Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૩. અન્ધકવિન્દસુત્તં

    3. Andhakavindasuttaṃ

    ૧૮૪. એકં સમયં ભગવા માગધેસુ વિહરતિ અન્ધકવિન્દે. તેન ખો પન સમયેન ભગવા રત્તન્ધકારતિમિસાયં અબ્ભોકાસે નિસિન્નો હોતિ, દેવો ચ એકમેકં ફુસાયતિ. અથ ખો બ્રહ્મા સહમ્પતિ અભિક્કન્તાય રત્તિયા અભિક્કન્તવણ્ણો કેવલકપ્પં અન્ધકવિન્દં ઓભાસેત્વા યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં અટ્ઠાસિ. એકમન્તં ઠિતો ખો બ્રહ્મા સહમ્પતિ ભગવતો સન્તિકે ઇમા ગાથાયો અભાસિ –

    184. Ekaṃ samayaṃ bhagavā māgadhesu viharati andhakavinde. Tena kho pana samayena bhagavā rattandhakāratimisāyaṃ abbhokāse nisinno hoti, devo ca ekamekaṃ phusāyati. Atha kho brahmā sahampati abhikkantāya rattiyā abhikkantavaṇṇo kevalakappaṃ andhakavindaṃ obhāsetvā yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ aṭṭhāsi. Ekamantaṃ ṭhito kho brahmā sahampati bhagavato santike imā gāthāyo abhāsi –

    ‘‘સેવેથ પન્તાનિ સેનાસનાનિ,

    ‘‘Sevetha pantāni senāsanāni,

    ચરેય્ય સંયોજનવિપ્પમોક્ખા;

    Careyya saṃyojanavippamokkhā;

    સચે રતિં નાધિગચ્છેય્ય તત્થ,

    Sace ratiṃ nādhigaccheyya tattha,

    સઙ્ઘે વસે રક્ખિતત્તો સતીમા.

    Saṅghe vase rakkhitatto satīmā.

    ‘‘કુલાકુલં પિણ્ડિકાય ચરન્તો,

    ‘‘Kulākulaṃ piṇḍikāya caranto,

    ઇન્દ્રિયગુત્તો નિપકો સતીમા;

    Indriyagutto nipako satīmā;

    સેવેથ પન્તાનિ સેનાસનાનિ,

    Sevetha pantāni senāsanāni,

    ભયા પમુત્તો અભયે વિમુત્તો.

    Bhayā pamutto abhaye vimutto.

    ‘‘યત્થ ભેરવા સરીસપા 1,

    ‘‘Yattha bheravā sarīsapā 2,

    વિજ્જુ સઞ્ચરતિ થનયતિ દેવો;

    Vijju sañcarati thanayati devo;

    અન્ધકારતિમિસાય રત્તિયા,

    Andhakāratimisāya rattiyā,

    નિસીદિ તત્થ ભિક્ખુ વિગતલોમહંસો.

    Nisīdi tattha bhikkhu vigatalomahaṃso.

    ‘‘ઇદઞ્હિ જાતુ મે દિટ્ઠં, નયિદં ઇતિહીતિહં;

    ‘‘Idañhi jātu me diṭṭhaṃ, nayidaṃ itihītihaṃ;

    એકસ્મિં બ્રહ્મચરિયસ્મિં, સહસ્સં મચ્ચુહાયિનં.

    Ekasmiṃ brahmacariyasmiṃ, sahassaṃ maccuhāyinaṃ.

    ‘‘ભિય્યો 3 પઞ્ચસતા સેક્ખા, દસા ચ દસધા દસ;

    ‘‘Bhiyyo 4 pañcasatā sekkhā, dasā ca dasadhā dasa;

    સબ્બે સોતસમાપન્ના, અતિરચ્છાનગામિનો.

    Sabbe sotasamāpannā, atiracchānagāmino.

    ‘‘અથાયં 5 ઇતરા પજા, પુઞ્ઞભાગાતિ મે મનો;

    ‘‘Athāyaṃ 6 itarā pajā, puññabhāgāti me mano;

    સઙ્ખાતું નોપિ સક્કોમિ, મુસાવાદસ્સ ઓત્તપ’’ન્તિ 7.

    Saṅkhātuṃ nopi sakkomi, musāvādassa ottapa’’nti 8.







    Footnotes:
    1. સિરિં સપા (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    2. siriṃ sapā (sī. syā. kaṃ. pī.)
    3. ભીયો (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    4. bhīyo (sī. syā. kaṃ. pī.)
    5. અત્થાયં-ઇતિપિ દી॰ નિ॰ ૨.૨૯૦
    6. atthāyaṃ-itipi dī. ni. 2.290
    7. ઓત્તપેતિ (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰), ઓત્તપ્પેતિ (ક॰)
    8. ottapeti (sī. syā. kaṃ. pī.), ottappeti (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૩. અન્ધકવિન્દસુત્તવણ્ણના • 3. Andhakavindasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૩. અન્ધકવિન્દસુત્તવણ્ણના • 3. Andhakavindasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact