Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā |
૯. નવમવગ્ગો
9. Navamavaggo
૧. આનિસંસદસ્સાવીકથાવણ્ણના
1. Ānisaṃsadassāvīkathāvaṇṇanā
૫૪૭. દટ્ઠબ્બસ્સ આદીનવતો આનિસંસતો ચ યદિપિ પરવાદિના પચ્છા નાનાચિત્તવસેન પટિઞ્ઞાતં, પુબ્બે પન એકતો કત્વા પટિજાનિ, ન ચ તં લદ્ધિં પરિચ્ચજિ. તેનસ્સ અધિપ્પાયમદ્દનં યુત્તન્તિ દટ્ઠબ્બં. તેનેવાહ ‘‘અનિચ્ચ…પે॰… પટિઞ્ઞાતત્તા’’તિ. આરમ્મણવસેનાતિ આરમ્મણકરણવસેન, ન કિચ્ચનિપ્ફત્તિવસેનાતિ અધિપ્પાયો. ઇદં આનિસંસકથાનુયુઞ્જનં આનિસંસદસ્સનઞ્ચ. ઞાણં વિપસ્સના પટિવેધઞાણસ્સ વિય અનુબોધઞાણસ્સપિ યથારહં પવત્તિનિવત્તીસુ કિચ્ચકરણં યુત્તન્તિ અધિપ્પાયો.
547. Daṭṭhabbassa ādīnavato ānisaṃsato ca yadipi paravādinā pacchā nānācittavasena paṭiññātaṃ, pubbe pana ekato katvā paṭijāni, na ca taṃ laddhiṃ pariccaji. Tenassa adhippāyamaddanaṃ yuttanti daṭṭhabbaṃ. Tenevāha ‘‘anicca…pe… paṭiññātattā’’ti. Ārammaṇavasenāti ārammaṇakaraṇavasena, na kiccanipphattivasenāti adhippāyo. Idaṃ ānisaṃsakathānuyuñjanaṃ ānisaṃsadassanañca. Ñāṇaṃ vipassanā paṭivedhañāṇassa viya anubodhañāṇassapi yathārahaṃ pavattinivattīsu kiccakaraṇaṃ yuttanti adhippāyo.
આનિસંસદસ્સાવીકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Ānisaṃsadassāvīkathāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / (૮૪) ૧. આનિસંસદસ્સાવીકથા • (84) 1. Ānisaṃsadassāvīkathā
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૧. આનિસંસદસ્સાવીકથાવણ્ણના • 1. Ānisaṃsadassāvīkathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૧. આનિસંસદસ્સાવીકથાવણ્ણના • 1. Ānisaṃsadassāvīkathāvaṇṇanā