Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિભઙ્ગ-મૂલટીકા • Vibhaṅga-mūlaṭīkā

    ૧૩. અપ્પમઞ્ઞાવિભઙ્ગો

    13. Appamaññāvibhaṅgo

    ૧. સુત્તન્તભાજનીયવણ્ણના

    1. Suttantabhājanīyavaṇṇanā

    ૬૪૨. સબ્બધીતિ દિસાદેસોધિના અનોધિસોફરણં વુત્તં, સબ્બત્તતાય સબ્બાવન્તન્તિ સત્તોધિના. તેનાહ ‘‘અનોધિસો દસ્સનત્થ’’ન્તિ. તથા-સદ્દો ઇતિ-સદ્દો વા ન વુત્તોતિ ‘‘મેત્તાસહગતેન ચેતસા’’તિ એતસ્સ અનુવત્તકં તં દ્વયં તસ્સ ફરણન્તરાદિટ્ઠાનં અટ્ઠાનન્તિ કત્વા ન વુત્તં, પુન ‘‘મેત્તાસહગતેન ચેતસા’’તિ વુત્તન્તિ અત્થો.

    642. Sabbadhīti disādesodhinā anodhisopharaṇaṃ vuttaṃ, sabbattatāya sabbāvantanti sattodhinā. Tenāha ‘‘anodhiso dassanattha’’nti. Tathā-saddo iti-saddo vā na vuttoti ‘‘mettāsahagatena cetasā’’ti etassa anuvattakaṃ taṃ dvayaṃ tassa pharaṇantarādiṭṭhānaṃ aṭṭhānanti katvā na vuttaṃ, puna ‘‘mettāsahagatena cetasā’’ti vuttanti attho.

    ૬૪૩. હિરોત્તપ્પાનુપાલિતા મેત્તા ન પરિહાયતિ આસન્નસપત્તસ્સ રાગસ્સ સિનેહસ્સ ચ વિપત્તિયા અનુપ્પત્તિતોતિ અધિપ્પાયો.

    643. Hirottappānupālitā mettā na parihāyati āsannasapattassa rāgassa sinehassa ca vipattiyā anuppattitoti adhippāyo.

    ૬૪૫. અધિમુઞ્ચિત્વાતિ સુટ્ઠુ પસારેત્વાતિ અત્થો. તં દસ્સેન્તો ‘‘અધિકભાવેના’’તિઆદિમાહ, બલવતા વા અધિમોક્ખેન અધિમુચ્ચિત્વા.

    645. Adhimuñcitvāti suṭṭhu pasāretvāti attho. Taṃ dassento ‘‘adhikabhāvenā’’tiādimāha, balavatā vā adhimokkhena adhimuccitvā.

    ૬૪૮. હેટ્ઠા વુત્તોયેવાતિ ‘‘સબ્બેન સબ્બં સબ્બથા સબ્બ’’ન્તિ એતેસં ‘‘સબ્બેન સિક્ખાસમાદાનેન સબ્બં સિક્ખં, સબ્બેન સિક્ખિતબ્બાકારેન સબ્બં સિક્ખ’’ન્તિ ચ ઝાનવિભઙ્ગે (વિભ॰ અટ્ઠ॰ ૫૧૬) અત્થો વુત્તો. ઇધ પન સબ્બેન અવધિના અત્તસમતાય સબ્બસત્તયુત્તતાય ચ સબ્બં લોકં, સબ્બાવધિદિસાદિફરણાકારેહિ સબ્બં લોકન્તિ ચ અત્થો યુજ્જતિ.

    648. Heṭṭhā vuttoyevāti ‘‘sabbena sabbaṃ sabbathā sabba’’nti etesaṃ ‘‘sabbena sikkhāsamādānena sabbaṃ sikkhaṃ, sabbena sikkhitabbākārena sabbaṃ sikkha’’nti ca jhānavibhaṅge (vibha. aṭṭha. 516) attho vutto. Idha pana sabbena avadhinā attasamatāya sabbasattayuttatāya ca sabbaṃ lokaṃ, sabbāvadhidisādipharaṇākārehi sabbaṃ lokanti ca attho yujjati.

    ૬૫૦. પચ્ચત્થિકવિઘાતવસેનાતિ મેત્તાદીનં આસન્નદૂરપચ્ચત્થિકાનં રાગબ્યાપાદાદીનં વિઘાતવસેન. યં અપ્પમાણં, સો અવેરોતિ સો અવેરભાવોતિ અયં વા તસ્સ અત્થોતિ.

    650. Paccatthikavighātavasenāti mettādīnaṃ āsannadūrapaccatthikānaṃ rāgabyāpādādīnaṃ vighātavasena. Yaṃ appamāṇaṃ, so averoti so averabhāvoti ayaṃ vā tassa atthoti.

    ૬૫૩. નિરયાદિ ગતિ, ચણ્ડાલાદિ કુલં, અન્નાદીનં અલાભિતા ભોગો. આદિ-સદ્દેન દુબ્બણ્ણતાદિ ગહિતં.

    653. Nirayādi gati, caṇḍālādi kulaṃ, annādīnaṃ alābhitā bhogo. Ādi-saddena dubbaṇṇatādi gahitaṃ.

    સુત્તન્તભાજનીયવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Suttantabhājanīyavaṇṇanā niṭṭhitā.

    ૩. પઞ્હપુચ્છકવણ્ણના

    3. Pañhapucchakavaṇṇanā

    ૬૯૯. ઇમસ્મિં પન…પે॰… કથિતાતિ ઇમિના ઇમસ્મિં વિભઙ્ગે કથિતાનં લોકિયભાવમેવ દસ્સેન્તો ખન્ધવિભઙ્ગાદીહિ વિસેસેતીતિ ન અઞ્ઞત્થ લોકુત્તરાનં અપ્પમઞ્ઞાનં કથિતતા અનુઞ્ઞાતા હોતિ.

    699. Imasmiṃpana…pe… kathitāti iminā imasmiṃ vibhaṅge kathitānaṃ lokiyabhāvameva dassento khandhavibhaṅgādīhi visesetīti na aññattha lokuttarānaṃ appamaññānaṃ kathitatā anuññātā hoti.

    પઞ્હપુચ્છકવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Pañhapucchakavaṇṇanā niṭṭhitā.

    અપ્પમઞ્ઞાવિભઙ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Appamaññāvibhaṅgavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / વિભઙ્ગપાળિ • Vibhaṅgapāḷi / ૧૩. અપ્પમઞ્ઞાવિભઙ્ગો • 13. Appamaññāvibhaṅgo

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / સમ્મોહવિનોદની-અટ્ઠકથા • Sammohavinodanī-aṭṭhakathā / ૧. સુત્તન્તભાજનીયવણ્ણના • 1. Suttantabhājanīyavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / વિભઙ્ગ-અનુટીકા • Vibhaṅga-anuṭīkā / ૧૩. અપ્પમઞ્ઞાવિભઙ્ગો • 13. Appamaññāvibhaṅgo


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact