Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૧૧. અકુસલવિતક્કસુત્તં

    11. Akusalavitakkasuttaṃ

    ૨૩૧. એકં સમયં અઞ્ઞતરો ભિક્ખુ કોસલેસુ વિહરતિ અઞ્ઞતરસ્મિં વનસણ્ડે. તેન ખો પન સમયેન સો ભિક્ખુ દિવાવિહારગતો પાપકે અકુસલે વિતક્કે વિતક્કેતિ, સેય્યથિદં – કામવિતક્કં, બ્યાપાદવિતક્કં, વિહિંસાવિતક્કં. અથ ખો યા તસ્મિં વનસણ્ડે અધિવત્થા દેવતા તસ્સ ભિક્ખુનો અનુકમ્પિકા અત્થકામા તં ભિક્ખું સંવેજેતુકામા યેન સો ભિક્ખુ તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા તં ભિક્ખું ગાથાહિ અજ્ઝભાસિ –

    231. Ekaṃ samayaṃ aññataro bhikkhu kosalesu viharati aññatarasmiṃ vanasaṇḍe. Tena kho pana samayena so bhikkhu divāvihāragato pāpake akusale vitakke vitakketi, seyyathidaṃ – kāmavitakkaṃ, byāpādavitakkaṃ, vihiṃsāvitakkaṃ. Atha kho yā tasmiṃ vanasaṇḍe adhivatthā devatā tassa bhikkhuno anukampikā atthakāmā taṃ bhikkhuṃ saṃvejetukāmā yena so bhikkhu tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā taṃ bhikkhuṃ gāthāhi ajjhabhāsi –

    ‘‘અયોનિસો મનસિકારા, સો વિતક્કેહિ ખજ્જસિ;

    ‘‘Ayoniso manasikārā, so vitakkehi khajjasi;

    અયોનિસો 1 પટિનિસ્સજ્જ, યોનિસો અનુચિન્તય.

    Ayoniso 2 paṭinissajja, yoniso anucintaya.

    ‘‘સત્થારં ધમ્મમારબ્ભ, સઙ્ઘં સીલાનિ અત્તનો;

    ‘‘Satthāraṃ dhammamārabbha, saṅghaṃ sīlāni attano;

    અધિગચ્છસિ પામોજ્જં, પીતિસુખમસંસયં;

    Adhigacchasi pāmojjaṃ, pītisukhamasaṃsayaṃ;

    તતો પામોજ્જબહુલો, દુક્ખસ્સન્તં કરિસ્સસી’’તિ.

    Tato pāmojjabahulo, dukkhassantaṃ karissasī’’ti.

    અથ ખો સો ભિક્ખુ તાય દેવતાય સંવેજિતો સંવેગમાપાદીતિ.

    Atha kho so bhikkhu tāya devatāya saṃvejito saṃvegamāpādīti.







    Footnotes:
    1. અયોનિં (પી॰ ક॰)
    2. ayoniṃ (pī. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧૧. અકુસલવિતક્કસુત્તવણ્ણના • 11. Akusalavitakkasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧૧. અકુસલવિતક્કસુત્તવણ્ણના • 11. Akusalavitakkasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact