Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā)

    ૨. વિત્થારસુત્તવણ્ણના

    2. Vitthārasuttavaṇṇanā

    ૨૩૩. દુતિયે સબ્યાબજ્ઝન્તિ વા સદુક્ખં, અત્તના ઉપ્પાદેતબ્બેન દુક્ખેન સદુક્ખન્તિ અત્થો, દુક્ખસંવત્તનિકન્તિ વુત્તં હોતિ. કાયસઙ્ખારાદીસુ કાયદ્વારે ગહણાદિવસેન ચોપનપ્પત્તા દ્વાદસ અકુસલચેતના અબ્યાબજ્ઝકાયસઙ્ખારો નામ. વચીદ્વારે હનુસંચોપનવસેન વચીભેદપ્પવત્તિકા તાયેવ દ્વાદસ વચીસઙ્ખારો નામ. ઉભયચોપનં અપ્પત્વા રહો ચિન્તેન્તસ્સ મનોદ્વારે પવત્તા મનોસઙ્ખારો નામ. ઇતિ તીસુપિ દ્વારેસુ કાયદુચ્ચરિતાદિભેદા અકુસલા ચેતનાવ સઙ્ખારાતિ વેદિતબ્બા. અભિસઙ્ખરોતીતિ આયૂહતિ, તં પન આયૂહનં પચ્ચયસમવાયસિદ્ધિતો સઙ્કડ્ઢિત્વા પિણ્ડનં વિય હોતિ. સદુક્ખં લોકન્તિ અપાયલોકમાહ. વિપાકફસ્સાતિ ફસ્સસીસેન તત્થ વિપાકપ્પવત્તમાહ. વેમાનિકપેતાતિ ઇદં બાહુલ્લતો વુત્તં, ઇતરેસમ્પિ વિનિપાતિકાનં કાલેન સુખં, કાલેન દુક્ખં હોતિ. તસ્સ પહાનાયાતિ તસ્સ યથાવુત્તસ્સ કમ્મસ્સ અનુપ્પત્તિધમ્મતાપાદનાય. યા ચેતનાતિ યા અપચયગામિનિચેતના. તેનેવાહ ‘‘વિવટ્ટગામિની મગ્ગચેતના વેદિતબ્બા’’તિ.

    233. Dutiye sabyābajjhanti vā sadukkhaṃ, attanā uppādetabbena dukkhena sadukkhanti attho, dukkhasaṃvattanikanti vuttaṃ hoti. Kāyasaṅkhārādīsu kāyadvāre gahaṇādivasena copanappattā dvādasa akusalacetanā abyābajjhakāyasaṅkhāro nāma. Vacīdvāre hanusaṃcopanavasena vacībhedappavattikā tāyeva dvādasa vacīsaṅkhāro nāma. Ubhayacopanaṃ appatvā raho cintentassa manodvāre pavattā manosaṅkhāro nāma. Iti tīsupi dvāresu kāyaduccaritādibhedā akusalā cetanāva saṅkhārāti veditabbā. Abhisaṅkharotīti āyūhati, taṃ pana āyūhanaṃ paccayasamavāyasiddhito saṅkaḍḍhitvā piṇḍanaṃ viya hoti. Sadukkhaṃ lokanti apāyalokamāha. Vipākaphassāti phassasīsena tattha vipākappavattamāha. Vemānikapetāti idaṃ bāhullato vuttaṃ, itaresampi vinipātikānaṃ kālena sukhaṃ, kālena dukkhaṃ hoti. Tassa pahānāyāti tassa yathāvuttassa kammassa anuppattidhammatāpādanāya. Yā cetanāti yā apacayagāminicetanā. Tenevāha ‘‘vivaṭṭagāminī maggacetanā veditabbā’’ti.

    વિત્થારસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Vitthārasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૨. વિત્થારસુત્તં • 2. Vitthārasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૨. વિત્થારસુત્તવણ્ણના • 2. Vitthārasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact