Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૩૪૦. વિસય્હજાતકં (૪-૪-૧૦)

    340. Visayhajātakaṃ (4-4-10)

    ૧૫૭.

    157.

    અદાસિ દાનાનિ પુરે વિસય્હ, દદતો ચ તે ખયધમ્મો અહોસિ;

    Adāsi dānāni pure visayha, dadato ca te khayadhammo ahosi;

    ઇતો પરં ચે ન દદેય્ય દાનં, તિટ્ઠેય્યું તે સંયમન્તસ્સ ભોગા.

    Ito paraṃ ce na dadeyya dānaṃ, tiṭṭheyyuṃ te saṃyamantassa bhogā.

    ૧૫૮.

    158.

    અનરિયમરિયેન સહસ્સનેત્ત, સુદુગ્ગતેનાપિ અકિચ્ચમાહુ;

    Anariyamariyena sahassanetta, suduggatenāpi akiccamāhu;

    મા વો ધનં તં અહુ દેવરાજ 1, યં ભોગહેતુ વિજહેમુ સદ્ધં.

    Mā vo dhanaṃ taṃ ahu devarāja 2, yaṃ bhogahetu vijahemu saddhaṃ.

    ૧૫૯.

    159.

    યેન એકો રથો યાતિ, યાતિ તેનાપરો રથો;

    Yena eko ratho yāti, yāti tenāparo ratho;

    પોરાણં નિહિતં વત્તં, વત્તતઞ્ઞેવ 3 વાસવ.

    Porāṇaṃ nihitaṃ vattaṃ, vattataññeva 4 vāsava.

    ૧૬૦.

    160.

    યદિ હેસ્સતિ દસ્સામ, અસન્તે કિં દદામસે;

    Yadi hessati dassāma, asante kiṃ dadāmase;

    એવંભૂતાપિ દસ્સામ, મા દાનં પમદમ્હસેતિ.

    Evaṃbhūtāpi dassāma, mā dānaṃ pamadamhaseti.

    વિસય્હજાતકં દસમં.

    Visayhajātakaṃ dasamaṃ.

    કોકિલવગ્ગો 5 ચતુત્થો.

    Kokilavaggo 6 catuttho.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    અતિવેલપભાસતિ જીતવરો, વનમજ્ઝ રથેસભ જિમ્હગમો;

    Ativelapabhāsati jītavaro, vanamajjha rathesabha jimhagamo;

    અથ જમ્બુ તિણાસનપીઠવરં, અથ તણ્ડુલ મોર વિસય્હ દસાતિ.

    Atha jambu tiṇāsanapīṭhavaraṃ, atha taṇḍula mora visayha dasāti.







    Footnotes:
    1. અહુવા જનિન્દ (ક॰ સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    2. ahuvā janinda (ka. sī. syā. pī.)
    3. વદ્ધં, વદ્ધતઞ્ઞેવ (ક॰ સી॰ પી॰)
    4. vaddhaṃ, vaddhataññeva (ka. sī. pī.)
    5. કોકાલિકવગ્ગો (ક॰)
    6. kokālikavaggo (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૩૪૦] ૧૦. વિસય્હજાતકવણ્ણના • [340] 10. Visayhajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact