‘vatthārammaṇantararahita’’nti vuttaṃ.
યદિ વિપાકેન કમ્મસરિક્ખેનેવ ભવિતબ્બં, એવં સતિ ઇમસ્મિં વારે અહેતુકવિપાકાનં અસમ્ભવો એવ સિયા તેસં અકમ્મસરિક્ખકત્તાતિ ઇમમત્થં મનસિ કત્વા આહ ‘‘અહેતુકાનં પના’’તિ. અભિનિપાતમત્તન્તિ પઞ્ચન્નં વિઞ્ઞાણાનં કિચ્ચમાહ. તે હિ આપાથગતેસુ રૂપાદીસુ અભિનિપાતનમત્તેનેવ વત્તન્તિ. આદિ-સદ્દેન સમ્પટિચ્છનાદીનિ સઙ્ગણ્હાતિ. કુસલેસુ કુસલાકુસલકિરિયેસુપિ વા વિજ્જમાના સસઙ્ખારિકાસઙ્ખારિકતા અઞ્ઞમઞ્ઞં અસરિક્ખત્તા પહાનાવટ્ઠાનતો ચ વિરુદ્ધા વિયાતિ વિપાકેસુ સા તદનુકૂલા સિયા, સા પન મૂલાભાવેન ન સુપ્પતિટ્ઠિતાનં સવિસયાભિનિપતનમત્તાદિવુત્તીનં નત્થીતિ વુત્તં ‘‘ન સસઙ્ખારિકવિરુદ્ધો’’તિઆદિ. ઉભયેનપિ તેસં નિબ્બત્તિં અનુજાનાતિ યથા ‘‘કટત્તારૂપાન’’ન્તિ અધિપ્પાયો. ‘‘વિપાકધમ્મધમ્મો વિપાકસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. વિપાકધમ્મધમ્મે ખન્ધે અનિચ્ચતો દુક્ખતો અનત્તતો વિપસ્સતિ, અસ્સાદેતિ અભિનન્દતિ, તં આરબ્ભ રાગો ઉપ્પજ્જતિ, દોમનસ્સં ઉપ્પજ્જતિ, કુસલાકુસલે નિરુદ્ધે’’તિઆદિના (પટ્ઠા॰ ૧.૩.૯૩) વિપાકત્તિકે વિય સિયા કુસલત્તિકેપિ પાળીતિ કત્વા ‘‘કુસલત્તિકે ચા’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ હિ ‘‘કુસલો ધમ્મો અબ્યાકતસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો’’તિ ઉદ્દિસિત્વા ‘‘સેક્ખા વા પુથુજ્જના વા કુસલં અનિચ્ચતો દુક્ખતો અનત્તતો વિપસ્સન્તિ, કુસલે નિરુદ્ધે વિપાકો તદારમ્મણતા ઉપ્પજ્જતિ, કુસલં અસ્સાદેતિ અભિનન્દતિ, તં આરબ્ભ રાગો ઉપ્પજ્જતિ, દિટ્ઠિ, વિચિકિચ્છા, ઉદ્ધચ્ચં, દોમનસ્સં ઉપ્પજ્જતિ, અકુસલે નિરુદ્ધે વિપાકો તદારમ્મણતા ઉપ્પજ્જતી’’તિ વુત્તં. અવિજ્જમાનત્તા એવ અવચનન્તિ અધિપ્પાયેન તત્થ યુત્તિં દસ્સેતિ ‘‘વિપ્ફારિકઞ્હી’’તિઆદિના.
Yadi vipākena kammasarikkheneva bhavitabbaṃ, evaṃ sati imasmiṃ vāre ahetukavipākānaṃ asambhavo eva siyā tesaṃ akammasarikkhakattāti imamatthaṃ manasi katvā āha ‘‘ahetukānaṃ panā’’ti. Abhinipātamattanti pañcannaṃ viññāṇānaṃ kiccamāha. Te hi āpāthagatesu rūpādīsu abhinipātanamatteneva vattanti. Ādi-saddena sampaṭicchanādīni saṅgaṇhāti. Kusalesu kusalākusalakiriyesupi vā vijjamānā sasaṅkhārikāsaṅkhārikatā aññamaññaṃ asarikkhattā pahānāvaṭṭhānato ca viruddhā viyāti vipākesu sā tadanukūlā siyā, sā pana mūlābhāvena na suppatiṭṭhitānaṃ savisayābhinipatanamattādivuttīnaṃ natthīti vuttaṃ ‘‘na sasaṅkhārikaviruddho’’tiādi. Ubhayenapi tesaṃ nibbattiṃ anujānāti yathā ‘‘kaṭattārūpāna’’nti adhippāyo. ‘‘Vipākadhammadhammo vipākassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo. Vipākadhammadhamme khandhe aniccato dukkhato anattato vipassati, assādeti abhinandati, taṃ ārabbha rāgo uppajjati, domanassaṃ uppajjati, kusalākusale niruddhe’’tiādinā (paṭṭhā. 1.3.93) vipākattike viya siyā kusalattikepi pāḷīti katvā ‘‘kusalattike cā’’tiādi vuttaṃ. Tattha hi ‘‘kusalo dhammo abyākatassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo’’ti uddisitvā ‘‘sekkhā vā puthujjanā vā kusalaṃ aniccato dukkhato anattato vipassanti, kusale niruddhe vipāko tadārammaṇatā uppajjati, kusalaṃ assādeti abhinandati, taṃ ārabbha rāgo uppajjati, diṭṭhi, vicikicchā, uddhaccaṃ, domanassaṃ uppajjati, akusale niruddhe vipāko tadārammaṇatā uppajjatī’’ti vuttaṃ. Avijjamānattā eva avacananti adhippāyena tattha yuttiṃ dasseti ‘‘vipphārikañhī’’tiādinā.
એત્થ કેચિ ‘‘છળઙ્ગુપેક્ખાવતોપિ કિરિયમયચિત્તતાય કિરિયજવનસ્સ વિપ્ફારિકકિરિયભાવો ન સક્કા નિસેધેતુન્તિ નિદસ્સનભાવેન પણ્ણપુટમુપનીતં અસમાનં. કિરિયજવનાનન્તરં તદારમ્મણાભાવસ્સ પાળિયં અવચનમ્પિ અકારણં લબ્ભમાનસ્સપિ કત્થચિ કેનચિ અધિપ્પાયેન અવચનતો. તથા હિ ધમ્મસઙ્ગહે અકુસલનિદ્દેસે લબ્ભમાનોપિ અધિપતિ ન વુત્તો, તસ્મા કિરિયજવનાનન્તરં તદારમ્મણાભાવો વીમંસિતબ્બો’’તિ વદન્તિ. સતિપિ કિરિયમયત્તે સબ્બત્થ તાદિભાવપ્પત્તાનં ખીણાસવાનં જવનચિત્તં ન ઇતરેસં વિય વિપ્ફારિકં, સન્તસભાવતાય પન સન્નિસિન્નરસં સિયાતિ તસ્સ પણ્ણપુટં દસ્સિતં. ધમ્મસઙ્ગહે અકુસલનિદ્દેસે અધિપતિનો વિય પટ્ઠાને કિરિયજવનાનન્તરં તદારમ્મણસ્સ લબ્ભમાનસ્સ અવચને ન કિઞ્ચિ કારણં દિસ્સતિ. તથા હિ વુત્તં તત્થ અટ્ઠકથાયં ‘‘હેટ્ઠા દસ્સિતનયત્તા’’તિ (ધ॰ સ॰ અટ્ઠ॰ ૪૨૯). ન ચેત્થ દસ્સિતનયત્તાતિ સક્કા વત્તું વિપાકધમ્મધમ્મેહિ કુસલાકુસલેહિ અતંસભાવાનં નયદસ્સનસ્સ અયુજ્જમાનકત્તા. અપિચ તત્થ વીમંસાય કેસુચિ સબ્બેસઞ્ચ અધિપતીનં અભાવતો એકરસં દેસનં દસ્સેતું ‘‘ઉદ્ધટો’’તિ ચ સક્કા વત્તું, ઇધ પન ન તાદિસં અવચને કારણં લબ્ભતીતિ ‘‘અવચને કારણં નત્થી’’તિ વુત્તં.
Ettha keci ‘‘chaḷaṅgupekkhāvatopi kiriyamayacittatāya kiriyajavanassa vipphārikakiriyabhāvo na sakkā nisedhetunti nidassanabhāvena paṇṇapuṭamupanītaṃ asamānaṃ. Kiriyajavanānantaraṃ tadārammaṇābhāvassa pāḷiyaṃ avacanampi akāraṇaṃ labbhamānassapi katthaci kenaci adhippāyena avacanato. Tathā hi dhammasaṅgahe akusalaniddese labbhamānopi adhipati na vutto, tasmā kiriyajavanānantaraṃ tadārammaṇābhāvo vīmaṃsitabbo’’ti vadanti. Satipi kiriyamayatte sabbattha tādibhāvappattānaṃ khīṇāsavānaṃ javanacittaṃ na itaresaṃ viya vipphārikaṃ, santasabhāvatāya pana sannisinnarasaṃ siyāti tassa paṇṇapuṭaṃ dassitaṃ. Dhammasaṅgahe akusalaniddese adhipatino viya paṭṭhāne kiriyajavanānantaraṃ tadārammaṇassa labbhamānassa avacane na kiñci kāraṇaṃ dissati. Tathā hi vuttaṃ tattha aṭṭhakathāyaṃ ‘‘heṭṭhā dassitanayattā’’ti (dha. sa. aṭṭha. 429). Na cettha dassitanayattāti sakkā vattuṃ vipākadhammadhammehi kusalākusalehi ataṃsabhāvānaṃ nayadassanassa ayujjamānakattā. Apica tattha vīmaṃsāya kesuci sabbesañca adhipatīnaṃ abhāvato ekarasaṃ desanaṃ dassetuṃ ‘‘uddhaṭo’’ti ca sakkā vattuṃ, idha pana na tādisaṃ avacane kāraṇaṃ labbhatīti ‘‘avacane kāraṇaṃ natthī’’ti vuttaṃ.
અધિપ્પાયેનાતિ અકુસલાનન્તરં સહેતુકતદારમ્મણં નત્થીતિ તસ્સ થેરસ્સ મતિમત્તન્તિ દસ્સેતિ. ‘‘કુસલાકુસલે નિરુદ્ધે સહેતુકો વિપાકો તદારમ્મણતા ઉપ્પજ્જતી’’તિ (પટ્ઠા॰ ૩.૧.૯૮) વચનતો પન અકુસલાનન્તરં સહેતુકતદારમ્મણમ્પિ વિજ્જતિયેવાતિ ઉપ્પત્તિં વદન્તસ્સ યુત્તગ્ગહણવસેનાતિ અધિપ્પાયો.
Adhippāyenāti akusalānantaraṃ sahetukatadārammaṇaṃ natthīti tassa therassa matimattanti dasseti. ‘‘Kusalākusale niruddhe sahetuko vipāko tadārammaṇatā uppajjatī’’ti (paṭṭhā. 3.1.98) vacanato pana akusalānantaraṃ sahetukatadārammaṇampi vijjatiyevāti uppattiṃ vadantassa yuttaggahaṇavasenāti adhippāyo.
ન એત્થ કારણં દિસ્સતીતિ એતેન તિહેતુકજવનાનન્તરં તિવિધમ્પિ તદારમ્મણં યુત્તન્તિ દસ્સેતિ. યેન અધિપ્પાયેનાતિ પઠમથેરેન તાવ એકેન કમ્મુના અનેકતદારમ્મણં નિબ્બત્તમાનં કમ્મવિસેસાભાવા તંતંજવનસઙ્ખાતપચ્ચયવિસેસેન વિસિટ્ઠં હોતીતિ ઇમિના અધિપ્પાયેન જવનવસેન તદારમ્મણસ્સ સસઙ્ખારાદિવિધાનં વુત્તં, વિપાકેન નામ કમ્મસરિક્ખેન ભવિતબ્બં, ન કમ્મવિરુદ્ધસભાવેન. અઞ્ઞથા અનિટ્ઠપ્પસઙ્ગો સિયાતિ એવમધિપ્પાયેન દુતિયત્થેરો કમ્મવસેનેવ તદારમ્મણવિસેસં આહ. ઞાણસ્સ જચ્ચન્ધાદિદુગ્ગતિવિપત્તિનિમિત્તપટિપક્ખતા વિય સુગતિવિપત્તિનિમિત્તપટિપક્ખતાપિ સિયાતિ મઞ્ઞમાનો તતિયત્થેરો ‘‘તિહેતુકકમ્મતો દુહેતુકપટિસન્ધિમ્પિ નાનુજાનાતી’’તિ ઇમિના નયેન તેસુ વાદેસુ અધિપ્પાયાવિરોધવસેન યુત્તં ગહેતબ્બં. મહાપકરણે આગતપાળિયાતિ ‘‘સહેતુકો ધમ્મો અહેતુકસ્સ ધમ્મસ્સ અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો’’તિ (પટ્ઠા॰ ૩.૧.૧૦૨) ઇમસ્સ વિભઙ્ગે ‘‘સહેતુકં ભવઙ્ગં અહેતુકસ્સ ભવઙ્ગસ્સ અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો, સહેતુકા ખન્ધા વુટ્ઠાનસ્સ અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો’’તિ એવમાદિના પટ્ઠાને સહેતુકદુકાદીસુ આગતપાળિયાતિ અત્થો.
Na ettha kāraṇaṃ dissatīti etena tihetukajavanānantaraṃ tividhampi tadārammaṇaṃ yuttanti dasseti. Yena adhippāyenāti paṭhamatherena tāva ekena kammunā anekatadārammaṇaṃ nibbattamānaṃ kammavisesābhāvā taṃtaṃjavanasaṅkhātapaccayavisesena visiṭṭhaṃ hotīti iminā adhippāyena javanavasena tadārammaṇassa sasaṅkhārādividhānaṃ vuttaṃ, vipākena nāma kammasarikkhena bhavitabbaṃ, na kammaviruddhasabhāvena. Aññathā aniṭṭhappasaṅgo siyāti evamadhippāyena dutiyatthero kammavaseneva tadārammaṇavisesaṃ āha. Ñāṇassa jaccandhādiduggativipattinimittapaṭipakkhatā viya sugativipattinimittapaṭipakkhatāpi siyāti maññamāno tatiyatthero ‘‘tihetukakammato duhetukapaṭisandhimpi nānujānātī’’ti iminā nayena tesu vādesu adhippāyāvirodhavasena yuttaṃ gahetabbaṃ. Mahāpakaraṇe āgatapāḷiyāti ‘‘sahetuko dhammo ahetukassa dhammassa anantarapaccayena paccayo’’ti (paṭṭhā. 3.1.102) imassa vibhaṅge ‘‘sahetukaṃ bhavaṅgaṃ ahetukassa bhavaṅgassa anantarapaccayena paccayo, sahetukā khandhā vuṭṭhānassa anantarapaccayena paccayo’’ti evamādinā paṭṭhāne sahetukadukādīsu āgatapāḷiyāti attho.
કામાવચરકુસલવિપાકવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Kāmāvacarakusalavipākavaṇṇanā niṭṭhitā.