Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā |
ઉપાલિપઞ્ચકં
Upālipañcakaṃ
અનિસ્સિતવગ્ગવણ્ણના
Anissitavaggavaṇṇanā
૪૧૭. ઉપાલિપઞ્હેસુ કતિહિ નુ ખો ભન્તેતિ પુચ્છાય અયં સમ્બન્ધો. થેરો કિર રહોગતો સબ્બાનિ ઇમાનિ પઞ્ચકાનિ આવજ્જેત્વા ‘‘ભગવન્તં દાનિ પુચ્છિત્વા ઇમેસં નિસ્સાય વસનકાદીનં અત્થાય તન્તિં ઠપેસ્સામી’’તિ ભગવન્તં ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘કતિહિ નુ ખો ભન્તે’’તિઆદિના નયેન પઞ્હે પુચ્છિ. તેસં વિસ્સજ્જને ઉપોસથં ન જાનાતીતિ નવવિધં ઉપોસથં ન જાનાતિ. ઉપોસથકમ્મં ન જાનાતીતિ અધમ્મેનવગ્ગાદિભેદં ચતુબ્બિધં ઉપોસથકમ્મં ન જાનાતિ. પાતિમોક્ખં ન જાનાતીતિ દ્વે માતિકા ન જાનાતિ. પાતિમોક્ખુદ્દેસં ન જાનાતીતિ ભિક્ખૂનં પઞ્ચવિધં ભિક્ખુનીનં ચતુબ્બિધન્તિ નવવિધં પાતિમોક્ખુદ્દેસં ન જાનાતિ.
417. Upālipañhesu katihi nu kho bhanteti pucchāya ayaṃ sambandho. Thero kira rahogato sabbāni imāni pañcakāni āvajjetvā ‘‘bhagavantaṃ dāni pucchitvā imesaṃ nissāya vasanakādīnaṃ atthāya tantiṃ ṭhapessāmī’’ti bhagavantaṃ upasaṅkamitvā ‘‘katihi nu kho bhante’’tiādinā nayena pañhe pucchi. Tesaṃ vissajjane uposathaṃ na jānātīti navavidhaṃ uposathaṃ na jānāti. Uposathakammaṃ na jānātīti adhammenavaggādibhedaṃ catubbidhaṃ uposathakammaṃ na jānāti. Pātimokkhaṃ na jānātīti dve mātikā na jānāti. Pātimokkhuddesaṃ na jānātīti bhikkhūnaṃ pañcavidhaṃ bhikkhunīnaṃ catubbidhanti navavidhaṃ pātimokkhuddesaṃ na jānāti.
પવારણં ન જાનાતીતિ નવવિધં પવારણં ન જાનાતિ. પવારણાકમ્મં ન જાનાતીતિ અધમ્મેનવગ્ગાદિભેદં ચતુબ્બિધં પવારણાકમ્મં ન જાનાતિ.
Pavāraṇaṃ na jānātīti navavidhaṃ pavāraṇaṃ na jānāti. Pavāraṇākammaṃ na jānātīti adhammenavaggādibhedaṃ catubbidhaṃ pavāraṇākammaṃ na jānāti.
આપત્તાનાપત્તિં ન જાનાતીતિ તસ્મિં તસ્મિં સિક્ખાપદે નિદ્દિટ્ઠં આપત્તિઞ્ચ અનાપત્તિઞ્ચ ન જાનાતિ.
Āpattānāpattiṃ na jānātīti tasmiṃ tasmiṃ sikkhāpade niddiṭṭhaṃ āpattiñca anāpattiñca na jānāti.
આપન્નો કમ્મકતોતિ આપત્તિં આપન્નો તપ્પચ્ચયાવ સઙ્ઘેન કમ્મં કતં હોતિ.
Āpanno kammakatoti āpattiṃ āpanno tappaccayāva saṅghena kammaṃ kataṃ hoti.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૧. અનિસ્સિતવગ્ગો • 1. Anissitavaggo
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / અનિસ્સિતવગ્ગવણ્ણના • Anissitavaggavaṇṇanā