Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā

    અદ્ધાનસમુટ્ઠાનવણ્ણના

    Addhānasamuṭṭhānavaṇṇanā

    ૨૬૫. અદ્ધાનનાવં પણીતન્તિ ‘‘ભિક્ખુનિયા સદ્ધિં સંવિધાય એકદ્ધાનમગ્ગં પટિપજ્જેય્ય, એકં નાવં અભિરુહેય્ય, પણીતભોજનાનિ અગિલાનો અત્તનો અત્થાય વિઞ્ઞાપેત્વા ભુઞ્જેય્યા’’તિ વુત્તસિક્ખાપદત્તયં. માતુગામેન સંહરેતિ માતુગામેન સદ્ધિં સંવિધાય ગમનઞ્ચ ‘‘સમ્બાધે લોમં સંહરાપેય્યા’’તિ વુત્તસિક્ખાપદઞ્ચ. ધઞ્ઞં નિમન્તિતા ચેવાતિ ‘‘ધઞ્ઞં વિઞ્ઞાપેત્વા વા’’તિ ચ ‘‘નિમન્તિતા વા પવારિતા વા ખાદનીયં વા ભોજનીયં વા ખાદેય્ય વા ભુઞ્જેય્ય વા’’તિ વુત્તસિક્ખાપદઞ્ચ. અટ્ઠ ચાતિ ભિક્ખુનીનં વુત્તા અટ્ઠ પાટિદેસનીયા વા.

    265.Addhānanāvaṃ paṇītanti ‘‘bhikkhuniyā saddhiṃ saṃvidhāya ekaddhānamaggaṃ paṭipajjeyya, ekaṃ nāvaṃ abhiruheyya, paṇītabhojanāni agilāno attano atthāya viññāpetvā bhuñjeyyā’’ti vuttasikkhāpadattayaṃ. Mātugāmena saṃhareti mātugāmena saddhiṃ saṃvidhāya gamanañca ‘‘sambādhe lomaṃ saṃharāpeyyā’’ti vuttasikkhāpadañca. Dhaññaṃ nimantitā cevāti ‘‘dhaññaṃ viññāpetvā vā’’ti ca ‘‘nimantitā vā pavāritā vā khādanīyaṃ vā bhojanīyaṃ vā khādeyya vā bhuñjeyya vā’’ti vuttasikkhāpadañca. Aṭṭha cāti bhikkhunīnaṃ vuttā aṭṭha pāṭidesanīyā vā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૮. અદ્ધાનસમુટ્ઠાનં • 8. Addhānasamuṭṭhānaṃ

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / સમુટ્ઠાનસીસવણ્ણના • Samuṭṭhānasīsavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / અદ્ધાનસમુટ્ઠાનવણ્ણના • Addhānasamuṭṭhānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact