Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચરિયાપિટકપાળિ • Cariyāpiṭakapāḷi

    ૯. અલીનસત્તુચરિયા

    9. Alīnasattucariyā

    ૭૪.

    74.

    ‘‘પઞ્ચાલરટ્ઠે નગરવરે, કપિલાયં 1 પુરુત્તમે;

    ‘‘Pañcālaraṭṭhe nagaravare, kapilāyaṃ 2 puruttame;

    રાજા જયદ્દિસો નામ, સીલગુણમુપાગતો.

    Rājā jayaddiso nāma, sīlaguṇamupāgato.

    ૭૫.

    75.

    ‘‘તસ્સ રઞ્ઞો અહં પુત્તો, સુતધમ્મો સુસીલવા;

    ‘‘Tassa rañño ahaṃ putto, sutadhammo susīlavā;

    અલીનસત્તો ગુણવા, અનુરક્ખપરિજનો સદા.

    Alīnasatto guṇavā, anurakkhaparijano sadā.

    ૭૬.

    76.

    ‘‘પિતા મે મિગવં ગન્ત્વા, પોરિસાદં ઉપાગમિ;

    ‘‘Pitā me migavaṃ gantvā, porisādaṃ upāgami;

    સો મે પિતુમગ્ગહેસિ, ‘ભક્ખોસિ મમ મા ચલિ’.

    So me pitumaggahesi, ‘bhakkhosi mama mā cali’.

    ૭૭.

    77.

    ‘‘તસ્સ તં વચનં સુત્વા, ભીતો તસિતવેધિતો;

    ‘‘Tassa taṃ vacanaṃ sutvā, bhīto tasitavedhito;

    ઊરુક્ખમ્ભો અહુ તસ્સ, દિસ્વાન પોરિસાદકં.

    Ūrukkhambho ahu tassa, disvāna porisādakaṃ.

    ૭૮.

    78.

    ‘‘મિગવં ગહેત્વા મુઞ્ચસ્સુ, કત્વા આગમનં પુન;

    ‘‘Migavaṃ gahetvā muñcassu, katvā āgamanaṃ puna;

    બ્રાહ્મણસ્સ ધનં દત્વા, પિતા આમન્તયી મમં.

    Brāhmaṇassa dhanaṃ datvā, pitā āmantayī mamaṃ.

    ૭૯.

    79.

    ‘‘‘રજ્જં પુત્ત પટિપજ્જ, મા પમજ્જિ પુરં ઇદં;

    ‘‘‘Rajjaṃ putta paṭipajja, mā pamajji puraṃ idaṃ;

    કતં મે પોરિસાદેન, મમ આગમનં પુન’.

    Kataṃ me porisādena, mama āgamanaṃ puna’.

    ૮૦.

    80.

    ‘‘માતાપિતૂ ચ વન્દિત્વા, નિમ્મિનિત્વાન અત્તના;

    ‘‘Mātāpitū ca vanditvā, nimminitvāna attanā;

    નિક્ખિપિત્વા ધનું ખગ્ગં, પોરિસાદં ઉપાગમિં.

    Nikkhipitvā dhanuṃ khaggaṃ, porisādaṃ upāgamiṃ.

    ૮૧.

    81.

    ‘‘સસત્થહત્થૂપગતં, કદાચિ સો તસિસ્સતિ;

    ‘‘Sasatthahatthūpagataṃ, kadāci so tasissati;

    તેન ભિજ્જિસ્સતિ સીલં, પરિત્તાસં 3 કતે મયિ.

    Tena bhijjissati sīlaṃ, parittāsaṃ 4 kate mayi.

    ૮૨.

    82.

    ‘‘સીલખણ્ડભયા મય્હં, તસ્સ દેસ્સં ન બ્યાહરિં;

    ‘‘Sīlakhaṇḍabhayā mayhaṃ, tassa dessaṃ na byāhariṃ;

    મેત્તચિત્તો હિતવાદી, ઇદં વચનમબ્રવિં.

    Mettacitto hitavādī, idaṃ vacanamabraviṃ.

    ૮૩.

    83.

    ‘‘‘ઉજ્જાલેહિ મહાઅગ્ગિં, પપતિસ્સામિ રુક્ખતો;

    ‘‘‘Ujjālehi mahāaggiṃ, papatissāmi rukkhato;

    ત્વં પક્કકાલમઞ્ઞાય 5, ભક્ખય મં પિતામહ’.

    Tvaṃ pakkakālamaññāya 6, bhakkhaya maṃ pitāmaha’.

    ૮૪.

    84.

    ‘‘ઇતિ સીલવતં હેતુ, નારક્ખિં મમ જીવિતં;

    ‘‘Iti sīlavataṃ hetu, nārakkhiṃ mama jīvitaṃ;

    પબ્બાજેસિં ચહં તસ્સ, સદા પાણાતિપાતિક’’ન્તિ.

    Pabbājesiṃ cahaṃ tassa, sadā pāṇātipātika’’nti.

    અલીનસત્તુચરિયં નવમં.

    Alīnasattucariyaṃ navamaṃ.







    Footnotes:
    1. કમ્પિલાયં (સી॰), કપ્પિલાયં (સ્યા॰)
    2. kampilāyaṃ (sī.), kappilāyaṃ (syā.)
    3. પરિતાસં (સી॰)
    4. paritāsaṃ (sī.)
    5. સુપક્કકાલમઞ્ઞાય (પી॰)
    6. supakkakālamaññāya (pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ચરિયાપિટક-અટ્ઠકથા • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā / ૯. અલીનસત્તુચરિયાવણ્ણના • 9. Alīnasattucariyāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact