Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમાનવત્થુ-અટ્ઠકથા • Vimānavatthu-aṭṭhakathā |
૯. વિસાલક્ખિવિમાનવણ્ણના
9. Visālakkhivimānavaṇṇanā
કા નામ ત્વં વિસાલક્ખીતિ વિસાલક્ખિવિમાનં. તસ્સ કા ઉપ્પત્તિ? ભગવતિ પરિનિબ્બુતે રઞ્ઞા અજાતસત્તુના અત્તના પટિલદ્ધા ભગવતા સરીરધાતુયો ગહેત્વા રાજગહે થૂપે ચ મહે ચ કતે રાજગહવાસિની એકા માલાકારધીતા સુનન્દા નામ ઉપાસિકા અરિયસાવિકા સોતાપન્ના પિતું ગેહતો પેસિતં બહું માલઞ્ચ ગન્ધઞ્ચ પેસેત્વા દેવસિકં ચેતિયે પૂજં કારેસિ, ઉપોસથદિવસેસુ પન સયમેવ ગન્ત્વા પૂજં અકાસિ. સા અપરભાગે અઞ્ઞતરેન રોગેન ફુટ્ઠા કાલં કત્વા સક્કસ્સ દેવરઞ્ઞો પરિચારિકા હુત્વા નિબ્બત્તિ. અથેકદિવસં સા સક્કેન દેવાનમિન્દેન સહ ચિત્તલતાવનં પાવિસિ. તત્થ ચ અઞ્ઞાસં દેવતાનં પભા પુપ્ફાદીનં પભાહિ પટિહતા હુત્વા વિચિત્તવણ્ણા હોતિ, સુનન્દાય પન પભા તાહિ અનભિભૂતા સભાવેનેવ અટ્ઠાસિ. તં દિસ્વા સક્કો દેવરાજા તાય કતસુચરિતં ઞાતુકામો ઇમાહિ ગાથાહિ પુચ્છિ –
Kā nāma tvaṃ visālakkhīti visālakkhivimānaṃ. Tassa kā uppatti? Bhagavati parinibbute raññā ajātasattunā attanā paṭiladdhā bhagavatā sarīradhātuyo gahetvā rājagahe thūpe ca mahe ca kate rājagahavāsinī ekā mālākāradhītā sunandā nāma upāsikā ariyasāvikā sotāpannā pituṃ gehato pesitaṃ bahuṃ mālañca gandhañca pesetvā devasikaṃ cetiye pūjaṃ kāresi, uposathadivasesu pana sayameva gantvā pūjaṃ akāsi. Sā aparabhāge aññatarena rogena phuṭṭhā kālaṃ katvā sakkassa devarañño paricārikā hutvā nibbatti. Athekadivasaṃ sā sakkena devānamindena saha cittalatāvanaṃ pāvisi. Tattha ca aññāsaṃ devatānaṃ pabhā pupphādīnaṃ pabhāhi paṭihatā hutvā vicittavaṇṇā hoti, sunandāya pana pabhā tāhi anabhibhūtā sabhāveneva aṭṭhāsi. Taṃ disvā sakko devarājā tāya katasucaritaṃ ñātukāmo imāhi gāthāhi pucchi –
૬૬૬.
666.
‘‘કા નામ ત્વં વિસાલક્ખિ, રમ્મે ચિત્તલતાવને;
‘‘Kā nāma tvaṃ visālakkhi, ramme cittalatāvane;
સમન્તા અનુપરિયાસિ, નારીગણપુરક્ખતા.
Samantā anupariyāsi, nārīgaṇapurakkhatā.
૬૬૭.
667.
‘‘યદા દેવા તાવતિંસા, પવિસન્તિ ઇમં વનં;
‘‘Yadā devā tāvatiṃsā, pavisanti imaṃ vanaṃ;
સયોગ્ગા સરથા સબ્બે, ચિત્રા હોન્તિ ઇધાગતા.
Sayoggā sarathā sabbe, citrā honti idhāgatā.
૬૬૮.
668.
‘‘તુય્હઞ્ચ ઇધ પત્તાય, ઉય્યાને વિચરન્તિયા;
‘‘Tuyhañca idha pattāya, uyyāne vicarantiyā;
કાયે ન દિસ્સતી ચિત્તં, કેન રૂપં તવેદિસં;
Kāye na dissatī cittaṃ, kena rūpaṃ tavedisaṃ;
દેવતે પુચ્છિતાચિક્ખ, કિસ્સ કમ્મસ્સિદં ફલ’’ન્તિ.
