Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi |
૨. દુતિયવગ્ગો
2. Dutiyavaggo
(૧૧) ૨. અઞ્ઞાણકથા
(11) 2. Aññāṇakathā
૩૧૪. અત્થિ અરહતો અઞ્ઞાણન્તિ? આમન્તા. અત્થિ અરહતો અવિજ્જા અવિજ્જોઘો અવિજ્જાયોગો અવિજ્જાનુસયો અવિજ્જાપરિયુટ્ઠાનં અવિજ્જાસંયોજનં અવિજ્જાનીવરણન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે. નત્થિ અરહતો અવિજ્જા અવિજ્જોઘો અવિજ્જાયોગો અવિજ્જાનુસયો અવિજ્જાપરિયુટ્ઠાનં અવિજ્જાસંયોજનં અવિજ્જાનીવરણન્તિ? આમન્તા. હઞ્ચિ નત્થિ અરહતો અવિજ્જા અવિજ્જોઘો અવિજ્જાયોગો અવિજ્જાનુસયો અવિજ્જાપરિયુટ્ઠાનં અવિજ્જાસંયોજનં અવિજ્જાનીવરણં, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અત્થિ અરહતો અઞ્ઞાણ’’ન્તિ.
314. Atthi arahato aññāṇanti? Āmantā. Atthi arahato avijjā avijjogho avijjāyogo avijjānusayo avijjāpariyuṭṭhānaṃ avijjāsaṃyojanaṃ avijjānīvaraṇanti? Na hevaṃ vattabbe. Natthi arahato avijjā avijjogho avijjāyogo avijjānusayo avijjāpariyuṭṭhānaṃ avijjāsaṃyojanaṃ avijjānīvaraṇanti? Āmantā. Hañci natthi arahato avijjā avijjogho avijjāyogo avijjānusayo avijjāpariyuṭṭhānaṃ avijjāsaṃyojanaṃ avijjānīvaraṇaṃ, no ca vata re vattabbe – ‘‘atthi arahato aññāṇa’’nti.
અત્થિ પુથુજ્જનસ્સ અઞ્ઞાણં, અત્થિ તસ્સ અવિજ્જા અવિજ્જોઘો અવિજ્જાયોગો અવિજ્જાનુસયો અવિજ્જાપરિયુટ્ઠાનં અવિજ્જાસંયોજનં અવિજ્જાનીવરણન્તિ? આમન્તા. અત્થિ અરહતો અઞ્ઞાણં, અત્થિ તસ્સ અવિજ્જા અવિજ્જોઘો અવિજ્જાયોગો અવિજ્જાનુસયો અવિજ્જાપરિયુટ્ઠાનં અવિજ્જાસંયોજનં અવિજ્જાનીવરણન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે.
Atthi puthujjanassa aññāṇaṃ, atthi tassa avijjā avijjogho avijjāyogo avijjānusayo avijjāpariyuṭṭhānaṃ avijjāsaṃyojanaṃ avijjānīvaraṇanti? Āmantā. Atthi arahato aññāṇaṃ, atthi tassa avijjā avijjogho avijjāyogo avijjānusayo avijjāpariyuṭṭhānaṃ avijjāsaṃyojanaṃ avijjānīvaraṇanti? Na hevaṃ vattabbe.
અત્થિ અરહતો અઞ્ઞાણં, નત્થિ તસ્સ અવિજ્જા અવિજ્જોઘો અવિજ્જાયોગો અવિજ્જાનુસયો અવિજ્જાપરિયુટ્ઠાનં અવિજ્જાસંયોજનં અવિજ્જાનીવરણન્તિ ? આમન્તા. અત્થિ પુથુજ્જનસ્સ અઞ્ઞાણં , નત્થિ તસ્સ અવિજ્જા અવિજ્જોઘો અવિજ્જાયોગો અવિજ્જાનુસયો અવિજ્જાપરિયુટ્ઠાનં અવિજ્જાસંયોજનં અવિજ્જાનીવરણન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે.
Atthi arahato aññāṇaṃ, natthi tassa avijjā avijjogho avijjāyogo avijjānusayo avijjāpariyuṭṭhānaṃ avijjāsaṃyojanaṃ avijjānīvaraṇanti ? Āmantā. Atthi puthujjanassa aññāṇaṃ , natthi tassa avijjā avijjogho avijjāyogo avijjānusayo avijjāpariyuṭṭhānaṃ avijjāsaṃyojanaṃ avijjānīvaraṇanti? Na hevaṃ vattabbe.
અત્થિ અરહતો અઞ્ઞાણન્તિ? આમન્તા. અરહા અઞ્ઞાણપકતો પાણં હનેય્ય, અદિન્નં આદિયેય્ય, મુસા ભણેય્ય, પિસુણં ભણેય્ય, ફરુસં ભણેય્ય, સમ્ફં પલપેય્ય, સન્ધિં છિન્દેય્ય, નિલ્લોપં હરેય્ય, એકાગારિયં કરેય્ય, પરિપન્થે તિટ્ઠેય્ય, પરદારં ગચ્છેય્ય, ગામઘાતં કરેય્ય, નિગમઘાતં કરેય્યાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે.
Atthi arahato aññāṇanti? Āmantā. Arahā aññāṇapakato pāṇaṃ haneyya, adinnaṃ ādiyeyya, musā bhaṇeyya, pisuṇaṃ bhaṇeyya, pharusaṃ bhaṇeyya, samphaṃ palapeyya, sandhiṃ chindeyya, nillopaṃ hareyya, ekāgāriyaṃ kareyya, paripanthe tiṭṭheyya, paradāraṃ gaccheyya, gāmaghātaṃ kareyya, nigamaghātaṃ kareyyāti? Na hevaṃ vattabbe.
અત્થિ પુથુજ્જનસ્સ અઞ્ઞાણં, પુથુજ્જનો અઞ્ઞાણપકતો પાણં હનેય્ય, અદિન્નં આદિયેય્ય, મુસા ભણેય્ય…પે॰… ગામઘાતં કરેય્ય, નિગમઘાતં કરેય્યાતિ? આમન્તા. અત્થિ અરહતો અઞ્ઞાણં, અરહા અઞ્ઞાણપકતો પાણં હનેય્ય, અદિન્નં આદિયેય્ય…પે॰… ગામઘાતં કરેય્ય, નિગમઘાતં કરેય્યાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે.
Atthi puthujjanassa aññāṇaṃ, puthujjano aññāṇapakato pāṇaṃ haneyya, adinnaṃ ādiyeyya, musā bhaṇeyya…pe… gāmaghātaṃ kareyya, nigamaghātaṃ kareyyāti? Āmantā. Atthi arahato aññāṇaṃ, arahā aññāṇapakato pāṇaṃ haneyya, adinnaṃ ādiyeyya…pe… gāmaghātaṃ kareyya, nigamaghātaṃ kareyyāti? Na hevaṃ vattabbe.
અત્થિ અરહતો અઞ્ઞાણં, ન ચ અરહા અઞ્ઞાણપકતો પાણં હનેય્ય, અદિન્નં આદિયેય્ય…પે॰… ગામઘાતં કરેય્ય, નિગમઘાતં કરેય્યાતિ? આમન્તા. અત્થિ પુથુજ્જનસ્સ અઞ્ઞાણં, ન ચ પુથુજ્જનો અઞ્ઞાણપકતો પાણં હનેય્ય, અદિન્નં આદિયેય્ય…પે॰… ગામઘાતં કરેય્ય, નિગમઘાતં કરેય્યાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે.
Atthi arahato aññāṇaṃ, na ca arahā aññāṇapakato pāṇaṃ haneyya, adinnaṃ ādiyeyya…pe… gāmaghātaṃ kareyya, nigamaghātaṃ kareyyāti? Āmantā. Atthi puthujjanassa aññāṇaṃ, na ca puthujjano aññāṇapakato pāṇaṃ haneyya, adinnaṃ ādiyeyya…pe… gāmaghātaṃ kareyya, nigamaghātaṃ kareyyāti? Na hevaṃ vattabbe.
અત્થિ અરહતો અઞ્ઞાણન્તિ? આમન્તા. અત્થિ અરહતો સત્થરિ અઞ્ઞાણં, ધમ્મે અઞ્ઞાણં, સઙ્ઘે અઞ્ઞાણં, સિક્ખાય અઞ્ઞાણં, પુબ્બન્તે અઞ્ઞાણં, અપરન્તે અઞ્ઞાણં, પુબ્બન્તાપરન્તે અઞ્ઞાણં, ઇદપ્પચ્ચયતાપટિચ્ચસમુપ્પન્નેસુ ધમ્મેસુ અઞ્ઞાણન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે.
Atthi arahato aññāṇanti? Āmantā. Atthi arahato satthari aññāṇaṃ, dhamme aññāṇaṃ, saṅghe aññāṇaṃ, sikkhāya aññāṇaṃ, pubbante aññāṇaṃ, aparante aññāṇaṃ, pubbantāparante aññāṇaṃ, idappaccayatāpaṭiccasamuppannesu dhammesu aññāṇanti? Na hevaṃ vattabbe.
નત્થિ અરહતો સત્થરિ અઞ્ઞાણં, ધમ્મે અઞ્ઞાણં, સઙ્ઘે અઞ્ઞાણં, સિક્ખાય અઞ્ઞાણં, પુબ્બન્તે અઞ્ઞાણં, અપરન્તે અઞ્ઞાણં, પુબ્બન્તાપરન્તે અઞ્ઞાણં, ઇદપ્પચ્ચયતાપટિચ્ચસમુપ્પન્નેસુ ધમ્મેસુ અઞ્ઞાણન્તિ? આમન્તા. હઞ્ચિ નત્થિ અરહતો સત્થરિ અઞ્ઞાણં, ધમ્મે અઞ્ઞાણં, સઙ્ઘે અઞ્ઞાણં…પે॰… ઇદપ્પચ્ચયતાપટિચ્ચસમુપ્પન્નેસુ ધમ્મેસુ અઞ્ઞાણં, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અત્થિ અરહતો અઞ્ઞાણ’’ન્તિ.
Natthi arahato satthari aññāṇaṃ, dhamme aññāṇaṃ, saṅghe aññāṇaṃ, sikkhāya aññāṇaṃ, pubbante aññāṇaṃ, aparante aññāṇaṃ, pubbantāparante aññāṇaṃ, idappaccayatāpaṭiccasamuppannesu dhammesu aññāṇanti? Āmantā. Hañci natthi arahato satthari aññāṇaṃ, dhamme aññāṇaṃ, saṅghe aññāṇaṃ…pe… idappaccayatāpaṭiccasamuppannesu dhammesu aññāṇaṃ, no ca vata re vattabbe – ‘‘atthi arahato aññāṇa’’nti.
અત્થિ પુથુજ્જનસ્સ અઞ્ઞાણં, અત્થિ તસ્સ સત્થરિ અઞ્ઞાણં, ધમ્મે અઞ્ઞાણં, સઙ્ઘે અઞ્ઞાણં…પે॰… ઇદપ્પચ્ચયતાપટિચ્ચસમુપ્પન્નેસુ ધમ્મેસુ અઞ્ઞાણન્તિ ? આમન્તા. અત્થિ અરહતો અઞ્ઞાણં, અત્થિ તસ્સ સત્થરિ અઞ્ઞાણં, ધમ્મે અઞ્ઞાણં, સઙ્ઘે અઞ્ઞાણં…પે॰… ઇદપ્પચ્ચયતાપટિચ્ચસમુપ્પન્નેસુ ધમ્મેસુ અઞ્ઞાણન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે.
Atthi puthujjanassa aññāṇaṃ, atthi tassa satthari aññāṇaṃ, dhamme aññāṇaṃ, saṅghe aññāṇaṃ…pe… idappaccayatāpaṭiccasamuppannesu dhammesu aññāṇanti ? Āmantā. Atthi arahato aññāṇaṃ, atthi tassa satthari aññāṇaṃ, dhamme aññāṇaṃ, saṅghe aññāṇaṃ…pe… idappaccayatāpaṭiccasamuppannesu dhammesu aññāṇanti? Na hevaṃ vattabbe.
અત્થિ અરહતો અઞ્ઞાણં, નત્થિ તસ્સ સત્થરિ અઞ્ઞાણં, ધમ્મે અઞ્ઞાણં, સઙ્ઘે અઞ્ઞાણં…પે॰… ઇદપ્પચ્ચયતાપટિચ્ચસમુપ્પન્નેસુ ધમ્મેસુ અઞ્ઞાણન્તિ? આમન્તા. અત્થિ પુથુજ્જનસ્સ અઞ્ઞાણં, નત્થિ તસ્સ સત્થરિ અઞ્ઞાણં, ધમ્મે અઞ્ઞાણં, સઙ્ઘે અઞ્ઞાણં…પે॰… ઇદપ્પચ્ચયતાપટિચ્ચસમુપ્પન્નેસુ ધમ્મેસુ અઞ્ઞાણન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે.
Atthi arahato aññāṇaṃ, natthi tassa satthari aññāṇaṃ, dhamme aññāṇaṃ, saṅghe aññāṇaṃ…pe… idappaccayatāpaṭiccasamuppannesu dhammesu aññāṇanti? Āmantā. Atthi puthujjanassa aññāṇaṃ, natthi tassa satthari aññāṇaṃ, dhamme aññāṇaṃ, saṅghe aññāṇaṃ…pe… idappaccayatāpaṭiccasamuppannesu dhammesu aññāṇanti? Na hevaṃ vattabbe.
૩૧૫. અત્થિ અરહતો અઞ્ઞાણન્તિ? આમન્તા. નનુ અરહતો રાગો પહીનો ઉચ્છિન્નમૂલો તાલાવત્થુકતો અનભાવઙ્કતો આયતિં અનુપ્પાદધમ્મોતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ અરહતો રાગો પહીનો ઉચ્છિન્નમૂલો તાલાવત્થુકતો અનભાવઙ્કતો આયતિં અનુપ્પાદધમ્મો, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અત્થિ અરહતો અઞ્ઞાણ’’ન્તિ.
