Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૩. આયાચનવગ્ગો

    3. Āyācanavaggo

    ૧-૧૧. મારાદિસુત્તએકાદસકં

    1-11. Mārādisuttaekādasakaṃ

    ૧૮૨. સાવત્થિનિદાનં . એકમન્તં નિસિન્નો ખો આયસ્મા રાધો ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘સાધુ મે, ભન્તે, ભગવા સંખિત્તેન ધમ્મં દેસેતુ, યમહં ભગવતો ધમ્મં સુત્વા એકો વૂપકટ્ઠો અપ્પમત્તો આતાપી પહિતત્તો વિહરેય્ય’’ન્તિ.

    182. Sāvatthinidānaṃ . Ekamantaṃ nisinno kho āyasmā rādho bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘sādhu me, bhante, bhagavā saṃkhittena dhammaṃ desetu, yamahaṃ bhagavato dhammaṃ sutvā eko vūpakaṭṭho appamatto ātāpī pahitatto vihareyya’’nti.

    ‘‘યો ખો, રાધ, મારો; તત્ર તે છન્દો પહાતબ્બો, રાગો પહાતબ્બો, છન્દરાગો પહાતબ્બો 1. કો ચ, રાધ, મારો? રૂપં ખો, રાધ, મારો; તત્ર તે છન્દો પહાતબ્બો, રાગો પહાતબ્બો, છન્દરાગો પહાતબ્બો 2. વેદના મારો; તત્ર તે છન્દો પહાતબ્બો…પે॰… સઞ્ઞા મારો; તત્ર તે છન્દો પહાતબ્બો…પે॰… સઙ્ખારા મારો; તત્ર તે છન્દો પહાતબ્બો…પે॰… વિઞ્ઞાણં મારો; તત્ર તે છન્દો પહાતબ્બો…પે॰… યો ખો, રાધ, મારો; તત્ર તે છન્દો પહાતબ્બો, રાગો પહાતબ્બો, છન્દરાગો પહાતબ્બો’’તિ.

    ‘‘Yo kho, rādha, māro; tatra te chando pahātabbo, rāgo pahātabbo, chandarāgo pahātabbo 3. Ko ca, rādha, māro? Rūpaṃ kho, rādha, māro; tatra te chando pahātabbo, rāgo pahātabbo, chandarāgo pahātabbo 4. Vedanā māro; tatra te chando pahātabbo…pe… saññā māro; tatra te chando pahātabbo…pe… saṅkhārā māro; tatra te chando pahātabbo…pe… viññāṇaṃ māro; tatra te chando pahātabbo…pe… yo kho, rādha, māro; tatra te chando pahātabbo, rāgo pahātabbo, chandarāgo pahātabbo’’ti.

    ૧૮૩. યો ખો, રાધ, મારધમ્મો; તત્ર તે છન્દો પહાતબ્બો, રાગો પહાતબ્બો, છન્દરાગો પહાતબ્બો…પે॰….

    183. Yo kho, rādha, māradhammo; tatra te chando pahātabbo, rāgo pahātabbo, chandarāgo pahātabbo…pe….

    ૧૮૪. યં ખો, રાધ, અનિચ્ચં…પે॰….

    184. Yaṃ kho, rādha, aniccaṃ…pe….

    ૧૮૫. યો ખો, રાધ, અનિચ્ચધમ્મો…પે॰….

    185. Yo kho, rādha, aniccadhammo…pe….

    ૧૮૬. યં ખો, રાધ, દુક્ખં…પે॰….

    186. Yaṃ kho, rādha, dukkhaṃ…pe….

    ૧૮૭. યો ખો, રાધ, દુક્ખધમ્મો…પે॰….

    187. Yo kho, rādha, dukkhadhammo…pe….

    ૧૮૮. યો ખો, રાધ, અનત્તા…પે॰….

    188. Yo kho, rādha, anattā…pe….

    ૧૮૯. યો ખો, રાધ, અનત્તધમ્મો…પે॰….

    189. Yo kho, rādha, anattadhammo…pe….

    ૧૯૦. યો ખો, રાધ, ખયધમ્મો…પે॰….

    190. Yo kho, rādha, khayadhammo…pe….

    ૧૯૧. યો ખો, રાધ, વયધમ્મો…પે॰….

    191. Yo kho, rādha, vayadhammo…pe….

    ૧૯૨. યો ખો, રાધ, સમુદયધમ્મો; તત્ર તે છન્દો પહાતબ્બો, રાગો પહાતબ્બો, છન્દરાગો પહાતબ્બો…પે॰….

    192. Yo kho, rādha, samudayadhammo; tatra te chando pahātabbo, rāgo pahātabbo, chandarāgo pahātabbo…pe….







    Footnotes:
    1. સીહળપોત્થકે પન ‘‘તત્ર તે છન્દો પહાતબ્બોતિ એકં સુત્તં, તત્ર તે રાગો પહાતબ્બોતિ એકં સુત્તં, તત્ર તે છન્દરાગો પહાતબ્બોતિ એકં સુત્ત’’ન્તિ એવં વિસું વિસું તીણિ સુત્તાનિ વિભજિત્વા દસ્સિતાનિ. એવમુપરિસુત્તેસુપિ
    2. સીહળપોત્થકે પન ‘‘તત્ર તે છન્દો પહાતબ્બોતિ એકં સુત્તં, તત્ર તે રાગો પહાતબ્બોતિ એકં સુત્તં, તત્ર તે છન્દરાગો પહાતબ્બોતિ એકં સુત્ત’’ન્તિ એવં વિસું વિસું તીણિ સુત્તાનિ વિભજિત્વા દસ્સિતાનિ. એવમુપરિસુત્તેસુપિ
    3. sīhaḷapotthake pana ‘‘tatra te chando pahātabboti ekaṃ suttaṃ, tatra te rāgo pahātabboti ekaṃ suttaṃ, tatra te chandarāgo pahātabboti ekaṃ sutta’’nti evaṃ visuṃ visuṃ tīṇi suttāni vibhajitvā dassitāni. evamuparisuttesupi
    4. sīhaḷapotthake pana ‘‘tatra te chando pahātabboti ekaṃ suttaṃ, tatra te rāgo pahātabboti ekaṃ suttaṃ, tatra te chandarāgo pahātabboti ekaṃ sutta’’nti evaṃ visuṃ visuṃ tīṇi suttāni vibhajitvā dassitāni. evamuparisuttesupi



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧-૧૧. મારાદિસુત્તએકાદસકવણ્ણના • 1-11. Mārādisuttaekādasakavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧-૧૧. મારાદિસુત્તએકાદસકવણ્ણના • 1-11. Mārādisuttaekādasakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact