Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
૯. વિપલ્લાસસુત્તવણ્ણના
9. Vipallāsasuttavaṇṇanā
૪૯. નવમે સઞ્ઞાવિપલ્લાસાતિ સઞ્ઞાય વિપલ્લત્થભાવા, ચતસ્સો વિપરીતસઞ્ઞાયોતિ અત્થો. સેસપદદ્વયેપિ એસેવ નયો. અનિચ્ચે, ભિક્ખવે, નિચ્ચન્તિ સઞ્ઞાવિપલ્લાસોતિ અનિચ્ચે વત્થુસ્મિં ‘‘નિચ્ચં ઇદ’’ન્તિ એવં ગહેત્વા ઉપ્પજ્જનકસઞ્ઞા, સઞ્ઞાવિપલ્લાસોતિ અત્થો. ઇમિના નયેન સબ્બપદેસુ અત્થો વેદિતબ્બો.
49. Navame saññāvipallāsāti saññāya vipallatthabhāvā, catasso viparītasaññāyoti attho. Sesapadadvayepi eseva nayo. Anicce, bhikkhave, niccanti saññāvipallāsoti anicce vatthusmiṃ ‘‘niccaṃ ida’’nti evaṃ gahetvā uppajjanakasaññā, saññāvipallāsoti attho. Iminā nayena sabbapadesu attho veditabbo.
અનત્તનિ ચ અત્તાતિ અનત્તનિ ‘‘અત્તા’’તિ એવંસઞ્ઞિનોતિ અત્થો. મિચ્છાદિટ્ઠિહતાતિ ન કેવલં સઞ્ઞિનોવ, સઞ્ઞાય વિય ઉપ્પજ્જમાનાય મિચ્છાદિટ્ઠિયાપિ હતા. ખિત્તચિત્તાતિ તે સઞ્ઞાદિટ્ઠિયો વિય ઉપ્પજ્જમાનેન ખિત્તેન ચિત્તેન સમન્નાગતા. વિસઞ્ઞિનોતિ દેસનામત્તમેતં, વિપરીતસઞ્ઞાચિત્તદિટ્ઠિનોતિ અત્થો. તે યોગયુત્તા મારસ્સાતિ તે મારસ્સ યોગે યુત્તા નામ હોન્તિ. અયોગક્ખેમિનોતિ ચતૂહિ યોગેહિ ખેમં નિબ્બાનં અપ્પત્તા. સત્તાતિ પુગ્ગલા. બુદ્ધાતિ ચતુસચ્ચબુદ્ધા. ઇમં ધમ્મન્તિ ચતુસચ્ચધમ્મં. સચિત્તં પચ્ચલદ્ધાતિ સકં ચિત્તં પટિલભિત્વા. અનિચ્ચતો દક્ખુન્તિ અનિચ્ચભાવેન અદ્દસંસુ. અસુભતદ્દસુન્તિ અસુભં અસુભતોયેવ અદ્દસંસુ. સમ્માદિટ્ઠિસમાદાનાતિ ગહિતસમ્માદસ્સના. સબ્બં દુક્ખં ઉપચ્ચગુન્તિ સકલં વટ્ટદુક્ખં સમતિક્કન્તા.
Anattani ca attāti anattani ‘‘attā’’ti evaṃsaññinoti attho. Micchādiṭṭhihatāti na kevalaṃ saññinova, saññāya viya uppajjamānāya micchādiṭṭhiyāpi hatā. Khittacittāti te saññādiṭṭhiyo viya uppajjamānena khittena cittena samannāgatā. Visaññinoti desanāmattametaṃ, viparītasaññācittadiṭṭhinoti attho. Te yogayuttā mārassāti te mārassa yoge yuttā nāma honti. Ayogakkheminoti catūhi yogehi khemaṃ nibbānaṃ appattā. Sattāti puggalā. Buddhāti catusaccabuddhā. Imaṃ dhammanti catusaccadhammaṃ. Sacittaṃ paccaladdhāti sakaṃ cittaṃ paṭilabhitvā. Aniccato dakkhunti aniccabhāvena addasaṃsu. Asubhataddasunti asubhaṃ asubhatoyeva addasaṃsu. Sammādiṭṭhisamādānāti gahitasammādassanā. Sabbaṃ dukkhaṃ upaccagunti sakalaṃ vaṭṭadukkhaṃ samatikkantā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૯. વિપલ્લાસસુત્તં • 9. Vipallāsasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૯. વિપલ્લાસસુત્તવણ્ણના • 9. Vipallāsasuttavaṇṇanā