Devate pucchitācikkha, kissa kammassidaṃ phala’’nti.
૬૬૬. તત્થ કા નામ ત્વન્તિ પુરિમત્તભાવે કા નામ કીદિસી નામ ત્વં, યત્થ કતેન સુચરિતેન અયં તે ઈદિસી આનુભાવસમ્પત્તિ અહોસીતિ અધિપ્પાયો. વિસાલક્ખીતિ વિપુલલોચને.
666. Tattha kā nāma tvanti purimattabhāve kā nāma kīdisī nāma tvaṃ, yattha katena sucaritena ayaṃ te īdisī ānubhāvasampatti ahosīti adhippāyo. Visālakkhīti vipulalocane.
૬૬૭. યદાતિ યસ્મિં કાલે. ઇમં વનન્તિ ઇમં ચિત્તલતાનામકં ઉપવનં. ચિત્રા હોન્તીતિ ઇમસ્મિં ચિત્તલતાવને વિચિત્તપભાસંસગ્ગેન અત્તનો સરીરવત્થાલઙ્કારાદીનં પકતિઓભાસતોપિ વિસિટ્ઠભાવપ્પત્તિયા વિચિત્રાકારા હોન્તિ. ઇધાગતાતિ ઇધ આગતા સમ્પત્તા, ઇધ વા આગમનહેતુ.
667.Yadāti yasmiṃ kāle. Imaṃ vananti imaṃ cittalatānāmakaṃ upavanaṃ. Citrā hontīti imasmiṃ cittalatāvane vicittapabhāsaṃsaggena attano sarīravatthālaṅkārādīnaṃ pakatiobhāsatopi visiṭṭhabhāvappattiyā vicitrākārā honti. Idhāgatāti idha āgatā sampattā, idha vā āgamanahetu.
૬૬૮. ઇધ પત્તાયાતિ ઇમં ઠાનં સમ્પત્તાય ઉપગતાય. કેન રૂપં તવેદિસન્તિ કેન કારણેન તવ રૂપં સરીરં એદિસં એવરૂપં, ચિત્તલતાવનસ્સ પભં અભિભવન્તં તિટ્ઠતીતિ અધિપ્પાયો.
668.Idha pattāyāti imaṃ ṭhānaṃ sampattāya upagatāya. Kenarūpaṃ tavedisanti kena kāraṇena tava rūpaṃ sarīraṃ edisaṃ evarūpaṃ, cittalatāvanassa pabhaṃ abhibhavantaṃ tiṭṭhatīti adhippāyo.
એવં સક્કેન પુટ્ઠા સા દેવતા ઇમાહિ ગાથાહિ બ્યાકાસિ –
Evaṃ sakkena puṭṭhā sā devatā imāhi gāthāhi byākāsi –
૬૬૯.
669.
‘‘યેન કમ્મેન દેવિન્દ, રૂપં મય્હં ગતી ચ મે;
‘‘Yena kammena devinda, rūpaṃ mayhaṃ gatī ca me;
ઇદ્ધિ ચ આનુભાવો ચ, તં સુણોહિ પુરિન્દદ.
Iddhi ca ānubhāvo ca, taṃ suṇohi purindada.
૬૭૦.
670.
‘‘અહં રાજગહે રમ્મે, સુનન્દા નામુપાસિકા;
‘‘Ahaṃ rājagahe ramme, sunandā nāmupāsikā;
સદ્ધા સીલેન સમ્પન્ના, સંવિભાગરતા સદા.
Saddhā sīlena sampannā, saṃvibhāgaratā sadā.
૬૭૧.
671.
‘‘અચ્છાદનઞ્ચ ભત્તઞ્ચ, સેનાસનં પદીપિયં;
‘‘Acchādanañca bhattañca, senāsanaṃ padīpiyaṃ;
અદાસિં ઉજુભૂતેસુ, વિપ્પસન્નેન ચેતસા.
Adāsiṃ ujubhūtesu, vippasannena cetasā.
૬૭૨.
672.
‘‘ચાતુદ્દસિં પઞ્ચદસિં, યા ચ પક્ખસ્સ અટ્ઠમી;
‘‘Cātuddasiṃ pañcadasiṃ, yā ca pakkhassa aṭṭhamī;
પાટિહારિયપક્ખઞ્ચ, અટ્ઠઙ્ગસુસમાગતં.
Pāṭihāriyapakkhañca, aṭṭhaṅgasusamāgataṃ.
૬૭૩.
673.
‘‘ઉપોસથં ઉપવસિસ્સં, સદા સીલેસુ સંવુતા;
‘‘Uposathaṃ upavasissaṃ, sadā sīlesu saṃvutā;
સઞ્ઞમા સંવિભાગા ચ, વિમાનં આવસામહં.
Saññamā saṃvibhāgā ca, vimānaṃ āvasāmahaṃ.
૬૭૪.
674.
‘‘પાણાતિપાતા વિરતા, મુસાવાદા ચ સઞ્ઞતા;
‘‘Pāṇātipātā viratā, musāvādā ca saññatā;
થેય્યા ચ અતિચારા ચ, મજ્જપાના ચ આરકા.
Theyyā ca aticārā ca, majjapānā ca ārakā.
૬૭૫.
675.
‘‘પઞ્ચસિક્ખાપદે રતા, અરિયસચ્ચાન કોવિદા;
‘‘Pañcasikkhāpade ratā, ariyasaccāna kovidā;
ઉપાસિકા ચક્ખુમતો, ગોતમસ્સ યસસ્સિનો.
Upāsikā cakkhumato, gotamassa yasassino.
૬૭૬.
676.
‘‘તસ્સા મે ઞાતિકુલા દાસી, સદા માલાભિહારતિ;
‘‘Tassā me ñātikulā dāsī, sadā mālābhihārati;
તાહં ભગવતો થૂપે, સબ્બમેવાભિરોપયિં.
Tāhaṃ bhagavato thūpe, sabbamevābhiropayiṃ.
૬૭૭.
677.
‘‘ઉપોસથે ચહં ગન્ત્વા, માલાગન્ધવિલેપનં;
‘‘Uposathe cahaṃ gantvā, mālāgandhavilepanaṃ;
થૂપસ્મિં અભિરોપેસિં, પસન્ના સેહિ પાણિભિ.
Thūpasmiṃ abhiropesiṃ, pasannā sehi pāṇibhi.
૬૭૮.
678.
‘‘તેન કમ્મેન દેવિન્દ, રૂપં મય્હં ગતી ચ મે;
‘‘Tena kammena devinda, rūpaṃ mayhaṃ gatī ca me;
ઇદ્ધિ ચ આનુભાવો ચ, યં માલં અભિરોપયિં.
Iddhi ca ānubhāvo ca, yaṃ mālaṃ abhiropayiṃ.
૬૭૯.
679.
‘‘યઞ્ચ સીલવતી આસિં, ન તં તાવ વિપચ્ચતિ;
‘‘Yañca sīlavatī āsiṃ, na taṃ tāva vipaccati;
આસા ચ પન મે દેવિન્દ, સકદાગામિની સિય’’ન્તિ.
Āsā ca pana me devinda, sakadāgāminī siya’’nti.
૬૬૯. તત્થ ગતીતિ અયં દેવગતિ, નિબ્બત્તિ વા. ઇદ્ધીતિ અયં દેવિદ્ધિ, અધિપ્પાયસમિજ્ઝનં વા. આનુભાવોતિ પભાવો. પુરિન્દદાતિ સક્કં આલપતિ. સો હિ પુરે દાનં અદાસીતિ ‘‘પુરિન્દદો’’તિ વુચ્ચતિ.
669. Tattha gatīti ayaṃ devagati, nibbatti vā. Iddhīti ayaṃ deviddhi, adhippāyasamijjhanaṃ vā. Ānubhāvoti pabhāvo. Purindadāti sakkaṃ ālapati. So hi pure dānaṃ adāsīti ‘‘purindado’’ti vuccati.
૬૭૬. ઞાતિકુલાતિ પિતુ ગેહં સન્ધાય વદતિ. સદા માલાભિહારતીતિ સદા સબ્બકાલં દિવસે દિવસે ઞાતિકુલતો દાસિયા પુપ્ફં મય્હં અભિહરીયતિ. સબ્બમેવાભિરોપયિન્તિ મય્હં પિળન્ધનત્થાય પિતુગેહતો આહટં માલં અઞ્ઞઞ્ચ ગન્ધાદિં સબ્બમેવ અત્તના અપરિભુઞ્જિત્વા ભગવતો થૂપે પૂજનવસેન અભિરોપયિં પૂજં કારેસિં.
676.Ñātikulāti pitu gehaṃ sandhāya vadati. Sadā mālābhihāratīti sadā sabbakālaṃ divase divase ñātikulato dāsiyā pupphaṃ mayhaṃ abhiharīyati. Sabbamevābhiropayinti mayhaṃ piḷandhanatthāya pitugehato āhaṭaṃ mālaṃ aññañca gandhādiṃ sabbameva attanā aparibhuñjitvā bhagavato thūpe pūjanavasena abhiropayiṃ pūjaṃ kāresiṃ.
૬૭૭-૮. ઉપોસથે ચહં ગન્ત્વાતિ ઉપોસથદિવસે અહમેવ થૂપટ્ઠાનં ગન્ત્વા. યં માલં અભિરોપયિન્તિ યં તદા ભગવતો થૂપે માલાગન્ધાભિરોપનં કતં, તેન કમ્મેનાતિ યોજના.
677-8.Uposathe cahaṃ gantvāti uposathadivase ahameva thūpaṭṭhānaṃ gantvā. Yaṃ mālaṃ abhiropayinti yaṃ tadā bhagavato thūpe mālāgandhābhiropanaṃ kataṃ, tena kammenāti yojanā.
૬૭૯. ન તં તાવ વિપચ્ચતીતિ યં સીલવતી આસિં, તં સીલરક્ખણં તં રક્ખિતં સીલં પૂજામયપુઞ્ઞસ્સ બલવભાવેન અલદ્ધોકાસં ન તાવ વિપચ્ચતિ , ન વિપચ્ચિતું આરદ્ધં, અપરસ્મિંયેવ અત્તભાવે તસ્સ વિપાકોતિ અત્થો. આસા ચ પન મે દેવિન્દ, સકદાગામિની સિયન્તિ ‘‘કથં નુ ખો અહં સકદાગામિની ભવેય્ય’’ન્તિ પત્થના ચ મે દેવિન્દ, અરિયધમ્મવિસયાવ, ન ભવવિસેસવિસયા. સા પન સપ્પિમણ્ડં ઇચ્છતો દધિતો પચિતં વિય અનિપ્ફાદિનીતિ દસ્સેતિ. સેસં વુત્તનયમેવ.
679.Na taṃ tāva vipaccatīti yaṃ sīlavatī āsiṃ, taṃ sīlarakkhaṇaṃ taṃ rakkhitaṃ sīlaṃ pūjāmayapuññassa balavabhāvena aladdhokāsaṃ na tāva vipaccati , na vipaccituṃ āraddhaṃ, aparasmiṃyeva attabhāve tassa vipākoti attho. Āsā ca pana me devinda, sakadāgāminī siyanti ‘‘kathaṃ nu kho ahaṃ sakadāgāminī bhaveyya’’nti patthanā ca me devinda, ariyadhammavisayāva, na bhavavisesavisayā. Sā pana sappimaṇḍaṃ icchato dadhito pacitaṃ viya anipphādinīti dasseti. Sesaṃ vuttanayameva.
ઇમં પન અત્થં સક્કો દેવાનમિન્દો અત્તના ચ તાય દેવધીતાય ચ વુત્તનિયામેનેવ આયસ્મતો વઙ્ગીસત્થેરસ્સ આરોચેસિ. આયસ્મા વઙ્ગીસો સઙ્ગીતિકાલે ધમ્મસઙ્ગાહકાનં મહાથેરાનં આરોચેસિ, તે ચ તં તથેવ સઙ્ગીતિં આરોપયિંસૂતિ.
Imaṃ pana atthaṃ sakko devānamindo attanā ca tāya devadhītāya ca vuttaniyāmeneva āyasmato vaṅgīsattherassa ārocesi. Āyasmā vaṅgīso saṅgītikāle dhammasaṅgāhakānaṃ mahātherānaṃ ārocesi, te ca taṃ tatheva saṅgītiṃ āropayiṃsūti.
વિસાલક્ખિવિમાનવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Visālakkhivimānavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / વિમાનવત્થુપાળિ • Vimānavatthupāḷi / ૯. વિસાલક્ખિવિમાનવત્થુ • 9. Visālakkhivimānavatthu