315. Atthi arahato aññāṇanti? Āmantā. Nanu arahato rāgo pahīno ucchinnamūlo tālāvatthukato anabhāvaṅkato āyatiṃ anuppādadhammoti? Āmantā. Hañci arahato rāgo pahīno ucchinnamūlo tālāvatthukato anabhāvaṅkato āyatiṃ anuppādadhammo, no ca vata re vattabbe – ‘‘atthi arahato aññāṇa’’nti.
અત્થિ અરહતો અઞ્ઞાણન્તિ? આમન્તા. નનુ અરહતો દોસો પહીનો…પે॰… મોહો પહીનો…પે॰… અનોત્તપ્પં પહીનં ઉચ્છિન્નમૂલં તાલાવત્થુકતં અનભાવઙ્કતં આયતિં અનુપ્પાદધમ્મન્તિ? આમન્તા. હઞ્ચિ અરહતો અનોત્તપ્પં પહીનં ઉચ્છિન્નમૂલં તાલાવત્થુકતં અનભાવઙ્કતં આયતિં અનુપ્પાદધમ્મં, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અત્થિ અરહતો અઞ્ઞાણ’’ન્તિ.
Atthi arahato aññāṇanti? Āmantā. Nanu arahato doso pahīno…pe… moho pahīno…pe… anottappaṃ pahīnaṃ ucchinnamūlaṃ tālāvatthukataṃ anabhāvaṅkataṃ āyatiṃ anuppādadhammanti? Āmantā. Hañci arahato anottappaṃ pahīnaṃ ucchinnamūlaṃ tālāvatthukataṃ anabhāvaṅkataṃ āyatiṃ anuppādadhammaṃ, no ca vata re vattabbe – ‘‘atthi arahato aññāṇa’’nti.
અત્થિ અરહતો અઞ્ઞાણન્તિ? આમન્તા. નનુ અરહતો રાગપ્પહાનાય મગ્ગો ભાવિતો…પે॰… બોજ્ઝઙ્ગા ભાવિતાતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ અરહતો રાગપ્પહાનાય બોજ્ઝઙ્ગા ભાવિતા, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અત્થિ અરહતો અઞ્ઞાણ’’ન્તિ.
Atthi arahato aññāṇanti? Āmantā. Nanu arahato rāgappahānāya maggo bhāvito…pe… bojjhaṅgā bhāvitāti? Āmantā. Hañci arahato rāgappahānāya bojjhaṅgā bhāvitā, no ca vata re vattabbe – ‘‘atthi arahato aññāṇa’’nti.
અત્થિ અરહતો અઞ્ઞાણન્તિ? આમન્તા. નનુ અરહતો દોસપ્પહાનાય…પે॰… મોહપ્પહાનાય…પે॰… અનોત્તપ્પપહાનાય મગ્ગો ભાવિતો …પે॰… બોજ્ઝઙ્ગા ભાવિતાતિ? આમન્તા . હઞ્ચિ અરહતો અનોત્તપ્પપહાનાય બોજ્ઝઙ્ગા ભાવિતા, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અત્થિ અરહતો અઞ્ઞાણ’’ન્તિ.
Atthi arahato aññāṇanti? Āmantā. Nanu arahato dosappahānāya…pe… mohappahānāya…pe… anottappapahānāya maggo bhāvito …pe… bojjhaṅgā bhāvitāti? Āmantā . Hañci arahato anottappapahānāya bojjhaṅgā bhāvitā, no ca vata re vattabbe – ‘‘atthi arahato aññāṇa’’nti.
અત્થિ અરહતો અઞ્ઞાણન્તિ? આમન્તા. નનુ અરહા વીતરાગો વીતદોસો વીતમોહો…પે॰… સચ્છિકાતબ્બં સચ્છિકતન્તિ? આમન્તા. હઞ્ચિ અરહા વીતરાગો…પે॰… સચ્છિકાતબ્બં સચ્છિકતં, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અત્થિ અરહતો અઞ્ઞાણ’’ન્તિ.
Atthi arahato aññāṇanti? Āmantā. Nanu arahā vītarāgo vītadoso vītamoho…pe… sacchikātabbaṃ sacchikatanti? Āmantā. Hañci arahā vītarāgo…pe… sacchikātabbaṃ sacchikataṃ, no ca vata re vattabbe – ‘‘atthi arahato aññāṇa’’nti.
૩૧૬. અત્થિ અરહતો અઞ્ઞાણન્તિ? સધમ્મકુસલસ્સ અરહતો અત્થિ અઞ્ઞાણં, પરધમ્મકુસલસ્સ અરહતો નત્થિ અઞ્ઞાણન્તિ. સધમ્મકુસલસ્સ અરહતો અત્થિ અઞ્ઞાણન્તિ? આમન્તા. પરધમ્મકુસલસ્સ અરહતો અત્થિ અઞ્ઞાણન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
316. Atthi arahato aññāṇanti? Sadhammakusalassa arahato atthi aññāṇaṃ, paradhammakusalassa arahato natthi aññāṇanti. Sadhammakusalassa arahato atthi aññāṇanti? Āmantā. Paradhammakusalassa arahato atthi aññāṇanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
પરધમ્મકુસલસ્સ અરહતો નત્થિ અઞ્ઞાણન્તિ? આમન્તા. સધમ્મકુસલસ્સ અરહતો નત્થિ અઞ્ઞાણન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Paradhammakusalassa arahato natthi aññāṇanti? Āmantā. Sadhammakusalassa arahato natthi aññāṇanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
સધમ્મકુસલસ્સ અરહતો રાગો પહીનો, અત્થિ તસ્સ અઞ્ઞાણન્તિ? આમન્તા. પરધમ્મકુસલસ્સ અરહતો રાગો પહીનો, અત્થિ તસ્સ અઞ્ઞાણન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Sadhammakusalassa arahato rāgo pahīno, atthi tassa aññāṇanti? Āmantā. Paradhammakusalassa arahato rāgo pahīno, atthi tassa aññāṇanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
સધમ્મકુસલસ્સ અરહતો દોસો પહીનો…પે॰… મોહો પહીનો…પે॰… અનોત્તપ્પં પહીનં, અત્થિ તસ્સ અઞ્ઞાણન્તિ? આમન્તા. પરધમ્મકુસલસ્સ અરહતો અનોત્તપ્પં પહીનં, અત્થિ તસ્સ અઞ્ઞાણન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Sadhammakusalassa arahato doso pahīno…pe… moho pahīno…pe… anottappaṃ pahīnaṃ, atthi tassa aññāṇanti? Āmantā. Paradhammakusalassa arahato anottappaṃ pahīnaṃ, atthi tassa aññāṇanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
સધમ્મકુસલસ્સ અરહતો રાગપ્પહાનાય મગ્ગો ભાવિતો…પે॰… બોજ્ઝઙ્ગા ભાવિતા, અત્થિ તસ્સ અઞ્ઞાણન્તિ? આમન્તા. પરધમ્મકુસલસ્સ અરહતો રાગપ્પહાનાય બોજ્ઝઙ્ગા ભાવિતા, અત્થિ તસ્સ અઞ્ઞાણન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Sadhammakusalassa arahato rāgappahānāya maggo bhāvito…pe… bojjhaṅgā bhāvitā, atthi tassa aññāṇanti? Āmantā. Paradhammakusalassa arahato rāgappahānāya bojjhaṅgā bhāvitā, atthi tassa aññāṇanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
સધમ્મકુસલસ્સ અરહતો દોસપ્પહાનાય…પે॰… મોહપ્પહાનાય…પે॰… અનોત્તપ્પપહાનાય મગ્ગો ભાવિતો…પે॰… બોજ્ઝઙ્ગા ભાવિતા, અત્થિ તસ્સ અઞ્ઞાણન્તિ? આમન્તા. પરધમ્મકુસલસ્સ અરહતો અનોત્તપ્પપહાનાય બોજ્ઝઙ્ગા ભાવિતા, અત્થિ તસ્સ અઞ્ઞાણન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Sadhammakusalassa arahato dosappahānāya…pe… mohappahānāya…pe… anottappapahānāya maggo bhāvito…pe… bojjhaṅgā bhāvitā, atthi tassa aññāṇanti? Āmantā. Paradhammakusalassa arahato anottappapahānāya bojjhaṅgā bhāvitā, atthi tassa aññāṇanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
સધમ્મકુસલો અરહા વીતરાગો વીતદોસો વીતમોહો…પે॰… સચ્છિકાતબ્બં સચ્છિકતં, અત્થિ તસ્સ અઞ્ઞાણન્તિ? આમન્તા. પરધમ્મકુસલો અરહા વીતરાગો વીતદોસો વીતમોહો…પે॰… સચ્છિકાતબ્બં સચ્છિકતં, અત્થિ તસ્સ અઞ્ઞાણન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Sadhammakusalo arahā vītarāgo vītadoso vītamoho…pe… sacchikātabbaṃ sacchikataṃ, atthi tassa aññāṇanti? Āmantā. Paradhammakusalo arahā vītarāgo vītadoso vītamoho…pe… sacchikātabbaṃ sacchikataṃ, atthi tassa aññāṇanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
પરધમ્મકુસલસ્સ અરહતો રાગો પહીનો, નત્થિ તસ્સ અઞ્ઞાણન્તિ? આમન્તા. સધમ્મકુસલસ્સ અરહતો રાગો પહીનો, નત્થિ તસ્સ અઞ્ઞાણન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Paradhammakusalassa arahato rāgo pahīno, natthi tassa aññāṇanti? Āmantā. Sadhammakusalassa arahato rāgo pahīno, natthi tassa aññāṇanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
પરધમ્મકુસલસ્સ અરહતો દોસો પહીનો…પે॰… મોહો પહીનો…પે॰… અનોત્તપ્પં પહીનં, નત્થિ તસ્સ અઞ્ઞાણન્તિ? આમન્તા. સધમ્મકુસલસ્સ અરહતો અનોત્તપ્પં પહીનં, નત્થિ તસ્સ અઞ્ઞાણન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Paradhammakusalassa arahato doso pahīno…pe… moho pahīno…pe… anottappaṃ pahīnaṃ, natthi tassa aññāṇanti? Āmantā. Sadhammakusalassa arahato anottappaṃ pahīnaṃ, natthi tassa aññāṇanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
પરધમ્મકુસલસ્સ અરહતો રાગપ્પહાનાય મગ્ગો ભાવિતો…પે॰… બોજ્ઝઙ્ગા ભાવિતા…પે॰… દોસપ્પહાનાય મોહપ્પહાનાય…પે॰… અનોત્તપ્પપહાનાય મગ્ગો ભાવિતો…પે॰… બોજ્ઝઙ્ગા ભાવિતા, નત્થિ તસ્સ અઞ્ઞાણન્તિ? આમન્તા. સધમ્મકુસલસ્સ અરહતો અનોત્તપ્પપહાનાય બોજ્ઝઙ્ગા ભાવિતા, નત્થિ તસ્સ અઞ્ઞાણન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Paradhammakusalassa arahato rāgappahānāya maggo bhāvito…pe… bojjhaṅgā bhāvitā…pe… dosappahānāya mohappahānāya…pe… anottappapahānāya maggo bhāvito…pe… bojjhaṅgā bhāvitā, natthi tassa aññāṇanti? Āmantā. Sadhammakusalassa arahato anottappapahānāya bojjhaṅgā bhāvitā, natthi tassa aññāṇanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
પરધમ્મકુસલો અરહા વીતરાગો વીતદોસો વીતમોહો…પે॰… સચ્છિકાતબ્બં સચ્છિકતં, નત્થિ તસ્સ અઞ્ઞાણન્તિ? આમન્તા . સધમ્મકુસલો અરહા વીતરાગો વીતદોસો વીતમોહો …પે॰… સચ્છિકાતબ્બં સચ્છિકતં, નત્થિ તસ્સ અઞ્ઞાણન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Paradhammakusalo arahā vītarāgo vītadoso vītamoho…pe… sacchikātabbaṃ sacchikataṃ, natthi tassa aññāṇanti? Āmantā . Sadhammakusalo arahā vītarāgo vītadoso vītamoho …pe… sacchikātabbaṃ sacchikataṃ, natthi tassa aññāṇanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
૩૧૭. અત્થિ અરહતો અઞ્ઞાણન્તિ? આમન્તા. નનુ વુત્તં ભગવતા – ‘‘જાનતોહં 1, ભિક્ખવે, પસ્સતો આસવાનં ખયં વદામિ, નો અજાનતો નો અપસ્સતો. કિઞ્ચ, ભિક્ખવે, જાનતો કિં પસ્સતો આસવાનં ખયો હોતિ? ‘ઇતિ રૂપં, ઇતિ રૂપસ્સ સમુદયો, ઇતિ રૂપસ્સ અત્થઙ્ગમો, ઇતિ વેદના…પે॰… ઇતિ સઞ્ઞા… ઇતિ સઙ્ખારા… ઇતિ વિઞ્ઞાણં, ઇતિ વિઞ્ઞાણસ્સ સમુદયો, ઇતિ વિઞ્ઞાણસ્સ અત્થઙ્ગમો’તિ – એવં ખો, ભિક્ખવે, જાનતો એવં પસ્સતો આસવાનં ખયો હોતી’’તિ 2. અત્થેવ સુત્તન્તોતિ? આમન્તા. તેન હિ ન વત્તબ્બં – ‘‘અત્થિ અરહતો અઞ્ઞાણ’’ન્તિ.
317. Atthi arahato aññāṇanti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘jānatohaṃ 3, bhikkhave, passato āsavānaṃ khayaṃ vadāmi, no ajānato no apassato. Kiñca, bhikkhave, jānato kiṃ passato āsavānaṃ khayo hoti? ‘Iti rūpaṃ, iti rūpassa samudayo, iti rūpassa atthaṅgamo, iti vedanā…pe… iti saññā… iti saṅkhārā… iti viññāṇaṃ, iti viññāṇassa samudayo, iti viññāṇassa atthaṅgamo’ti – evaṃ kho, bhikkhave, jānato evaṃ passato āsavānaṃ khayo hotī’’ti 4. Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi na vattabbaṃ – ‘‘atthi arahato aññāṇa’’nti.
અત્થિ અરહતો અઞ્ઞાણન્તિ? આમન્તા. નનુ વુત્તં ભગવતા – ‘‘જાનતોહં, ભિક્ખવે, પસ્સતો આસવાનં ખયં વદામિ, નો અજાનતો નો અપસ્સતો. કિઞ્ચ, ભિક્ખવે, જાનતો કિં પસ્સતો આસવાનં ખયો હોતિ? ‘ઇદં દુક્ખ’ન્તિ – ભિક્ખવે, જાનતો પસ્સતો આસવાનં ખયો હોતિ, ‘અયં દુક્ખસમુદયો’તિ – જાનતો પસ્સતો આસવાનં ખયો હોતિ, ‘અયં દુક્ખનિરોધો’તિ – જાનતો પસ્સતો આસવાનં ખયો હોતિ, ‘અયં દુક્ખનિરોધગામિની પટિપદા’તિ – જાનતો પસ્સતો આસવાનં ખયો હોતિ. એવં ખો, ભિક્ખવે, જાનતો એવં પસ્સતો આસવાનં ખયો હોતી’’તિ 5. અત્થેવ સુત્તન્તોતિ? આમન્તા. તેન હિ ન વત્તબ્બં – ‘‘અત્થિ અરહતો અઞ્ઞાણ’’ન્તિ.
Atthi arahato aññāṇanti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘jānatohaṃ, bhikkhave, passato āsavānaṃ khayaṃ vadāmi, no ajānato no apassato. Kiñca, bhikkhave, jānato kiṃ passato āsavānaṃ khayo hoti? ‘Idaṃ dukkha’nti – bhikkhave, jānato passato āsavānaṃ khayo hoti, ‘ayaṃ dukkhasamudayo’ti – jānato passato āsavānaṃ khayo hoti, ‘ayaṃ dukkhanirodho’ti – jānato passato āsavānaṃ khayo hoti, ‘ayaṃ dukkhanirodhagāminī paṭipadā’ti – jānato passato āsavānaṃ khayo hoti. Evaṃ kho, bhikkhave, jānato evaṃ passato āsavānaṃ khayo hotī’’ti 6. Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi na vattabbaṃ – ‘‘atthi arahato aññāṇa’’nti.
અત્થિ અરહતો અઞ્ઞાણન્તિ? આમન્તા. નનુ વુત્તં ભગવતા – ‘‘સબ્બં, ભિક્ખવે, અનભિજાનં અપરિજાનં અવિરાજયં અપ્પજહં અભબ્બો દુક્ખક્ખયાય, સબ્બઞ્ચ ખો, ભિક્ખવે, અભિજાનં પરિજાનં વિરાજયં પજહં ભબ્બો દુક્ખક્ખયાયા’’તિ 7! અત્થેવ સુત્તન્તોતિ? આમન્તા. તેન હિ ન વત્તબ્બં – ‘‘અત્થિ અરહતો અઞ્ઞાણ’’ન્તિ.
Atthi arahato aññāṇanti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘sabbaṃ, bhikkhave, anabhijānaṃ aparijānaṃ avirājayaṃ appajahaṃ abhabbo dukkhakkhayāya, sabbañca kho, bhikkhave, abhijānaṃ parijānaṃ virājayaṃ pajahaṃ bhabbo dukkhakkhayāyā’’ti 8! Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi na vattabbaṃ – ‘‘atthi arahato aññāṇa’’nti.
અત્થિ અરહતો અઞ્ઞાણન્તિ? આમન્તા. નનુ વુત્તં ભગવતા –
Atthi arahato aññāṇanti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā –
‘‘સહાવસ્સ દસ્સનસમ્પદાય,
‘‘Sahāvassa dassanasampadāya,
તયસ્સુ ધમ્મા જહિતા ભવન્તિ;
Tayassu dhammā jahitā bhavanti;
સક્કાયદિટ્ઠી વિચિકિચ્છિતઞ્ચ,
Sakkāyadiṭṭhī vicikicchitañca,
સીલબ્બતં વાપિ યદત્થિ કિઞ્ચિ;
Sīlabbataṃ vāpi yadatthi kiñci;
ચતૂહપાયેહિ ચ વિપ્પમુત્તો,
Catūhapāyehi ca vippamutto,
છચ્ચાભિઠાનાનિ અભબ્બ કાતુ’’ન્તિ.
Chaccābhiṭhānāni abhabba kātu’’nti.
અત્થેવ સુત્તન્તોતિ? આમન્તા. તેન હિ ન વત્તબ્બં – ‘‘અત્થિ અરહતો અઞ્ઞાણ’’ન્તિ.
Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi na vattabbaṃ – ‘‘atthi arahato aññāṇa’’nti.
અત્થિ અરહતો અઞ્ઞાણન્તિ? આમન્તા. નનુ વુત્તં ભગવતા – ‘‘યસ્મિં, ભિક્ખવે, સમયે અરિયસાવકસ્સ વિરજં વીતમલં ધમ્મચક્ખું ઉદપાદિ – ‘યં કિઞ્ચિ સમુદયધમ્મં સબ્બં તં નિરોધધમ્મ’ન્તિ, સહ દસ્સનુપ્પાદા, ભિક્ખવે, અરિયસાવકસ્સ તીણિ સંયોજનાનિ પહીયન્તિ – સક્કાયદિટ્ઠિ, વિચિકિચ્છા, સીલબ્બતપરામાસો’’તિ. અત્થેવ સુત્તન્તોતિ? આમન્તા. તેન હિ ન વત્તબ્બં – ‘‘અત્થિ અરહતો અઞ્ઞાણ’’ન્તિ.
Atthi arahato aññāṇanti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘yasmiṃ, bhikkhave, samaye ariyasāvakassa virajaṃ vītamalaṃ dhammacakkhuṃ udapādi – ‘yaṃ kiñci samudayadhammaṃ sabbaṃ taṃ nirodhadhamma’nti, saha dassanuppādā, bhikkhave, ariyasāvakassa tīṇi saṃyojanāni pahīyanti – sakkāyadiṭṭhi, vicikicchā, sīlabbataparāmāso’’ti. Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi na vattabbaṃ – ‘‘atthi arahato aññāṇa’’nti.
ન વત્તબ્બં – ‘‘અત્થિ અરહતો અઞ્ઞાણ’’ન્તિ? આમન્તા. નનુ અરહા ઇત્થિપુરિસાનં નામગોત્તં ન જાનેય્ય, મગ્ગામગ્ગં ન જાનેય્ય, તિણકટ્ઠવનપ્પતીનં નામં ન જાનેય્યાતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ અરહા ઇત્થિપુરિસાનં નામગોત્તં ન જાનેય્ય, મગ્ગામગ્ગં ન જાનેય્ય, તિણકટ્ઠવનપ્પતીનં નામં ન જાનેય્ય, તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અત્થિ અરહતો અઞ્ઞાણ’’ન્તિ.
Na vattabbaṃ – ‘‘atthi arahato aññāṇa’’nti? Āmantā. Nanu arahā itthipurisānaṃ nāmagottaṃ na jāneyya, maggāmaggaṃ na jāneyya, tiṇakaṭṭhavanappatīnaṃ nāmaṃ na jāneyyāti? Āmantā. Hañci arahā itthipurisānaṃ nāmagottaṃ na jāneyya, maggāmaggaṃ na jāneyya, tiṇakaṭṭhavanappatīnaṃ nāmaṃ na jāneyya, tena vata re vattabbe – ‘‘atthi arahato aññāṇa’’nti.
અરહા ઇત્થિપુરિસાનં નામગોત્તં ન જાનેય્ય, મગ્ગામગ્ગં ન જાનેય્ય, તિણકટ્ઠવનપ્પતીનં નામં ન જાનેય્યાતિ, અત્થિ અરહતો અઞ્ઞાણન્તિ? આમન્તા. અરહા સોતાપત્તિફલં વા સકદાગામિફલં વા અનાગામિફલં વા અરહત્તં વા ન જાનેય્યાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Arahā itthipurisānaṃ nāmagottaṃ na jāneyya, maggāmaggaṃ na jāneyya, tiṇakaṭṭhavanappatīnaṃ nāmaṃ na jāneyyāti, atthi arahato aññāṇanti? Āmantā. Arahā sotāpattiphalaṃ vā sakadāgāmiphalaṃ vā anāgāmiphalaṃ vā arahattaṃ vā na jāneyyāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
અઞ્ઞાણકથા નિટ્ઠિતા.
Aññāṇakathā niṭṭhitā.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૨-૩-૪. અઞ્ઞાણાદિકથાવણ્ણના • 2-3-4. Aññāṇādikathāvaṇṇanā