Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
૫. અઞ્ઞતિત્થિયપેય્યાલવગ્ગવણ્ણના
5. Aññatitthiyapeyyālavaggavaṇṇanā
૪૧-૪૮. અપરાપરં પરિવત્તમાનેન વત્તસમ્પન્નેન સંસારદ્ધાનપરિઞ્ઞાવસેનેવ નિબ્બાનસ્સ પત્તબ્બત્તા વુત્તં – ‘‘નિબ્બાનં પત્વા પરિઞ્ઞાતં નામ હોતી’’તિ. નિબ્બાનં પત્વાતિ નિબ્બાનપ્પત્તિહેતુ. હેતુઅત્થો હિ અયં ત્વા-સદ્દો યથા – ‘‘ઘતં પિવિત્વા બલં હોતિ, સીહં દિસ્વા ભયં હોતી’’તિ. તસ્માતિ યસ્મા અપરિઞ્ઞેય્યપરિજાનનકિચ્ચેન નિબ્બાનસ્સ પત્તિયા અદ્ધાનપરિઞ્ઞાસિદ્ધિ ઞાયતિ, તસ્મા ઉપચારવસેન નિબ્બાનં ‘‘અદ્ધાનપરિઞ્ઞા’’તિ વુચ્ચતિ યથા ‘‘હિમસન્તિ સૂરિયં ઉગ્ગમેતી’’તિ. વિજ્જાવિમુત્તિફલસચ્છિકિરિયત્થન્તિ એત્થ વિજ્જાતિ અગ્ગમગ્ગવિજ્જા. વિમુત્તીતિ અગ્ગમગ્ગસમાધિ અધિપ્પેતો . તેસં ફલં અઞ્ઞાતિ આહ – ‘‘વિજ્જાવિમુત્તિફલેન અરહત્તં કથિત’’ન્તિ. યાથાવતો જાનનતો પચ્ચક્ખતો દસ્સનતો ચ ઞાણદસ્સનન્તિ ઇધ ફલનિબ્બાનપચ્ચવેક્ખણા અધિપ્પેતાતિ આહ – ‘‘ઞાણદસ્સનેન પચ્ચવેક્ખણા કથિતા’’તિ. સેસેહીતિ રાગ-વિરાગ-સંયોજનપ્પહાન-અનુસયસમુગ્ઘાત-અદ્ધાનપરિઞ્ઞા- આસવક્ખય-વિજ્જા-વિમુત્તિ-ફલસચ્છિકિરિયા-ઞાણદસ્સન-અનુપાદાપરિનિબ્બાનપદેહિ.
41-48. Aparāparaṃ parivattamānena vattasampannena saṃsāraddhānapariññāvaseneva nibbānassa pattabbattā vuttaṃ – ‘‘nibbānaṃ patvā pariññātaṃ nāma hotī’’ti. Nibbānaṃ patvāti nibbānappattihetu. Hetuattho hi ayaṃ tvā-saddo yathā – ‘‘ghataṃ pivitvā balaṃ hoti, sīhaṃ disvā bhayaṃ hotī’’ti. Tasmāti yasmā apariññeyyaparijānanakiccena nibbānassa pattiyā addhānapariññāsiddhi ñāyati, tasmā upacāravasena nibbānaṃ ‘‘addhānapariññā’’ti vuccati yathā ‘‘himasanti sūriyaṃ uggametī’’ti. Vijjāvimuttiphalasacchikiriyatthanti ettha vijjāti aggamaggavijjā. Vimuttīti aggamaggasamādhi adhippeto . Tesaṃ phalaṃ aññāti āha – ‘‘vijjāvimuttiphalena arahattaṃ kathita’’nti. Yāthāvato jānanato paccakkhato dassanato ca ñāṇadassananti idha phalanibbānapaccavekkhaṇā adhippetāti āha – ‘‘ñāṇadassanena paccavekkhaṇā kathitā’’ti. Sesehīti rāga-virāga-saṃyojanappahāna-anusayasamugghāta-addhānapariññā- āsavakkhaya-vijjā-vimutti-phalasacchikiriyā-ñāṇadassana-anupādāparinibbānapadehi.
અઞ્ઞતિત્થિયપેય્યાલવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Aññatitthiyapeyyālavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya
૧. રાગવિરાગસુત્તં • 1. Rāgavirāgasuttaṃ
૨-૭. સંયોજનપ્પહાનાદિસુત્તછક્કં • 2-7. Saṃyojanappahānādisuttachakkaṃ
૮. અનુપાદાપરિનિબ્બાનસુત્તં • 8. Anupādāparinibbānasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૫. અઞ્ઞતિત્થિયપેય્યાલવગ્ગવણ્ણના • 5. Aññatitthiyapeyyālavaggavaṇṇanā