Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
૨-૬. વિત્થતસુત્તાદિવણ્ણના
2-6. Vitthatasuttādivaṇṇanā
૨-૬. દુતિયે હિરીયતીતિ લજ્જતિ વિરજ્જતિ. યસ્મા હિરી પાપજિગુચ્છનલક્ખણા, તસ્મા ‘‘જિગુચ્છતીતિ અત્થો’’તિ વુત્તં. ઓત્તપ્પતીતિ ઉત્રસતિ. પાપુત્રાસલક્ખણઞ્હિ ઓત્તપ્પં.
2-6. Dutiye hirīyatīti lajjati virajjati. Yasmā hirī pāpajigucchanalakkhaṇā, tasmā ‘‘jigucchatīti attho’’ti vuttaṃ. Ottappatīti utrasati. Pāputrāsalakkhaṇañhi ottappaṃ.
પગ્ગહિતવીરિયોતિ સઙ્કોચં અનાપન્નવીરિયો. તેનાહ ‘‘અનોસક્કિતમાનસો’’તિ. પહાનત્થાયાતિ સમુચ્છિન્નત્થાય. કુસલાનં ધમ્માનં ઉપસમ્પદા નામ સમધિગમો એવાતિ આહ ‘‘પટિલાભત્થાયા’’તિ.
Paggahitavīriyoti saṅkocaṃ anāpannavīriyo. Tenāha ‘‘anosakkitamānaso’’ti. Pahānatthāyāti samucchinnatthāya. Kusalānaṃ dhammānaṃ upasampadā nāma samadhigamo evāti āha ‘‘paṭilābhatthāyā’’ti.
ગતિઅત્થા ધાતુસદ્દા બુદ્ધિઅત્થા હોન્તીતિ આહ ‘‘ઉદયઞ્ચ વયઞ્ચ પટિવિજ્ઝિતું સમત્થાયા’’તિ. મિસ્સકનયેનાયં દેસના ગતાતિ આહ ‘‘વિક્ખમ્ભનવસેન ચ સમુચ્છેદવસેન ચા’’તિ. તેનાહ ‘‘વિપસ્સનાપઞ્ઞાય ચેવ મગ્ગપઞ્ઞાય ચા’’તિ. વિપસ્સનાપઞ્ઞાય વિક્ખમ્ભનકિરિયતો સા ચ ખો પદેસિકાતિ નિપ્પદેસિકં કત્વા દસ્સેતું ‘‘મગ્ગપઞ્ઞાય પટિલાભસંવત્તનતો’’તિ વુત્તં. દુક્ખક્ખયગામિનિભાવેપિ એસેવ નયો. સમ્માતિ યાથાવતો. અકુપ્પધમ્મતાય હિ મગ્ગપઞ્ઞાય ખેપિતં ખેપિતમેવ, નાસ્સ પુન ખેપનકિચ્ચં અત્થીતિ ઉપાયેન ઞાયેન સા પવત્તતીતિ આહ ‘‘હેતુના નયેના’’તિ. તતિયાદીસુ નત્થિ વત્તબ્બં.
Gatiatthā dhātusaddā buddhiatthā hontīti āha ‘‘udayañca vayañca paṭivijjhituṃ samatthāyā’’ti. Missakanayenāyaṃ desanā gatāti āha ‘‘vikkhambhanavasena ca samucchedavasena cā’’ti. Tenāha ‘‘vipassanāpaññāya ceva maggapaññāya cā’’ti. Vipassanāpaññāya vikkhambhanakiriyato sā ca kho padesikāti nippadesikaṃ katvā dassetuṃ ‘‘maggapaññāya paṭilābhasaṃvattanato’’ti vuttaṃ. Dukkhakkhayagāminibhāvepi eseva nayo. Sammāti yāthāvato. Akuppadhammatāya hi maggapaññāya khepitaṃ khepitameva, nāssa puna khepanakiccaṃ atthīti upāyena ñāyena sā pavattatīti āha ‘‘hetunā nayenā’’ti. Tatiyādīsu natthi vattabbaṃ.
વિત્થતસુત્તાદિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Vitthatasuttādivaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya
૨. વિત્થતસુત્તં • 2. Vitthatasuttaṃ
૩. દુક્ખસુત્તં • 3. Dukkhasuttaṃ
૪. યથાભતસુત્તં • 4. Yathābhatasuttaṃ
૫. સિક્ખાસુત્તં • 5. Sikkhāsuttaṃ
૬. સમાપત્તિસુત્તં • 6. Samāpattisuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)
૨. વિત્થતસુત્તવણ્ણના • 2. Vitthatasuttavaṇṇanā
૬. સમાપત્તિસુત્તવણ્ણના • 6. Samāpattisuttavaṇṇanā