Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
૫. અક્કોસવગ્ગો
5. Akkosavaggo
૧-૮. વિવાદસુત્તાદિવણ્ણના
1-8. Vivādasuttādivaṇṇanā
૪૧-૪૮. પઞ્ચમસ્સ પઠમાદીનિ ઉત્તાનત્થાનિ. છટ્ઠે ખણભઙ્ગુરતાય ન નિચ્ચા ન ધુવાતિ અનિચ્ચા. તતો એવ પણ્ડિતેહિ ન ઇચ્ચા ન ઉપગન્તબ્બાતિપિ અનિચ્ચા. સ્વાયં નેસં અનિચ્ચટ્ઠો ઉદયવયપરિચ્છિન્નતાય વેદિતબ્બોતિ આહ ‘‘હુત્વા અભાવિનો’’તિ, ઉપ્પજ્જિત્વા વિનસ્સકાતિ અત્થો. સારરહિતાતિ નિચ્ચસારધુવસારઅત્તસારવિરહિતા. મુસાતિ વિસંવાદનટ્ઠેન મુસા, એકંસેન અસુભાદિસભાવા તે બાલાનં સુભાદિભાવેન ઉપટ્ઠહન્તિ, સુભાદિગ્ગહણસ્સ પચ્ચયભાવેન સત્તે વિસંવાદેન્તિ. તેનાહ ‘‘નિચ્ચસુભસુખા વિયા’’તિઆદિ. ન પસ્સનસભાવાતિ ખણપભઙ્ગુરતાઇત્તરપચ્ચુપટ્ઠાનતાય દિસ્સમાના વિય હુત્વા અદસ્સનપકતિકા. એતે હિ ખેત્તં વિય વત્થુ વિય હિરઞ્ઞસુવણ્ણં વિય ચ પઞ્ઞાયિત્વાપિ કતિપાહેનેવ સુપિનકે દિટ્ઠા વિય ન પઞ્ઞાયન્તિ. સત્તમટ્ઠમાનિ સુવિઞ્ઞેય્યાનિ.
41-48. Pañcamassa paṭhamādīni uttānatthāni. Chaṭṭhe khaṇabhaṅguratāya na niccā na dhuvāti aniccā. Tato eva paṇḍitehi na iccā na upagantabbātipi aniccā. Svāyaṃ nesaṃ aniccaṭṭho udayavayaparicchinnatāya veditabboti āha ‘‘hutvā abhāvino’’ti, uppajjitvā vinassakāti attho. Sārarahitāti niccasāradhuvasāraattasāravirahitā. Musāti visaṃvādanaṭṭhena musā, ekaṃsena asubhādisabhāvā te bālānaṃ subhādibhāvena upaṭṭhahanti, subhādiggahaṇassa paccayabhāvena satte visaṃvādenti. Tenāha ‘‘niccasubhasukhā viyā’’tiādi. Na passanasabhāvāti khaṇapabhaṅguratāittarapaccupaṭṭhānatāya dissamānā viya hutvā adassanapakatikā. Ete hi khettaṃ viya vatthu viya hiraññasuvaṇṇaṃ viya ca paññāyitvāpi katipāheneva supinake diṭṭhā viya na paññāyanti. Sattamaṭṭhamāni suviññeyyāni.
વિવાદસુત્તાદિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Vivādasuttādivaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya
૧. વિવાદસુત્તં • 1. Vivādasuttaṃ
૨. પઠમવિવાદમૂલસુત્તં • 2. Paṭhamavivādamūlasuttaṃ
૩. દુતિયવિવાદમૂલસુત્તં • 3. Dutiyavivādamūlasuttaṃ
૪. કુસિનારસુત્તં • 4. Kusinārasuttaṃ
૫. રાજન્તેપુરપ્પવેસનસુત્તં • 5. Rājantepurappavesanasuttaṃ
૬. સક્કસુત્તં • 6. Sakkasuttaṃ
૭. મહાલિસુત્તં • 7. Mahālisuttaṃ
૮. પબ્બજિતઅભિણ્હસુત્તં • 8. Pabbajitaabhiṇhasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)
૪. કુસિનારસુત્તવણ્ણના • 4. Kusinārasuttavaṇṇanā
૫. રાજન્તેપુરપ્પવેસનસુત્તવણ્ણના • 5. Rājantepurappavesanasuttavaṇṇanā
૬. સક્કસુત્તવણ્ણના • 6. Sakkasuttavaṇṇanā
૭. મહાલિસુત્તવણ્ણના • 7. Mahālisuttavaṇṇanā
૮. પબ્બજિતઅભિણ્હસુત્તવણ્ણના • 8. Pabbajitaabhiṇhasuttavaṇṇanā