Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பு³த்³த⁴வங்ஸபாளி • Buddhavaṃsapāḷi

    21. விபஸ்ஸீபு³த்³த⁴வங்ஸோ

    21. Vipassībuddhavaṃso

    1.

    1.

    பு²ஸ்ஸஸ்ஸ ச அபரேன, ஸம்பு³த்³தோ⁴ த்³விபது³த்தமோ;

    Phussassa ca aparena, sambuddho dvipaduttamo;

    விபஸ்ஸீ நாம நாமேன, லோகே உப்பஜ்ஜி சக்கு²மா.

    Vipassī nāma nāmena, loke uppajji cakkhumā.

    2.

    2.

    அவிஜ்ஜங் ஸப்³ப³ங் பதா³லெத்வா, பத்தோ ஸம்போ³தி⁴முத்தமங்;

    Avijjaṃ sabbaṃ padāletvā, patto sambodhimuttamaṃ;

    த⁴ம்மசக்கங் பவத்தேதுங், பக்காமி ப³ந்து⁴மதீபுரங்.

    Dhammacakkaṃ pavattetuṃ, pakkāmi bandhumatīpuraṃ.

    3.

    3.

    த⁴ம்மசக்கங் பவத்தெத்வா, உபோ⁴ போ³தே⁴ஸி நாயகோ;

    Dhammacakkaṃ pavattetvā, ubho bodhesi nāyako;

    க³ணனாய ந வத்தப்³போ³, பட²மாபி⁴ஸமயோ அஹு.

    Gaṇanāya na vattabbo, paṭhamābhisamayo ahu.

    4.

    4.

    புனாபரங் அமிதயஸோ, தத்த² ஸச்சங் பகாஸயி;

    Punāparaṃ amitayaso, tattha saccaṃ pakāsayi;

    சதுராஸீதிஸஹஸ்ஸானங், து³தியாபி⁴ஸமயோ அஹு.

    Caturāsītisahassānaṃ, dutiyābhisamayo ahu.

    5.

    5.

    சதுராஸீதிஸஹஸ்ஸானி , ஸம்பு³த்³த⁴ங் அனுபப்³ப³ஜுங்;

    Caturāsītisahassāni , sambuddhaṃ anupabbajuṃ;

    தேஸமாராமபத்தானங், த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி சக்கு²மா.

    Tesamārāmapattānaṃ, dhammaṃ desesi cakkhumā.

    6.

    6.

    ஸப்³பா³காரேன பா⁴ஸதோ, ஸுத்வா உபனிஸாதி³னோ 1;

    Sabbākārena bhāsato, sutvā upanisādino 2;

    தேபி த⁴ம்மவரங் க³ந்த்வா, ததியாபி⁴ஸமயோ அஹு.

    Tepi dhammavaraṃ gantvā, tatiyābhisamayo ahu.

    7.

    7.

    ஸன்னிபாதா தயோ ஆஸுங், விபஸ்ஸிஸ்ஸ மஹேஸினோ;

    Sannipātā tayo āsuṃ, vipassissa mahesino;

    கீ²ணாஸவானங் விமலானங், ஸந்தசித்தான தாதி³னங்.

    Khīṇāsavānaṃ vimalānaṃ, santacittāna tādinaṃ.

    8.

    8.

    அட்ட²ஸட்டி²ஸதஸஹஸ்ஸானங், பட²மோ ஆஸி ஸமாக³மோ;

    Aṭṭhasaṭṭhisatasahassānaṃ, paṭhamo āsi samāgamo;

    பி⁴க்கு²ஸதஸஹஸ்ஸானங், து³தியோ ஆஸி ஸமாக³மோ.

    Bhikkhusatasahassānaṃ, dutiyo āsi samāgamo.

    9.

    9.

    அஸீதிபி⁴க்கு²ஸஹஸ்ஸானங், ததியோ ஆஸி ஸமாக³மோ;

    Asītibhikkhusahassānaṃ, tatiyo āsi samāgamo;

    தத்த² பி⁴க்கு²க³ணமஜ்ஜே², ஸம்பு³த்³தோ⁴ அதிரோசதி.

    Tattha bhikkhugaṇamajjhe, sambuddho atirocati.

    10.

    10.

    அஹங் தேன ஸமயேன, நாக³ராஜா மஹித்³தி⁴கோ;

    Ahaṃ tena samayena, nāgarājā mahiddhiko;

    அதுலோ நாம நாமேன, புஞ்ஞவந்தோ ஜுதிந்த⁴ரோ.

    Atulo nāma nāmena, puññavanto jutindharo.

    11.

    11.

    நேகானங் நாக³கோடீனங், பரிவாரெத்வானஹங் ததா³;

    Nekānaṃ nāgakoṭīnaṃ, parivāretvānahaṃ tadā;

    வஜ்ஜந்தோ தி³ப்³ப³துரியேஹி, லோகஜெட்ட²ங் உபாக³மிங்.

    Vajjanto dibbaturiyehi, lokajeṭṭhaṃ upāgamiṃ.

    12.

    12.

    உபஸங்கமித்வா ஸம்பு³த்³த⁴ங், விபஸ்ஸிங் லோகனாயகங்;

    Upasaṅkamitvā sambuddhaṃ, vipassiṃ lokanāyakaṃ;

    மணிமுத்தரதனக²சிதங், ஸப்³பா³ப⁴ரணவிபூ⁴ஸிதங்;

    Maṇimuttaratanakhacitaṃ, sabbābharaṇavibhūsitaṃ;

    நிமந்தெத்வா த⁴ம்மராஜஸ்ஸ, ஸுவண்ணபீட²மதா³ஸஹங்.

    Nimantetvā dhammarājassa, suvaṇṇapīṭhamadāsahaṃ.

    13.

    13.

    ஸோபி மங் பு³த்³தோ⁴ ப்³யாகாஸி, ஸங்க⁴மஜ்ஜே² நிஸீதி³ய;

    Sopi maṃ buddho byākāsi, saṅghamajjhe nisīdiya;

    ‘‘ஏகனவுதிதோ கப்பே, அயங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதி.

    ‘‘Ekanavutito kappe, ayaṃ buddho bhavissati.

    14.

    14.

    ‘‘அஹு கபிலவ்ஹயா ரம்மா, நிக்க²மித்வா ததா²க³தோ;

    ‘‘Ahu kapilavhayā rammā, nikkhamitvā tathāgato;

    பதா⁴னங் பத³ஹித்வான, கத்வா து³க்கரகாரிகங்.

    Padhānaṃ padahitvāna, katvā dukkarakārikaṃ.

    15.

    15.

    ‘‘அஜபாலருக்க²மூலஸ்மிங் , நிஸீதி³த்வா ததா²க³தோ;

    ‘‘Ajapālarukkhamūlasmiṃ , nisīditvā tathāgato;

    தத்த² பாயாஸங் பக்³க³ய்ஹ, நேரஞ்ஜரமுபேஹிதி.

    Tattha pāyāsaṃ paggayha, nerañjaramupehiti.

    16.

    16.

    ‘‘நேரஞ்ஜராய தீரம்ஹி, பாயாஸங் அத³ ஸோ ஜினோ;

    ‘‘Nerañjarāya tīramhi, pāyāsaṃ ada so jino;

    படியத்தவரமக்³கே³ன, போ³தி⁴மூலமுபேஹிதி.

    Paṭiyattavaramaggena, bodhimūlamupehiti.

    17.

    17.

    ‘‘ததோ பத³க்கி²ணங் கத்வா, போ³தி⁴மண்ட³ங் அனுத்தரோ;

    ‘‘Tato padakkhiṇaṃ katvā, bodhimaṇḍaṃ anuttaro;

    அஸ்ஸத்த²மூலே ஸம்போ³தி⁴ங், பு³ஜ்ஜி²ஸ்ஸதி மஹாயஸோ.

    Assatthamūle sambodhiṃ, bujjhissati mahāyaso.

    18.

    18.

    ‘‘இமஸ்ஸ ஜனிகா மாதா, மாயா நாம ப⁴விஸ்ஸதி;

    ‘‘Imassa janikā mātā, māyā nāma bhavissati;

    பிதா ஸுத்³தோ⁴த³னோ நாம, அயங் ஹெஸ்ஸதி கோ³தமோ.

    Pitā suddhodano nāma, ayaṃ hessati gotamo.

    19.

    19.

    ‘‘அனாஸவா வீதராகா³, ஸந்தசித்தா ஸமாஹிதா;

    ‘‘Anāsavā vītarāgā, santacittā samāhitā;

    கோலிதோ உபதிஸ்ஸோ ச, அக்³கா³ ஹெஸ்ஸந்தி ஸாவகா;

    Kolito upatisso ca, aggā hessanti sāvakā;

    ஆனந்தோ³ நாமுபட்டா²கோ, உபட்டி²ஸ்ஸதிமங் ஜினங்.

    Ānando nāmupaṭṭhāko, upaṭṭhissatimaṃ jinaṃ.

    20.

    20.

    ‘‘கே²மா உப்பலவண்ணா ச, அக்³கா³ ஹெஸ்ஸந்தி ஸாவிகா;

    ‘‘Khemā uppalavaṇṇā ca, aggā hessanti sāvikā;

    அனாஸவா வீதராகா³, ஸந்தசித்தா ஸமாஹிதா;

    Anāsavā vītarāgā, santacittā samāhitā;

    போ³தி⁴ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ, அஸ்ஸத்தோ²தி பவுச்சதி.

    Bodhi tassa bhagavato, assatthoti pavuccati.

    21.

    21.

    ‘‘சித்தோ ச ஹத்தா²ளவகோ, அக்³கா³ ஹெஸ்ஸந்துபட்ட²கா;

    ‘‘Citto ca hatthāḷavako, aggā hessantupaṭṭhakā;

    நந்த³மாதா ச உத்தரா, அக்³கா³ ஹெஸ்ஸந்துபட்டி²கா;

    Nandamātā ca uttarā, aggā hessantupaṭṭhikā;

    ஆயு வஸ்ஸஸதங் தஸ்ஸ, கோ³தமஸ்ஸ யஸஸ்ஸினோ.

    Āyu vassasataṃ tassa, gotamassa yasassino.

    22.

    22.

    ‘‘இத³ங் ஸுத்வான வசனங்…பே॰… ஹெஸ்ஸாம ஸம்முகா² இமங்’’.

    ‘‘Idaṃ sutvāna vacanaṃ…pe… hessāma sammukhā imaṃ’’.

    23.

    23.

    தஸ்ஸாஹங் வசனங் ஸுத்வா, பி⁴ய்யோ சித்தங் பஸாத³யிங்;

    Tassāhaṃ vacanaṃ sutvā, bhiyyo cittaṃ pasādayiṃ;

    உத்தரிங் வதமதி⁴ட்டா²ஸிங், த³ஸபாரமிபூரியா.

    Uttariṃ vatamadhiṭṭhāsiṃ, dasapāramipūriyā.

    24.

    24.

    நக³ரங் ப³ந்து⁴மதீ நாம, ப³ந்து⁴மா நாம க²த்தியோ;

    Nagaraṃ bandhumatī nāma, bandhumā nāma khattiyo;

    மாதா ப³ந்து⁴மதீ நாம, விபஸ்ஸிஸ்ஸ மஹேஸினோ.

    Mātā bandhumatī nāma, vipassissa mahesino.

    25.

    25.

    அட்ட²வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, அகா³ரங் அஜ்ஜ² ஸோ வஸி;

    Aṭṭhavassasahassāni, agāraṃ ajjha so vasi;

    நந்தோ³ ஸுனந்தோ³ ஸிரிமா, தயோ பாஸாத³முத்தமா.

    Nando sunando sirimā, tayo pāsādamuttamā.

    26.

    26.

    திசத்தாரீஸஸஹஸ்ஸானி, நாரியோ ஸமலங்கதா;

    Ticattārīsasahassāni, nāriyo samalaṅkatā;

    ஸுத³ஸ்ஸனா நாம ஸா நாரீ, ஸமவத்தக்க²ந்தோ⁴ நாம அத்ரஜோ.

    Sudassanā nāma sā nārī, samavattakkhandho nāma atrajo.

    27.

    27.

    நிமித்தே சதுரோ தி³ஸ்வா, ரத²யானேன நிக்க²மி;

    Nimitte caturo disvā, rathayānena nikkhami;

    அனூனஅட்ட²மாஸானி, பதா⁴னங் பத³ஹீ ஜினோ.

    Anūnaaṭṭhamāsāni, padhānaṃ padahī jino.

    28.

    28.

    ப்³ரஹ்முனா யாசிதோ ஸந்தோ, விபஸ்ஸீ லோகனாயகோ;

    Brahmunā yācito santo, vipassī lokanāyako;

    வத்தி சக்கங் மஹாவீரோ, மிக³தா³யே நருத்தமோ.

    Vatti cakkaṃ mahāvīro, migadāye naruttamo.

    29.

    29.

    க²ண்டோ³ ச திஸ்ஸனாமோ ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவகா;

    Khaṇḍo ca tissanāmo ca, ahesuṃ aggasāvakā;

    அஸோகோ நாமுபட்டா²கோ, விபஸ்ஸிஸ்ஸ மஹேஸினோ.

    Asoko nāmupaṭṭhāko, vipassissa mahesino.

    30.

    30.

    சந்தா³ ச சந்த³மித்தா ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவிகா;

    Candā ca candamittā ca, ahesuṃ aggasāvikā;

    போ³தி⁴ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ, பாடலீதி பவுச்சதி.

    Bodhi tassa bhagavato, pāṭalīti pavuccati.

    31.

    31.

    புனப்³ப³ஸுமித்தோ நாகோ³ ச, அஹேஸுங் அக்³கு³பட்ட²கா;

    Punabbasumitto nāgo ca, ahesuṃ aggupaṭṭhakā;

    ஸிரிமா உத்தரா சேவ, அஹேஸுங் அக்³கு³பட்டி²கா.

    Sirimā uttarā ceva, ahesuṃ aggupaṭṭhikā.

    32.

    32.

    அஸீதிஹத்த²முப்³பே³தோ⁴ , விபஸ்ஸீ லோகனாயகோ;

    Asītihatthamubbedho , vipassī lokanāyako;

    பபா⁴ நித்³தா⁴வதி தஸ்ஸ, ஸமந்தா ஸத்தயோஜனே.

    Pabhā niddhāvati tassa, samantā sattayojane.

    33.

    33.

    அஸீதிவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, ஆயு பு³த்³த⁴ஸ்ஸ தாவதே³;

    Asītivassasahassāni, āyu buddhassa tāvade;

    தாவதா திட்ட²மானோ ஸோ, தாரேஸி ஜனதங் ப³ஹுங்.

    Tāvatā tiṭṭhamāno so, tāresi janataṃ bahuṃ.

    34.

    34.

    ப³ஹுதே³வமனுஸ்ஸானங், ப³ந்த⁴னா பரிமோசயி;

    Bahudevamanussānaṃ, bandhanā parimocayi;

    மக்³கா³மக்³க³ஞ்ச ஆசிக்கி², அவஸேஸபுது²ஜ்ஜனே.

    Maggāmaggañca ācikkhi, avasesaputhujjane.

    35.

    35.

    ஆலோகங் த³ஸ்ஸயித்வான, தே³ஸெத்வா அமதங் பத³ங்;

    Ālokaṃ dassayitvāna, desetvā amataṃ padaṃ;

    ஜலித்வா அக்³கி³க்க²ந்தோ⁴வ, நிப்³பு³தோ ஸோ ஸஸாவகோ.

    Jalitvā aggikkhandhova, nibbuto so sasāvako.

    36.

    36.

    இத்³தி⁴வரங் புஞ்ஞவரங், லக்க²ணஞ்ச குஸுமிதங்;

    Iddhivaraṃ puññavaraṃ, lakkhaṇañca kusumitaṃ;

    ஸப்³ப³ங் தமந்தரஹிதங், நனு ரித்தா ஸப்³ப³ஸங்கா²ரா.

    Sabbaṃ tamantarahitaṃ, nanu rittā sabbasaṅkhārā.

    37.

    37.

    விபஸ்ஸீ ஜினவரோ பு³த்³தோ⁴, ஸுமித்தாராமம்ஹி நிப்³பு³தோ;

    Vipassī jinavaro buddho, sumittārāmamhi nibbuto;

    தத்தே²வஸ்ஸ தூ²பவரோ, ஸத்தயோஜனமுஸ்ஸிதோதி.

    Tatthevassa thūpavaro, sattayojanamussitoti.

    விபஸ்ஸிஸ்ஸ ப⁴க³வதோ வங்ஸோ ஏகூனவீஸதிமோ.

    Vipassissa bhagavato vaṃso ekūnavīsatimo.







    Footnotes:
    1. உபனிஸ்ஸா ஜினோ (ஸ்யா॰ கங்॰)
    2. upanissā jino (syā. kaṃ.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / பு³த்³த⁴வங்ஸ-அட்ட²கதா² • Buddhavaṃsa-aṭṭhakathā / 21. விபஸ்ஸீபு³த்³த⁴வங்ஸவண்ணனா • 21. Vipassībuddhavaṃsavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact