Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi |
૨૧૯. વિસાખાવત્થુ
219. Visākhāvatthu
૩૪૯. અથ ખો ભગવા બારાણસિયં યથાભિરન્તં વિહરિત્વા યેન સાવત્થિ તેન ચારિકં પક્કામિ. અનુપુબ્બેન ચારિકં ચરમાનો યેન સાવત્થિ તદવસરિ. તત્ર સુદં ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. અથ ખો વિસાખા મિગારમાતા યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં નિસીદિ. એકમન્તં નિસિન્નં ખો વિસાખં મિગારમાતરં ભગવા ધમ્મિયા કથાય સન્દસ્સેસિ સમાદપેસિ સમુત્તેજેસિ સમ્પહંસેસિ. અથ ખો વિસાખા મિગારમાતા, ભગવતા ધમ્મિયા કથાય સન્દસ્સિતા સમાદપિતા સમુત્તેજિતા સમ્પહંસિતા, ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘અધિવાસેતુ મે, ભન્તે, ભગવા સ્વાતનાય ભત્તં સદ્ધિં ભિક્ખુસઙ્ઘેના’’તિ. અધિવાસેસિ ભગવા તુણ્હીભાવેન. અથ ખો વિસાખા મિગારમાતા ભગવતો અધિવાસનં વિદિત્વા ઉટ્ઠાયાસના ભગવન્તં અભિવાદેત્વા પદક્ખિણં કત્વા પક્કામિ.
349. Atha kho bhagavā bārāṇasiyaṃ yathābhirantaṃ viharitvā yena sāvatthi tena cārikaṃ pakkāmi. Anupubbena cārikaṃ caramāno yena sāvatthi tadavasari. Tatra sudaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Atha kho visākhā migāramātā yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinnaṃ kho visākhaṃ migāramātaraṃ bhagavā dhammiyā kathāya sandassesi samādapesi samuttejesi sampahaṃsesi. Atha kho visākhā migāramātā, bhagavatā dhammiyā kathāya sandassitā samādapitā samuttejitā sampahaṃsitā, bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘adhivāsetu me, bhante, bhagavā svātanāya bhattaṃ saddhiṃ bhikkhusaṅghenā’’ti. Adhivāsesi bhagavā tuṇhībhāvena. Atha kho visākhā migāramātā bhagavato adhivāsanaṃ viditvā uṭṭhāyāsanā bhagavantaṃ abhivādetvā padakkhiṇaṃ katvā pakkāmi.
તેન ખો પન સમયેન તસ્સા રત્તિયા અચ્ચયેન ચાતુદ્દીપિકો મહામેઘો પાવસ્સિ. અથ ખો ભગવા ભિક્ખૂ આમન્તેસિ – ‘‘યથા, ભિક્ખવે, જેતવને વસ્સતિ એવં ચતૂસુ દીપેસુ વસ્સતિ. ઓવસ્સાપેથ, ભિક્ખવે, કાયં. અયં પચ્છિમકો ચાતુદ્દીપિકો મહામેઘો’’તિ. ‘‘એવં, ભન્તે’’તિ ખો તે ભિક્ખૂ ભગવતો પટિસ્સુણિત્વા નિક્ખિત્તચીવરા કાયં ઓવસ્સાપેન્તિ. અથ ખો વિસાખા મિગારમાતા પણીતં ખાદનીયં ભોજનીયં પટિયાદાપેત્વા દાસિં આણાપેસિ – ‘‘ગચ્છ, જે. આરામં ગન્ત્વા કાલં આરોચેહિ – કાલો, ભન્તે, નિટ્ઠિતં ભત્ત’’ન્તિ. ‘‘એવં, અય્યે’’તિ ખો સા દાસી વિસાખાય મિગારમાતુયા પટિસ્સુણિત્વા આરામં ગન્ત્વા અદ્દસ ભિક્ખૂ નિક્ખિત્તચીવરે કાયં ઓવસ્સાપેન્તે, દિસ્વાન ‘નત્થિ આરામે ભિક્ખૂ, આજીવકા કાયં ઓવસ્સાપેન્તી’તિ યેન વિસાખા મિગારમાતા તેનુપસઙ્કમિ ; ઉપસઙ્કમિત્વા વિસાખં મિગારમાતરં એતદવોચ – ‘‘નત્થય્યે, આરામે ભિક્ખૂ, આજીવકા કાયં ઓવસ્સાપેન્તી’’તિ. અથ ખો વિસાખાય મિગારમાતુયા પણ્ડિતાય વિયત્તાય મેધાવિનિયા એતદહોસિ – ‘‘નિસ્સંસયં ખો અય્યા નિક્ખિત્તચીવરા કાયં ઓવસ્સાપેન્તિ. સાયં બાલા મઞ્ઞિત્થ – નત્થિ આરામે ભિક્ખૂ, આજીવકા કાયં ઓવસ્સાપેન્તી’’તિ, પુન દાસિં આણાપેસિ – ‘‘ગચ્છ, જે. આરામં ગન્ત્વા કાલં આરોચેહિ – કાલો, ભન્તે, નિટ્ઠિતં ભત્ત’’ન્તિ. અથ ખો તે ભિક્ખૂ ગત્તાનિ સીતિં કરિત્વા 1 કલ્લકાયા ચીવરાનિ ગહેત્વા યથાવિહારં પવિસિંસુ. અથ ખો સા દાસી આરામં ગન્ત્વા ભિક્ખૂ અપસ્સન્તી ‘નત્થિ આરામે ભિક્ખૂ, સુઞ્ઞો આરામો’તિ યેન વિસાખા મિગારમાતા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા વિસાખં મિગારમાતરં એતદવોચ – ‘‘નત્થય્યે, આરામે ભિક્ખૂ, સુઞ્ઞો આરામો’’તિ. અથ ખો વિસાખાય મિગારમાતુયા પણ્ડિતાય વિયત્તાય મેધાવિનિયા એતદહોસિ – ‘‘નિસ્સંસયં ખો અય્યા ગત્તાનિ સીતિં કરિત્વા કલ્લકાયા ચીવરાનિ ગહેત્વા યથાવિહારં પવિટ્ઠા. સાયં બાલા મઞ્ઞિત્થ – નત્થિ આરામે ભિક્ખૂ, સુઞ્ઞો આરામો’’તિ, પુન દાસિં આણાપેસિ – ‘‘ગચ્છ, જે. આરામં ગન્ત્વા કાલં આરોચેહિ – કાલો, ભન્તે, નિટ્ઠિતં ભત્ત’’ન્તિ.
Tena kho pana samayena tassā rattiyā accayena cātuddīpiko mahāmegho pāvassi. Atha kho bhagavā bhikkhū āmantesi – ‘‘yathā, bhikkhave, jetavane vassati evaṃ catūsu dīpesu vassati. Ovassāpetha, bhikkhave, kāyaṃ. Ayaṃ pacchimako cātuddīpiko mahāmegho’’ti. ‘‘Evaṃ, bhante’’ti kho te bhikkhū bhagavato paṭissuṇitvā nikkhittacīvarā kāyaṃ ovassāpenti. Atha kho visākhā migāramātā paṇītaṃ khādanīyaṃ bhojanīyaṃ paṭiyādāpetvā dāsiṃ āṇāpesi – ‘‘gaccha, je. Ārāmaṃ gantvā kālaṃ ārocehi – kālo, bhante, niṭṭhitaṃ bhatta’’nti. ‘‘Evaṃ, ayye’’ti kho sā dāsī visākhāya migāramātuyā paṭissuṇitvā ārāmaṃ gantvā addasa bhikkhū nikkhittacīvare kāyaṃ ovassāpente, disvāna ‘natthi ārāme bhikkhū, ājīvakā kāyaṃ ovassāpentī’ti yena visākhā migāramātā tenupasaṅkami ; upasaṅkamitvā visākhaṃ migāramātaraṃ etadavoca – ‘‘natthayye, ārāme bhikkhū, ājīvakā kāyaṃ ovassāpentī’’ti. Atha kho visākhāya migāramātuyā paṇḍitāya viyattāya medhāviniyā etadahosi – ‘‘nissaṃsayaṃ kho ayyā nikkhittacīvarā kāyaṃ ovassāpenti. Sāyaṃ bālā maññittha – natthi ārāme bhikkhū, ājīvakā kāyaṃ ovassāpentī’’ti, puna dāsiṃ āṇāpesi – ‘‘gaccha, je. Ārāmaṃ gantvā kālaṃ ārocehi – kālo, bhante, niṭṭhitaṃ bhatta’’nti. Atha kho te bhikkhū gattāni sītiṃ karitvā 2 kallakāyā cīvarāni gahetvā yathāvihāraṃ pavisiṃsu. Atha kho sā dāsī ārāmaṃ gantvā bhikkhū apassantī ‘natthi ārāme bhikkhū, suñño ārāmo’ti yena visākhā migāramātā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā visākhaṃ migāramātaraṃ etadavoca – ‘‘natthayye, ārāme bhikkhū, suñño ārāmo’’ti. Atha kho visākhāya migāramātuyā paṇḍitāya viyattāya medhāviniyā etadahosi – ‘‘nissaṃsayaṃ kho ayyā gattāni sītiṃ karitvā kallakāyā cīvarāni gahetvā yathāvihāraṃ paviṭṭhā. Sāyaṃ bālā maññittha – natthi ārāme bhikkhū, suñño ārāmo’’ti, puna dāsiṃ āṇāpesi – ‘‘gaccha, je. Ārāmaṃ gantvā kālaṃ ārocehi – kālo, bhante, niṭṭhitaṃ bhatta’’nti.
૩૫૦. અથ ખો ભગવા ભિક્ખૂ આમન્તેસિ – ‘‘સન્દહથ 3, ભિક્ખવે, પત્તચીવરં; કાલો ભત્તસ્સા’’તિ. ‘‘એવં, ભન્તે’’તિ ખો તે ભિક્ખૂ ભગવતો પચ્ચસ્સોસું. અથ ખો ભગવા પુબ્બણ્હસમયં નિવાસેત્વા પત્તચીવરમાદાય – સેય્યથાપિ નામ બલવા પુરિસો સમ્મિઞ્જિતં વા બાહં પસારેય્ય, પસારિતં વા બાહં સમિઞ્જેય્ય, એવમેવ – જેતવને અન્તરહિતો વિસાખાય મિગારમાતુયા કોટ્ઠકે પાતુરહોસિ. નિસીદિ ભગવા પઞ્ઞત્તે આસને સદ્ધિં ભિક્ખુસઙ્ઘેન. અથ ખો વિસાખા મિગારમાતા – ‘‘અચ્છરિયં વત ભો! અબ્ભુતં વત ભો! તથાગતસ્સ મહિદ્ધિકતા મહાનુભાવતા, યત્ર હિ નામ જણ્ણુકમત્તેસુપિ ઓઘેસુ પવત્તમાનેસુ, કટિમત્તેસુપિ ઓઘેસુ પવત્તમાનેસુ, ન હિ નામ એકભિક્ખુસ્સપિ 4 પાદા વા ચીવરાનિ વા અલ્લાનિ ભવિસ્સન્તી’’તિ – હટ્ઠા ઉદગ્ગા બુદ્ધપ્પમુખં ભિક્ખુસઙ્ઘં પણીતેન ખાદનીયેન ભોજનીયેન સહત્થા સન્તપ્પેત્વા સમ્પવારેત્વા ભગવન્તં ભુત્તાવિં ઓનીતપત્તપાણિં એકમન્તં નિસીદિ. એકમન્તં નિસિન્ના ખો વિસાખા મિગારમાતા ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘અટ્ઠાહં, ભન્તે, ભગવન્તં વરાનિ યાચામી’’તિ. ‘‘અતિક્કન્તવરા ખો, વિસાખે, તથાગતા’’તિ. ‘‘યાનિ ચ, ભન્તે, કપ્પિયાનિ યાનિ ચ અનવજ્જાની’’તિ. ‘‘વદેહિ, વિસાખે’’તિ. ‘‘ઇચ્છામહં, ભન્તે, સઙ્ઘસ્સ યાવજીવં વસ્સિકસાટિકં દાતું, આગન્તુકભત્તં દાતું, ગમિકભત્તં દાતું, ગિલાનભત્તં દાતું, ગિલાનુપટ્ઠાકભત્તં દાતું, ગિલાનભેસજ્જં દાતું, ધુવયાગું દાતું, ભિક્ખુનિસઙ્ઘસ્સ ઉદકસાટિકં દાતુ’’ન્તિ. ‘‘કિં પન ત્વં, વિસાખે, અત્થવસં સમ્પસ્સમાના તથાગતં અટ્ઠ વરાનિ યાચસી’’તિ?
350. Atha kho bhagavā bhikkhū āmantesi – ‘‘sandahatha 5, bhikkhave, pattacīvaraṃ; kālo bhattassā’’ti. ‘‘Evaṃ, bhante’’ti kho te bhikkhū bhagavato paccassosuṃ. Atha kho bhagavā pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya – seyyathāpi nāma balavā puriso sammiñjitaṃ vā bāhaṃ pasāreyya, pasāritaṃ vā bāhaṃ samiñjeyya, evameva – jetavane antarahito visākhāya migāramātuyā koṭṭhake pāturahosi. Nisīdi bhagavā paññatte āsane saddhiṃ bhikkhusaṅghena. Atha kho visākhā migāramātā – ‘‘acchariyaṃ vata bho! Abbhutaṃ vata bho! Tathāgatassa mahiddhikatā mahānubhāvatā, yatra hi nāma jaṇṇukamattesupi oghesu pavattamānesu, kaṭimattesupi oghesu pavattamānesu, na hi nāma ekabhikkhussapi 6 pādā vā cīvarāni vā allāni bhavissantī’’ti – haṭṭhā udaggā buddhappamukhaṃ bhikkhusaṅghaṃ paṇītena khādanīyena bhojanīyena sahatthā santappetvā sampavāretvā bhagavantaṃ bhuttāviṃ onītapattapāṇiṃ ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinnā kho visākhā migāramātā bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘aṭṭhāhaṃ, bhante, bhagavantaṃ varāni yācāmī’’ti. ‘‘Atikkantavarā kho, visākhe, tathāgatā’’ti. ‘‘Yāni ca, bhante, kappiyāni yāni ca anavajjānī’’ti. ‘‘Vadehi, visākhe’’ti. ‘‘Icchāmahaṃ, bhante, saṅghassa yāvajīvaṃ vassikasāṭikaṃ dātuṃ, āgantukabhattaṃ dātuṃ, gamikabhattaṃ dātuṃ, gilānabhattaṃ dātuṃ, gilānupaṭṭhākabhattaṃ dātuṃ, gilānabhesajjaṃ dātuṃ, dhuvayāguṃ dātuṃ, bhikkhunisaṅghassa udakasāṭikaṃ dātu’’nti. ‘‘Kiṃ pana tvaṃ, visākhe, atthavasaṃ sampassamānā tathāgataṃ aṭṭha varāni yācasī’’ti?
‘‘ઇધાહં, ભન્તે, દાસિં આણાપેસિં – ‘ગચ્છ, જે. આરામં ગન્ત્વા કાલં આરોચેહિ – કાલો, ભન્તે, નિટ્ઠિતં ભત્ત’’’ન્તિ. અથ ખો સા, ભન્તે, દાસી આરામં ગન્ત્વા અદ્દસ ભિક્ખૂ નિક્ખિત્તચીવરે કાયં ઓવસ્સાપેન્તે, દિસ્વાન ‘‘નત્થિ આરામે ભિક્ખૂ, આજીવકા કાયં ઓવસ્સાપેન્તી’’તિ યેનાહં તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા મં એતદવોચ – ‘‘નત્થય્યે, આરામે ભિક્ખૂ, આજીવકા કાયં ઓવસ્સાપેન્તી’’તિ. અસુચિ, ભન્તે, નગ્ગિયં જેગુચ્છં પટિકૂલં. ઇમાહં, ભન્તે, અત્થવસં સમ્પસ્સમાના ઇચ્છામિ સઙ્ઘસ્સ યાવજીવં વસ્સિકસાટિકં દાતું.
‘‘Idhāhaṃ, bhante, dāsiṃ āṇāpesiṃ – ‘gaccha, je. Ārāmaṃ gantvā kālaṃ ārocehi – kālo, bhante, niṭṭhitaṃ bhatta’’’nti. Atha kho sā, bhante, dāsī ārāmaṃ gantvā addasa bhikkhū nikkhittacīvare kāyaṃ ovassāpente, disvāna ‘‘natthi ārāme bhikkhū, ājīvakā kāyaṃ ovassāpentī’’ti yenāhaṃ tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā maṃ etadavoca – ‘‘natthayye, ārāme bhikkhū, ājīvakā kāyaṃ ovassāpentī’’ti. Asuci, bhante, naggiyaṃ jegucchaṃ paṭikūlaṃ. Imāhaṃ, bhante, atthavasaṃ sampassamānā icchāmi saṅghassa yāvajīvaṃ vassikasāṭikaṃ dātuṃ.
‘‘પુન ચપરં, ભન્તે, આગન્તુકો ભિક્ખુ ન વીથિકુસલો ન ગોચરકુસલો કિલન્તો પિણ્ડાય ચરતિ. સો મે આગન્તુકભત્તં ભુઞ્જિત્વા વીથિકુસલો ગોચરકુસલો અકિલન્તો પિણ્ડાય ચરિસ્સતિ. ઇમાહં, ભન્તે, અત્થવસં સમ્પસ્સમાના ઇચ્છામિ સઙ્ઘસ્સ યાવજીવં આગન્તુકભત્તં દાતું.
‘‘Puna caparaṃ, bhante, āgantuko bhikkhu na vīthikusalo na gocarakusalo kilanto piṇḍāya carati. So me āgantukabhattaṃ bhuñjitvā vīthikusalo gocarakusalo akilanto piṇḍāya carissati. Imāhaṃ, bhante, atthavasaṃ sampassamānā icchāmi saṅghassa yāvajīvaṃ āgantukabhattaṃ dātuṃ.
‘‘પુન ચપરં, ભન્તે, ગમિકો ભિક્ખુ અત્તનો ભત્તં પરિયેસમાનો સત્થા વા વિહાયિસ્સતિ, યત્થ વા વાસં ગન્તુકામો ભવિસ્સતિ તત્થ વિકાલે ઉપગચ્છિસ્સતિ, કિલન્તો અદ્ધાનં ગમિસ્સતિ. સો મે ગમિકભત્તં ભુઞ્જિત્વા સત્થા ન વિહાયિસ્સતિ, યત્થ વાસં ગન્તુકામો ભવિસ્સતિ તત્થ કાલે ઉપગચ્છિસ્સતિ, અકિલન્તો અદ્ધાનં ગમિસ્સતિ. ઇમાહં, ભન્તે, અત્થવસં સમ્પસ્સમાના ઇચ્છામિ સઙ્ઘસ્સ યાવજીવં ગમિકભત્તં દાતું.
‘‘Puna caparaṃ, bhante, gamiko bhikkhu attano bhattaṃ pariyesamāno satthā vā vihāyissati, yattha vā vāsaṃ gantukāmo bhavissati tattha vikāle upagacchissati, kilanto addhānaṃ gamissati. So me gamikabhattaṃ bhuñjitvā satthā na vihāyissati, yattha vāsaṃ gantukāmo bhavissati tattha kāle upagacchissati, akilanto addhānaṃ gamissati. Imāhaṃ, bhante, atthavasaṃ sampassamānā icchāmi saṅghassa yāvajīvaṃ gamikabhattaṃ dātuṃ.
‘‘પુન ચપરં, ભન્તે, ગિલાનસ્સ ભિક્ખુનો સપ્પાયાનિ ભોજનાનિ અલભન્તસ્સ આબાધો વા અભિવડ્ઢિસ્સતિ, કાલંકિરિયા વા ભવિસ્સતિ. તસ્સ મે ગિલાનભત્તં ભુત્તસ્સ આબાધો ન અભિવડ્ઢિસ્સતિ, કાલંકિરિયા ન ભવિસ્સતિ. ઇમાહં, ભન્તે, અત્થવસં સમ્પસ્સમાના ઇચ્છામિ સઙ્ઘસ્સ યાવજીવં ગિલાનભત્તં દાતું . ‘‘પુન ચપરં, ભન્તે, ગિલાનુપટ્ઠાકો ભિક્ખુ અત્તનો ભત્તં પરિયેસમાનો ગિલાનસ્સ ઉસ્સૂરે ભત્તં નીહરિસ્સતિ, ભત્તચ્છેદં કરિસ્સતિ. સો મે ગિલાનુપટ્ઠાકભત્તં ભુઞ્જિત્વા ગિલાનસ્સ કાલેન ભત્તં નીહરિસ્સતિ, ભત્તચ્છેદં ન કરિસ્સતિ. ઇમાહં, ભન્તે, અત્થવસં સમ્પસ્સમાના ઇચ્છામિ સઙ્ઘસ્સ યાવજીવં ગિલાનુપટ્ઠાકભત્તં દાતું.
‘‘Puna caparaṃ, bhante, gilānassa bhikkhuno sappāyāni bhojanāni alabhantassa ābādho vā abhivaḍḍhissati, kālaṃkiriyā vā bhavissati. Tassa me gilānabhattaṃ bhuttassa ābādho na abhivaḍḍhissati, kālaṃkiriyā na bhavissati. Imāhaṃ, bhante, atthavasaṃ sampassamānā icchāmi saṅghassa yāvajīvaṃ gilānabhattaṃ dātuṃ . ‘‘Puna caparaṃ, bhante, gilānupaṭṭhāko bhikkhu attano bhattaṃ pariyesamāno gilānassa ussūre bhattaṃ nīharissati, bhattacchedaṃ karissati. So me gilānupaṭṭhākabhattaṃ bhuñjitvā gilānassa kālena bhattaṃ nīharissati, bhattacchedaṃ na karissati. Imāhaṃ, bhante, atthavasaṃ sampassamānā icchāmi saṅghassa yāvajīvaṃ gilānupaṭṭhākabhattaṃ dātuṃ.
‘‘પુન ચપરં, ભન્તે, ગિલાનસ્સ ભિક્ખુનો સપ્પાયાનિ ભેસજ્જાનિ અલભન્તસ્સ આબાધો વા અભિવડ્ઢિસ્સતિ, કાલંકિરિયા વા ભવિસ્સતિ. તસ્સ મે ગિલાનભેસજ્જં પરિભુત્તસ્સ આબાધો ન અભિવડ્ઢિસ્સતિ, કાલંકિરિયા ન ભવિસ્સતિ. ઇમાહં, ભન્તે, અત્થવસં સમ્પસ્સમાના ઇચ્છામિ સઙ્ઘસ્સ યાવજીવં ગિલાનભેસજ્જં દાતું.
‘‘Puna caparaṃ, bhante, gilānassa bhikkhuno sappāyāni bhesajjāni alabhantassa ābādho vā abhivaḍḍhissati, kālaṃkiriyā vā bhavissati. Tassa me gilānabhesajjaṃ paribhuttassa ābādho na abhivaḍḍhissati, kālaṃkiriyā na bhavissati. Imāhaṃ, bhante, atthavasaṃ sampassamānā icchāmi saṅghassa yāvajīvaṃ gilānabhesajjaṃ dātuṃ.
‘‘પુન ચપરં, ભન્તે, ભગવતા અન્ધકવિન્દે દસાનિસંસે સમ્પસ્સમાનેન યાગુ અનુઞ્ઞાતા. ત્યાહં, ભન્તે, આનિસંસે સમ્પસ્સમાના ઇચ્છામિ સઙ્ઘસ્સ યાવજીવં ધુવયાગું દાતું.
‘‘Puna caparaṃ, bhante, bhagavatā andhakavinde dasānisaṃse sampassamānena yāgu anuññātā. Tyāhaṃ, bhante, ānisaṃse sampassamānā icchāmi saṅghassa yāvajīvaṃ dhuvayāguṃ dātuṃ.
‘‘ઇધ, ભન્તે, ભિક્ખુનિયો અચિરવતિયા નદિયા વેસિયાહિ સદ્ધિં નગ્ગા એકતિત્થે નહાયન્તિ. તા, ભન્તે, વેસિયા ભિક્ખુનિયો ઉપ્પણ્ડેસું – ‘કિં નુ ખો નામ તુમ્હાકં, અય્યે, દહરાનં 7 બ્રહ્મચરિયં ચિણ્ણેન, નનુ નામ કામા પરિભુઞ્જિતબ્બા; યદા જિણ્ણા ભવિસ્સથ તદા બ્રહ્મચરિયં ચરિસ્સથ. એવં તુમ્હાકં ઉભો અત્થા પરિગ્ગહિતા ભવિસ્સન્તી’તિ. તા, ભન્તે, ભિક્ખુનિયો વેસિયાહિ ઉપ્પણ્ડિયમાના મઙ્કૂ અહેસું. અસુચિ, ભન્તે, માતુગામસ્સ નગ્ગિયં જેગુચ્છં પટિકૂલં. ઇમાહં, ભન્તે, અત્થવસં સમ્પસ્સમાના ઇચ્છામિ ભિક્ખુનિસઙ્ઘસ્સ યાવજીવં ઉદકસાટિકં દાતુ’’ન્તિ.
‘‘Idha, bhante, bhikkhuniyo aciravatiyā nadiyā vesiyāhi saddhiṃ naggā ekatitthe nahāyanti. Tā, bhante, vesiyā bhikkhuniyo uppaṇḍesuṃ – ‘kiṃ nu kho nāma tumhākaṃ, ayye, daharānaṃ 8 brahmacariyaṃ ciṇṇena, nanu nāma kāmā paribhuñjitabbā; yadā jiṇṇā bhavissatha tadā brahmacariyaṃ carissatha. Evaṃ tumhākaṃ ubho atthā pariggahitā bhavissantī’ti. Tā, bhante, bhikkhuniyo vesiyāhi uppaṇḍiyamānā maṅkū ahesuṃ. Asuci, bhante, mātugāmassa naggiyaṃ jegucchaṃ paṭikūlaṃ. Imāhaṃ, bhante, atthavasaṃ sampassamānā icchāmi bhikkhunisaṅghassa yāvajīvaṃ udakasāṭikaṃ dātu’’nti.
૩૫૧. ‘‘કિં પન ત્વં, વિસાખે, આનિસંસં સમ્પસ્સમાના તથાગતં અટ્ઠ વરાનિ યાચસી’’તિ? ‘‘ઇધ, ભન્તે, દિસાસુ વસ્સંવુટ્ઠા ભિક્ખૂ સાવત્થિં આગચ્છિસ્સન્તિ ભગવન્તં દસ્સનાય. તે ભગવન્તં ઉપસઙ્કમિત્વા પુચ્છિસ્સન્તિ – ‘ઇત્થન્નામો, ભન્તે, ભિક્ખુ કાલઙ્કતો, તસ્સ કા ગતિ કો અભિસમ્પરાયો’તિ? તં ભગવા બ્યાકરિસ્સતિ સોતાપત્તિફલે વા સકદાગામિફલે વા અનાગામિફલે વા અરહત્તે વા. ત્યાહં ઉપસઙ્કમિત્વા પુચ્છિસ્સામિ – ‘આગતપુબ્બા નુ ખો, ભન્તે, તેન અય્યેન સાવત્થી’તિ? સચે મે વક્ખન્તિ – ‘આગતપુબ્બા તેન ભિક્ખુના સાવત્થી’તિ નિટ્ઠમેત્થ ગચ્છિસ્સામિ – નિસ્સંસયં મે પરિભુત્તં તેન અય્યેન વસ્સિકસાટિકા વા આગન્તુકભત્તં વા ગમિકભત્તં વા ગિલાનભત્તં વા ગિલાનુપટ્ઠાકભત્તં વા ગિલાનભેસજ્જં વા ધુવયાગુ વાતિ. તસ્સા મે તદનુસ્સરન્તિયા પામુજ્જં જાયિસ્સતિ, પમુદિતાય પીતિ જાયિસ્સતિ, પીતિમનાય કાયો પસ્સમ્ભિસ્સતિ, પસ્સદ્ધકાયા સુખં વેદિયિસ્સામિ, સુખિનિયા ચિત્તં સમાધિયિસ્સતિ. સા મે ભવિસ્સતિ ઇન્દ્રિયભાવના બલભાવના બોજ્ઝઙ્ગભાવના. ઇમાહં, ભન્તે, આનિસંસં સમ્પસ્સમાના તથાગતં અટ્ઠ વરાનિ યાચામી’’તિ. ‘‘સાધુ સાધુ, વિસાખે; સાધુ ખો ત્વં, વિસાખે, ઇમં આનિસંસં સમ્પસ્સમાના તથાગતં અટ્ઠ વરાનિ યાચસિ. અનુજાનામિ તે, વિસાખે, અટ્ઠ વરાની’’તિ. અથ ખો ભગવા વિસાખં મિગારમાતરં ઇમાહિ ગાથાહિ અનુમોદિ –
351. ‘‘Kiṃ pana tvaṃ, visākhe, ānisaṃsaṃ sampassamānā tathāgataṃ aṭṭha varāni yācasī’’ti? ‘‘Idha, bhante, disāsu vassaṃvuṭṭhā bhikkhū sāvatthiṃ āgacchissanti bhagavantaṃ dassanāya. Te bhagavantaṃ upasaṅkamitvā pucchissanti – ‘itthannāmo, bhante, bhikkhu kālaṅkato, tassa kā gati ko abhisamparāyo’ti? Taṃ bhagavā byākarissati sotāpattiphale vā sakadāgāmiphale vā anāgāmiphale vā arahatte vā. Tyāhaṃ upasaṅkamitvā pucchissāmi – ‘āgatapubbā nu kho, bhante, tena ayyena sāvatthī’ti? Sace me vakkhanti – ‘āgatapubbā tena bhikkhunā sāvatthī’ti niṭṭhamettha gacchissāmi – nissaṃsayaṃ me paribhuttaṃ tena ayyena vassikasāṭikā vā āgantukabhattaṃ vā gamikabhattaṃ vā gilānabhattaṃ vā gilānupaṭṭhākabhattaṃ vā gilānabhesajjaṃ vā dhuvayāgu vāti. Tassā me tadanussarantiyā pāmujjaṃ jāyissati, pamuditāya pīti jāyissati, pītimanāya kāyo passambhissati, passaddhakāyā sukhaṃ vediyissāmi, sukhiniyā cittaṃ samādhiyissati. Sā me bhavissati indriyabhāvanā balabhāvanā bojjhaṅgabhāvanā. Imāhaṃ, bhante, ānisaṃsaṃ sampassamānā tathāgataṃ aṭṭha varāni yācāmī’’ti. ‘‘Sādhu sādhu, visākhe; sādhu kho tvaṃ, visākhe, imaṃ ānisaṃsaṃ sampassamānā tathāgataṃ aṭṭha varāni yācasi. Anujānāmi te, visākhe, aṭṭha varānī’’ti. Atha kho bhagavā visākhaṃ migāramātaraṃ imāhi gāthāhi anumodi –
‘‘યા અન્નપાનં દદતિપ્પમોદિતા;
‘‘Yā annapānaṃ dadatippamoditā;
સીલૂપપન્ના સુગતસ્સ સાવિકા;
Sīlūpapannā sugatassa sāvikā;
દદાતિ દાનં અભિભુય્ય મચ્છરં;
Dadāti dānaṃ abhibhuyya maccharaṃ;
સોવગ્ગિકં સોકનુદં સુખાવહં.
Sovaggikaṃ sokanudaṃ sukhāvahaṃ.
આગમ્મ મગ્ગં વિરજં અનઙ્ગણં;
Āgamma maggaṃ virajaṃ anaṅgaṇaṃ;
સા પુઞ્ઞકામા સુખિની અનામયા;
Sā puññakāmā sukhinī anāmayā;
સગ્ગમ્હિ કાયમ્હિ ચિરં પમોદતી’’તિ.
Saggamhi kāyamhi ciraṃ pamodatī’’ti.
૩૫૨. અથ ખો ભગવા વિસાખં મિગારમાતરં ઇમાહિ ગાથાહિ અનુમોદિત્વા ઉટ્ઠાયાસના પક્કામિ. અથ ખો ભગવા એતસ્મિં નિદાને એતસ્મિં પકરણે ધમ્મિં કથં કત્વા ભિક્ખૂ આમન્તેસિ – ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, વસ્સિકસાટિકં, આગન્તુકભત્તં, ગમિકભત્તં, ગિલાનભત્તં, ગિલાનુપટ્ઠાકભત્તં, ગિલાનભેસજ્જં, ધુવયાગું, ભિક્ખુનિસઙ્ઘસ્સ ઉદકસાટિક’’ન્તિ.
352. Atha kho bhagavā visākhaṃ migāramātaraṃ imāhi gāthāhi anumoditvā uṭṭhāyāsanā pakkāmi. Atha kho bhagavā etasmiṃ nidāne etasmiṃ pakaraṇe dhammiṃ kathaṃ katvā bhikkhū āmantesi – ‘‘anujānāmi, bhikkhave, vassikasāṭikaṃ, āgantukabhattaṃ, gamikabhattaṃ, gilānabhattaṃ, gilānupaṭṭhākabhattaṃ, gilānabhesajjaṃ, dhuvayāguṃ, bhikkhunisaṅghassa udakasāṭika’’nti.
વિસાખાવત્થુ નિટ્ઠિતં.
Visākhāvatthu niṭṭhitaṃ.
વિસાખાભાણવારો નિટ્ઠિતો.
Visākhābhāṇavāro niṭṭhito.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / અતિરેકચીવરાદિકથા • Atirekacīvarādikathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / વિસાખાવત્થુકથાવણ્ણના • Visākhāvatthukathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ચીવરરજનકથાદિવણ્ણના • Cīvararajanakathādivaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૨૧૮. અતિરેકચીવરાદિકથા • 218. Atirekacīvarādikathā