Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૬૦. યુધઞ્ચયજાતકં (૬)

    460. Yudhañcayajātakaṃ (6)

    ૭૩.

    73.

    મિત્તામચ્ચપરિબ્યૂળ્હં 1, અહં વન્દે રથેસભં;

    Mittāmaccaparibyūḷhaṃ 2, ahaṃ vande rathesabhaṃ;

    પબ્બજિસ્સામહં રાજ 3, તં દેવો અનુમઞ્ઞતુ.

    Pabbajissāmahaṃ rāja 4, taṃ devo anumaññatu.

    ૭૪.

    74.

    સચે તે ઊનં કામેહિ, અહં પરિપૂરયામિ 5 તે;

    Sace te ūnaṃ kāmehi, ahaṃ paripūrayāmi 6 te;

    યો તં હિંસતિ વારેમિ, મા પબ્બજ 7 યુધઞ્ચય 8.

    Yo taṃ hiṃsati vāremi, mā pabbaja 9 yudhañcaya 10.

    ૭૫.

    75.

    ન મત્થિ ઊનં કામેહિ, હિંસિતા મે ન વિજ્જતિ;

    Na matthi ūnaṃ kāmehi, hiṃsitā me na vijjati;

    દીપઞ્ચ કાતુમિચ્છામિ, યં જરા નાભિકીરતિ.

    Dīpañca kātumicchāmi, yaṃ jarā nābhikīrati.

    ૭૬.

    76.

    પુત્તો વા પિતરં યાચે, પિતા વા પુત્તમોરસં;

    Putto vā pitaraṃ yāce, pitā vā puttamorasaṃ;

    નેગમો તં યાચે 11 તાત, મા પબ્બજ યુધઞ્ચય.

    Negamo taṃ yāce 12 tāta, mā pabbaja yudhañcaya.

    ૭૭.

    77.

    મા મં દેવ નિવારેહિ, પબ્બજન્તં રથેસભ;

    Mā maṃ deva nivārehi, pabbajantaṃ rathesabha;

    માહં કામેહિ સમ્મત્તો, જરાય વસમન્વગૂ.

    Māhaṃ kāmehi sammatto, jarāya vasamanvagū.

    ૭૮.

    78.

    અહં તં તાત યાચામિ, અહં પુત્ત નિવારયે;

    Ahaṃ taṃ tāta yācāmi, ahaṃ putta nivāraye;

    ચિરં તં દટ્ઠુમિચ્છામિ, મા પબ્બજ યુધઞ્ચય.

    Ciraṃ taṃ daṭṭhumicchāmi, mā pabbaja yudhañcaya.

    ૭૯.

    79.

    ઉસ્સાવોવ તિણગ્ગમ્હિ, સૂરિયુગ્ગમનં પતિ;

    Ussāvova tiṇaggamhi, sūriyuggamanaṃ pati;

    એવમાયુ મનુસ્સાનં, મા મં અમ્મ નિવારય.

    Evamāyu manussānaṃ, mā maṃ amma nivāraya.

    ૮૦.

    80.

    તરમાનો ઇમં યાનં, આરોપેતુ 13 રથેસભ;

    Taramāno imaṃ yānaṃ, āropetu 14 rathesabha;

    મા મે માતા તરન્તસ્સ, અન્તરાયકરા અહુ.

    Mā me mātā tarantassa, antarāyakarā ahu.

    ૮૧.

    81.

    અભિધાવથ ભદ્દન્તે, સુઞ્ઞં હેસ્સતિ રમ્મકં;

    Abhidhāvatha bhaddante, suññaṃ hessati rammakaṃ;

    યુધઞ્ચયો અનુઞ્ઞાતો, સબ્બદત્તેન રાજિના.

    Yudhañcayo anuññāto, sabbadattena rājinā.

    ૮૨.

    82.

    યોહુ સેટ્ઠો સહસ્સસ્સ 15, યુવા કઞ્ચનસન્નિભો;

    Yohu seṭṭho sahassassa 16, yuvā kañcanasannibho;

    સોયં કુમારો પબ્બજિતો, કાસાયવસનો બલી.

    Soyaṃ kumāro pabbajito, kāsāyavasano balī.

    ૮૩.

    83.

    ઉભો કુમારા પબ્બજિતા, યુધઞ્ચયો યુધિટ્ઠિલો;

    Ubho kumārā pabbajitā, yudhañcayo yudhiṭṭhilo;

    પહાય માતાપિતરો, સઙ્ગં છેત્વાન મચ્ચુનોતિ.

    Pahāya mātāpitaro, saṅgaṃ chetvāna maccunoti.

    યુધઞ્ચયજાતકં છટ્ઠં.

    Yudhañcayajātakaṃ chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. પરિબ્બૂળ્હં (સી॰ પી॰)
    2. paribbūḷhaṃ (sī. pī.)
    3. પબ્બજિસ્સં મહારાજ (સી॰ પી॰)
    4. pabbajissaṃ mahārāja (sī. pī.)
    5. અહંવ પૂરયામિ (ક॰)
    6. ahaṃva pūrayāmi (ka.)
    7. પબ્બજિ (પી॰)
    8. યુધઞ્જય (સી॰ સ્યા॰), યુવઞ્જય (પી॰)
    9. pabbaji (pī.)
    10. yudhañjaya (sī. syā.), yuvañjaya (pī.)
    11. નેગમો યાચતે (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    12. negamo yācate (sī. syā. pī.)
    13. તરમાના ઇમં યાનં, આરોપેન્તુ (સી॰ પી॰)
    14. taramānā imaṃ yānaṃ, āropentu (sī. pī.)
    15. મનુસ્સાનં (સ્યા॰), સહસ્સાનં (ક॰)
    16. manussānaṃ (syā.), sahassānaṃ (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૬૦] ૬. યુધઞ્ચયજાતકવણ્ણના • [460] 6. Yudhañcayajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact