Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā |
ચોદનાકણ્ડં
Codanākaṇḍaṃ
અનુવિજ્જકકિચ્ચવણ્ણના
Anuvijjakakiccavaṇṇanā
૩૬૦-૩૬૧. ઇદાનિ એવં ઉપ્પન્નાય ચોદનાય વિનયધરેન કત્તબ્બકિચ્ચં દસ્સેતું અનુવિજ્જકેનાતિઆદિ આરદ્ધં. તત્થ દિટ્ઠં દિટ્ઠેનાતિ ગાથાય અયમત્થો – એકેનેકો માતુગામેન સદ્ધિં એકટ્ઠાનતો નિક્ખમન્તો વા પવિસન્તો વા દિટ્ઠો, સો તં પારાજિકેન ચોદેતિ, ઇતરો તસ્સ દસ્સનં અનુજાનાતિ. તં પન દસ્સનં પટિચ્ચ પારાજિકં ન ઉપેતિ, ન પટિજાનાતિ. એવમેત્થ યં તેન દિટ્ઠં, તં તસ્સ ‘‘દિટ્ઠો મયા’’તિ ઇમિના દિટ્ઠવચનેન સમેતિ. યસ્મા પન ઇતરો તં દસ્સનં પટિચ્ચ દોસં ન પટિજાનાતિ, તસ્મા અસુદ્ધપરિસઙ્કિતો હોતિ; અમૂલકપરિસઙ્કિતોતિ અત્થો. તસ્સ પુગ્ગલસ્સ ‘‘સુદ્ધો અહ’’ન્તિ પટિઞ્ઞાય તેન સદ્ધિં ઉપોસથો કાતબ્બો. સેસગાથાદ્વયેપિ એસેવ નયો. સેસં સબ્બત્થ ઉત્તાનમેવાતિ.
360-361. Idāni evaṃ uppannāya codanāya vinayadharena kattabbakiccaṃ dassetuṃ anuvijjakenātiādi āraddhaṃ. Tattha diṭṭhaṃ diṭṭhenāti gāthāya ayamattho – ekeneko mātugāmena saddhiṃ ekaṭṭhānato nikkhamanto vā pavisanto vā diṭṭho, so taṃ pārājikena codeti, itaro tassa dassanaṃ anujānāti. Taṃ pana dassanaṃ paṭicca pārājikaṃ na upeti, na paṭijānāti. Evamettha yaṃ tena diṭṭhaṃ, taṃ tassa ‘‘diṭṭho mayā’’ti iminā diṭṭhavacanena sameti. Yasmā pana itaro taṃ dassanaṃ paṭicca dosaṃ na paṭijānāti, tasmā asuddhaparisaṅkito hoti; amūlakaparisaṅkitoti attho. Tassa puggalassa ‘‘suddho aha’’nti paṭiññāya tena saddhiṃ uposatho kātabbo. Sesagāthādvayepi eseva nayo. Sesaṃ sabbattha uttānamevāti.
અનુવિજ્જકકિચ્ચવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Anuvijjakakiccavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૧. અનુવિજ્જકઅનુયોગો • 1. Anuvijjakaanuyogo
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / અનુવિજ્જકકિચ્ચવણ્ણના • Anuvijjakakiccavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / અનુવિજ્જકકિચ્ચવણ્ણના • Anuvijjakakiccavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / અનુવિજ્જકકિચ્ચવણ્ણના • Anuvijjakakiccavaṇṇanā