Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચરિયાપિટકપાળિ • Cariyāpiṭakapāḷi

    નમો તસ્સ ભગવતો અરહતો સમ્માસમ્બુદ્ધસ્સ

    Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa

    ખુદ્દકનિકાયે

    Khuddakanikāye

    ચરિયાપિટકપાળિ

    Cariyāpiṭakapāḷi

    ૧. અકિત્તિવગ્ગો

    1. Akittivaggo

    ૧. અકિત્તિચરિયા

    1. Akitticariyā

    .

    1.

    ‘‘કપ્પે ચ સતસહસ્સે, ચતુરો ચ અસઙ્ખિયે;

    ‘‘Kappe ca satasahasse, caturo ca asaṅkhiye;

    એત્થન્તરે યં ચરિતં, સબ્બં તં બોધિપાચનં.

    Etthantare yaṃ caritaṃ, sabbaṃ taṃ bodhipācanaṃ.

    .

    2.

    ‘‘અતીતકપ્પે ચરિતં, ઠપયિત્વા ભવાભવે;

    ‘‘Atītakappe caritaṃ, ṭhapayitvā bhavābhave;

    ઇમમ્હિ કપ્પે ચરિતં, પવક્ખિસ્સં સુણોહિ મે.

    Imamhi kappe caritaṃ, pavakkhissaṃ suṇohi me.

    .

    3.

    ‘‘યદા અહં બ્રહારઞ્ઞે, સુઞ્ઞે વિપિનકાનને;

    ‘‘Yadā ahaṃ brahāraññe, suññe vipinakānane;

    અજ્ઝોગાહેત્વા 1 વિહરામિ, અકિત્તિ નામ તાપસો.

    Ajjhogāhetvā 2 viharāmi, akitti nāma tāpaso.

    .

    4.

    ‘‘તદા મં તપતેજેન, સન્તત્તો તિદિવાભિભૂ;

    ‘‘Tadā maṃ tapatejena, santatto tidivābhibhū;

    ધારેન્તો બ્રાહ્મણવણ્ણં, ભિક્ખાય મં ઉપાગમિ.

    Dhārento brāhmaṇavaṇṇaṃ, bhikkhāya maṃ upāgami.

    .

    5.

    ‘‘પવના આભતં પણ્ણં, અતેલઞ્ચ અલોણિકં;

    ‘‘Pavanā ābhataṃ paṇṇaṃ, atelañca aloṇikaṃ;

    મમ દ્વારે ઠિતં દિસ્વા, સકટાહેન આકિરિં.

    Mama dvāre ṭhitaṃ disvā, sakaṭāhena ākiriṃ.

    .

    6.

    ‘‘તસ્સ દત્વાનહં પણ્ણં, નિક્કુજ્જિત્વાન ભાજનં;

    ‘‘Tassa datvānahaṃ paṇṇaṃ, nikkujjitvāna bhājanaṃ;

    પુનેસનં જહિત્વાન, પાવિસિં પણ્ણસાલકં.

    Punesanaṃ jahitvāna, pāvisiṃ paṇṇasālakaṃ.

    .

    7.

    ‘‘દુતિયમ્પિ તતિયમ્પિ, ઉપગઞ્છિ મમન્તિકં;

    ‘‘Dutiyampi tatiyampi, upagañchi mamantikaṃ;

    અકમ્પિતો અનોલગ્ગો, એવમેવમદાસહં.

    Akampito anolaggo, evamevamadāsahaṃ.

    .

    8.

    ‘‘ન મે તપ્પચ્ચયા અત્થિ, સરીરસ્મિં વિવણ્ણિયં;

    ‘‘Na me tappaccayā atthi, sarīrasmiṃ vivaṇṇiyaṃ;

    પીતિસુખેન રતિયા, વીતિનામેમિ તં દિવં.

    Pītisukhena ratiyā, vītināmemi taṃ divaṃ.

    .

    9.

    ‘‘યદિ માસમ્પિ દ્વેમાસં, દક્ખિણેય્યં વરં લભે;

    ‘‘Yadi māsampi dvemāsaṃ, dakkhiṇeyyaṃ varaṃ labhe;

    અકમ્પિતો અનોલીનો, દદેય્યં દાનમુત્તમં.

    Akampito anolīno, dadeyyaṃ dānamuttamaṃ.

    ૧૦.

    10.

    ‘‘ન તસ્સ દાનં દદમાનો, યસં લાભઞ્ચ પત્થયિં;

    ‘‘Na tassa dānaṃ dadamāno, yasaṃ lābhañca patthayiṃ;

    સબ્બઞ્ઞુતં પત્થયાનો, તાનિ કમ્માનિ આચરિ’’ન્તિ.

    Sabbaññutaṃ patthayāno, tāni kammāni ācari’’nti.

    અકિત્તિચરિયં પઠમં.

    Akitticariyaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. અજ્ઝોગહેત્વા (સી॰ સ્યા॰)
    2. ajjhogahetvā (sī. syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ચરિયાપિટક-અટ્ઠકથા • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā / ૧. અકિત્તિચરિયાવણ્ણના • 1. Akitticariyāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact