Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya |
૩. અચરિંસુત્તં
3. Acariṃsuttaṃ
૧૧૬. સાવત્થિયં વિહરતિ…પે॰… ‘‘પથવીધાતુયાહં, ભિક્ખવે, અસ્સાદપરિયેસનં અચરિં, યો પથવીધાતુયા અસ્સાદો તદજ્ઝગમં, યાવતા પથવીધાતુયા અસ્સાદો પઞ્ઞાય મે સો સુદિટ્ઠો. પથવીધાતુયાહં, ભિક્ખવે, આદીનવપરિયેસનં અચરિં, યો પથવીધાતુયા આદીનવો તદજ્ઝગમં , યાવતા પથવીધાતુયા આદીનવો પઞ્ઞાય મે સો સુદિટ્ઠો. પથવીધાતુયાહં, ભિક્ખવે, નિસ્સરણપરિયેસનં અચરિં, યં પથવીધાતુયા નિસ્સરણં તદજ્ઝગમં, યાવતા પથવીધાતુયા નિસ્સરણં પઞ્ઞાય મે તં સુદિટ્ઠં’’.
116. Sāvatthiyaṃ viharati…pe… ‘‘pathavīdhātuyāhaṃ, bhikkhave, assādapariyesanaṃ acariṃ, yo pathavīdhātuyā assādo tadajjhagamaṃ, yāvatā pathavīdhātuyā assādo paññāya me so sudiṭṭho. Pathavīdhātuyāhaṃ, bhikkhave, ādīnavapariyesanaṃ acariṃ, yo pathavīdhātuyā ādīnavo tadajjhagamaṃ , yāvatā pathavīdhātuyā ādīnavo paññāya me so sudiṭṭho. Pathavīdhātuyāhaṃ, bhikkhave, nissaraṇapariyesanaṃ acariṃ, yaṃ pathavīdhātuyā nissaraṇaṃ tadajjhagamaṃ, yāvatā pathavīdhātuyā nissaraṇaṃ paññāya me taṃ sudiṭṭhaṃ’’.
‘‘આપોધાતુયાહં, ભિક્ખવે…પે॰… તેજોધાતુયાહં, ભિક્ખવે… વાયોધાતુયાહં, ભિક્ખવે, અસ્સાદપરિયેસનં અચરિં, યો વાયોધાતુયા અસ્સાદો તદજ્ઝગમં, યાવતા વાયોધાતુયા અસ્સાદો પઞ્ઞાય મે સો સુદિટ્ઠો. વાયોધાતુયાહં, ભિક્ખવે, આદીનવપરિયેસનં અચરિં, યો વાયોધાતુયા આદીનવો તદજ્ઝગમં, યાવતા વાયોધાતુયા આદીનવો પઞ્ઞાય મે સો સુદિટ્ઠો. વાયોધાતુયાહં, ભિક્ખવે, નિસ્સરણપરિયેસનં અચરિં, યં વાયોધાતુયા નિસ્સરણં તદજ્ઝગમં, યાવતા વાયોધાતુયા નિસ્સરણં પઞ્ઞાય મે તં સુદિટ્ઠં.
‘‘Āpodhātuyāhaṃ, bhikkhave…pe… tejodhātuyāhaṃ, bhikkhave… vāyodhātuyāhaṃ, bhikkhave, assādapariyesanaṃ acariṃ, yo vāyodhātuyā assādo tadajjhagamaṃ, yāvatā vāyodhātuyā assādo paññāya me so sudiṭṭho. Vāyodhātuyāhaṃ, bhikkhave, ādīnavapariyesanaṃ acariṃ, yo vāyodhātuyā ādīnavo tadajjhagamaṃ, yāvatā vāyodhātuyā ādīnavo paññāya me so sudiṭṭho. Vāyodhātuyāhaṃ, bhikkhave, nissaraṇapariyesanaṃ acariṃ, yaṃ vāyodhātuyā nissaraṇaṃ tadajjhagamaṃ, yāvatā vāyodhātuyā nissaraṇaṃ paññāya me taṃ sudiṭṭhaṃ.
‘‘યાવકીવઞ્ચાહં, ભિક્ખવે, ઇમાસં ચતુન્નં ધાતૂનં અસ્સાદઞ્ચ અસ્સાદતો આદીનવઞ્ચ આદીનવતો નિસ્સરણઞ્ચ નિસ્સરણતો યથાભૂતં ન અબ્ભઞ્ઞાસિં, નેવ તાવાહં, ભિક્ખવે, સદેવકે લોકે સમારકે સબ્રહ્મકે સસ્સમણબ્રાહ્મણિયા પજાય સદેવમનુસ્સાય અનુત્તરં સમ્માસમ્બોધિં અભિસમ્બુદ્ધોતિ પચ્ચઞ્ઞાસિં.
‘‘Yāvakīvañcāhaṃ, bhikkhave, imāsaṃ catunnaṃ dhātūnaṃ assādañca assādato ādīnavañca ādīnavato nissaraṇañca nissaraṇato yathābhūtaṃ na abbhaññāsiṃ, neva tāvāhaṃ, bhikkhave, sadevake loke samārake sabrahmake sassamaṇabrāhmaṇiyā pajāya sadevamanussāya anuttaraṃ sammāsambodhiṃ abhisambuddhoti paccaññāsiṃ.
‘‘યતો ચ ખ્વાહં, ભિક્ખવે, ઇમાસં ચતુન્નં ધાતૂનં અસ્સાદઞ્ચ અસ્સાદતો આદીનવઞ્ચ આદીનવતો નિસ્સરણઞ્ચ નિસ્સરણતો યથાભૂતં અબ્ભઞ્ઞાસિં, અથાહં, ભિક્ખવે, સદેવકે લોકે સમારકે સબ્રહ્મકે સસ્સમણબ્રાહ્મણિયા પજાય સદેવમનુસ્સાય અનુત્તરં સમ્માસમ્બોધિં અભિસમ્બુદ્ધોતિ પચ્ચઞ્ઞાસિં. ઞાણઞ્ચ પન મે દસ્સનં ઉદપાદિ – ‘અકુપ્પા મે વિમુત્તિ, અયમન્તિમા જાતિ, નત્થિ દાનિ પુનબ્ભવો’’’તિ. તતિયં.
‘‘Yato ca khvāhaṃ, bhikkhave, imāsaṃ catunnaṃ dhātūnaṃ assādañca assādato ādīnavañca ādīnavato nissaraṇañca nissaraṇato yathābhūtaṃ abbhaññāsiṃ, athāhaṃ, bhikkhave, sadevake loke samārake sabrahmake sassamaṇabrāhmaṇiyā pajāya sadevamanussāya anuttaraṃ sammāsambodhiṃ abhisambuddhoti paccaññāsiṃ. Ñāṇañca pana me dassanaṃ udapādi – ‘akuppā me vimutti, ayamantimā jāti, natthi dāni punabbhavo’’’ti. Tatiyaṃ.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૩. અચરિંસુત્તવણ્ણના • 3. Acariṃsuttavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૩. અચરિંસુત્તવણ્ણના • 3. Acariṃsuttavaṇṇanā