Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi

    ૮. અટ્ઠમવગ્ગો

    8. Aṭṭhamavaggo

    (૮૦) ૮. અરૂપે રૂપકથા

    (80) 8. Arūpe rūpakathā

    ૫૨૪. અત્થિ રૂપં અરૂપેસૂતિ? આમન્તા. રૂપભવો રૂપગતિ રૂપસત્તાવાસો રૂપસંસારો રૂપયોનિ રૂપત્તભાવપટિલાભોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… નનુ અરૂપભવો અરૂપગતિ અરૂપસત્તાવાસો અરૂપસંસારો અરૂપયોનિ અરૂપત્તભાવપટિલાભોતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ અરૂપભવો…પે॰… અરૂપત્તભાવપટિલાભો, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અત્થિ રૂપં અરૂપેસૂ’’તિ.

    524. Atthi rūpaṃ arūpesūti? Āmantā. Rūpabhavo rūpagati rūpasattāvāso rūpasaṃsāro rūpayoni rūpattabhāvapaṭilābhoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nanu arūpabhavo arūpagati arūpasattāvāso arūpasaṃsāro arūpayoni arūpattabhāvapaṭilābhoti? Āmantā. Hañci arūpabhavo…pe… arūpattabhāvapaṭilābho, no ca vata re vattabbe – ‘‘atthi rūpaṃ arūpesū’’ti.

    અત્થિ રૂપં અરૂપેસૂતિ? આમન્તા. પઞ્ચવોકારભવો ગતિ સત્તાવાસો સંસારો યોનિ વિઞ્ઞાણટ્ઠિતિ અત્તભાવપટિલાભોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… નનુ ચતુવોકારભવો…પે॰… અત્તભાવપટિલાભોતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ ચતુવોકારભવો ગતિ…પે॰… અત્તભાવપટિલાભો, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અત્થિ રૂપં અરૂપેસૂ’’તિ.

    Atthi rūpaṃ arūpesūti? Āmantā. Pañcavokārabhavo gati sattāvāso saṃsāro yoni viññāṇaṭṭhiti attabhāvapaṭilābhoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nanu catuvokārabhavo…pe… attabhāvapaṭilābhoti? Āmantā. Hañci catuvokārabhavo gati…pe… attabhāvapaṭilābho, no ca vata re vattabbe – ‘‘atthi rūpaṃ arūpesū’’ti.

    ૫૨૫. અત્થિ રૂપં રૂપધાતુયા, સો ચ રૂપભવો રૂપગતિ રૂપસત્તાવાસો રૂપસંસારો રૂપયોનિ રૂપત્તભાવપટિલાભોતિ? આમન્તા. અત્થિ રૂપં અરૂપેસુ, સો ચ રૂપભવો રૂપગતિ…પે॰… રૂપત્તભાવપટિલાભોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… અત્થિ રૂપં રૂપધાતુયા, સો ચ પઞ્ચવોકારભવો ગતિ…પે॰… અત્તભાવપટિલાભોતિ? આમન્તા . અત્થિ રૂપં અરૂપેસુ, સો ચ પઞ્ચવોકારભવો ગતિ…પે॰… અત્તભાવપટિલાભોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰…. અત્થિ રૂપં અરૂપેસુ, સો ચ અરૂપભવો અરૂપગતિ અરૂપસત્તાવાસો અરૂપસંસારો અરૂપયોનિ અરૂપત્તભાવપટિલાભોતિ? આમન્તા. અત્થિ રૂપં રૂપધાતુયા 1, સો ચ અરૂપભવો અરૂપગતિ…પે॰… અરૂપત્તભાવપટિલાભોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… અત્થિ રૂપં અરૂપેસુ, સો ચ ચતુવોકારભવો ગતિ…પે॰… અત્તભાવપટિલાભોતિ? આમન્તા. અત્થિ રૂપં રૂપધાતુયા 2, સો ચ ચતુવોકારભવો ગતિ…પે॰… અત્તભાવપટિલાભોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    525. Atthi rūpaṃ rūpadhātuyā, so ca rūpabhavo rūpagati rūpasattāvāso rūpasaṃsāro rūpayoni rūpattabhāvapaṭilābhoti? Āmantā. Atthi rūpaṃ arūpesu, so ca rūpabhavo rūpagati…pe… rūpattabhāvapaṭilābhoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… atthi rūpaṃ rūpadhātuyā, so ca pañcavokārabhavo gati…pe… attabhāvapaṭilābhoti? Āmantā . Atthi rūpaṃ arūpesu, so ca pañcavokārabhavo gati…pe… attabhāvapaṭilābhoti? Na hevaṃ vattabbe…pe…. Atthi rūpaṃ arūpesu, so ca arūpabhavo arūpagati arūpasattāvāso arūpasaṃsāro arūpayoni arūpattabhāvapaṭilābhoti? Āmantā. Atthi rūpaṃ rūpadhātuyā 3, so ca arūpabhavo arūpagati…pe… arūpattabhāvapaṭilābhoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… atthi rūpaṃ arūpesu, so ca catuvokārabhavo gati…pe… attabhāvapaṭilābhoti? Āmantā. Atthi rūpaṃ rūpadhātuyā 4, so ca catuvokārabhavo gati…pe… attabhāvapaṭilābhoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ૫૨૬. અત્થિ રૂપં અરૂપેસૂતિ? આમન્તા. નનુ રૂપાનં નિસ્સરણં અરૂપં 5 વુત્તં ભગવતાતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ રૂપાનં નિસ્સરણં અરૂપં 6 વુત્તં ભગવતા, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અત્થિ રૂપં અરૂપેસૂ’’તિ.

    526. Atthi rūpaṃ arūpesūti? Āmantā. Nanu rūpānaṃ nissaraṇaṃ arūpaṃ 7 vuttaṃ bhagavatāti? Āmantā. Hañci rūpānaṃ nissaraṇaṃ arūpaṃ 8 vuttaṃ bhagavatā, no ca vata re vattabbe – ‘‘atthi rūpaṃ arūpesū’’ti.

    રૂપાનં નિસ્સરણં અરૂપં વુત્તં ભગવતા, અત્થિ રૂપં અરૂપેસૂતિ? આમન્તા . કામાનં નિસ્સરણં નેક્ખમ્મં વુત્તં ભગવતા, અત્થિ નેક્ખમ્મેસુ કામા, અત્થિ અનાસવેસુ આસવા, અત્થિ અપરિયાપન્નેસુ પરિયાપન્નાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Rūpānaṃ nissaraṇaṃ arūpaṃ vuttaṃ bhagavatā, atthi rūpaṃ arūpesūti? Āmantā . Kāmānaṃ nissaraṇaṃ nekkhammaṃ vuttaṃ bhagavatā, atthi nekkhammesu kāmā, atthi anāsavesu āsavā, atthi apariyāpannesu pariyāpannāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    અરૂપે રૂપકથા નિટ્ઠિતા.

    Arūpe rūpakathā niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. અરૂપધાતુયા (સબ્બત્થ)
    2. અરૂપધાતુયા (સબ્બત્થ)
    3. arūpadhātuyā (sabbattha)
    4. arūpadhātuyā (sabbattha)
    5. ઇતિવુ॰ ૭૨; અ॰ નિ॰ ૫.૨૦૦; દી॰ નિ॰ ૩.૩૨૧
    6. ઇતિવુ॰ ૭૨; અ॰ નિ॰ ૫.૨૦૦; દી॰ નિ॰ ૩.૩૨૧
    7. itivu. 72; a. ni. 5.200; dī. ni. 3.321
    8. itivu. 72; a. ni. 5.200; dī. ni. 3.321



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૮. અરૂપે રૂપકથાવણ્ણના • 8. Arūpe rūpakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૮. અરૂપેરૂપકથાવણ્ણના • 8. Arūperūpakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૮. અરૂપેરૂપકથાવણ્ણના • 8. Arūperūpakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact