Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / નેત્તિપ્પકરણ-અટ્ઠકથા • Nettippakaraṇa-aṭṭhakathā |
૩. યુત્તિહારવિભઙ્ગવણ્ણના
3. Yuttihāravibhaṅgavaṇṇanā
૧૮. તત્થ કતમો યુત્તિહારોતિઆદિ યુત્તિહારવિભઙ્ગો. તત્થ કિં યોજયતીતિ યુત્તિહારસ્સ વિસયં પુચ્છતિ. કો પનેતસ્સ વિસયો? અતથાકારેન ગય્હમાના સુત્તત્થા વિસયો, તે હિ તેન સાતિસયં યાથાવતો યુત્તિનિદ્ધારણેન યોજેતબ્બા. ઇતરેસુપિ અયં હારો ઇચ્છિતો એવ. તં પન ભૂતકથનમત્તં હોતિ. યસ્મા પનાયં યુત્તિગવેસના નામ ન મહાપદેસેન વિના, તસ્મા યુત્તિહારં વિભજન્તો તસ્સ લક્ખણં તાવ ઉપદિસિતું ‘‘ચત્તારો મહાપદેસા’’તિઆદિમાહ.
18.Tatthakatamo yuttihārotiādi yuttihāravibhaṅgo. Tattha kiṃ yojayatīti yuttihārassa visayaṃ pucchati. Ko panetassa visayo? Atathākārena gayhamānā suttatthā visayo, te hi tena sātisayaṃ yāthāvato yuttiniddhāraṇena yojetabbā. Itaresupi ayaṃ hāro icchito eva. Taṃ pana bhūtakathanamattaṃ hoti. Yasmā panāyaṃ yuttigavesanā nāma na mahāpadesena vinā, tasmā yuttihāraṃ vibhajanto tassa lakkhaṇaṃ tāva upadisituṃ ‘‘cattāro mahāpadesā’’tiādimāha.
તત્થ મહાપદેસાતિ મહાઅપદેસા, બુદ્ધાદયો મહન્તે અપદિસિત્વા વુત્તાનિ મહાકારણાનીતિ અત્થો. અથ વા મહાપદેસાતિ મહાઓકાસા, મહન્તાનિ ધમ્મસ્સ પતિટ્ઠાનાનીતિ વુત્તં હોતિ. તત્રાયં વચનત્થો – અપદિસ્સતીતિ અપદેસો, બુદ્ધો અપદેસો એતસ્સાતિ બુદ્ધાપદેસો. એસ નયો સેસેસુપિ. ‘‘સમ્મુખા મેતં ભગવતો સુત’’ન્તિઆદિના કેનચિ આભતસ્સ ગન્થસ્સ ધમ્મોતિ વા અધમ્મોતિ વા વિનિચ્છયને કારણં. કિં પન તન્તિ? તસ્સ તથા આભતસ્સ સુત્તોતરણાદિ એવ. યદિ એવં કથં ચત્તારોતિ? અપદિસિતપ્પભેદતો. ધમ્મસ્સ હિ દ્વે સમ્પદાયો ભગવા સાવકા ચ. તેસુ સાવકા સઙ્ઘગણપુગ્ગલવસેન તિવિધા. ‘‘એવમમુમ્હા મયાયં ધમ્મો પટિગ્ગહિતો’’તિ અપદિસિતબ્બાનં ભેદેન ચત્તારો. તેનાહ – ‘‘બુદ્ધાપદેસો…પે॰… એકત્થેરાપદેસો’’તિ. તાનિ પદબ્યઞ્જનાનીતિ કેનચિ આભતસુત્તસ્સ પદાનિ બ્યઞ્જનાનિ ચ, અત્થપદાનિ ચેવ બ્યઞ્જનપદાનિ ચાતિ અત્થો. સંવણ્ણકેન વા સંવણ્ણનાવસેન આહરિયમાનાનિ પદબ્યઞ્જનાનિ. સુત્તે ઓતારયિતબ્બાનીતિ સુત્તે અનુપ્પવેસિતબ્બાનિ. સન્દસ્સયિતબ્બાનીતિ સંસન્દેતબ્બાનિ. ઉપનિક્ખિપિતબ્બાનીતિ પક્ખિપિતબ્બાનિ.
Tattha mahāpadesāti mahāapadesā, buddhādayo mahante apadisitvā vuttāni mahākāraṇānīti attho. Atha vā mahāpadesāti mahāokāsā, mahantāni dhammassa patiṭṭhānānīti vuttaṃ hoti. Tatrāyaṃ vacanattho – apadissatīti apadeso, buddho apadeso etassāti buddhāpadeso. Esa nayo sesesupi. ‘‘Sammukhā metaṃ bhagavato suta’’ntiādinā kenaci ābhatassa ganthassa dhammoti vā adhammoti vā vinicchayane kāraṇaṃ. Kiṃ pana tanti? Tassa tathā ābhatassa suttotaraṇādi eva. Yadi evaṃ kathaṃ cattāroti? Apadisitappabhedato. Dhammassa hi dve sampadāyo bhagavā sāvakā ca. Tesu sāvakā saṅghagaṇapuggalavasena tividhā. ‘‘Evamamumhā mayāyaṃ dhammo paṭiggahito’’ti apadisitabbānaṃ bhedena cattāro. Tenāha – ‘‘buddhāpadeso…pe… ekattherāpadeso’’ti. Tāni padabyañjanānīti kenaci ābhatasuttassa padāni byañjanāni ca, atthapadāni ceva byañjanapadāni cāti attho. Saṃvaṇṇakena vā saṃvaṇṇanāvasena āhariyamānāni padabyañjanāni. Sutte otārayitabbānīti sutte anuppavesitabbāni. Sandassayitabbānīti saṃsandetabbāni. Upanikkhipitabbānīti pakkhipitabbāni.
સુત્તાદીનિ દસ્સેતું ‘‘કતમસ્મિ’’ન્તિઆદિ વુત્તં. તત્થ યસ્મા ભગવતો વચનં એકગાથામત્તમ્પિ સચ્ચવિનિમુત્તં નત્થિ, તસ્મા સુત્તેતિ પદસ્સ અત્થં દસ્સેતું ‘‘ચતૂસુ અરિયસચ્ચેસૂ’’તિ વુત્તં. અટ્ઠકથાયં પન તીણિ પિટકાનિ સુત્તન્તિ વુત્તં, તં ઇમિના નેત્તિવચનેન અઞ્ઞદત્થુ સંસન્દતિ ચેવ સમેતિ ચાતિ દટ્ઠબ્બં. યાવદેવ અનુપાદાપરિનિબ્બાનત્થા ભગવતો દેસના, સા એકન્તેન રાગાદિકિલેસવૂપસમં વદતીતિ વિનયેતિપદસ્સ અત્થં દસ્સેન્તો ‘‘રાગવિનયે’’તિઆદિમાહ. વિનયોતિ હિ કારણં રાગાદિવૂપસમનિમિત્તં ઇધાધિપ્પેતં. યથાહ –
Suttādīni dassetuṃ ‘‘katamasmi’’ntiādi vuttaṃ. Tattha yasmā bhagavato vacanaṃ ekagāthāmattampi saccavinimuttaṃ natthi, tasmā sutteti padassa atthaṃ dassetuṃ ‘‘catūsu ariyasaccesū’’ti vuttaṃ. Aṭṭhakathāyaṃ pana tīṇi piṭakāni suttanti vuttaṃ, taṃ iminā nettivacanena aññadatthu saṃsandati ceva sameti cāti daṭṭhabbaṃ. Yāvadeva anupādāparinibbānatthā bhagavato desanā, sā ekantena rāgādikilesavūpasamaṃ vadatīti vinayetipadassa atthaṃ dassento ‘‘rāgavinaye’’tiādimāha. Vinayoti hi kāraṇaṃ rāgādivūpasamanimittaṃ idhādhippetaṃ. Yathāha –
‘‘યે ખો ત્વં, ગોતમિ, ધમ્મે જાનેય્યાસિ, ઇમે ધમ્મા સરાગાય સંવત્તન્તિ નો વિરાગાય, સઞ્ઞોગાય સંવત્તન્તિ નો વિસઞ્ઞોગાય, આચયાય સંવત્તન્તિ નો અપચયાય, મહિચ્છતાય સંવત્તન્તિ નો અપ્પિચ્છતાય, અસન્તુટ્ઠિયા સંવત્તન્તિ નો સન્તુટ્ઠિયા, સઙ્ગણિકાય સંવત્તન્તિ નો પવિવેકાય, કોસજ્જાય સંવત્તન્તિ નો વીરિયારમ્ભાય, દુબ્ભરતાય સંવત્તન્તિ નો સુભરતાય, એકંસેન ગોતમિ ધારેય્યાસિ ‘નેસો ધમ્મો, નેસો વિનયો, નેતં સત્થુસાસન’ન્તિ. યે ચ ખો ત્વં, ગોતમિ, ધમ્મે જાનેય્યાસિ ઇમે ધમ્મા વિરાગાય સંવત્તન્તિ નો સરાગાય, વિસઞ્ઞોગાય સંવત્તન્તિ નો સઞ્ઞોગાય, અપચયાય સંવત્તન્તિ નો આચયાય, અપ્પિચ્છતાય સંવત્તન્તિ નો મહિચ્છતાય, સન્તુટ્ઠિયા સંવત્તન્તિ નો અસન્તુટ્ઠિયા પવિવેકાય સંવત્તન્તિ નો સઙ્ગણિકાય, વીરિયારમ્ભાય સંવત્તન્તિ નો કોસજ્જાય, સુભરતાય સંવત્તન્તિ નો દુબ્ભરતાય, એકંસેન ગોતમિ ધારેય્યાસિ ‘એસો ધમ્મો, એસો વિનયો, એતં સત્થુસાસન’’’ન્તિ (ચૂળવ॰ ૪૦૬).
‘‘Ye kho tvaṃ, gotami, dhamme jāneyyāsi, ime dhammā sarāgāya saṃvattanti no virāgāya, saññogāya saṃvattanti no visaññogāya, ācayāya saṃvattanti no apacayāya, mahicchatāya saṃvattanti no appicchatāya, asantuṭṭhiyā saṃvattanti no santuṭṭhiyā, saṅgaṇikāya saṃvattanti no pavivekāya, kosajjāya saṃvattanti no vīriyārambhāya, dubbharatāya saṃvattanti no subharatāya, ekaṃsena gotami dhāreyyāsi ‘neso dhammo, neso vinayo, netaṃ satthusāsana’nti. Ye ca kho tvaṃ, gotami, dhamme jāneyyāsi ime dhammā virāgāya saṃvattanti no sarāgāya, visaññogāya saṃvattanti no saññogāya, apacayāya saṃvattanti no ācayāya, appicchatāya saṃvattanti no mahicchatāya, santuṭṭhiyā saṃvattanti no asantuṭṭhiyā pavivekāya saṃvattanti no saṅgaṇikāya, vīriyārambhāya saṃvattanti no kosajjāya, subharatāya saṃvattanti no dubbharatāya, ekaṃsena gotami dhāreyyāsi ‘eso dhammo, eso vinayo, etaṃ satthusāsana’’’nti (cūḷava. 406).
ધમ્મતાયન્તિપદસ્સ અત્થં દસ્સેતું ‘‘પટિચ્ચસમુપ્પાદે’’તિ વુત્તં. પટિચ્ચસમુપ્પાદો હિ ઠિતાવ સા ધાતુ ધમ્મટ્ઠિતતા ધમ્મનિયામતાતિ (અ॰ નિ॰ ૩.૧૩૭) વુત્તો. ‘‘ધમ્મતાયં ઉપનિક્ખિપિતબ્બાની’’તિ ઇદં પાળિયં નત્થિ, અત્થદસ્સનવસેન પન ઇધ વુત્તન્તિ દટ્ઠબ્બં. એત્થ ચ પવત્તિં નિવત્તિં તદુપાયઞ્ચ બાધકાદિભાવે નિયતં પરિદીપેન્તો સુત્તે ઓતરતિ નામ. એકન્તેન રાગાદિકિલેસવિનયં વદન્તો વિનયે સન્દિસ્સતિ નામ. તથા સસ્સતં ઉચ્છેદઞ્ચ વજ્જેત્વા એકત્તનયાદિપરિદીપનેન સભાવધમ્માનં પચ્ચયપચ્ચયુપ્પન્નભાવં વિભાવેન્તો ધમ્મતં ન વિલોમેતિ નામ.
Dhammatāyantipadassa atthaṃ dassetuṃ ‘‘paṭiccasamuppāde’’ti vuttaṃ. Paṭiccasamuppādo hi ṭhitāva sā dhātu dhammaṭṭhitatā dhammaniyāmatāti (a. ni. 3.137) vutto. ‘‘Dhammatāyaṃ upanikkhipitabbānī’’ti idaṃ pāḷiyaṃ natthi, atthadassanavasena pana idha vuttanti daṭṭhabbaṃ. Ettha ca pavattiṃ nivattiṃ tadupāyañca bādhakādibhāve niyataṃ paridīpento sutte otarati nāma. Ekantena rāgādikilesavinayaṃ vadanto vinaye sandissati nāma. Tathā sassataṃ ucchedañca vajjetvā ekattanayādiparidīpanena sabhāvadhammānaṃ paccayapaccayuppannabhāvaṃ vibhāvento dhammataṃ na vilometi nāma.
એવંવિધો ચ કામાસવાદિકં આસવં ન ઉપ્પાદેતીતિ ઇમમત્થં દસ્સેન્તો ‘‘યદિ ચતૂસુ અરિયસચ્ચેસૂ’’તિઆદિમાહ. નનુ ચ અનુલોમતો પટિચ્ચસમુપ્પાદો પવત્તિ, પટિલોમતો નિવત્તીતિ સો ચત્તારિ અરિયસચ્ચાનિ અનુપવિટ્ઠો કસ્મા ઇધ વિસું ગહિતોતિ? સચ્ચમેતં. ઇધ પન વિસું ગહણં ધમ્માનં પચ્ચયાયત્તવુત્તિદસ્સનેન અનિચ્ચપચ્ચયલક્ખણં અસમત્થપચ્ચયલક્ખણં નિરીહપચ્ચયલક્ખણઞ્ચ વિભાવેત્વા તેસં ઉદયવન્તતા તતો એવ વયવન્તતા તદુભયેન અનિચ્ચતા ઉદયબ્બયપટિપીળનેન દુક્ખતા અનત્તતાતિ તિલક્ખણસમાયોગપરિદીપની સબ્બદિટ્ઠિગતકુમતિવિદ્ધંસની અનઞ્ઞસાધારણા સાસનસમ્પત્તિ પકાસિતા હોતીતિ દસ્સનત્થં.
Evaṃvidho ca kāmāsavādikaṃ āsavaṃ na uppādetīti imamatthaṃ dassento ‘‘yadi catūsu ariyasaccesū’’tiādimāha. Nanu ca anulomato paṭiccasamuppādo pavatti, paṭilomato nivattīti so cattāri ariyasaccāni anupaviṭṭho kasmā idha visuṃ gahitoti? Saccametaṃ. Idha pana visuṃ gahaṇaṃ dhammānaṃ paccayāyattavuttidassanena aniccapaccayalakkhaṇaṃ asamatthapaccayalakkhaṇaṃ nirīhapaccayalakkhaṇañca vibhāvetvā tesaṃ udayavantatā tato eva vayavantatā tadubhayena aniccatā udayabbayapaṭipīḷanena dukkhatā anattatāti tilakkhaṇasamāyogaparidīpanī sabbadiṭṭhigatakumatividdhaṃsanī anaññasādhāraṇā sāsanasampatti pakāsitā hotīti dassanatthaṃ.
એત્થ ચ સુત્તં સુત્તાનુલોમં આચરિયવાદો અત્તનોમતીતિ ઇદં ચતુક્કં વેદિતબ્બં – તત્થ સુત્તં નામ તિસ્સો સઙ્ગીતિયો આરુળ્હાનિ તીણિ પિટકાનિ. સુત્તાનુલોમં નામ મહાપદેસા, યં ‘‘અનુલોમકપ્પિય’’ન્તિ વુચ્ચતિ. આચરિયવાદો નામ અટ્ઠકથા. અત્તનોમતિ નામ નયગ્ગાહેન અનુબુદ્ધિયા અત્તનો પટિભાનં. તત્થ સુત્તં અપ્પટિબાહિયં, તં પટિબાહન્તેન સત્થાવ પટિબાહિતો હોતિ. અનુલોમકપ્પિયં પન સુત્તેન સમેન્તમેવ ગહેતબ્બં, ન ઇતરં. આચરિયવાદોપિ સુત્તેન સમેન્તો એવ ગહેતબ્બો, ન ઇતરો. તથા અત્તનોમતિ, સા પન સબ્બદુબ્બલાતિ.
Ettha ca suttaṃ suttānulomaṃ ācariyavādo attanomatīti idaṃ catukkaṃ veditabbaṃ – tattha suttaṃ nāma tisso saṅgītiyo āruḷhāni tīṇi piṭakāni. Suttānulomaṃ nāma mahāpadesā, yaṃ ‘‘anulomakappiya’’nti vuccati. Ācariyavādo nāma aṭṭhakathā. Attanomati nāma nayaggāhena anubuddhiyā attano paṭibhānaṃ. Tattha suttaṃ appaṭibāhiyaṃ, taṃ paṭibāhantena satthāva paṭibāhito hoti. Anulomakappiyaṃ pana suttena samentameva gahetabbaṃ, na itaraṃ. Ācariyavādopi suttena samento eva gahetabbo, na itaro. Tathā attanomati, sā pana sabbadubbalāti.
ઇદાનિ યદત્થં ઇધ ચત્તારો મહાપદેસા આભતા, તં દસ્સેતું ‘‘ચતૂહિ મહાપદેસેહી’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ યં યન્તિ યં યં અત્થજાતઞ્ચ ધમ્મજાતઞ્ચ. યુજ્જતીતિ યથાવુત્તેહિ ચતૂહિ મહાપદેસેહિ યુજ્જતિ. યેન યેનાતિ યેન યેન કારણેન. યથા યથાતિ યેન યેન પકારેન. તં તં ગહેતબ્બન્તિ સંવણ્ણિયમાને સુત્તે આભતેન કારણેન પસઙ્ગેન પકારેન ચ સુત્તતો ઉદ્ધરિત્વા સંવણ્ણનાવસેન ગહેતબ્બન્તિ અત્થો. તેન ચતુમહાપદેસાવિરુદ્ધાય યુત્તિયા સુત્તતો અત્થે નિદ્ધારેત્વા યુત્તિહારયોજના કાતબ્બાતિ દસ્સેતિ.
Idāni yadatthaṃ idha cattāro mahāpadesā ābhatā, taṃ dassetuṃ ‘‘catūhi mahāpadesehī’’tiādi vuttaṃ. Tattha yaṃ yanti yaṃ yaṃ atthajātañca dhammajātañca. Yujjatīti yathāvuttehi catūhi mahāpadesehi yujjati. Yena yenāti yena yena kāraṇena. Yathā yathāti yena yena pakārena. Taṃ taṃ gahetabbanti saṃvaṇṇiyamāne sutte ābhatena kāraṇena pasaṅgena pakārena ca suttato uddharitvā saṃvaṇṇanāvasena gahetabbanti attho. Tena catumahāpadesāviruddhāya yuttiyā suttato atthe niddhāretvā yuttihārayojanā kātabbāti dasseti.
૧૯. ઇદાનિ તં યુત્તિનિદ્ધારણં દસ્સેતું ‘‘પઞ્હં પુચ્છિતેના’’તિઆદિ આરદ્ધં. તત્થ કતિ પદાનીતિ કિત્તકાનિ પદાનિ. પરિયોગાહિતબ્બન્તિ પદસ્સ અત્થં દસ્સેતું ‘‘વિચેતબ્બ’’ન્તિ વુત્તં. યત્તકાનિ પદાનિ યથાધિપ્પેતં અત્થં અભિવદન્તિ, તત્તકાનિ પદાનિ તદત્થસ્સેકસ્સ ઞાતું ઇચ્છિતત્તા ‘‘એકો પઞ્હો’’તિ વુચ્ચતિ, તાનિ પન એકગાથાયં યદિ વા સબ્બાનિ પદાનિ યાવ યદિ વા એકં પદં એકં અત્થં અભિવદતિ, એકોયેવ સો પઞ્હોતિ ઇમમત્થં દસ્સેતિ ‘‘યદિ સબ્બાની’’તિઆદિના. તન્તિ તં પઞ્હં. અઞ્ઞાતબ્બન્તિ આજાનિતબ્બં. કિં ઇમે ધમ્માતિઆદિ આજાનનાકારદસ્સનં. તત્થ ધમ્માતિ પરિયત્તિધમ્મા. નાનત્થાતિ નાના અત્થા.
19. Idāni taṃ yuttiniddhāraṇaṃ dassetuṃ ‘‘pañhaṃ pucchitenā’’tiādi āraddhaṃ. Tattha kati padānīti kittakāni padāni. Pariyogāhitabbanti padassa atthaṃ dassetuṃ ‘‘vicetabba’’nti vuttaṃ. Yattakāni padāni yathādhippetaṃ atthaṃ abhivadanti, tattakāni padāni tadatthassekassa ñātuṃ icchitattā ‘‘eko pañho’’ti vuccati, tāni pana ekagāthāyaṃ yadi vā sabbāni padāni yāva yadi vā ekaṃ padaṃ ekaṃ atthaṃ abhivadati, ekoyeva so pañhoti imamatthaṃ dasseti ‘‘yadi sabbānī’’tiādinā. Tanti taṃ pañhaṃ. Aññātabbanti ājānitabbaṃ. Kiṃ ime dhammātiādi ājānanākāradassanaṃ. Tattha dhammāti pariyattidhammā. Nānatthāti nānā atthā.
પુચ્છાગાથાયં અયં પદત્થો – કેનસ્સુબ્ભાહતો લોકોતિ અયં સત્તલોકો ચોરો વિય ચોરઘાતકેન કેન અભિહતો વધીયતીતિ અત્થો. કેનસ્સુ પરિવારિતોતિ માલુવલતાય વિય નિસ્સિતરુક્ખો કેન લોકો અજ્ઝોત્થટો. કેન સલ્લેન ઓતિણ્ણોતિ કેન વિસપીતખુરપ્પેન વિય સરીરબ્ભન્તરનિમુગ્ગેન સલ્લેન અનુપવિટ્ઠો. કિસ્સ ધૂપાયિતોતિ કિસ્સ કેન કારણેન ધૂપાયિતો સન્તાપિતો લોકો. સદાતિ પદં સબ્બત્થ યોજેતબ્બં. તેતિ ચત્તારિ પદાનિ. પઞ્હસદ્દાપેક્ખાય પુલ્લિઙ્ગનિદ્દેસો. ‘‘વિસ્સજ્જેતી’’તિ એતેન વિસ્સજ્જનતો તયો પઞ્હાતિ ઞાયતીતિ દસ્સેતિ.
Pucchāgāthāyaṃ ayaṃ padattho – kenassubbhāhato lokoti ayaṃ sattaloko coro viya coraghātakena kena abhihato vadhīyatīti attho. Kenassu parivāritoti māluvalatāya viya nissitarukkho kena loko ajjhotthaṭo. Kena sallena otiṇṇoti kena visapītakhurappena viya sarīrabbhantaranimuggena sallena anupaviṭṭho. Kissa dhūpāyitoti kissa kena kāraṇena dhūpāyito santāpito loko. Sadāti padaṃ sabbattha yojetabbaṃ. Teti cattāri padāni. Pañhasaddāpekkhāya pulliṅganiddeso. ‘‘Vissajjetī’’ti etena vissajjanato tayo pañhāti ñāyatīti dasseti.
૨૦. તત્થાતિ વિસ્સજ્જનગાથાયં દુતિયપાદે વુત્તા જરા ચ પઠમપાદે વુત્તં મરણઞ્ચાતિ ઇમાનિ દ્વે સઙ્ખતસ્સ પઞ્ચક્ખન્ધસ્સ ‘‘સઙ્ખતો’’તિ લક્ખીયતિ એતેહીતિ સઙ્ખતલક્ખણાનિ. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા – ‘‘તીણિમાનિ, ભિક્ખવે, સઙ્ખતસ્સ સઙ્ખતલક્ખણાનિ. કતમાનિ તીણિ? ઉપ્પાદો પઞ્ઞાયતિ, વયો પઞ્ઞાયતિ, ઠિતસ્સ અઞ્ઞથત્તં પઞ્ઞાયતી’’તિ (અ॰ નિ॰ ૩.૪૭; કથા॰ ૨૧૪). તેન વુત્તં – ‘‘જરાયં ઠિતસ્સ અઞ્ઞથત્તં, મરણં વયો’’તિ. એત્થ ચ ‘‘ઠિતસ્સ અઞ્ઞથત્ત’’ન્તિ એતેન ખન્ધપ્પબન્ધસ્સ પુબ્બાપરવિસેસો ઇધ જરા, ન ખણટ્ઠિતીતિ દસ્સેતિ. ‘‘મરણં વયો’’તિ ઇમિના ચ ‘‘તિસ્સો મતો, ફુસ્સો મતો’’તિ એવં લોકે વુત્તં સમ્મુતિમરણં દસ્સેતિ, ન ખણિકમરણં, સમુચ્છેદમરણં વા.
20.Tatthāti vissajjanagāthāyaṃ dutiyapāde vuttā jarā ca paṭhamapāde vuttaṃ maraṇañcāti imāni dve saṅkhatassa pañcakkhandhassa ‘‘saṅkhato’’ti lakkhīyati etehīti saṅkhatalakkhaṇāni. Vuttañhetaṃ bhagavatā – ‘‘tīṇimāni, bhikkhave, saṅkhatassa saṅkhatalakkhaṇāni. Katamāni tīṇi? Uppādo paññāyati, vayo paññāyati, ṭhitassa aññathattaṃ paññāyatī’’ti (a. ni. 3.47; kathā. 214). Tena vuttaṃ – ‘‘jarāyaṃ ṭhitassa aññathattaṃ, maraṇaṃ vayo’’ti. Ettha ca ‘‘ṭhitassa aññathatta’’nti etena khandhappabandhassa pubbāparaviseso idha jarā, na khaṇaṭṭhitīti dasseti. ‘‘Maraṇaṃ vayo’’ti iminā ca ‘‘tisso mato, phusso mato’’ti evaṃ loke vuttaṃ sammutimaraṇaṃ dasseti, na khaṇikamaraṇaṃ, samucchedamaraṇaṃ vā.
ઇદાનિ ‘‘તે તયો પઞ્હા’’તિ વુત્તમત્થં યુત્તિવસેન દસ્સેતું ‘‘જરાય ચા’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ યેભુય્યેન જિણ્ણસ્સ મરણદસ્સનતો જરામરણાનં નાનત્તં અસમ્પટિચ્છમાનં પતિ તેસં નાનત્તદસ્સનત્થં ‘‘ગબ્ભગતાપિ હિ મીયન્તી’’તિ વુત્તં. ઇદં વુત્તં હોતિ – યથાધિપ્પેતજરાવિરહિતસ્સ મરણસ્સ દસ્સનતો અઞ્ઞા જરા અઞ્ઞં મરણન્તિ. તેનેવાહ – ‘‘ન ચ તે જિણ્ણા ભવન્તી’’તિ. કિઞ્ચ ભિય્યો? કેવલસ્સ મરણસ્સ દિટ્ઠત્તા અઞ્ઞાવ જરા અઞ્ઞં મરણં, યથા તં દેવાનન્તિ ઇમમત્થં દસ્સેતિ ‘‘અત્થિ ચ દેવાન’’ન્તિઆદિના. અનુત્તરિમનુસ્સધમ્મેન ચ તિકિચ્છનેન સક્કા જરાય પટિકારં કાતું, ન તથા મરણસ્સાતિ એવમ્પિ જરામરણાનં અત્થતો નાનત્તં સમ્પટિચ્છિતબ્બન્તિ દસ્સેતું ‘‘સક્કતેવા’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ સક્કતેતિ સક્યતે, સક્કાતિ અત્થો. પટિકમ્મન્તિ પટિકરણં. નનુ ચ મરણસ્સાપિ પટિકારં કાતું સક્કા ઇદ્ધિપાદભાવનાય વસિભાવે સતીતિ ચોદનં મનસિ કત્વા આહ – ‘‘અઞ્ઞત્રેવ ઇદ્ધિમન્તાનં ઇદ્ધિવિસયા’’તિ. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા –
Idāni ‘‘te tayo pañhā’’ti vuttamatthaṃ yuttivasena dassetuṃ ‘‘jarāya cā’’tiādi vuttaṃ. Tattha yebhuyyena jiṇṇassa maraṇadassanato jarāmaraṇānaṃ nānattaṃ asampaṭicchamānaṃ pati tesaṃ nānattadassanatthaṃ ‘‘gabbhagatāpi hi mīyantī’’ti vuttaṃ. Idaṃ vuttaṃ hoti – yathādhippetajarāvirahitassa maraṇassa dassanato aññā jarā aññaṃ maraṇanti. Tenevāha – ‘‘na ca te jiṇṇā bhavantī’’ti. Kiñca bhiyyo? Kevalassa maraṇassa diṭṭhattā aññāva jarā aññaṃ maraṇaṃ, yathā taṃ devānanti imamatthaṃ dasseti ‘‘atthi ca devāna’’ntiādinā. Anuttarimanussadhammena ca tikicchanena sakkā jarāya paṭikāraṃ kātuṃ, na tathā maraṇassāti evampi jarāmaraṇānaṃ atthato nānattaṃ sampaṭicchitabbanti dassetuṃ ‘‘sakkatevā’’tiādi vuttaṃ. Tattha sakkateti sakyate, sakkāti attho. Paṭikammanti paṭikaraṇaṃ. Nanu ca maraṇassāpi paṭikāraṃ kātuṃ sakkā iddhipādabhāvanāya vasibhāve satīti codanaṃ manasi katvā āha – ‘‘aññatreva iddhimantānaṃ iddhivisayā’’ti. Vuttañhetaṃ bhagavatā –
‘‘યસ્સ કસ્સચિ, આનન્દ, ચત્તારો ઇદ્ધિપાદા ભાવિતા બહુલીકતા યાનીકતા વત્થુકતા અનુટ્ઠિતા પરિચિતા સુસમારદ્ધા, સો આકઙ્ખમાનો કપ્પં વા તિટ્ઠેય્ય કપ્પાવસેસં વા’’તિ (દી॰ નિ॰ ૨.૧૬૬, ૧૮૨; સં॰ નિ॰ ૫.૮૨૨; કથા॰ ૬૨૩; ઉદા॰ ૫૧).
‘‘Yassa kassaci, ānanda, cattāro iddhipādā bhāvitā bahulīkatā yānīkatā vatthukatā anuṭṭhitā paricitā susamāraddhā, so ākaṅkhamāno kappaṃ vā tiṭṭheyya kappāvasesaṃ vā’’ti (dī. ni. 2.166, 182; saṃ. ni. 5.822; kathā. 623; udā. 51).
કો પનેત્થ કપ્પો, કો વા કપ્પાવસેસોતિ? કપ્પોતિ આયુકપ્પો, યસ્મિં તસ્મિઞ્હિ કાલે યં મનુસ્સાનં આયુપ્પમાણં, તં પરિપુણ્ણં કરોન્તો કપ્પં તિટ્ઠતિ નામ. ‘‘અપ્પં વા ભિય્યો’’તિ (દી॰ નિ॰ ૨.૭; અ॰ નિ॰ ૭.૭૪) વુત્તં પન વસ્સસતાદિતો અતિરેકં તિટ્ઠન્તો કપ્પાવસેસં તિટ્ઠતિ નામ. યદિ એવં કસ્મા ઇદ્ધિમન્તો ચેતોવસિપ્પત્તા ખીણાસવા લોકહિતત્થં તથા ન તિટ્ઠન્તીતિ? ખન્ધસઙ્ખાતસ્સ દુક્ખભારસ્સ પરિઞ્ઞાતત્તા અનુસ્સુક્કતાય ચ. પટિપ્પસ્સદ્ધસબ્બુસ્સુક્કા હિ તે ઉત્તમપુરિસાતિ. વુત્તઞ્હેતં ધમ્મસેનાપતિના –
Ko panettha kappo, ko vā kappāvasesoti? Kappoti āyukappo, yasmiṃ tasmiñhi kāle yaṃ manussānaṃ āyuppamāṇaṃ, taṃ paripuṇṇaṃ karonto kappaṃ tiṭṭhati nāma. ‘‘Appaṃ vā bhiyyo’’ti (dī. ni. 2.7; a. ni. 7.74) vuttaṃ pana vassasatādito atirekaṃ tiṭṭhanto kappāvasesaṃ tiṭṭhati nāma. Yadi evaṃ kasmā iddhimanto cetovasippattā khīṇāsavā lokahitatthaṃ tathā na tiṭṭhantīti? Khandhasaṅkhātassa dukkhabhārassa pariññātattā anussukkatāya ca. Paṭippassaddhasabbussukkā hi te uttamapurisāti. Vuttañhetaṃ dhammasenāpatinā –
‘‘નાભિનન્દામિ મરણં, નાભિકઙ્ખામિ જીવિતં;
‘‘Nābhinandāmi maraṇaṃ, nābhikaṅkhāmi jīvitaṃ;
કાલઞ્ચ પટિકઙ્ખામિ, વેતનં ભતકો યથા’’તિ. (થેરગા॰ ૬૫૪; મિ॰ પ॰ ૨.૨.૪);
Kālañca paṭikaṅkhāmi, vetanaṃ bhatako yathā’’ti. (theragā. 654; mi. pa. 2.2.4);
યથા જરામરણાનં અઞ્ઞમઞ્ઞં અત્થતો નાનત્તં, એવં તેહિ તણ્હાય ચ નાનત્તે દસ્સિતે ‘‘તયો પઞ્હા’’તિ ઇદં સિજ્ઝતીતિ તં દસ્સેતું ‘‘યં પના’’તિઆદિમાહ.
Yathā jarāmaraṇānaṃ aññamaññaṃ atthato nānattaṃ, evaṃ tehi taṇhāya ca nānatte dassite ‘‘tayo pañhā’’ti idaṃ sijjhatīti taṃ dassetuṃ ‘‘yaṃ panā’’tiādimāha.
તત્થ યસ્મા તણ્હાય અભાવેપિ સતિ જરામરણં લબ્ભતિ ખીણાસવસન્તાને, તસ્મા અઞ્ઞં જરામરણં અઞ્ઞા તણ્હાતિ ઇમમત્થમાહ ‘‘દિસ્સન્તિ વીતરાગા જીરન્તાપિ મીયન્તાપી’’તિ. નનુ ચ તણ્હાપિ જીરણભિજ્જનસભાવાતિ? સચ્ચં, ન ઇદં જરામરણં ઇધાધિપ્પેતન્તિ વુત્તોવાયમત્થો. ‘‘યદિ ચા’’તિઆદિના જરામરણતો તણ્હાય અનઞ્ઞત્તે દોસં દસ્સેતિ. યોબ્બનટ્ઠાપિ વિગતતણ્હા સિયું, ન ઇદં યુત્તન્તિ અધિપ્પાયો. જરામરણમ્પિ સિયા દુક્ખસ્સ સમુદયો તણ્હાય અનઞ્ઞત્તે સતીતિ અધિપ્પાયો. ન ચ સિયા તણ્હા દુક્ખસ્સ સમુદયો જરામરણતો અનઞ્ઞત્તે સતીતિ ભાવો. ન હિ જરામરણં દુક્ખસ્સ સમુદયો, તણ્હા દુક્ખસ્સ સમુદયો, તસ્મા વેદિતબ્બં એતેસમત્થતો નાનત્તન્તિ અધિપ્પાયો. યથા ચ તણ્હા મગ્ગવજ્ઝા, એવં જરામરણમ્પિ સિયા મગ્ગવજ્ઝં તણ્હાય અનઞ્ઞત્તે સતિ. યથા ચ જરામરણં ન મગ્ગવજ્ઝં, તથા તણ્હાપિ સિયાતિ અયમ્પિ નયો વુત્તો એવાતિ દટ્ઠબ્બં. ઇમાય યુત્તિયાતિ ઇમાય યથાવુત્તાય ઉપપત્તિયા. અઞ્ઞમઞ્ઞેહીતિ અઞ્ઞાહિ અઞ્ઞાહિ કારણૂપપત્તીહિ અત્થતો ચે અઞ્ઞત્તં, તદઞ્ઞમ્પિ બ્યઞ્જનતો ગવેસિતબ્બન્તિ અત્થો.
Tattha yasmā taṇhāya abhāvepi sati jarāmaraṇaṃ labbhati khīṇāsavasantāne, tasmā aññaṃ jarāmaraṇaṃ aññā taṇhāti imamatthamāha ‘‘dissanti vītarāgā jīrantāpi mīyantāpī’’ti. Nanu ca taṇhāpi jīraṇabhijjanasabhāvāti? Saccaṃ, na idaṃ jarāmaraṇaṃ idhādhippetanti vuttovāyamattho. ‘‘Yadi cā’’tiādinā jarāmaraṇato taṇhāya anaññatte dosaṃ dasseti. Yobbanaṭṭhāpi vigatataṇhā siyuṃ, na idaṃ yuttanti adhippāyo. Jarāmaraṇampi siyā dukkhassa samudayo taṇhāya anaññatte satīti adhippāyo. Na ca siyā taṇhā dukkhassa samudayo jarāmaraṇato anaññatte satīti bhāvo. Na hi jarāmaraṇaṃ dukkhassa samudayo, taṇhā dukkhassa samudayo, tasmā veditabbaṃ etesamatthato nānattanti adhippāyo. Yathā ca taṇhā maggavajjhā, evaṃ jarāmaraṇampi siyā maggavajjhaṃ taṇhāya anaññatte sati. Yathā ca jarāmaraṇaṃ na maggavajjhaṃ, tathā taṇhāpi siyāti ayampi nayo vutto evāti daṭṭhabbaṃ. Imāya yuttiyāti imāya yathāvuttāya upapattiyā. Aññamaññehīti aññāhi aññāhi kāraṇūpapattīhi atthato ce aññattaṃ, tadaññampi byañjanato gavesitabbanti attho.
ઇમેસં ધમ્માનં અત્થતો એકત્તન્તિ ઇમમેવત્થં ‘‘ન હિ યુજ્જતી’’તિઆદિના વિવરતિ. તણ્હાય અધિપ્પાયે અપરિપૂરમાનેતિ ઇચ્છિતાલાભમાહ. તેન ઇચ્છાતણ્હાનં અત્થતો એકત્તં વુત્તં હોતીતિ. એતેન ન હિ યુજ્જતિ ઇચ્છાય ચ તણ્હાય ચ અત્થતો અઞ્ઞત્તન્તિ. યથા ઇદં વચનં સમત્થનં હોતિ, એવં ઇચ્છાવિપરિયાયે આઘાતવત્થૂસુ કોધો ચ ઉપનાહો ચ ઉપ્પજ્જતીતિ ઇદમ્પિ સમત્થનં હોતિ, ન તથા જરામરણવિપરિયાયેતિ જરામરણતણ્હાનં અત્થતો અઞ્ઞત્તમ્પિ સમત્થિતં હોતીતિ એતમત્થં દસ્સેતિ ‘‘ઇમાય યુત્તિયા’’તિઆદિના.
Imesaṃ dhammānaṃ atthato ekattanti imamevatthaṃ ‘‘na hi yujjatī’’tiādinā vivarati. Taṇhāya adhippāye aparipūramāneti icchitālābhamāha. Tena icchātaṇhānaṃ atthato ekattaṃ vuttaṃ hotīti. Etena na hi yujjati icchāya ca taṇhāya ca atthato aññattanti. Yathā idaṃ vacanaṃ samatthanaṃ hoti, evaṃ icchāvipariyāye āghātavatthūsu kodho ca upanāho ca uppajjatīti idampi samatthanaṃ hoti, na tathā jarāmaraṇavipariyāyeti jarāmaraṇataṇhānaṃ atthato aññattampi samatthitaṃ hotīti etamatthaṃ dasseti ‘‘imāya yuttiyā’’tiādinā.
યદિ ઇચ્છાતણ્હાનં અત્થતો અનઞ્ઞત્તં, અથ કસ્મા ભગવતા ઇમિસ્સા ગાથાય દ્વિધા વુત્તાતિ? તત્થ પરિહારમાહ ‘‘યં પનિદ’’ન્તિઆદિના. તત્થ યન્તિ કિરિયાપરામસનં. અભિલપિતન્તિ વુત્તં યં ઇદં અભિલપનં , ઇદં બાહિરાનં રૂપાદીનં વત્થૂનં આરમ્મણવસેન, આરમ્મણકરણવસેન વા યોજેતબ્બં. દ્વીહિ ધમ્મેહીતિ દ્વીહિ પકતીહિ. કા પન તા પકતિયોતિ? અપ્પત્તસ્સ વિસયસ્સ એસનવસેન ઇચ્છા, પત્તસ્સ અપ્પત્તસ્સ વા પાતુકામતાવસેન તણ્હા, અયમેતાસં વિસેસો. યદિપિ એવં, તથાપિ સબ્બા તણ્હા રૂપાદિવિસયં ગિલિત્વા પરિનિટ્ઠપેત્વા ગહણેન એકસભાવા એવાતિ દસ્સેન્તો ‘‘સબ્બા હિ તણ્હા અજ્ઝોસાનલક્ખણેન એકલક્ખણા’’તિ આહ. ઇદાનિ તમત્થં ઉપમાય પકાસેન્તો ‘‘સબ્બો અગ્ગી’’તિઆદિમાહ, તં સુવિઞ્ઞેય્યમેવ.
Yadi icchātaṇhānaṃ atthato anaññattaṃ, atha kasmā bhagavatā imissā gāthāya dvidhā vuttāti? Tattha parihāramāha ‘‘yaṃ panida’’ntiādinā. Tattha yanti kiriyāparāmasanaṃ. Abhilapitanti vuttaṃ yaṃ idaṃ abhilapanaṃ , idaṃ bāhirānaṃ rūpādīnaṃ vatthūnaṃ ārammaṇavasena, ārammaṇakaraṇavasena vā yojetabbaṃ. Dvīhi dhammehīti dvīhi pakatīhi. Kā pana tā pakatiyoti? Appattassa visayassa esanavasena icchā, pattassa appattassa vā pātukāmatāvasena taṇhā, ayametāsaṃ viseso. Yadipi evaṃ, tathāpi sabbā taṇhā rūpādivisayaṃ gilitvā pariniṭṭhapetvā gahaṇena ekasabhāvā evāti dassento ‘‘sabbā hi taṇhā ajjhosānalakkhaṇena ekalakkhaṇā’’ti āha. Idāni tamatthaṃ upamāya pakāsento ‘‘sabbo aggī’’tiādimāha, taṃ suviññeyyameva.
અયં પન ન કેવલં તણ્હા આરમ્મણે પવત્તિવિસેસેન દ્વીહિ એવ નામેહિ વુત્તા, અથ ખો અનેકેહિપિ પરિયાયેહીતિ દસ્સનત્થં ‘‘ઇચ્છાઇતિપી’’તિઆદિ વુત્તં.
Ayaṃ pana na kevalaṃ taṇhā ārammaṇe pavattivisesena dvīhi eva nāmehi vuttā, atha kho anekehipi pariyāyehīti dassanatthaṃ ‘‘icchāitipī’’tiādi vuttaṃ.
તત્થ ઇચ્છન્તિ તાય આરમ્મણાનીતિ ઇચ્છા. તણ્હાયનટ્ઠેન તણ્હા. પીળાજનનતો દુરુદ્ધારણતો ચ વિસપીતં સલ્લં વિયાતિ સલ્લં. સન્તાપનટ્ઠેન ધૂપાયના. આકડ્ઢનટ્ઠેન સીઘસોતા સરિતા વિયાતિ સરિતા, અલ્લટ્ઠેન વા સરિતા, ‘‘સરિતાનિ સિનેહિતાનિ ચ, સોમનસ્સાનિ ભવન્તિ જન્તુનો’’તિ (ધ॰ પ॰ ૩૪૧) હિ વુત્તં. અલ્લાનિ ચેવ સિનિદ્ધાનિ ચાતિ અયમેત્થ અત્થો. વિસત્તિકાતિ વિસતાતિ વિસત્તિકા. વિસટાતિ વિસત્તિકા. વિસમાતિ વિસત્તિકા. વિસાલાતિ વિસત્તિકા. વિસક્કતીતિ વિસત્તિકા. વિસંવાદિકાતિ વિસત્તિકા . વિસંહરતીતિ વિસત્તિકા. વિસમૂલાતિ વિસત્તિકા. વિસફલાતિ વિસત્તિકા. વિસપરિભોગાતિ વિસત્તિકા. વિસતા વા પન સા તણ્હા રૂપે સદ્દે ગન્ધે રસે ફોટ્ઠબ્બે ધમ્મે કુલે ગણે વિસતા વિત્થતાતિ વિસત્તિકા.
Tattha icchanti tāya ārammaṇānīti icchā. Taṇhāyanaṭṭhena taṇhā. Pīḷājananato duruddhāraṇato ca visapītaṃ sallaṃ viyāti sallaṃ. Santāpanaṭṭhena dhūpāyanā. Ākaḍḍhanaṭṭhena sīghasotā saritā viyāti saritā, allaṭṭhena vā saritā, ‘‘saritāni sinehitāni ca, somanassāni bhavanti jantuno’’ti (dha. pa. 341) hi vuttaṃ. Allāni ceva siniddhāni cāti ayamettha attho. Visattikāti visatāti visattikā. Visaṭāti visattikā. Visamāti visattikā. Visālāti visattikā. Visakkatīti visattikā. Visaṃvādikāti visattikā . Visaṃharatīti visattikā. Visamūlāti visattikā. Visaphalāti visattikā. Visaparibhogāti visattikā. Visatā vā pana sā taṇhā rūpe sadde gandhe rase phoṭṭhabbe dhamme kule gaṇe visatā vitthatāti visattikā.
સિનેહનવસેન સિનેહો. નાનાગતીસુ કિલમથુપ્પાદનેન કિલમથો. પલિવેઠનટ્ઠેન લતા વિયાતિ લતા. ‘‘લતા ઉપ્પજ્જ તિટ્ઠતી’’તિ (ધ॰ પ॰ ૩૪૦) હિ વુત્તં. મમન્તિ મઞ્ઞનવસેન મઞ્ઞના. દૂરગતમ્પિ આકડ્ઢિત્વા બન્ધનટ્ઠેન બન્ધો. આસીસનટ્ઠેન આસા. આરમ્મણરસં પાતુકામતાવસેન પિપાસા. અભિનન્દનટ્ઠેન અભિનન્દના. ઇતીતિ એવં આરમ્મણે પવત્તિવિસેસેન અનેકેહિ નામેહિ ગય્હમાનાપિ સબ્બા તણ્હા અજ્ઝોસાનલક્ખણેન એકલક્ખણાતિ યથાવુત્તમત્થં નિગમેતિ.
Sinehanavasena sineho. Nānāgatīsu kilamathuppādanena kilamatho. Paliveṭhanaṭṭhena latā viyāti latā. ‘‘Latā uppajja tiṭṭhatī’’ti (dha. pa. 340) hi vuttaṃ. Mamanti maññanavasena maññanā. Dūragatampi ākaḍḍhitvā bandhanaṭṭhena bandho. Āsīsanaṭṭhena āsā. Ārammaṇarasaṃ pātukāmatāvasena pipāsā. Abhinandanaṭṭhena abhinandanā. Itīti evaṃ ārammaṇe pavattivisesena anekehi nāmehi gayhamānāpi sabbā taṇhā ajjhosānalakkhaṇena ekalakkhaṇāti yathāvuttamatthaṃ nigameti.
પુન તણ્હાય અનેકેહિ નામેહિ ગહિતભાવમેવ ‘‘યથા ચા’’તિઆદિના ઉપચયેન દસ્સેતિ. તત્થ વેવચનેતિ વેવચનહારવિભઙ્ગે. ‘‘આસા ચ પિહા’’તિ ગાથાય (નેત્તિ॰ ૩૭; પેટકો॰ ૧૧) અત્થં તત્થેવ વણ્ણયિસ્સામ. અવિગતરાગસ્સાતિઆદીસુ રઞ્જનટ્ઠેન રાગો, છન્દનટ્ઠેન છન્દો, પિયાયનટ્ઠેન પેમં, પરિદહનટ્ઠેન પરિદાહોતિ તણ્હાવ વુત્તા. તેનેવાહ – ‘‘તણ્હાયેતં વેવચન’’ન્તિ. એવં યુજ્જતીતિ એવં ઇચ્છાતણ્હાનં અત્થતો અનઞ્ઞત્તા ‘‘તયો પઞ્હા’’તિ યં વુત્તં, તં યુજ્જતિ યુત્તિયા સઙ્ગચ્છતીતિ અત્થો.
Puna taṇhāya anekehi nāmehi gahitabhāvameva ‘‘yathā cā’’tiādinā upacayena dasseti. Tattha vevacaneti vevacanahāravibhaṅge. ‘‘Āsā ca pihā’’ti gāthāya (netti. 37; peṭako. 11) atthaṃ tattheva vaṇṇayissāma. Avigatarāgassātiādīsu rañjanaṭṭhena rāgo, chandanaṭṭhena chando, piyāyanaṭṭhena pemaṃ, paridahanaṭṭhena paridāhoti taṇhāva vuttā. Tenevāha – ‘‘taṇhāyetaṃ vevacana’’nti. Evaṃ yujjatīti evaṃ icchātaṇhānaṃ atthato anaññattā ‘‘tayo pañhā’’ti yaṃ vuttaṃ, taṃ yujjati yuttiyā saṅgacchatīti attho.
૨૧. એવં ‘‘કેનસ્સુબ્ભાહતો લોકો’’તિ (સં॰ નિ॰ ૧.૬૬) ગાથાય ‘‘તયો પઞ્હા’’તિ પઞ્હત્તયભાવે યુત્તિં દસ્સેત્વા ઇદાનિ અઞ્ઞેહિ પકારેહિ યુત્તિગવેસનં દસ્સેન્તો ‘‘સબ્બો દુક્ખૂપચારો’’તિઆદિમાહ. તત્થ દુક્ખૂપચારોતિ દુક્ખપ્પવત્તિ. કામતણ્હાસઙ્ખારમૂલકોતિ કામતણ્હાપચ્ચયસઙ્ખારહેતુકોતિ યુજ્જતીતિ અધિપ્પાયો. નિબ્બિદૂપચારોતિ નિબ્બિદાપવત્તિ કામાનં વિપરિણામઞ્ઞથાભાવા ઉપ્પજ્જમાના અનભિરતિ ઞાણનિબ્બિદા ચ. કામતણ્હાપરિક્ખારમૂલકોતિ કામતણ્હાય પરિક્ખારભૂતવત્થુકામહેતુકો. તત્થ અનભિરતિસઙ્ખાતા નિબ્બિદા કામતણ્હાપરિક્ખારમૂલિકા, ન ઞાણનિબ્બિદાતિ સબ્બો નિબ્બિદૂપચારો કામતણ્હાપરિક્ખારમૂલકોતિ ન પન યુજ્જતીતિ વુત્તં. ઇમાય યુત્તિયાતિ નયં દસ્સેતિ. ઇદં વુત્તં હોતિ – યથા પઞ્હત્તયભાવે યુત્તિ વુત્તા, યથા ચ દુક્ખૂપચારનિબ્બિદૂપચારેસુ, એવં ઇમાય યુત્તિયા ઇમિના યોગેન નયેન અઞ્ઞમઞ્ઞેહિ કારણેહિ તંતંપાળિપ્પદેસે અનુરૂપેહિ અઞ્ઞથા અઞ્ઞેહિ હેતૂહિ યુત્તિ ગવેસિતબ્બાતિ.
21. Evaṃ ‘‘kenassubbhāhato loko’’ti (saṃ. ni. 1.66) gāthāya ‘‘tayo pañhā’’ti pañhattayabhāve yuttiṃ dassetvā idāni aññehi pakārehi yuttigavesanaṃ dassento ‘‘sabbo dukkhūpacāro’’tiādimāha. Tattha dukkhūpacāroti dukkhappavatti. Kāmataṇhāsaṅkhāramūlakoti kāmataṇhāpaccayasaṅkhārahetukoti yujjatīti adhippāyo. Nibbidūpacāroti nibbidāpavatti kāmānaṃ vipariṇāmaññathābhāvā uppajjamānā anabhirati ñāṇanibbidā ca. Kāmataṇhāparikkhāramūlakoti kāmataṇhāya parikkhārabhūtavatthukāmahetuko. Tattha anabhiratisaṅkhātā nibbidā kāmataṇhāparikkhāramūlikā, na ñāṇanibbidāti sabbo nibbidūpacāro kāmataṇhāparikkhāramūlakoti na pana yujjatīti vuttaṃ. Imāya yuttiyāti nayaṃ dasseti. Idaṃ vuttaṃ hoti – yathā pañhattayabhāve yutti vuttā, yathā ca dukkhūpacāranibbidūpacāresu, evaṃ imāya yuttiyā iminā yogena nayena aññamaññehi kāraṇehi taṃtaṃpāḷippadese anurūpehi aññathā aññehi hetūhi yutti gavesitabbāti.
ઇદાનિ તં નયદસ્સનં સંખિત્તન્તિ વિત્થારતો વિભજિત્વા દસ્સેતું ‘‘યથા હિ ભગવા’’તિઆદિ આરદ્ધં. તત્થાયં સઙ્ખેપત્થો – રાગદોસમોહચરિતાનં યથાક્કમં અસુભમેત્તાપચ્ચયાકારકથા રાગાદિવિનયનતો સપ્પાયાતિ અયં સાસનયુત્તિ. એવમવટ્ઠિતે યદિ રાગચરિતસ્સ મેત્તાચેતોવિમુત્તિં દેસેય્ય, સા દેસના ન યુજ્જતિ અસપ્પાયભાવતો. તથા સુખાપટિપદાદયોતિ. નનુ ચ સુખાપટિપદાદયો પટિપત્તિયા સમ્ભવન્તિ, ન દેસનાયાતિ? સચ્ચમેતં, ઇધ પન રાગચરિતોતિ તિબ્બકિલેસો રાગચરિતોતિ અધિપ્પેતો. તસ્સ દુક્ખાય પટિપદાય ભાવના સમિજ્ઝતિ. યસ્સ ચ દુક્ખાય પટિપદાય ભાવના સમિજ્ઝતિ, તસ્સ ગરુતરા અસુભદેસના સપ્પાયા, યસ્સ ગરુતરા અસુભદેસના સપ્પાયા, ન તસ્સ મન્દકિલેસસ્સ વિય લહુકતરાતિ ઇમમત્થં દસ્સેન્તો આહ – ‘‘સુખં વા પટિપદં…પે॰… દેસેય્ય ન યુજ્જતિ દેસના’’તિ. ઇમિના નયેન સેસપદેસુપિ યથાસમ્ભવં અત્થો વત્તબ્બો. એત્થ ચ અયુત્તપરિહારેન યુત્તિસમધિગમોતિ યુત્તિવિચારણાય અયુત્તિપિ ગવેસિતબ્બાતિ વુત્તં – ‘‘યદિ હિ…પે॰… ન યુજ્જતિ દેસના’’તિ. સેસેસુપિ એસેવ નયો. એવં યં કિઞ્ચીતિઆદિ યુત્તિહારયોજનાય નયદસ્સનમેવ.
Idāni taṃ nayadassanaṃ saṃkhittanti vitthārato vibhajitvā dassetuṃ ‘‘yathā hi bhagavā’’tiādi āraddhaṃ. Tatthāyaṃ saṅkhepattho – rāgadosamohacaritānaṃ yathākkamaṃ asubhamettāpaccayākārakathā rāgādivinayanato sappāyāti ayaṃ sāsanayutti. Evamavaṭṭhite yadi rāgacaritassa mettācetovimuttiṃ deseyya, sā desanā na yujjati asappāyabhāvato. Tathā sukhāpaṭipadādayoti. Nanu ca sukhāpaṭipadādayo paṭipattiyā sambhavanti, na desanāyāti? Saccametaṃ, idha pana rāgacaritoti tibbakileso rāgacaritoti adhippeto. Tassa dukkhāya paṭipadāya bhāvanā samijjhati. Yassa ca dukkhāya paṭipadāya bhāvanā samijjhati, tassa garutarā asubhadesanā sappāyā, yassa garutarā asubhadesanā sappāyā, na tassa mandakilesassa viya lahukatarāti imamatthaṃ dassento āha – ‘‘sukhaṃ vā paṭipadaṃ…pe… deseyya na yujjati desanā’’ti. Iminā nayena sesapadesupi yathāsambhavaṃ attho vattabbo. Ettha ca ayuttaparihārena yuttisamadhigamoti yuttivicāraṇāya ayuttipi gavesitabbāti vuttaṃ – ‘‘yadi hi…pe… na yujjati desanā’’ti. Sesesupi eseva nayo. Evaṃ yaṃ kiñcītiādi yuttihārayojanāya nayadassanameva.
તત્થ એવન્તિ ઇમિના નયેન. યં કિઞ્ચીતિ અઞ્ઞમ્પિ યં કિઞ્ચિ. અનુલોમપ્પહાનન્તિ પહાનસ્સ અનુરૂપં, પહાનસમત્થન્તિ અત્થો. સુત્તે અનવસેસાનં પદત્થાનં અનુપદવિચારણા વિચયો હારો, વિચયહારસંવણ્ણનાય નિદ્ધારિતેસુ અત્થેસુ યુત્તિગવેસનં સુકરન્તિ આહ – ‘‘સબ્બં તં વિચયેન હારેન વિચિનિત્વા યુત્તિહારેન યોજેતબ્બ’’ન્તિ. યાવતિકા ઞાણસ્સ ભૂમીતિ સંવણ્ણેન્તસ્સ આચરિયસ્સ યં ઞાણં યં પટિભાનં, તસ્સ યત્તકો વિસયો, તત્તકો યુત્તિહારવિચારોતિ અત્થો. તં કિસ્સ હેતુ? અનન્તનયો સમન્તભદ્દકો વિમદ્દક્ખમો વિચિત્તદેસનો ચ સદ્ધમ્મોતિ.
Tattha evanti iminā nayena. Yaṃ kiñcīti aññampi yaṃ kiñci. Anulomappahānanti pahānassa anurūpaṃ, pahānasamatthanti attho. Sutte anavasesānaṃ padatthānaṃ anupadavicāraṇā vicayo hāro, vicayahārasaṃvaṇṇanāya niddhāritesu atthesu yuttigavesanaṃ sukaranti āha – ‘‘sabbaṃ taṃ vicayena hārena vicinitvā yuttihārena yojetabba’’nti. Yāvatikā ñāṇassa bhūmīti saṃvaṇṇentassa ācariyassa yaṃ ñāṇaṃ yaṃ paṭibhānaṃ, tassa yattako visayo, tattako yuttihāravicāroti attho. Taṃ kissa hetu? Anantanayo samantabhaddako vimaddakkhamo vicittadesano ca saddhammoti.
એવં નયદસ્સનવસેનેવ યુત્તિહારયોજના દસ્સિતાતિ તં બ્રહ્મવિહારફલસમાપત્તિનવાનુપુબ્બસમાપત્તિવસિભાવેહિ વિભજિત્વા દસ્સેતું ‘‘મેત્તાવિહારિસ્સ સતો’’તિઆદિ આરદ્ધં. તત્થ મેત્તાવિહારિસ્સાતિ મેત્તાવિહારલાભિનો. સતોતિ સમાનસ્સ, તથાભૂતસ્સાતિ અત્થો. બ્યાપાદોતિ પદોસો. ચિત્તં પરિયાદાય ઠસ્સતીતિ ચિત્તં અભિભવિસ્સતિ. યસ્મા પન કુસલાકુસલાનં ધમ્માનં અપુબ્બં અચરિમં પવત્તિ નામ નત્થિ, તસ્મા સમાપત્તિતો વુટ્ઠાનસ્સ અપરભાગેતિ દસ્સનત્થં ‘‘ઠસ્સતી’’તિ વુત્તં. ન યુજ્જતિ દેસનાતિ બ્યાપાદપટિપક્ખત્તા મેત્તાય તાદિસી કથા ન યુત્તાતિ અત્થો. બ્યાપાદો પહાનં અબ્ભત્થં ગચ્છતીતિ યુજ્જતિ દેસનાતિ યથાવુત્તકારણતો એવ અયં કથા યુત્તાતિ. સેસવારેસુપિ ઇમિનાવ નયેન અત્થો વેદિતબ્બો. અનુત્તાનં એવ વણ્ણયિસ્સામ.