Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઉદાનપાળિ • Udānapāḷi

    ૨. અપ્પાયુકસુત્તં

    2. Appāyukasuttaṃ

    ૪૨. એવં મે સુતં – એકં સમયં ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. અથ ખો આયસ્મા આનન્દો સાયન્હસમયં પટિસલ્લાના 1 વુટ્ઠિતો યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં નિસીદિ. એકમન્તં નિસિન્નો ખો આયસ્મા આનન્દો ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘અચ્છરિયં, ભન્તે, અબ્ભુતં, ભન્તે! યાવ અપ્પાયુકા હિ, ભન્તે, ભગવતો માતા અહોસિ, સત્તાહજાતે ભગવતિ ભગવતો માતા કાલમકાસિ, તુસિતં કાયં ઉપપજ્જી’’તિ.

    42. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Atha kho āyasmā ānando sāyanhasamayaṃ paṭisallānā 2 vuṭṭhito yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho āyasmā ānando bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘acchariyaṃ, bhante, abbhutaṃ, bhante! Yāva appāyukā hi, bhante, bhagavato mātā ahosi, sattāhajāte bhagavati bhagavato mātā kālamakāsi, tusitaṃ kāyaṃ upapajjī’’ti.

    ‘‘એવમેતં, આનન્દ 3, અપ્પાયુકા હિ, આનન્દ, બોધિસત્તમાતરો હોન્તિ. સત્તાહજાતેસુ બોધિસત્તેસુ બોધિસત્તમાતરો કાલં કરોન્તિ, તુસિતં કાયં ઉપપજ્જન્તી’’તિ.

    ‘‘Evametaṃ, ānanda 4, appāyukā hi, ānanda, bodhisattamātaro honti. Sattāhajātesu bodhisattesu bodhisattamātaro kālaṃ karonti, tusitaṃ kāyaṃ upapajjantī’’ti.

    અથ ખો ભગવા એતમત્થં વિદિત્વા તાયં વેલાયં ઇમં ઉદાનં ઉદાનેસિ –

    Atha kho bhagavā etamatthaṃ viditvā tāyaṃ velāyaṃ imaṃ udānaṃ udānesi –

    ‘‘યે કેચિ ભૂતા ભવિસ્સન્તિ યે વાપિ,

    ‘‘Ye keci bhūtā bhavissanti ye vāpi,

    સબ્બે ગમિસ્સન્તિ પહાય દેહં;

    Sabbe gamissanti pahāya dehaṃ;

    તં સબ્બજાનિં કુસલો વિદિત્વા,

    Taṃ sabbajāniṃ kusalo viditvā,

    આતાપિયો બ્રહ્મચરિયં ચરેય્યા’’તિ. દુતિયં;

    Ātāpiyo brahmacariyaṃ careyyā’’ti. dutiyaṃ;







    Footnotes:
    1. પટિસલ્લાણા (સી॰)
    2. paṭisallāṇā (sī.)
    3. એવમેતં આનન્દ એવમેતં આનન્દ (સ્યા॰)
    4. evametaṃ ānanda evametaṃ ānanda (syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઉદાન-અટ્ઠકથા • Udāna-aṭṭhakathā / ૨. અપ્પાયુકસુત્તવણ્ણના • 2. Appāyukasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact