Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய • Majjhimanikāya

    6. அங்கு³லிமாலஸுத்தங்

    6. Aṅgulimālasuttaṃ

    347. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. தேன கோ² பன ஸமயேன ரஞ்ஞோ பஸேனதி³ஸ்ஸ கோஸலஸ்ஸ விஜிதே சோரோ அங்கு³லிமாலோ நாம ஹோதி லுத்³தோ³ லோஹிதபாணி ஹதபஹதே நிவிட்டோ² அத³யாபன்னோ பாணபூ⁴தேஸு. தேன கா³மாபி அகா³மா கதா, நிக³மாபி அனிக³மா கதா, ஜனபதா³பி அஜனபதா³ கதா. ஸோ மனுஸ்ஸே வதி⁴த்வா வதி⁴த்வா அங்கு³லீனங் மாலங் தா⁴ரேதி. அத² கோ² ப⁴க³வா புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய ஸாவத்தி²ங் பிண்டா³ய பாவிஸி. ஸாவத்தி²யங் பிண்டா³ய சரித்வா பச்சா²ப⁴த்தங் பிண்ட³பாதபடிக்கந்தோ ஸேனாஸனங் ஸங்ஸாமெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய யேன சோரோ அங்கு³லிமாலோ தேனத்³தா⁴னமக்³க³ங் படிபஜ்ஜி. அத்³த³ஸாஸுங் கோ² கோ³பாலகா பஸுபாலகா கஸ்ஸகா பதா²வினோ ப⁴க³வந்தங் யேன சோரோ அங்கு³லிமாலோ தேனத்³தா⁴னமக்³க³படிபன்னங். தி³ஸ்வான ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘மா, ஸமண, ஏதங் மக்³க³ங் படிபஜ்ஜி. ஏதஸ்மிங், ஸமண, மக்³கே³ சோரோ அங்கு³லிமாலோ நாம லுத்³தோ³ லோஹிதபாணி ஹதபஹதே நிவிட்டோ² அத³யாபன்னோ பாணபூ⁴தேஸு. தேன கா³மாபி அகா³மா கதா, நிக³மாபி அனிக³மா கதா, ஜனபதா³பி அஜனபதா³ கதா. ஸோ மனுஸ்ஸே வதி⁴த்வா வதி⁴த்வா அங்கு³லீனங் மாலங் தா⁴ரேதி. ஏதஞ்ஹி, ஸமண, மக்³க³ங் த³ஸபி புரிஸா வீஸம்பி புரிஸா திங்ஸம்பி புரிஸா சத்தாரீஸம்பி புரிஸா பஞ்ஞாஸம்பி புரிஸா ஸங்கரித்வா ஸங்கரித்வா 1 படிபஜ்ஜந்தி. தேபி சோரஸ்ஸ அங்கு³லிமாலஸ்ஸ ஹத்த²த்த²ங் க³ச்ச²ந்தீ’’தி. ஏவங் வுத்தே, ப⁴க³வா துண்ஹீபூ⁴தோ அக³மாஸி. து³தியம்பி கோ² கோ³பாலகா…பே॰… ததியம்பி கோ² கோ³பாலகா பஸுபாலகா கஸ்ஸகா பதா²வினோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘மா, ஸமண, ஏதங் மக்³க³ங் படிபஜ்ஜி, ஏதஸ்மிங் ஸமண மக்³கே³ சோரோ அங்கு³லிமாலோ நாம லுத்³தோ³ லோஹிதபாணி ஹதபஹதே நிவிட்டோ² அத³யாபன்னோ பாணபூ⁴தேஸு, தேன கா³மாபி அகா³மா கதா, நிக³மாபி அனிக³மா கதா, ஜனபதா³பி அஜனபதா³ கதா. ஸோ மனுஸ்ஸே வதி⁴த்வா வதி⁴த்வா அங்கு³லீனங் மாலங் தா⁴ரேதி. ஏதஞ்ஹி ஸமண மக்³க³ங் த³ஸபி புரிஸா வீஸம்பி புரிஸா திங்ஸம்பி புரிஸா சத்தாரீஸம்பி புரிஸா பஞ்ஞாஸம்பி புரிஸா ஸங்கரித்வா ஸங்கரித்வா படிபஜ்ஜந்தி. தேபி சோரஸ்ஸ அங்கு³லிமாலஸ்ஸ ஹத்த²த்த²ங் க³ச்ச²ந்தீ’’தி.

    347. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena rañño pasenadissa kosalassa vijite coro aṅgulimālo nāma hoti luddo lohitapāṇi hatapahate niviṭṭho adayāpanno pāṇabhūtesu. Tena gāmāpi agāmā katā, nigamāpi anigamā katā, janapadāpi ajanapadā katā. So manusse vadhitvā vadhitvā aṅgulīnaṃ mālaṃ dhāreti. Atha kho bhagavā pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya sāvatthiṃ piṇḍāya pāvisi. Sāvatthiyaṃ piṇḍāya caritvā pacchābhattaṃ piṇḍapātapaṭikkanto senāsanaṃ saṃsāmetvā pattacīvaramādāya yena coro aṅgulimālo tenaddhānamaggaṃ paṭipajji. Addasāsuṃ kho gopālakā pasupālakā kassakā pathāvino bhagavantaṃ yena coro aṅgulimālo tenaddhānamaggapaṭipannaṃ. Disvāna bhagavantaṃ etadavocuṃ – ‘‘mā, samaṇa, etaṃ maggaṃ paṭipajji. Etasmiṃ, samaṇa, magge coro aṅgulimālo nāma luddo lohitapāṇi hatapahate niviṭṭho adayāpanno pāṇabhūtesu. Tena gāmāpi agāmā katā, nigamāpi anigamā katā, janapadāpi ajanapadā katā. So manusse vadhitvā vadhitvā aṅgulīnaṃ mālaṃ dhāreti. Etañhi, samaṇa, maggaṃ dasapi purisā vīsampi purisā tiṃsampi purisā cattārīsampi purisā paññāsampi purisā saṅkaritvā saṅkaritvā 2 paṭipajjanti. Tepi corassa aṅgulimālassa hatthatthaṃ gacchantī’’ti. Evaṃ vutte, bhagavā tuṇhībhūto agamāsi. Dutiyampi kho gopālakā…pe… tatiyampi kho gopālakā pasupālakā kassakā pathāvino bhagavantaṃ etadavocuṃ – ‘‘mā, samaṇa, etaṃ maggaṃ paṭipajji, etasmiṃ samaṇa magge coro aṅgulimālo nāma luddo lohitapāṇi hatapahate niviṭṭho adayāpanno pāṇabhūtesu, tena gāmāpi agāmā katā, nigamāpi anigamā katā, janapadāpi ajanapadā katā. So manusse vadhitvā vadhitvā aṅgulīnaṃ mālaṃ dhāreti. Etañhi samaṇa maggaṃ dasapi purisā vīsampi purisā tiṃsampi purisā cattārīsampi purisā paññāsampi purisā saṅkaritvā saṅkaritvā paṭipajjanti. Tepi corassa aṅgulimālassa hatthatthaṃ gacchantī’’ti.

    348. அத² கோ² ப⁴க³வா துண்ஹீபூ⁴தோ அக³மாஸி. அத்³த³ஸா கோ² சோரோ அங்கு³லிமாலோ ப⁴க³வந்தங் தூ³ரதோவ ஆக³ச்ச²ந்தங். தி³ஸ்வானஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘அச்ச²ரியங் வத, போ⁴, அப்³பு⁴தங் வத, போ⁴! இமஞ்ஹி மக்³க³ங் த³ஸபி புரிஸா வீஸம்பி புரிஸா திங்ஸம்பி புரிஸா சத்தாரீஸம்பி புரிஸா பஞ்ஞாஸம்பி புரிஸா ஸங்கரித்வா ஸங்கரித்வா படிபஜ்ஜந்தி. தேபி மம ஹத்த²த்த²ங் க³ச்ச²ந்தி. அத² ச பனாயங் ஸமணோ ஏகோ அது³தியோ பஸய்ஹ மஞ்ஞே ஆக³ச்ச²தி. யங்னூனாஹங் இமங் ஸமணங் ஜீவிதா வோரோபெய்ய’’ந்தி. அத² கோ² சோரோ அங்கு³லிமாலோ அஸிசம்மங் க³ஹெத்வா த⁴னுகலாபங் ஸன்னய்ஹித்வா ப⁴க³வந்தங் பிட்டி²தோ பிட்டி²தோ அனுப³ந்தி⁴. அத² கோ² ப⁴க³வா ததா²ரூபங் இத்³தா⁴பி⁴ஸங்கா²ரங் அபி⁴ஸங்கா²ஸி 3 யதா² சோரோ அங்கு³லிமாலோ ப⁴க³வந்தங் பகதியா க³ச்ச²ந்தங் ஸப்³ப³தா²மேன க³ச்ச²ந்தோ ந ஸக்கோதி ஸம்பாபுணிதுங். அத² கோ² சோரஸ்ஸ அங்கு³லிமாலஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘அச்ச²ரியங் வத, போ⁴, அப்³பு⁴தங் வத, போ⁴! அஹஞ்ஹி புப்³பே³ ஹத்தி²ம்பி தா⁴வந்தங் அனுபதித்வா க³ண்ஹாமி, அஸ்ஸம்பி தா⁴வந்தங் அனுபதித்வா க³ண்ஹாமி, ரத²ம்பி தா⁴வந்தங் அனுபதித்வா க³ண்ஹாமி, மிக³ம்பி தா⁴வந்தங் அனுபதித்வா க³ண்ஹாமி; அத² ச பனாஹங் இமங் ஸமணங் பகதியா க³ச்ச²ந்தங் ஸப்³ப³தா²மேன க³ச்ச²ந்தோ ந ஸக்கோமி ஸம்பாபுணிது’’ந்தி! டி²தோவ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘திட்ட², திட்ட², ஸமணா’’தி. ‘‘டி²தோ அஹங், அங்கு³லிமால, த்வஞ்ச திட்டா²’’தி. அத² கோ² சோரஸ்ஸ அங்கு³லிமாலஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘இமே கோ² ஸமணா ஸக்யபுத்தியா ஸச்சவாதி³னோ ஸச்சபடிஞ்ஞா. அத² பனாயங் ஸமணோ க³ச்ச²ங் யேவாஹ – ‘டி²தோ அஹங், அங்கு³லிமால, த்வஞ்ச திட்டா²’தி. யங்னூனாஹங் இமங் ஸமணங் புச்செ²ய்ய’’ந்தி.

    348. Atha kho bhagavā tuṇhībhūto agamāsi. Addasā kho coro aṅgulimālo bhagavantaṃ dūratova āgacchantaṃ. Disvānassa etadahosi – ‘‘acchariyaṃ vata, bho, abbhutaṃ vata, bho! Imañhi maggaṃ dasapi purisā vīsampi purisā tiṃsampi purisā cattārīsampi purisā paññāsampi purisā saṅkaritvā saṅkaritvā paṭipajjanti. Tepi mama hatthatthaṃ gacchanti. Atha ca panāyaṃ samaṇo eko adutiyo pasayha maññe āgacchati. Yaṃnūnāhaṃ imaṃ samaṇaṃ jīvitā voropeyya’’nti. Atha kho coro aṅgulimālo asicammaṃ gahetvā dhanukalāpaṃ sannayhitvā bhagavantaṃ piṭṭhito piṭṭhito anubandhi. Atha kho bhagavā tathārūpaṃ iddhābhisaṅkhāraṃ abhisaṅkhāsi 4 yathā coro aṅgulimālo bhagavantaṃ pakatiyā gacchantaṃ sabbathāmena gacchanto na sakkoti sampāpuṇituṃ. Atha kho corassa aṅgulimālassa etadahosi – ‘‘acchariyaṃ vata, bho, abbhutaṃ vata, bho! Ahañhi pubbe hatthimpi dhāvantaṃ anupatitvā gaṇhāmi, assampi dhāvantaṃ anupatitvā gaṇhāmi, rathampi dhāvantaṃ anupatitvā gaṇhāmi, migampi dhāvantaṃ anupatitvā gaṇhāmi; atha ca panāhaṃ imaṃ samaṇaṃ pakatiyā gacchantaṃ sabbathāmena gacchanto na sakkomi sampāpuṇitu’’nti! Ṭhitova bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘tiṭṭha, tiṭṭha, samaṇā’’ti. ‘‘Ṭhito ahaṃ, aṅgulimāla, tvañca tiṭṭhā’’ti. Atha kho corassa aṅgulimālassa etadahosi – ‘‘ime kho samaṇā sakyaputtiyā saccavādino saccapaṭiññā. Atha panāyaṃ samaṇo gacchaṃ yevāha – ‘ṭhito ahaṃ, aṅgulimāla, tvañca tiṭṭhā’ti. Yaṃnūnāhaṃ imaṃ samaṇaṃ puccheyya’’nti.

    349. அத² கோ² சோரோ அங்கு³லிமாலோ ப⁴க³வந்தங் கா³தா²ய அஜ்ஜ²பா⁴ஸி –

    349. Atha kho coro aṅgulimālo bhagavantaṃ gāthāya ajjhabhāsi –

    ‘‘க³ச்ச²ங் வதே³ஸி ஸமண டி²தொம்ஹி,

    ‘‘Gacchaṃ vadesi samaṇa ṭhitomhi,

    மமஞ்ச ப்³ரூஸி டி²தமட்டி²தோதி;

    Mamañca brūsi ṭhitamaṭṭhitoti;

    புச்சா²மி தங் ஸமண ஏதமத்த²ங்,

    Pucchāmi taṃ samaṇa etamatthaṃ,

    கத²ங் டி²தோ த்வங் அஹமட்டி²தொம்ஹீ’’தி.

    Kathaṃ ṭhito tvaṃ ahamaṭṭhitomhī’’ti.

    ‘‘டி²தோ அஹங் அங்கு³லிமால ஸப்³ப³தா³,

    ‘‘Ṭhito ahaṃ aṅgulimāla sabbadā,

    ஸப்³பே³ஸு பூ⁴தேஸு நிதா⁴ய த³ண்ட³ங்;

    Sabbesu bhūtesu nidhāya daṇḍaṃ;

    துவஞ்ச பாணேஸு அஸஞ்ஞதோஸி,

    Tuvañca pāṇesu asaññatosi,

    தஸ்மா டி²தோஹங் துவமட்டி²தோஸீ’’தி.

    Tasmā ṭhitohaṃ tuvamaṭṭhitosī’’ti.

    ‘‘சிரஸ்ஸங் வத மே மஹிதோ மஹேஸீ,

    ‘‘Cirassaṃ vata me mahito mahesī,

    மஹாவனங் பாபுணி ஸச்சவாதீ³ 5;

    Mahāvanaṃ pāpuṇi saccavādī 6;

    ஸோஹங் சரிஸ்ஸாமி பஹாய பாபங் 7,

    Sohaṃ carissāmi pahāya pāpaṃ 8,

    ஸுத்வான கா³த²ங் தவ த⁴ம்மயுத்தங்’’.

    Sutvāna gāthaṃ tava dhammayuttaṃ’’.

    இத்வேவ சோரோ அஸிமாவுத⁴ஞ்ச,

    Itveva coro asimāvudhañca,

    ஸொப்³பே⁴ பபாதே நரகே அகிரி;

    Sobbhe papāte narake akiri;

    அவந்தி³ சோரோ ஸுக³தஸ்ஸ பாதே³,

    Avandi coro sugatassa pāde,

    தத்தே²வ நங் பப்³ப³ஜ்ஜங் அயாசி.

    Tattheva naṃ pabbajjaṃ ayāci.

    பு³த்³தோ⁴ ச கோ² காருணிகோ மஹேஸி,

    Buddho ca kho kāruṇiko mahesi,

    யோ ஸத்தா² லோகஸ்ஸ ஸதே³வகஸ்ஸ;

    Yo satthā lokassa sadevakassa;

    ‘தமேஹி பி⁴க்கூ²’தி ததா³ அவோச,

    ‘Tamehi bhikkhū’ti tadā avoca,

    ஏஸேவ தஸ்ஸ அஹு பி⁴க்கு²பா⁴வோதி.

    Eseva tassa ahu bhikkhubhāvoti.

    350. அத² கோ² ப⁴க³வா ஆயஸ்மதா அங்கு³லிமாலேன பச்சா²ஸமணேன யேன ஸாவத்தி² தேன சாரிகங் பக்காமி. அனுபுப்³பே³ன சாரிகங் சரமானோ யேன ஸாவத்தி² தத³வஸரி. தத்ர ஸுத³ங் ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. தேன கோ² பன ஸமயேன ரஞ்ஞோ பஸேனதி³ஸ்ஸ கோஸலஸ்ஸ அந்தேபுரத்³வாரே மஹாஜனகாயோ ஸன்னிபதித்வா உச்சாஸத்³தோ³ மஹாஸத்³தோ³ ஹோதி – ‘‘சோரோ தே, தே³வ, விஜிதே அங்கு³லிமாலோ நாம லுத்³தோ³ லோஹிதபாணி ஹதபஹதே நிவிட்டோ² அத³யாபன்னோ பாணபூ⁴தேஸு. தேன கா³மாபி அகா³மா கதா, நிக³மாபி அனிக³மா கதா, ஜனபதா³பி அஜனபதா³ கதா. ஸோ மனுஸ்ஸே வதி⁴த்வா வதி⁴த்வா அங்கு³லீனங் மாலங் தா⁴ரேதி. தங் தே³வோ படிஸேதே⁴தூ’’தி.

    350. Atha kho bhagavā āyasmatā aṅgulimālena pacchāsamaṇena yena sāvatthi tena cārikaṃ pakkāmi. Anupubbena cārikaṃ caramāno yena sāvatthi tadavasari. Tatra sudaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena rañño pasenadissa kosalassa antepuradvāre mahājanakāyo sannipatitvā uccāsaddo mahāsaddo hoti – ‘‘coro te, deva, vijite aṅgulimālo nāma luddo lohitapāṇi hatapahate niviṭṭho adayāpanno pāṇabhūtesu. Tena gāmāpi agāmā katā, nigamāpi anigamā katā, janapadāpi ajanapadā katā. So manusse vadhitvā vadhitvā aṅgulīnaṃ mālaṃ dhāreti. Taṃ devo paṭisedhetū’’ti.

    அத² கோ² ராஜா பஸேனதி³ கோஸலோ பஞ்சமத்தேஹி அஸ்ஸஸதேஹி ஸாவத்தி²யா நிக்க²மி தி³வா தி³வஸ்ஸ. யேன ஆராமோ தேன பாவிஸி. யாவதிகா யானஸ்ஸ பூ⁴மி யானேன க³ந்த்வா யானா பச்சோரோஹித்வா பத்திகோவ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னங் கோ² ராஜானங் பஸேனதி³ங் கோஸலங் ப⁴க³வா ஏதத³வோச – ‘‘கிங் நு தே, மஹாராஜ, ராஜா வா மாக³தோ⁴ ஸேனியோ பி³ம்பி³ஸாரோ குபிதோ வேஸாலிகா வா லிச்ச²வீ அஞ்ஞே வா படிராஜானோ’’தி? ‘‘ந கோ² மே, ப⁴ந்தே, ராஜா மாக³தோ⁴ ஸேனியோ பி³ம்பி³ஸாரோ குபிதோ, நாபி வேஸாலிகா லிச்ச²வீ, நாபி அஞ்ஞே படிராஜானோ. சோரோ மே, ப⁴ந்தே, விஜிதே அங்கு³லிமாலோ நாம லுத்³தோ³ லோஹிதபாணி ஹதபஹதே நிவிட்டோ² அத³யாபன்னோ பாணபூ⁴தேஸு. தேன கா³மாபி அகா³மா கதா, நிக³மாபி அனிக³மா கதா, ஜனபதா³பி அஜனபதா³ கதா. ஸோ மனுஸ்ஸே வதி⁴த்வா வதி⁴த்வா அங்கு³லீனங் மாலங் தா⁴ரேதி. தாஹங், ப⁴ந்தே, படிஸேதி⁴ஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘ஸசே பன த்வங், மஹாராஜ, அங்கு³லிமாலங் பஸ்ஸெய்யாஸி கேஸமஸ்ஸுங் ஓஹாரெத்வா காஸாயானி வத்தா²னி அச்சா²தெ³த்வா அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜிதங், விரதங் பாணாதிபாதா, விரதங் அதி³ன்னாதா³னா, விரதங் முஸாவாதா³, ஏகப⁴த்திகங், ப்³ரஹ்மசாரிங், ஸீலவந்தங், கல்யாணத⁴ம்மங், கிந்தி நங் கரெய்யாஸீ’’தி? ‘‘அபி⁴வாதெ³ய்யாம வா, ப⁴ந்தே, பச்சுட்டெ²ய்யாம வா ஆஸனேன வா நிமந்தெய்யாம, அபி⁴னிமந்தெய்யாம வா நங் சீவரபிண்ட³பாதஸேனாஸனகி³லானப்பச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரேஹி, த⁴ம்மிகங் வா அஸ்ஸ ரக்கா²வரணகு³த்திங் ஸங்வித³ஹெய்யாம. குதோ பனஸ்ஸ, ப⁴ந்தே, து³ஸ்ஸீலஸ்ஸ பாபத⁴ம்மஸ்ஸ ஏவரூபோ ஸீலஸங்யமோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி?

    Atha kho rājā pasenadi kosalo pañcamattehi assasatehi sāvatthiyā nikkhami divā divassa. Yena ārāmo tena pāvisi. Yāvatikā yānassa bhūmi yānena gantvā yānā paccorohitvā pattikova yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinnaṃ kho rājānaṃ pasenadiṃ kosalaṃ bhagavā etadavoca – ‘‘kiṃ nu te, mahārāja, rājā vā māgadho seniyo bimbisāro kupito vesālikā vā licchavī aññe vā paṭirājāno’’ti? ‘‘Na kho me, bhante, rājā māgadho seniyo bimbisāro kupito, nāpi vesālikā licchavī, nāpi aññe paṭirājāno. Coro me, bhante, vijite aṅgulimālo nāma luddo lohitapāṇi hatapahate niviṭṭho adayāpanno pāṇabhūtesu. Tena gāmāpi agāmā katā, nigamāpi anigamā katā, janapadāpi ajanapadā katā. So manusse vadhitvā vadhitvā aṅgulīnaṃ mālaṃ dhāreti. Tāhaṃ, bhante, paṭisedhissāmī’’ti. ‘‘Sace pana tvaṃ, mahārāja, aṅgulimālaṃ passeyyāsi kesamassuṃ ohāretvā kāsāyāni vatthāni acchādetvā agārasmā anagāriyaṃ pabbajitaṃ, virataṃ pāṇātipātā, virataṃ adinnādānā, virataṃ musāvādā, ekabhattikaṃ, brahmacāriṃ, sīlavantaṃ, kalyāṇadhammaṃ, kinti naṃ kareyyāsī’’ti? ‘‘Abhivādeyyāma vā, bhante, paccuṭṭheyyāma vā āsanena vā nimanteyyāma, abhinimanteyyāma vā naṃ cīvarapiṇḍapātasenāsanagilānappaccayabhesajjaparikkhārehi, dhammikaṃ vā assa rakkhāvaraṇaguttiṃ saṃvidaheyyāma. Kuto panassa, bhante, dussīlassa pāpadhammassa evarūpo sīlasaṃyamo bhavissatī’’ti?

    தேன கோ² பன ஸமயேன ஆயஸ்மா அங்கு³லிமாலோ ப⁴க³வதோ அவிதூ³ரே நிஸின்னோ ஹோதி. அத² கோ² ப⁴க³வா த³க்கி²ணங் பா³ஹுங் பக்³க³ஹெத்வா ராஜானங் பஸேனதி³ங் கோஸலங் ஏதத³வோச – ‘‘ஏஸோ, மஹாராஜ, அங்கு³லிமாலோ’’தி. அத² கோ² ரஞ்ஞோ பஸேனதி³ஸ்ஸ கோஸலஸ்ஸ அஹுதே³வ ப⁴யங், அஹு ச²ம்பி⁴தத்தங், அஹு லோமஹங்ஸோ. அத² கோ² ப⁴க³வா ராஜானங் பஸேனதி³ங் கோஸலங் பீ⁴தங் ஸங்விக்³க³ங் லோமஹட்ட²ஜாதங் விதி³த்வா ராஜானங் பஸேனதி³ங் கோஸலங் ஏதத³வோச – ‘‘மா பா⁴யி, மஹாராஜ, நத்தி² தே இதோ ப⁴ய’’ந்தி. அத² கோ² ரஞ்ஞோ பஸேனதி³ஸ்ஸ கோஸலஸ்ஸ யங் அஹோஸி ப⁴யங் வா ச²ம்பி⁴தத்தங் வா லோமஹங்ஸோ வா ஸோ படிப்பஸ்ஸம்பி⁴. அத² கோ² ராஜா பஸேனதி³ கோஸலோ யேனாயஸ்மா அங்கு³லிமாலோ தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ஆயஸ்மந்தங் அங்கு³லிமாலங் ஏதத³வோச – ‘‘அய்யோ நோ, ப⁴ந்தே, அங்கு³லிமாலோ’’தி? ‘‘ஏவங், மஹாராஜா’’தி. ‘‘கத²ங்கொ³த்தோ அய்யஸ்ஸ பிதா, கத²ங்கொ³த்தா மாதா’’தி? ‘‘க³க்³கோ³ கோ², மஹாராஜ, பிதா, மந்தாணீ மாதா’’தி. ‘‘அபி⁴ரமது, ப⁴ந்தே, அய்யோ க³க்³கோ³ மந்தாணிபுத்தோ. அஹமய்யஸ்ஸ க³க்³க³ஸ்ஸ மந்தாணிபுத்தஸ்ஸ உஸ்ஸுக்கங் கரிஸ்ஸாமி சீவரபிண்ட³பாதஸேனாஸனகி³லானப்பச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரான’’ந்தி.

    Tena kho pana samayena āyasmā aṅgulimālo bhagavato avidūre nisinno hoti. Atha kho bhagavā dakkhiṇaṃ bāhuṃ paggahetvā rājānaṃ pasenadiṃ kosalaṃ etadavoca – ‘‘eso, mahārāja, aṅgulimālo’’ti. Atha kho rañño pasenadissa kosalassa ahudeva bhayaṃ, ahu chambhitattaṃ, ahu lomahaṃso. Atha kho bhagavā rājānaṃ pasenadiṃ kosalaṃ bhītaṃ saṃviggaṃ lomahaṭṭhajātaṃ viditvā rājānaṃ pasenadiṃ kosalaṃ etadavoca – ‘‘mā bhāyi, mahārāja, natthi te ito bhaya’’nti. Atha kho rañño pasenadissa kosalassa yaṃ ahosi bhayaṃ vā chambhitattaṃ vā lomahaṃso vā so paṭippassambhi. Atha kho rājā pasenadi kosalo yenāyasmā aṅgulimālo tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā āyasmantaṃ aṅgulimālaṃ etadavoca – ‘‘ayyo no, bhante, aṅgulimālo’’ti? ‘‘Evaṃ, mahārājā’’ti. ‘‘Kathaṃgotto ayyassa pitā, kathaṃgottā mātā’’ti? ‘‘Gaggo kho, mahārāja, pitā, mantāṇī mātā’’ti. ‘‘Abhiramatu, bhante, ayyo gaggo mantāṇiputto. Ahamayyassa gaggassa mantāṇiputtassa ussukkaṃ karissāmi cīvarapiṇḍapātasenāsanagilānappaccayabhesajjaparikkhārāna’’nti.

    351. தேன கோ² பன ஸமயேன ஆயஸ்மா அங்கு³லிமாலோ ஆரஞ்ஞிகோ ஹோதி பிண்ட³பாதிகோ பங்ஸுகூலிகோ தேசீவரிகோ. அத² கோ² ஆயஸ்மா அங்கு³லிமாலோ ராஜானங் பஸேனதி³ங் கோஸலங் ஏதத³வோச – ‘‘அலங், மஹாராஜ, பரிபுண்ணங் மே சீவர’’ந்தி. அத² கோ² ராஜா பஸேனதி³ கோஸலோ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² ராஜா பஸேனதி³ கோஸலோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘அச்ச²ரியங், ப⁴ந்தே, அப்³பு⁴தங், ப⁴ந்தே! யாவஞ்சித³ங், ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா அத³ந்தானங் த³மேதா, அஸந்தானங் ஸமேதா, அபரினிப்³பு³தானங் பரினிப்³பா³பேதா. யஞ்ஹி மயங், ப⁴ந்தே, நாஸக்கி²ம்ஹா த³ண்டே³னபி ஸத்தே²னபி த³மேதுங் ஸோ ப⁴க³வதா அத³ண்டே³ன அஸத்தே²னேவ 9 த³ந்தோ. ஹந்த³ ச தா³னி 10 மயங், ப⁴ந்தே, க³ச்சா²ம; ப³ஹுகிச்சா மயங் ப³ஹுகரணீயா’’தி. ‘‘யஸ்ஸதா³னி, மஹாராஜ, காலங் மஞ்ஞஸீ’’தி. அத² கோ² ராஜா பஸேனதி³ கோஸலோ உட்டா²யாஸனா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா பத³க்கி²ணங் கத்வா பக்காமி.

    351. Tena kho pana samayena āyasmā aṅgulimālo āraññiko hoti piṇḍapātiko paṃsukūliko tecīvariko. Atha kho āyasmā aṅgulimālo rājānaṃ pasenadiṃ kosalaṃ etadavoca – ‘‘alaṃ, mahārāja, paripuṇṇaṃ me cīvara’’nti. Atha kho rājā pasenadi kosalo yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho rājā pasenadi kosalo bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘acchariyaṃ, bhante, abbhutaṃ, bhante! Yāvañcidaṃ, bhante, bhagavā adantānaṃ dametā, asantānaṃ sametā, aparinibbutānaṃ parinibbāpetā. Yañhi mayaṃ, bhante, nāsakkhimhā daṇḍenapi satthenapi dametuṃ so bhagavatā adaṇḍena asattheneva 11 danto. Handa ca dāni 12 mayaṃ, bhante, gacchāma; bahukiccā mayaṃ bahukaraṇīyā’’ti. ‘‘Yassadāni, mahārāja, kālaṃ maññasī’’ti. Atha kho rājā pasenadi kosalo uṭṭhāyāsanā bhagavantaṃ abhivādetvā padakkhiṇaṃ katvā pakkāmi.

    அத² கோ² ஆயஸ்மா அங்கு³லிமாலோ புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய ஸாவத்தி²யங் பிண்டா³ய பாவிஸி. அத்³த³ஸா கோ² ஆயஸ்மா அங்கு³லிமாலோ ஸாவத்தி²யங் ஸபதா³னங் பிண்டா³ய சரமானோ அஞ்ஞதரங் இத்தி²ங் மூள்ஹக³ப்³ப⁴ங் விகா⁴தக³ப்³ப⁴ங் 13. தி³ஸ்வானஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘கிலிஸ்ஸந்தி வத, போ⁴, ஸத்தா; கிலிஸ்ஸந்தி வத, போ⁴, ஸத்தா’’தி! அத² கோ² ஆயஸ்மா அங்கு³லிமாலோ ஸாவத்தி²யங் பிண்டா³ய சரித்வா பச்சா²ப⁴த்தங் பிண்ட³பாதபடிக்கந்தோ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² ஆயஸ்மா அங்கு³லிமாலோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘இதா⁴ஹங், ப⁴ந்தே, புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய ஸாவத்தி²ங் பிண்டா³ய பாவிஸிங். அத்³த³ஸங் கோ² அஹங், ப⁴ந்தே, ஸாவத்தி²யங் ஸபதா³னங் பிண்டா³ய சரமானோ அஞ்ஞதரங் இத்தி²ங் மூள்ஹக³ப்³ப⁴ங் விகா⁴தக³ப்³ப⁴ங்’’. தி³ஸ்வான மய்ஹங் ஏதத³ஹோஸி – ‘‘கிலிஸ்ஸந்தி வத , போ⁴, ஸத்தா; கிலிஸ்ஸந்தி வத, போ⁴, ஸத்தா’’தி!

    Atha kho āyasmā aṅgulimālo pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya sāvatthiyaṃ piṇḍāya pāvisi. Addasā kho āyasmā aṅgulimālo sāvatthiyaṃ sapadānaṃ piṇḍāya caramāno aññataraṃ itthiṃ mūḷhagabbhaṃ vighātagabbhaṃ 14. Disvānassa etadahosi – ‘‘kilissanti vata, bho, sattā; kilissanti vata, bho, sattā’’ti! Atha kho āyasmā aṅgulimālo sāvatthiyaṃ piṇḍāya caritvā pacchābhattaṃ piṇḍapātapaṭikkanto yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho āyasmā aṅgulimālo bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘idhāhaṃ, bhante, pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya sāvatthiṃ piṇḍāya pāvisiṃ. Addasaṃ kho ahaṃ, bhante, sāvatthiyaṃ sapadānaṃ piṇḍāya caramāno aññataraṃ itthiṃ mūḷhagabbhaṃ vighātagabbhaṃ’’. Disvāna mayhaṃ etadahosi – ‘‘kilissanti vata , bho, sattā; kilissanti vata, bho, sattā’’ti!

    ‘‘தேன ஹி த்வங், அங்கு³லிமால, யேன ஸா இத்தீ² தேனுபஸங்கம; உபஸங்கமித்வா தங் இத்தி²ங் ஏவங் வதே³ஹி – ‘யதோஹங், ப⁴கி³னி, ஜாதோ 15 நாபி⁴ஜானாமி ஸஞ்சிச்ச பாணங் ஜீவிதா வோரோபேதா, தேன ஸச்சேன ஸொத்தி² தே ஹோது, ஸொத்தி² க³ப்³ப⁴ஸ்ஸா’’’தி.

    ‘‘Tena hi tvaṃ, aṅgulimāla, yena sā itthī tenupasaṅkama; upasaṅkamitvā taṃ itthiṃ evaṃ vadehi – ‘yatohaṃ, bhagini, jāto 16 nābhijānāmi sañcicca pāṇaṃ jīvitā voropetā, tena saccena sotthi te hotu, sotthi gabbhassā’’’ti.

    ‘‘ஸோ ஹி நூன மே, ப⁴ந்தே, ஸம்பஜானமுஸாவாதோ³ ப⁴விஸ்ஸதி. மயா ஹி, ப⁴ந்தே, ப³ஹூ ஸஞ்சிச்ச பாணா ஜீவிதா வோரோபிதா’’தி. ‘‘தேன ஹி த்வங், அங்கு³லிமால, யேன ஸா இத்தீ² தேனுபஸங்கம; உபஸங்கமித்வா தங் இத்தி²ங் ஏவங் வதே³ஹி – ‘யதோஹங், ப⁴கி³னி, அரியாய ஜாதியா ஜாதோ, நாபி⁴ஜானாமி ஸஞ்சிச்ச பாணங் ஜீவிதா வோரோபேதா, தேன ஸச்சேன ஸொத்தி² தே ஹோது, ஸொத்தி² க³ப்³ப⁴ஸ்ஸா’’’தி.

    ‘‘So hi nūna me, bhante, sampajānamusāvādo bhavissati. Mayā hi, bhante, bahū sañcicca pāṇā jīvitā voropitā’’ti. ‘‘Tena hi tvaṃ, aṅgulimāla, yena sā itthī tenupasaṅkama; upasaṅkamitvā taṃ itthiṃ evaṃ vadehi – ‘yatohaṃ, bhagini, ariyāya jātiyā jāto, nābhijānāmi sañcicca pāṇaṃ jīvitā voropetā, tena saccena sotthi te hotu, sotthi gabbhassā’’’ti.

    ‘‘ஏவங், ப⁴ந்தே’’தி கோ² ஆயஸ்மா அங்கு³லிமாலோ ப⁴க³வதோ படிஸ்ஸுத்வா யேன ஸா இத்தீ² தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா தங் இத்தி²ங் ஏதத³வோச – ‘‘யதோஹங், ப⁴கி³னி, அரியாய ஜாதியா ஜாதோ, நாபி⁴ஜானாமி ஸஞ்சிச்ச பாணங் ஜீவிதா வோரோபேதா, தேன ஸச்சேன ஸொத்தி² தே ஹோது, ஸொத்தி² க³ப்³ப⁴ஸ்ஸா’’தி. அத² க்²வாஸ்ஸா இத்தி²யா ஸொத்தி² அஹோஸி, ஸொத்தி² க³ப்³ப⁴ஸ்ஸ.

    ‘‘Evaṃ, bhante’’ti kho āyasmā aṅgulimālo bhagavato paṭissutvā yena sā itthī tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā taṃ itthiṃ etadavoca – ‘‘yatohaṃ, bhagini, ariyāya jātiyā jāto, nābhijānāmi sañcicca pāṇaṃ jīvitā voropetā, tena saccena sotthi te hotu, sotthi gabbhassā’’ti. Atha khvāssā itthiyā sotthi ahosi, sotthi gabbhassa.

    அத² கோ² ஆயஸ்மா அங்கு³லிமாலோ ஏகோ வூபகட்டோ² அப்பமத்தோ ஆதாபீ பஹிதத்தோ விஹரந்தோ நசிரஸ்ஸேவ – யஸ்ஸத்தா²ய குலபுத்தா ஸம்மதே³வ அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜந்தி தத³னுத்தரங் – ப்³ரஹ்மசரியபரியோஸானங் தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கத்வா உபஸம்பஜ்ஜ விஹாஸி. ‘கீ²ணா ஜாதி வுஸிதங் ப்³ரஹ்மசரியங், கதங் கரணீயங், நாபரங் இத்த²த்தாயா’தி அப்³ப⁴ஞ்ஞாஸி. அஞ்ஞதரோ கோ² பனாயஸ்மா அங்கு³லிமாலோ அரஹதங் அஹோஸி.

    Atha kho āyasmā aṅgulimālo eko vūpakaṭṭho appamatto ātāpī pahitatto viharanto nacirasseva – yassatthāya kulaputtā sammadeva agārasmā anagāriyaṃ pabbajanti tadanuttaraṃ – brahmacariyapariyosānaṃ diṭṭheva dhamme sayaṃ abhiññā sacchikatvā upasampajja vihāsi. ‘Khīṇā jāti vusitaṃ brahmacariyaṃ, kataṃ karaṇīyaṃ, nāparaṃ itthattāyā’ti abbhaññāsi. Aññataro kho panāyasmā aṅgulimālo arahataṃ ahosi.

    352. அத² கோ² ஆயஸ்மா அங்கு³லிமாலோ புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய ஸாவத்தி²ங் பிண்டா³ய பாவிஸி. தேன கோ² பன ஸமயேன அஞ்ஞேனபி லெட்³டு³ கி²த்தோ ஆயஸ்மதோ அங்கு³லிமாலஸ்ஸ காயே நிபததி, அஞ்ஞேனபி த³ண்டோ³ கி²த்தோ ஆயஸ்மதோ அங்கு³லிமாலஸ்ஸ காயே நிபததி, அஞ்ஞேனபி ஸக்க²ரா கி²த்தா ஆயஸ்மதோ அங்கு³லிமாலஸ்ஸ காயே நிபததி. அத² கோ² ஆயஸ்மா அங்கு³லிமாலோ பி⁴ன்னேன ஸீஸேன, லோஹிதேன க³ளந்தேன, பி⁴ன்னேன பத்தேன, விப்பா²லிதாய ஸங்கா⁴டியா யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி. அத்³த³ஸா கோ² ப⁴க³வா ஆயஸ்மந்தங் அங்கு³லிமாலங் தூ³ரதோவ ஆக³ச்ச²ந்தங். தி³ஸ்வான ஆயஸ்மந்தங் அங்கு³லிமாலங் ஏதத³வோச – ‘‘அதி⁴வாஸேஹி த்வங், ப்³ராஹ்மண, அதி⁴வாஸேஹி த்வங், ப்³ராஹ்மண. யஸ்ஸ கோ² த்வங், ப்³ராஹ்மண, கம்மஸ்ஸ விபாகேன ப³ஹூனி வஸ்ஸானி ப³ஹூனி வஸ்ஸஸதானி ப³ஹூனி வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி நிரயே பச்செய்யாஸி தஸ்ஸ த்வங், ப்³ராஹ்மண, கம்மஸ்ஸ விபாகங் தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே படிஸங்வேதே³ஸீ’’தி. அத² கோ² ஆயஸ்மா அங்கு³லிமாலோ ரஹோக³தோ படிஸல்லீனோ விமுத்திஸுக²ங் படிஸங்வேதி³; தாயங் வேலாயங் இமங் உதா³னங் உதா³னேஸி –

    352. Atha kho āyasmā aṅgulimālo pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya sāvatthiṃ piṇḍāya pāvisi. Tena kho pana samayena aññenapi leḍḍu khitto āyasmato aṅgulimālassa kāye nipatati, aññenapi daṇḍo khitto āyasmato aṅgulimālassa kāye nipatati, aññenapi sakkharā khittā āyasmato aṅgulimālassa kāye nipatati. Atha kho āyasmā aṅgulimālo bhinnena sīsena, lohitena gaḷantena, bhinnena pattena, vipphālitāya saṅghāṭiyā yena bhagavā tenupasaṅkami. Addasā kho bhagavā āyasmantaṃ aṅgulimālaṃ dūratova āgacchantaṃ. Disvāna āyasmantaṃ aṅgulimālaṃ etadavoca – ‘‘adhivāsehi tvaṃ, brāhmaṇa, adhivāsehi tvaṃ, brāhmaṇa. Yassa kho tvaṃ, brāhmaṇa, kammassa vipākena bahūni vassāni bahūni vassasatāni bahūni vassasahassāni niraye pacceyyāsi tassa tvaṃ, brāhmaṇa, kammassa vipākaṃ diṭṭheva dhamme paṭisaṃvedesī’’ti. Atha kho āyasmā aṅgulimālo rahogato paṭisallīno vimuttisukhaṃ paṭisaṃvedi; tāyaṃ velāyaṃ imaṃ udānaṃ udānesi –

    ‘‘யோ புப்³பே³வ 17 பமஜ்ஜித்வா, பச்சா² ஸோ நப்பமஜ்ஜதி;

    ‘‘Yo pubbeva 18 pamajjitvā, pacchā so nappamajjati;

    ஸோமங் 19 லோகங் பபா⁴ஸேதி, அப்³பா⁴ முத்தோவ சந்தி³மா.

    Somaṃ 20 lokaṃ pabhāseti, abbhā muttova candimā.

    ‘‘யஸ்ஸ பாபங் கதங் கம்மங், குஸலேன பிதீ⁴யதி 21;

    ‘‘Yassa pāpaṃ kataṃ kammaṃ, kusalena pidhīyati 22;

    ஸோமங் லோகங் பபா⁴ஸேதி, அப்³பா⁴ முத்தோவ சந்தி³மா.

    Somaṃ lokaṃ pabhāseti, abbhā muttova candimā.

    ‘‘யோ ஹவே த³ஹரோ பி⁴க்கு², யுஞ்ஜதி பு³த்³த⁴ஸாஸனே;

    ‘‘Yo have daharo bhikkhu, yuñjati buddhasāsane;

    ஸோமங் லோகங் பபா⁴ஸேதி, அப்³பா⁴ முத்தோவ சந்தி³மா.

    Somaṃ lokaṃ pabhāseti, abbhā muttova candimā.

    ‘‘தி³ஸா ஹி மே த⁴ம்மகத²ங் ஸுணந்து,

    ‘‘Disā hi me dhammakathaṃ suṇantu,

    தி³ஸா ஹி மே யுஞ்ஜந்து பு³த்³த⁴ஸாஸனே;

    Disā hi me yuñjantu buddhasāsane;

    தி³ஸா ஹி மே தே மனுஜா ப⁴ஜந்து,

    Disā hi me te manujā bhajantu,

    யே த⁴ம்மமேவாத³பயந்தி ஸந்தோ.

    Ye dhammamevādapayanti santo.

    ‘‘தி³ஸா ஹி மே க²ந்திவாதா³னங், அவிரோத⁴ப்பஸங்ஸீனங்;

    ‘‘Disā hi me khantivādānaṃ, avirodhappasaṃsīnaṃ;

    ஸுணந்து த⁴ம்மங் காலேன, தஞ்ச அனுவிதீ⁴யந்து.

    Suṇantu dhammaṃ kālena, tañca anuvidhīyantu.

    ‘‘ந ஹி ஜாது ஸோ மமங் ஹிங்ஸே, அஞ்ஞங் வா பன கிஞ்சி நங் 23;

    ‘‘Na hi jātu so mamaṃ hiṃse, aññaṃ vā pana kiñci naṃ 24;

    பப்புய்ய பரமங் ஸந்திங், ரக்கெ²ய்ய தஸதா²வரே.

    Pappuyya paramaṃ santiṃ, rakkheyya tasathāvare.

    ‘‘உத³கஞ்ஹி நயந்தி நெத்திகா, உஸுகாரா நமயந்தி 25 தேஜனங்;

    ‘‘Udakañhi nayanti nettikā, usukārā namayanti 26 tejanaṃ;

    தா³ருங் நமயந்தி தச்ச²கா, அத்தானங் த³மயந்தி பண்டி³தா.

    Dāruṃ namayanti tacchakā, attānaṃ damayanti paṇḍitā.

    ‘‘த³ண்டே³னேகே த³மயந்தி, அங்குஸேஹி கஸாஹி ச;

    ‘‘Daṇḍeneke damayanti, aṅkusehi kasāhi ca;

    அத³ண்டே³ன அஸத்தே²ன, அஹங் த³ந்தொம்ஹி தாதி³னா.

    Adaṇḍena asatthena, ahaṃ dantomhi tādinā.

    ‘‘அஹிங்ஸகோதி மே நாமங், ஹிங்ஸகஸ்ஸ புரே ஸதோ;

    ‘‘Ahiṃsakoti me nāmaṃ, hiṃsakassa pure sato;

    அஜ்ஜாஹங் ஸச்சனாமொம்ஹி, ந நங் ஹிங்ஸாமி கிஞ்சி நங் 27.

    Ajjāhaṃ saccanāmomhi, na naṃ hiṃsāmi kiñci naṃ 28.

    ‘‘சோரோ அஹங் புரே ஆஸிங், அங்கு³லிமாலோதி விஸ்ஸுதோ;

    ‘‘Coro ahaṃ pure āsiṃ, aṅgulimāloti vissuto;

    வுய்ஹமானோ மஹோகே⁴ன, பு³த்³த⁴ங் ஸரணமாக³மங்.

    Vuyhamāno mahoghena, buddhaṃ saraṇamāgamaṃ.

    ‘‘லோஹிதபாணி புரே ஆஸிங், அங்கு³லிமாலோதி விஸ்ஸுதோ;

    ‘‘Lohitapāṇi pure āsiṃ, aṅgulimāloti vissuto;

    ஸரணக³மனங் பஸ்ஸ, ப⁴வனெத்தி ஸமூஹதா.

    Saraṇagamanaṃ passa, bhavanetti samūhatā.

    ‘‘தாதி³ஸங் கம்மங் கத்வான, ப³ஹுங் து³க்³க³திகா³மினங்;

    ‘‘Tādisaṃ kammaṃ katvāna, bahuṃ duggatigāminaṃ;

    பு²ட்டோ² கம்மவிபாகேன, அணணோ பு⁴ஞ்ஜாமி போ⁴ஜனங்.

    Phuṭṭho kammavipākena, aṇaṇo bhuñjāmi bhojanaṃ.

    ‘‘பமாத³மனுயுஞ்ஜந்தி, பா³லா து³ம்மேதி⁴னோ ஜனா;

    ‘‘Pamādamanuyuñjanti, bālā dummedhino janā;

    அப்பமாத³ஞ்ச மேதா⁴வீ, த⁴னங் ஸெட்ட²ங்வ ரக்க²தி.

    Appamādañca medhāvī, dhanaṃ seṭṭhaṃva rakkhati.

    ‘‘மா பமாத³மனுயுஞ்ஜேத², மா காமரதி ஸந்த²வங்;

    ‘‘Mā pamādamanuyuñjetha, mā kāmarati santhavaṃ;

    அப்பமத்தோ ஹி ஜா²யந்தோ, பப்போதி விபுலங் 29 ஸுக²ங்.

    Appamatto hi jhāyanto, pappoti vipulaṃ 30 sukhaṃ.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் 31 நாபக³தங் 32, நயித³ங் து³ம்மந்திதங் மம;

    ‘‘Svāgataṃ 33 nāpagataṃ 34, nayidaṃ dummantitaṃ mama;

    ஸங்விப⁴த்தேஸு 35 த⁴ம்மேஸு, யங் ஸெட்ட²ங் தது³பாக³மங்.

    Saṃvibhattesu 36 dhammesu, yaṃ seṭṭhaṃ tadupāgamaṃ.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் நாபக³தங், நயித³ங் து³ம்மந்திதங் மம;

    ‘‘Svāgataṃ nāpagataṃ, nayidaṃ dummantitaṃ mama;

    திஸ்ஸோ விஜ்ஜா அனுப்பத்தா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்த்ந்த்தி.

    Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsana’’ntntti.

    அங்கு³லிமாலஸுத்தங் நிட்டி²தங் ச²ட்ட²ங்.

    Aṅgulimālasuttaṃ niṭṭhitaṃ chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. ஸங்ஹரித்வா ஸங்ஹரித்வா (ஸீ॰ பீ॰), ஸங்க³ரித்வா (ஸ்யா॰ கங்॰)
    2. saṃharitvā saṃharitvā (sī. pī.), saṅgaritvā (syā. kaṃ.)
    3. அபி⁴ஸங்கா²ரேஸி (ஸ்யா॰ கங்॰ க॰)
    4. abhisaṅkhāresi (syā. kaṃ. ka.)
    5. மஹாவனங் ஸமணோயங் பச்சுபாதி³ (ஸீ॰), மஹாவனங் ஸமண பச்சுபாதி³ (ஸ்யா॰ கங்॰)
    6. mahāvanaṃ samaṇoyaṃ paccupādi (sī.), mahāvanaṃ samaṇa paccupādi (syā. kaṃ.)
    7. ஸோஹங் சிரஸ்ஸாபி பஹாஸ்ஸங் பாபங் (ஸீ॰), ஸோஹங் சரிஸ்ஸாமி பஜஹிஸ்ஸங் பாபங் (ஸ்யா॰ கங்॰)
    8. sohaṃ cirassāpi pahāssaṃ pāpaṃ (sī.), sohaṃ carissāmi pajahissaṃ pāpaṃ (syā. kaṃ.)
    9. அஸத்தே²ன (ஸ்யா॰ கங்॰)
    10. ஹந்த³ தா³னி (ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    11. asatthena (syā. kaṃ.)
    12. handa dāni (syā. kaṃ. pī.)
    13. விஸாதக³ப்³ப⁴ங் (ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰ க॰)
    14. visātagabbhaṃ (syā. kaṃ. pī. ka.)
    15. ப⁴கி³னி ஜாதியா ஜாதோ (ஸீ॰)
    16. bhagini jātiyā jāto (sī.)
    17. யோ ச புப்³பே³ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    18. yo ca pubbe (sī. syā. kaṃ. pī.)
    19. ஸோ இமங் (ஸீ॰)
    20. so imaṃ (sī.)
    21. பிதீ²யதி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    22. pithīyati (sī. syā. kaṃ. pī.)
    23. கஞ்சி நங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰), கஞ்சனங் (?)
    24. kañci naṃ (sī. syā. kaṃ. pī.), kañcanaṃ (?)
    25. த³மயந்தி (க॰)
    26. damayanti (ka.)
    27. கஞ்சி நங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰), கஞ்சனங் (?)
    28. kañci naṃ (sī. syā. kaṃ. pī.), kañcanaṃ (?)
    29. பரமங் (க॰)
    30. paramaṃ (ka.)
    31. ஸாக³தங் (ஸீ॰ பீ॰)
    32. நாம ஸக³தங் (க॰)
    33. sāgataṃ (sī. pī.)
    34. nāma sagataṃ (ka.)
    35. ஸுவிப⁴த்தேஸு (ஸ்யா॰ கங்॰), ஸவிப⁴த்தேஸு (ஸீ॰ க॰), படிப⁴த்தேஸு (பீ॰)
    36. suvibhattesu (syā. kaṃ.), savibhattesu (sī. ka.), paṭibhattesu (pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஜ்ஜி²மனிகாய (அட்ட²கதா²) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā) / 6. அங்கு³லிமாலஸுத்தவண்ணனா • 6. Aṅgulimālasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / மஜ்ஜி²மனிகாய (டீகா) • Majjhimanikāya (ṭīkā) / 6. அங்கு³லிமாலஸுத்தவண்ணனா • 6. Aṅgulimālasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact