Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi |
૧૭૦. યાગુમધુગોળકાદિકથા
170. Yāgumadhugoḷakādikathā
૨૮૨. એકકોતિ એત્થ એકતો અસહાયત્થે કપચ્ચયોતિ આહ ‘‘નત્થિ મે દુતિયો’’તિ. સોતિ બ્રાહ્મણો. વયં કત્વાતિ પરિબ્બયં કત્વા, પટિયાદાપેસિ કિરાતિ યોજના. અનુમોદનગાથાયાતિ અનુમોદનપકાસકાય ગાથાય. ‘‘પત્થયતં ઇચ્છત’’ન્તિ પદાનં અલમત્થપયોગે સમ્પદાનત્તા વુત્તં ‘‘અલમેવ દાતુન્તિ ઇમિના સમ્બન્ધો’’તિ. સોયેવ ગહેતબ્બોતિ ‘‘દાતુ’’ન્તિભાવસ્સ કત્તુભાવેન સો એવ પાઠો ગહેતબ્બોતિ અત્થો.
282.Ekakoti ettha ekato asahāyatthe kapaccayoti āha ‘‘natthi me dutiyo’’ti. Soti brāhmaṇo. Vayaṃ katvāti paribbayaṃ katvā, paṭiyādāpesi kirāti yojanā. Anumodanagāthāyāti anumodanapakāsakāya gāthāya. ‘‘Patthayataṃ icchata’’nti padānaṃ alamatthapayoge sampadānattā vuttaṃ ‘‘alameva dātunti iminā sambandho’’ti. Soyeva gahetabboti ‘‘dātu’’ntibhāvassa kattubhāvena so eva pāṭho gahetabboti attho.
૨૮૩. યા યાગુ પવારણં જનેતિ, સા યાગુ ભોજ્જયાગુ નામાતિ યોજના. યન્તિ કાલં. ‘‘આદિં કત્વા’’તિ ઇમિના યદગ્ગેનાતિ એત્થ અગ્ગસદ્દો આદ્યત્થો કિરિયાવિસેસનત્થે કરણવચનન્તિ દસ્સેતિ. ‘‘સગ્ગનિબ્બત્તકપુઞ્ઞ’’ન્તિ ઇમિના સગ્ગાતિ એત્થ ફલૂપચારં દસ્સેતિ. સોતિ ગુળો.
283. Yā yāgu pavāraṇaṃ janeti, sā yāgu bhojjayāgu nāmāti yojanā. Yanti kālaṃ. ‘‘Ādiṃ katvā’’ti iminā yadaggenāti ettha aggasaddo ādyattho kiriyāvisesanatthe karaṇavacananti dasseti. ‘‘Sagganibbattakapuñña’’nti iminā saggāti ettha phalūpacāraṃ dasseti. Soti guḷo.
૨૮૪. તથારૂપેનાતિ તથાસભાવેન. ગુળસ્સ અનુરૂપસભાવેનાતિ અત્થો.
284.Tathārūpenāti tathāsabhāvena. Guḷassa anurūpasabhāvenāti attho.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi
૧૭૦. યાગુમધુગોળકાનુજાનના • 170. Yāgumadhugoḷakānujānanā
૧૭૧. તરુણપસન્નમહામત્તવત્થુ • 171. Taruṇapasannamahāmattavatthu
૧૭૨. બેલટ્ઠકચ્ચાનવત્થુ • 172. Belaṭṭhakaccānavatthu
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / યાગુમધુગોળકાદિકથા • Yāgumadhugoḷakādikathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / યાગુમધુગોળકાદિકથાવણ્ણના • Yāgumadhugoḷakādikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / યાગુમધુગોળકાદિકથાવણ્ણના • Yāgumadhugoḷakādikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / યાગુમધુગોળકાદિકથાવણ્ણના • Yāgumadhugoḷakādikathāvaṇṇanā