Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā

    આપત્તાનાપત્તિવારવણ્ણના

    Āpattānāpattivāravaṇṇanā

    ૬૬. પટિઞ્ઞાતકરણં નત્થિ સેવેતુકામતા મગ્ગેન મગ્ગપ્પટિપત્તીતિ દ્વિન્નં અઙ્ગાનં સિદ્ધત્તા. દૂસિતસ્સ પન મગ્ગેન મગ્ગપ્પટિપત્તિ એવમેકં અઙ્ગં સિદ્ધં, સેવેતુકામતાસઙ્ખાતં સાદિયનં અસિદ્ધં. તસ્મા સો પુચ્છિત્વા ‘‘સાદિયિ’’ન્તિ વુત્તપટિઞ્ઞાય નાસેતબ્બો. તત્થેવાતિ વેસાલિયં મહાવને એવ. સબ્બઙ્ગગતન્તિ સબ્બકાયગતં. ‘‘લોહિતં વિયા’’તિ વુત્તત્તા કેસાદીનં વિનિમુત્તટ્ઠાને સબ્બત્થાતિ ગહેતબ્બં. નિચ્ચમેવ ઉમ્મત્તકો હોતીતિ યસ્સ પિત્તકોસતો પિત્તં ચલિત્વા સબ્બદા બહિ નિક્ખન્તં હોતિ, તં સન્ધાય વુત્તં. યસ્સ પન પિત્તં ચલિત્વા પિત્તકોસેયેવ ઠિતં હોતિ, કદાચિ વા નિક્ખન્તં પુન નિક્ખમતિ, સોપિ અન્તરન્તરા સઞ્ઞં પટિલભતિ ભેસજ્જેન ચ પકતિઆરોગ્યં પટિલભતીતિ વેદિતબ્બં.

    66. Paṭiññātakaraṇaṃ natthi sevetukāmatā maggena maggappaṭipattīti dvinnaṃ aṅgānaṃ siddhattā. Dūsitassa pana maggena maggappaṭipatti evamekaṃ aṅgaṃ siddhaṃ, sevetukāmatāsaṅkhātaṃ sādiyanaṃ asiddhaṃ. Tasmā so pucchitvā ‘‘sādiyi’’nti vuttapaṭiññāya nāsetabbo. Tatthevāti vesāliyaṃ mahāvane eva. Sabbaṅgagatanti sabbakāyagataṃ. ‘‘Lohitaṃ viyā’’ti vuttattā kesādīnaṃ vinimuttaṭṭhāne sabbatthāti gahetabbaṃ. Niccameva ummattako hotīti yassa pittakosato pittaṃ calitvā sabbadā bahi nikkhantaṃ hoti, taṃ sandhāya vuttaṃ. Yassa pana pittaṃ calitvā pittakoseyeva ṭhitaṃ hoti, kadāci vā nikkhantaṃ puna nikkhamati, sopi antarantarā saññaṃ paṭilabhati bhesajjena ca pakatiārogyaṃ paṭilabhatīti veditabbaṃ.

    પદભાજનીયવણ્ણનાનયો નિટ્ઠિતો.

    Padabhājanīyavaṇṇanānayo niṭṭhito.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૧. પઠમપારાજિકં • 1. Paṭhamapārājikaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૧. પઠમપારાજિકં • 1. Paṭhamapārājikaṃ

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / આપત્તાનાપત્તિવારવણ્ણના • Āpattānāpattivāravaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact