A World of Knowledge
    Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૧૦. અનિચ્ચસઞ્ઞાસુત્તં

    10. Aniccasaññāsuttaṃ

    ૧૦૨. સાવત્થિનિદાનં. ‘‘અનિચ્ચસઞ્ઞા, ભિક્ખવે, ભાવિતા બહુલીકતા સબ્બં કામરાગં પરિયાદિયતિ, સબ્બં રૂપરાગં પરિયાદિયતિ, સબ્બં ભવરાગં પરિયાદિયતિ, સબ્બં અવિજ્જં પરિયાદિયતિ, સબ્બં અસ્મિમાનં સમૂહનતિ’’.

    102. Sāvatthinidānaṃ. ‘‘Aniccasaññā, bhikkhave, bhāvitā bahulīkatā sabbaṃ kāmarāgaṃ pariyādiyati, sabbaṃ rūparāgaṃ pariyādiyati, sabbaṃ bhavarāgaṃ pariyādiyati, sabbaṃ avijjaṃ pariyādiyati, sabbaṃ asmimānaṃ samūhanati’’.

    ‘‘સેય્યથાપિ, ભિક્ખવે, સરદસમયે કસ્સકો મહાનઙ્ગલેન કસન્તો સબ્બાનિ મૂલસન્તાનકાનિ સમ્પદાલેન્તો કસતિ; એવમેવ ખો, ભિક્ખવે, અનિચ્ચસઞ્ઞા ભાવિતા બહુલીકતા સબ્બં કામરાગં પરિયાદિયતિ, સબ્બં રૂપરાગં પરિયાદિયતિ, સબ્બં ભવરાગં પરિયાદિયતિ, સબ્બં અવિજ્જં પરિયાદિયતિ, સબ્બં અસ્મિમાનં સમૂહનતિ.

    ‘‘Seyyathāpi, bhikkhave, saradasamaye kassako mahānaṅgalena kasanto sabbāni mūlasantānakāni sampadālento kasati; evameva kho, bhikkhave, aniccasaññā bhāvitā bahulīkatā sabbaṃ kāmarāgaṃ pariyādiyati, sabbaṃ rūparāgaṃ pariyādiyati, sabbaṃ bhavarāgaṃ pariyādiyati, sabbaṃ avijjaṃ pariyādiyati, sabbaṃ asmimānaṃ samūhanati.

    ‘‘સેય્યથાપિ, ભિક્ખવે, પબ્બજલાયકો પબ્બજં લાયિત્વા અગ્ગે ગહેત્વા ઓધુનાતિ નિદ્ધુનાતિ નિચ્છોટેતિ; એવમેવ ખો, ભિક્ખવે, અનિચ્ચસઞ્ઞા ભાવિતા બહુલીકતા સબ્બં કામરાગં પરિયાદિયતિ…પે॰… સબ્બં અસ્મિમાનં સમૂહનતિ.

    ‘‘Seyyathāpi, bhikkhave, pabbajalāyako pabbajaṃ lāyitvā agge gahetvā odhunāti niddhunāti nicchoṭeti; evameva kho, bhikkhave, aniccasaññā bhāvitā bahulīkatā sabbaṃ kāmarāgaṃ pariyādiyati…pe… sabbaṃ asmimānaṃ samūhanati.

    ‘‘સેય્યથાપિ , ભિક્ખવે, અમ્બપિણ્ડિયા વણ્ટચ્છિન્નાય યાનિ તત્થ અમ્બાનિ વણ્ટપટિબન્ધાનિ સબ્બાનિ તાનિ તદન્વયાનિ ભવન્તિ; એવમેવ ખો, ભિક્ખવે, અનિચ્ચસઞ્ઞા ભાવિતા…પે॰… સબ્બં અસ્મિમાનં સમૂહનતિ.

    ‘‘Seyyathāpi , bhikkhave, ambapiṇḍiyā vaṇṭacchinnāya yāni tattha ambāni vaṇṭapaṭibandhāni sabbāni tāni tadanvayāni bhavanti; evameva kho, bhikkhave, aniccasaññā bhāvitā…pe… sabbaṃ asmimānaṃ samūhanati.

    ‘‘સેય્યથાપિ, ભિક્ખવે, કૂટાગારસ્સ યા કાચિ ગોપાનસિયો સબ્બા તા કૂટઙ્ગમા કૂટનિન્ના કૂટસમોસરણા, કૂટં તાસં અગ્ગમક્ખાયતિ ; એવમેવ ખો, ભિક્ખવે, અનિચ્ચસઞ્ઞા ભાવિતા…પે॰… સબ્બં અસ્મિમાનં સમૂહનતિ.

    ‘‘Seyyathāpi, bhikkhave, kūṭāgārassa yā kāci gopānasiyo sabbā tā kūṭaṅgamā kūṭaninnā kūṭasamosaraṇā, kūṭaṃ tāsaṃ aggamakkhāyati ; evameva kho, bhikkhave, aniccasaññā bhāvitā…pe… sabbaṃ asmimānaṃ samūhanati.

    ‘‘સેય્યથાપિ, ભિક્ખવે, યે કેચિ મૂલગન્ધા કાળાનુસારિગન્ધો તેસં અગ્ગમક્ખાયતિ; એવમેવ ખો, ભિક્ખવે, અનિચ્ચસઞ્ઞા…પે॰… સબ્બં અસ્મિમાનં સમૂહનતિ.

    ‘‘Seyyathāpi, bhikkhave, ye keci mūlagandhā kāḷānusārigandho tesaṃ aggamakkhāyati; evameva kho, bhikkhave, aniccasaññā…pe… sabbaṃ asmimānaṃ samūhanati.

    ‘‘સેય્યથાપિ, ભિક્ખવે, યે કેચિ સારગન્ધા, લોહિતચન્દનં તેસં અગ્ગમક્ખાયતિ; એવમેવ ખો, ભિક્ખવે, અનિચ્ચસઞ્ઞા…પે॰… સબ્બં અસ્મિમાનં સમૂહનતિ.

    ‘‘Seyyathāpi, bhikkhave, ye keci sāragandhā, lohitacandanaṃ tesaṃ aggamakkhāyati; evameva kho, bhikkhave, aniccasaññā…pe… sabbaṃ asmimānaṃ samūhanati.

    ‘‘સેય્યથાપિ, ભિક્ખવે, યે કેચિ પુપ્ફગન્ધા, વસ્સિકં તેસં અગ્ગમક્ખાયતિ; એવમેવ ખો, ભિક્ખવે, અનિચ્ચસઞ્ઞા…પે॰… સબ્બં અસ્મિમાનં સમૂહનતિ.

    ‘‘Seyyathāpi, bhikkhave, ye keci pupphagandhā, vassikaṃ tesaṃ aggamakkhāyati; evameva kho, bhikkhave, aniccasaññā…pe… sabbaṃ asmimānaṃ samūhanati.

    ‘‘સેય્યથાપિ, ભિક્ખવે, યે કેચિ કુટ્ટરાજાનો 1, સબ્બેતે રઞ્ઞો ચક્કવત્તિસ્સ અનુયન્તા ભવન્તિ, રાજા તેસં ચક્કવત્તિ અગ્ગમક્ખાયતિ; એવમેવ ખો, ભિક્ખવે, અનિચ્ચસઞ્ઞા…પે॰… સબ્બં અસ્મિમાનં સમૂહનતિ.

    ‘‘Seyyathāpi, bhikkhave, ye keci kuṭṭarājāno 2, sabbete rañño cakkavattissa anuyantā bhavanti, rājā tesaṃ cakkavatti aggamakkhāyati; evameva kho, bhikkhave, aniccasaññā…pe… sabbaṃ asmimānaṃ samūhanati.

    ‘‘સેય્યથાપિ, ભિક્ખવે, યા કાચિ તારકરૂપાનં પભા, સબ્બા તા ચન્દિમપ્પભાય કલં નાગ્ઘન્તિ સોળસિં, ચન્દપ્પભા તાસં અગ્ગમક્ખાયતિ; એવમેવ ખો, ભિક્ખવે, અનિચ્ચસઞ્ઞા…પે॰… સબ્બં અસ્મિમાનં સમૂહનતિ.

    ‘‘Seyyathāpi, bhikkhave, yā kāci tārakarūpānaṃ pabhā, sabbā tā candimappabhāya kalaṃ nāgghanti soḷasiṃ, candappabhā tāsaṃ aggamakkhāyati; evameva kho, bhikkhave, aniccasaññā…pe… sabbaṃ asmimānaṃ samūhanati.

    ‘‘સેય્યથાપિ, ભિક્ખવે, સરદસમયે વિદ્ધે વિગતવલાહકે દેવે આદિચ્ચો નતં અબ્ભુસ્સક્કમાનો, સબ્બં આકાસગતં તમગતં અભિવિહચ્ચ ભાસતે ચ તપતે ચ વિરોચતે ચ; એવમેવ ખો, ભિક્ખવે, અનિચ્ચસઞ્ઞા ભાવિતા બહુલીકતા સબ્બં કામરાગં પરિયાદિયતિ, સબ્બં રૂપરાગં પરિયાદિયતિ, સબ્બં ભવરાગં પરિયાદિયતિ, સબ્બં અવિજ્જં પરિયાદિયતિ, સબ્બં અસ્મિમાનં સમૂહનતિ.

    ‘‘Seyyathāpi, bhikkhave, saradasamaye viddhe vigatavalāhake deve ādicco nataṃ abbhussakkamāno, sabbaṃ ākāsagataṃ tamagataṃ abhivihacca bhāsate ca tapate ca virocate ca; evameva kho, bhikkhave, aniccasaññā bhāvitā bahulīkatā sabbaṃ kāmarāgaṃ pariyādiyati, sabbaṃ rūparāgaṃ pariyādiyati, sabbaṃ bhavarāgaṃ pariyādiyati, sabbaṃ avijjaṃ pariyādiyati, sabbaṃ asmimānaṃ samūhanati.

    ‘‘કથં ભાવિતા ચ, ભિક્ખવે, અનિચ્ચસઞ્ઞા કથં બહુલીકતા સબ્બં કામરાગં પરિયાદિયતિ…પે॰… સબ્બં અસ્મિમાનં સમૂહનતિ? ‘ઇતિ રૂપં, ઇતિ રૂપસ્સ સમુદયો, ઇતિ રૂપસ્સ અત્થઙ્ગમો; ઇતિ વેદના… ઇતિ સઞ્ઞા… ઇતિ સઙ્ખારા… ઇતિ વિઞ્ઞાણં, ઇતિ વિઞ્ઞાણસ્સ સમુદયો, ઇતિ વિઞ્ઞાણસ્સ અત્થઙ્ગમો’તિ – એવં ભાવિતા ખો, ભિક્ખવે, અનિચ્ચસઞ્ઞા એવં બહુલીકતા સબ્બં કામરાગં પરિયાદિયતિ, સબ્બં રૂપરાગં પરિયાદિયતિ, સબ્બં ભવરાગં પરિયાદિયતિ, સબ્બં અવિજ્જં પરિયાદિયતિ, સબ્બં અસ્મિમાનં સમૂહનતી’’તિ. દસમં.

    ‘‘Kathaṃ bhāvitā ca, bhikkhave, aniccasaññā kathaṃ bahulīkatā sabbaṃ kāmarāgaṃ pariyādiyati…pe… sabbaṃ asmimānaṃ samūhanati? ‘Iti rūpaṃ, iti rūpassa samudayo, iti rūpassa atthaṅgamo; iti vedanā… iti saññā… iti saṅkhārā… iti viññāṇaṃ, iti viññāṇassa samudayo, iti viññāṇassa atthaṅgamo’ti – evaṃ bhāvitā kho, bhikkhave, aniccasaññā evaṃ bahulīkatā sabbaṃ kāmarāgaṃ pariyādiyati, sabbaṃ rūparāgaṃ pariyādiyati, sabbaṃ bhavarāgaṃ pariyādiyati, sabbaṃ avijjaṃ pariyādiyati, sabbaṃ asmimānaṃ samūhanatī’’ti. Dasamaṃ.

    પુપ્ફવગ્ગો દસમો.

    Pupphavaggo dasamo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    નદી પુપ્ફઞ્ચ ફેણઞ્ચ, ગોમયઞ્ચ નખાસિખં;

    Nadī pupphañca pheṇañca, gomayañca nakhāsikhaṃ;

    સુદ્ધિકં દ્વે ચ ગદ્દુલા, વાસીજટં અનિચ્ચતાતિ.

    Suddhikaṃ dve ca gaddulā, vāsījaṭaṃ aniccatāti.

    મજ્ઝિમપણ્ણાસકો સમત્તો.

    Majjhimapaṇṇāsako samatto.

    તસ્સ મજ્ઝિમપણ્ણાસકસ્સ વગ્ગુદ્દાનં –

    Tassa majjhimapaṇṇāsakassa vagguddānaṃ –

    ઉપયો અરહન્તો ચ, ખજ્જની થેરસવ્હયં;

    Upayo arahanto ca, khajjanī therasavhayaṃ;

    પુપ્ફવગ્ગેન પણ્ણાસ, દુતિયો તેન વુચ્ચતીતિ.

    Pupphavaggena paṇṇāsa, dutiyo tena vuccatīti.







    Footnotes:
    1. કુડ્ડરાજાનો (સી॰)
    2. kuḍḍarājāno (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧૦. અનિચ્ચસઞ્ઞાસુત્તવણ્ણના • 10. Aniccasaññāsuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧૦. અનિચ્ચસઞ્ઞાસુત્તવણ્ણના • 10. Aniccasaññāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2025 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact