Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā

    અધિકરણનિદાનાદિવણ્ણના

    Adhikaraṇanidānādivaṇṇanā

    ૩૪૨. આપત્તિં નિસ્સાય ઉપ્પજ્જનકઆપત્તિવસેનાતિ પરેસં, અત્તનો ચ આપત્તિં પટિચ્છાદેન્તાનં વજ્જપટિચ્છાદીનં પારાજિકાદિઆપત્તિમેવ સન્ધાય વુત્તં, ન સબ્બાપત્તિયો. કિચ્ચં નિસ્સાય ઉપ્પજ્જનકકિચ્ચાનન્તિ ઉક્ખેપનીયાદિકમ્મં નિસ્સાય ઉપ્પજ્જનકાનં તદનુવત્તિકાય ભિક્ખુનિયા યાવતતિયાનુસ્સાવનાનં કિચ્ચાનં વસેન, ન સબ્બેસં કિચ્ચાનં વસેનાતિ.

    342.Āpattiṃ nissāya uppajjanakaāpattivasenāti paresaṃ, attano ca āpattiṃ paṭicchādentānaṃ vajjapaṭicchādīnaṃ pārājikādiāpattimeva sandhāya vuttaṃ, na sabbāpattiyo. Kiccaṃ nissāya uppajjanakakiccānanti ukkhepanīyādikammaṃ nissāya uppajjanakānaṃ tadanuvattikāya bhikkhuniyā yāvatatiyānussāvanānaṃ kiccānaṃ vasena, na sabbesaṃ kiccānaṃ vasenāti.

    ૩૪૪. પાળિયં ‘‘કતિહિ અધિકરણેહી’’તિ પુચ્છાય ‘‘એકેન અધિકરણેન કિચ્ચાધિકરણેના’’તિ વુત્તં. ‘‘કતિસુ ઠાનેસૂ’’તિ પુચ્છાય ‘‘તીસુ ઠાનેસુ સઙ્ઘમજ્ઝે, ગણમજ્ઝે, પુગ્ગલસ્સ સન્તિકે’’તિ વુત્તં. ‘‘કતિહિ સમથેહી’’તિ પુચ્છાય ‘‘તીહિ સમથેહી’’તિ વુત્તં. તીહિપિ એતેહિ એકો વૂપસમનપ્પકારોવ પુચ્છિતો, વિસ્સજ્જિતો ચાતિ વેદિતબ્બો.

    344. Pāḷiyaṃ ‘‘katihi adhikaraṇehī’’ti pucchāya ‘‘ekena adhikaraṇena kiccādhikaraṇenā’’ti vuttaṃ. ‘‘Katisu ṭhānesū’’ti pucchāya ‘‘tīsu ṭhānesu saṅghamajjhe, gaṇamajjhe, puggalassa santike’’ti vuttaṃ. ‘‘Katihi samathehī’’ti pucchāya ‘‘tīhi samathehī’’ti vuttaṃ. Tīhipi etehi eko vūpasamanappakārova pucchito, vissajjito cāti veditabbo.

    ૩૪૮. વિવાદાધિકરણં હોતિ અનુવાદાધિકરણન્તિઆદીસુ વિવાદાધિકરણમેવ અનુવાદાધિકરણાદિપિ હોતીતિ પુચ્છાય વિવાદાધિકરણં વિવાદાધિકરણમેવ હોતિ, અનુવાદાદયો ન હોતીતિ વિસ્સજ્જનં.

    348.Vivādādhikaraṇaṃhoti anuvādādhikaraṇantiādīsu vivādādhikaraṇameva anuvādādhikaraṇādipi hotīti pucchāya vivādādhikaraṇaṃ vivādādhikaraṇameva hoti, anuvādādayo na hotīti vissajjanaṃ.

    અધિકરણનિદાનાદિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Adhikaraṇanidānādivaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / અધિકરણનિદાનાદિવણ્ણના • Adhikaraṇanidānādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / અધિકરણભેદવણ્ણના • Adhikaraṇabhedavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / અધિકરણનિદાનાદિવણ્ણના • Adhikaraṇanidānādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / અધિકરણનિદાનાદિવણ્ણના • Adhikaraṇanidānādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact