Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi

    ૨૩. તેવીસતિમવગ્ગો

    23. Tevīsatimavaggo

    (૨૨૬) ૯. અપરિનિપ્ફન્નકથા

    (226) 9. Aparinipphannakathā

    ૯૧૭. રૂપં અપરિનિપ્ફન્નન્તિ? આમન્તા. રૂપં ન અનિચ્ચં ન સઙ્ખતં ન પટિચ્ચસમુપ્પન્નં ન ખયધમ્મં ન વયધમ્મં ન વિરાગધમ્મં ન નિરોધધમ્મં ન વિપરિણામધમ્મન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… નનુ રૂપં અનિચ્ચં સઙ્ખતં પટિચ્ચસમુપ્પન્નં ખયધમ્મં વયધમ્મં વિરાગધમ્મં નિરોધધમ્મં વિપરિણામધમ્મન્તિ? આમન્તા. હઞ્ચિ રૂપં અનિચ્ચં સઙ્ખતં…પે॰… વિપરિણામધમ્મં, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘રૂપં અપરિનિપ્ફન્ન’’ન્તિ.

    917. Rūpaṃ aparinipphannanti? Āmantā. Rūpaṃ na aniccaṃ na saṅkhataṃ na paṭiccasamuppannaṃ na khayadhammaṃ na vayadhammaṃ na virāgadhammaṃ na nirodhadhammaṃ na vipariṇāmadhammanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nanu rūpaṃ aniccaṃ saṅkhataṃ paṭiccasamuppannaṃ khayadhammaṃ vayadhammaṃ virāgadhammaṃ nirodhadhammaṃ vipariṇāmadhammanti? Āmantā. Hañci rūpaṃ aniccaṃ saṅkhataṃ…pe… vipariṇāmadhammaṃ, no ca vata re vattabbe – ‘‘rūpaṃ aparinipphanna’’nti.

    દુક્ખઞ્ઞેવ પરિનિપ્ફન્નન્તિ? આમન્તા. નનુ યદનિચ્ચં તં દુક્ખં 1 વુત્તં ભગવતા – ‘‘રૂપં અનિચ્ચ’’ન્તિ? આમન્તા. હઞ્ચિ યદનિચ્ચં તં દુક્ખં વુત્તં ભગવતા – ‘‘રૂપં અનિચ્ચં’’, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘દુક્ખઞ્ઞેવ પરિનિપ્ફન્ન’’ન્તિ…પે॰….

    Dukkhaññeva parinipphannanti? Āmantā. Nanu yadaniccaṃ taṃ dukkhaṃ 2 vuttaṃ bhagavatā – ‘‘rūpaṃ anicca’’nti? Āmantā. Hañci yadaniccaṃ taṃ dukkhaṃ vuttaṃ bhagavatā – ‘‘rūpaṃ aniccaṃ’’, no ca vata re vattabbe – ‘‘dukkhaññeva parinipphanna’’nti…pe….

    ૯૧૮. વેદના …પે॰… સઞ્ઞા… સઙ્ખારા… વિઞ્ઞાણં… ચક્ખાયતનં…પે॰… ધમ્માયતનં… ચક્ખુધાતુ… ધમ્મધાતુ… ચક્ખુન્દ્રિયં…પે॰… અઞ્ઞાતાવિન્દ્રિયં અપરિનિપ્ફન્નન્તિ? આમન્તા. અઞ્ઞાતાવિન્દ્રિયં ન અનિચ્ચં…પે॰… ન વિપરિણામધમ્મન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… નનુ અઞ્ઞાતાવિન્દ્રિયં અનિચ્ચં સઙ્ખતં…પે॰… વિપરિણામધમ્મન્તિ? આમન્તા. હઞ્ચિ અઞ્ઞાતાવિન્દ્રિયં અનિચ્ચં સઙ્ખતં પટિચ્ચસમુપ્પન્નં ખયધમ્મં વયધમ્મં વિરાગધમ્મં નિરોધધમ્મં વિપરિણામધમ્મં, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અઞ્ઞાતાવિન્દ્રિયં અપરિનિપ્ફન્ન’’ન્તિ.

    918. Vedanā …pe… saññā… saṅkhārā… viññāṇaṃ… cakkhāyatanaṃ…pe… dhammāyatanaṃ… cakkhudhātu… dhammadhātu… cakkhundriyaṃ…pe… aññātāvindriyaṃ aparinipphannanti? Āmantā. Aññātāvindriyaṃ na aniccaṃ…pe… na vipariṇāmadhammanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nanu aññātāvindriyaṃ aniccaṃ saṅkhataṃ…pe… vipariṇāmadhammanti? Āmantā. Hañci aññātāvindriyaṃ aniccaṃ saṅkhataṃ paṭiccasamuppannaṃ khayadhammaṃ vayadhammaṃ virāgadhammaṃ nirodhadhammaṃ vipariṇāmadhammaṃ, no ca vata re vattabbe – ‘‘aññātāvindriyaṃ aparinipphanna’’nti.

    દુક્ખઞ્ઞેવ પરિનિપ્ફન્નન્તિ? આમન્તા. નનુ યદનિચ્ચં તં દુક્ખં વુત્તં ભગવતા – ‘‘અઞ્ઞાતાવિન્દ્રિયં અનિચ્ચ’’ન્તિ? આમન્તા. હઞ્ચિ યદનિચ્ચં તં દુક્ખં વુત્તં ભગવતા – ‘‘અઞ્ઞાતાવિન્દ્રિયં અનિચ્ચં’’, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘દુક્ખઞ્ઞેવ પરિનિપ્ફન્ન’’ન્તિ.

    Dukkhaññeva parinipphannanti? Āmantā. Nanu yadaniccaṃ taṃ dukkhaṃ vuttaṃ bhagavatā – ‘‘aññātāvindriyaṃ anicca’’nti? Āmantā. Hañci yadaniccaṃ taṃ dukkhaṃ vuttaṃ bhagavatā – ‘‘aññātāvindriyaṃ aniccaṃ’’, no ca vata re vattabbe – ‘‘dukkhaññeva parinipphanna’’nti.

    અપરિનિપ્ફન્નકથા નિટ્ઠિતા.

    Aparinipphannakathā niṭṭhitā.

    તેવીસતિમવગ્ગો.

    Tevīsatimavaggo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    એકાધિપ્પાયેન મેથુનો ધમ્મો પટિસેવિતબ્બો, અરહન્તાનં વણ્ણેન અમનુસ્સા મેથુનં ધમ્મં પટિસેવન્તિ, બોધિસત્તો ઇસ્સરિયકામકારિકાહેતુ વિનિપાતં ગચ્છતિ, ગબ્ભસેય્યં ઓક્કમતિ, દુક્કરકારિકં અકાસિ , અપરન્તપં અકાસિ, અઞ્ઞં સત્થારં ઉદ્દિસિ, અત્થિ ન રાગો રાગપતિરૂપકો અત્થિ ન દોસો દોસપતિરૂપકો અત્થિ ન મોહો મોહપતિરૂપકો અત્થિ ન કિલેસો કિલેસપતિરૂપકો, રૂપં અપરિનિપ્ફન્નં અઞ્ઞાતાવિન્દ્રિયં અપરિનિપ્ફન્નન્તિ.

    Ekādhippāyena methuno dhammo paṭisevitabbo, arahantānaṃ vaṇṇena amanussā methunaṃ dhammaṃ paṭisevanti, bodhisatto issariyakāmakārikāhetu vinipātaṃ gacchati, gabbhaseyyaṃ okkamati, dukkarakārikaṃ akāsi , aparantapaṃ akāsi, aññaṃ satthāraṃ uddisi, atthi na rāgo rāgapatirūpako atthi na doso dosapatirūpako atthi na moho mohapatirūpako atthi na kileso kilesapatirūpako, rūpaṃ aparinipphannaṃ aññātāvindriyaṃ aparinipphannanti.

    ખુદ્દકો અડ્ઢપણ્ણાસકો.

    Khuddako aḍḍhapaṇṇāsako.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    નવં, નિબ્બુતિ, એકાધિપ્પાયોતિ.

    Navaṃ, nibbuti, ekādhippāyoti.

    પણ્ણાસકુદ્દાનં –

    Paṇṇāsakuddānaṃ –

    મહાનિયામો , અનુસયા, નિગ્ગહો, ખુદ્દકપઞ્ચમો;

    Mahāniyāmo , anusayā, niggaho, khuddakapañcamo;

    પરપ્પવાદમદ્દના, સુત્તમૂલસમાહિતા;

    Parappavādamaddanā, suttamūlasamāhitā;

    ઉજ્જોતના સત્થુસમયે, કથાવત્થુપકરણેતિ.

    Ujjotanā satthusamaye, kathāvatthupakaraṇeti.

    પઞ્ચત્તિંસભાણવારં

    Pañcattiṃsabhāṇavāraṃ

    કથાવત્થુપકરણં નિટ્ઠિતં.

    Kathāvatthupakaraṇaṃ niṭṭhitaṃ.




    Footnotes:
    1. સં॰ નિ॰ ૩.૧૫
    2. saṃ. ni. 3.15



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૯. અપરિનિપ્ફન્નકથાવણ્ણના • 9. Aparinipphannakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૯. અપરિનિપ્ફન્નકથાવણ્ણના • 9. Aparinipphannakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૯. અપરિનિપ્ફન્નકથાવણ્ણના • 9. Aparinipphannakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact