Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi |
૯. નવમવગ્ગો
9. Navamavaggo
(૮૭) ૪. અનુસયા અનારમ્મણકથા
(87) 4. Anusayā anārammaṇakathā
૫૫૪. અનુસયા અનારમ્મણાતિ? આમન્તા. રૂપં નિબ્બાનં ચક્ખાયતનં…પે॰… ફોટ્ઠબ્બાયતનન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
554. Anusayā anārammaṇāti? Āmantā. Rūpaṃ nibbānaṃ cakkhāyatanaṃ…pe… phoṭṭhabbāyatananti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
કામરાગાનુસયો અનારમ્મણોતિ? આમન્તા. કામરાગો કામરાગપરિયુટ્ઠાનં કામરાગસંયોજનં કામોઘો કામયોગો કામચ્છન્દનીવરણં અનારમ્મણન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… કામરાગો કામરાગપરિયુટ્ઠાનં કામરાગસંયોજનં કામોઘો કામયોગો કામચ્છન્દનીવરણં સારમ્મણન્તિ? આમન્તા. કામરાગાનુસયો સારમ્મણોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Kāmarāgānusayo anārammaṇoti? Āmantā. Kāmarāgo kāmarāgapariyuṭṭhānaṃ kāmarāgasaṃyojanaṃ kāmogho kāmayogo kāmacchandanīvaraṇaṃ anārammaṇanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… kāmarāgo kāmarāgapariyuṭṭhānaṃ kāmarāgasaṃyojanaṃ kāmogho kāmayogo kāmacchandanīvaraṇaṃ sārammaṇanti? Āmantā. Kāmarāgānusayo sārammaṇoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
કામરાગાનુસયો અનારમ્મણોતિ? આમન્તા. કતમક્ખન્ધપરિયાપન્નોતિ ? સઙ્ખારક્ખન્ધપરિયાપન્નોતિ. સઙ્ખારક્ખન્ધો અનારમ્મણોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સઙ્ખારક્ખન્ધો અનારમ્મણોતિ? આમન્તા. વેદનાક્ખન્ધો સઞ્ઞાક્ખન્ધો વિઞ્ઞાણક્ખન્ધો અનારમ્મણોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Kāmarāgānusayo anārammaṇoti? Āmantā. Katamakkhandhapariyāpannoti ? Saṅkhārakkhandhapariyāpannoti. Saṅkhārakkhandho anārammaṇoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… saṅkhārakkhandho anārammaṇoti? Āmantā. Vedanākkhandho saññākkhandho viññāṇakkhandho anārammaṇoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
કામરાગાનુસયો સઙ્ખારક્ખન્ધપરિયાપન્નો અનારમ્મણોતિ? આમન્તા. કામરાગો સઙ્ખારક્ખન્ધપરિયાપન્નો અનારમ્મણોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… કામરાગો સઙ્ખારક્ખન્ધપરિયાપન્નો સારમ્મણોતિ? આમન્તા. કામરાગાનુસયો સઙ્ખારક્ખન્ધપરિયાપન્નો સારમ્મણોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Kāmarāgānusayo saṅkhārakkhandhapariyāpanno anārammaṇoti? Āmantā. Kāmarāgo saṅkhārakkhandhapariyāpanno anārammaṇoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… kāmarāgo saṅkhārakkhandhapariyāpanno sārammaṇoti? Āmantā. Kāmarāgānusayo saṅkhārakkhandhapariyāpanno sārammaṇoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
કામરાગાનુસયો સઙ્ખારક્ખન્ધપરિયાપન્નો અનારમ્મણો, કામરાગો સઙ્ખારક્ખન્ધપરિયાપન્નો સારમ્મણોતિ? આમન્તા. સઙ્ખારક્ખન્ધો એકદેસો સારમ્મણો એકદેસો અનારમ્મણોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સઙ્ખારક્ખન્ધો એકદેસો સારમ્મણો એકદેસો અનારમ્મણોતિ? આમન્તા. વેદનાક્ખન્ધો સઞ્ઞાક્ખન્ધો વિઞ્ઞાણક્ખન્ધો એકદેસો સારમ્મણો એકદેસો અનારમ્મણોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Kāmarāgānusayo saṅkhārakkhandhapariyāpanno anārammaṇo, kāmarāgo saṅkhārakkhandhapariyāpanno sārammaṇoti? Āmantā. Saṅkhārakkhandho ekadeso sārammaṇo ekadeso anārammaṇoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… saṅkhārakkhandho ekadeso sārammaṇo ekadeso anārammaṇoti? Āmantā. Vedanākkhandho saññākkhandho viññāṇakkhandho ekadeso sārammaṇo ekadeso anārammaṇoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
૫૫૫. પટિઘાનુસયો માનાનુસયો દિટ્ઠાનુસયો વિચિકિચ્છાનુસયો ભવરાગાનુસયો અવિજ્જાનુસયો અનારમ્મણોતિ? આમન્તા. અવિજ્જા અવિજ્જોઘો અવિજ્જાયોગો અવિજ્જાનુસયો અવિજ્જાપરિયુટ્ઠાનં અવિજ્જાસંયોજનં અવિજ્જાનીવરણં અનારમ્મણન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… અવિજ્જા અવિજ્જોઘો…પે॰… અવિજ્જાનીવરણં સારમ્મણન્તિ? આમન્તા. અવિજ્જાનુસયો સારમ્મણોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
555. Paṭighānusayo mānānusayo diṭṭhānusayo vicikicchānusayo bhavarāgānusayo avijjānusayo anārammaṇoti? Āmantā. Avijjā avijjogho avijjāyogo avijjānusayo avijjāpariyuṭṭhānaṃ avijjāsaṃyojanaṃ avijjānīvaraṇaṃ anārammaṇanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… avijjā avijjogho…pe… avijjānīvaraṇaṃ sārammaṇanti? Āmantā. Avijjānusayo sārammaṇoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
અવિજ્જાનુસયો અનારમ્મણોતિ? આમન્તા. કતમક્ખન્ધપરિયાપન્નોતિ? સઙ્ખારક્ખન્ધપરિયાપન્નોતિ. સઙ્ખારક્ખન્ધો અનારમ્મણોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સઙ્ખારક્ખન્ધો અનારમ્મણોતિ? આમન્તા. વેદનાક્ખન્ધો સઞ્ઞાક્ખન્ધો વિઞ્ઞાણક્ખન્ધો અનારમ્મણોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Avijjānusayo anārammaṇoti? Āmantā. Katamakkhandhapariyāpannoti? Saṅkhārakkhandhapariyāpannoti. Saṅkhārakkhandho anārammaṇoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… saṅkhārakkhandho anārammaṇoti? Āmantā. Vedanākkhandho saññākkhandho viññāṇakkhandho anārammaṇoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
અવિજ્જાનુસયો સઙ્ખારક્ખન્ધપરિયાપન્નો અનારમ્મણોતિ? આમન્તા. અવિજ્જા સઙ્ખારક્ખન્ધપરિયાપન્ના અનારમ્મણાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… અવિજ્જા સઙ્ખારક્ખન્ધપરિયાપન્ના સારમ્મણાતિ? આમન્તા. અવિજ્જાનુસયો સઙ્ખારક્ખન્ધપરિયાપન્નો સારમ્મણોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Avijjānusayo saṅkhārakkhandhapariyāpanno anārammaṇoti? Āmantā. Avijjā saṅkhārakkhandhapariyāpannā anārammaṇāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… avijjā saṅkhārakkhandhapariyāpannā sārammaṇāti? Āmantā. Avijjānusayo saṅkhārakkhandhapariyāpanno sārammaṇoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
અવિજ્જાનુસયો સઙ્ખારક્ખન્ધપરિયાપન્નો અનારમ્મણો, અવિજ્જા સઙ્ખારક્ખન્ધપરિયાપન્ના સારમ્મણાતિ? આમન્તા. સઙ્ખારક્ખન્ધો એકદેસો સારમ્મણો એકદેસો અનારમ્મણોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સઙ્ખારક્ખન્ધો એકદેસો સારમ્મણો એકદેસો અનારમ્મણોતિ? આમન્તા. વેદનાક્ખન્ધો સઞ્ઞાક્ખન્ધો વિઞ્ઞાણક્ખન્ધો એકદેસો સારમ્મણો એકદેસો અનારમ્મણોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Avijjānusayo saṅkhārakkhandhapariyāpanno anārammaṇo, avijjā saṅkhārakkhandhapariyāpannā sārammaṇāti? Āmantā. Saṅkhārakkhandho ekadeso sārammaṇo ekadeso anārammaṇoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… saṅkhārakkhandho ekadeso sārammaṇo ekadeso anārammaṇoti? Āmantā. Vedanākkhandho saññākkhandho viññāṇakkhandho ekadeso sārammaṇo ekadeso anārammaṇoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
૫૫૬. ન વત્તબ્બં – ‘‘અનુસયા અનારમ્મણા’’તિ? આમન્તા. પુથુજ્જનો કુસલાબ્યાકતે ચિત્તે વત્તમાને સાનુસયોતિ વત્તબ્બોતિ? આમન્તા. અત્થિ તેસં અનુસયાનં આરમ્મણન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… તેન હિ અનુસયા અનારમ્મણાતિ. પુથુજ્જનો કુસલાબ્યાકતે ચિત્તે વત્તમાને સરાગોતિ વત્તબ્બોતિ? આમન્તા. અત્થિ તસ્સ રાગસ્સ આરમ્મણન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰…. તેન હિ રાગો અનારમ્મણોતિ.
556. Na vattabbaṃ – ‘‘anusayā anārammaṇā’’ti? Āmantā. Puthujjano kusalābyākate citte vattamāne sānusayoti vattabboti? Āmantā. Atthi tesaṃ anusayānaṃ ārammaṇanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… tena hi anusayā anārammaṇāti. Puthujjano kusalābyākate citte vattamāne sarāgoti vattabboti? Āmantā. Atthi tassa rāgassa ārammaṇanti? Na hevaṃ vattabbe…pe…. Tena hi rāgo anārammaṇoti.
અનુસયા અનારમ્મણાતિકથા નિટ્ઠિતા.
Anusayā anārammaṇātikathā niṭṭhitā.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૪. અનુસયા અનારમ્મણકથાવણ્ણના • 4. Anusayā anārammaṇakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૪. અનુસયાઅનારમ્મણાતિકથાવણ્ણના • 4. Anusayāanārammaṇātikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૪. અનુસયાઅનારમ્મણાતિકથાવણ્ણના • 4. Anusayāanārammaṇātikathāvaṇṇanā