Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૬. અસનિસુત્તં

    6. Asanisuttaṃ

    ૧૬૨. સાવત્થિયં વિહરતિ…પે॰… ‘‘દારુણો, ભિક્ખવે, લાભસક્કારસિલોકો…પે॰… અધિગમાય. 1 કં, ભિક્ખવે, અસનિવિચક્કં આગચ્છતુ 2, સેખં 3 અપ્પત્તમાનસં લાભસક્કારસિલોકો અનુપાપુણાતુ’’ 4.

    162. Sāvatthiyaṃ viharati…pe… ‘‘dāruṇo, bhikkhave, lābhasakkārasiloko…pe… adhigamāya. 5 Kaṃ, bhikkhave, asanivicakkaṃ āgacchatu 6, sekhaṃ 7 appattamānasaṃ lābhasakkārasiloko anupāpuṇātu’’ 8.

    ‘‘અસનિવિચક્કન્તિ ખો, ભિક્ખવે, લાભસક્કારસિલોકસ્સેતં અધિવચનં. એવં દારુણો ખો, ભિક્ખવે, લાભસક્કારસિલોકો…પે॰… એવઞ્હિ વો, ભિક્ખવે, સિક્ખિતબ્બ’’ન્તિ. છટ્ઠં.

    ‘‘Asanivicakkanti kho, bhikkhave, lābhasakkārasilokassetaṃ adhivacanaṃ. Evaṃ dāruṇo kho, bhikkhave, lābhasakkārasiloko…pe… evañhi vo, bhikkhave, sikkhitabba’’nti. Chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. ઉપરિ તતિયવગ્ગે તતિયચતુત્થસુત્તેસુ ‘‘મા ચ ખો ત્વં તાત સેખં… અનુપાપુણાતૂ’’તિ આગતં. તેન નયેન ઇધાપિ અત્થો ગહેતબ્બો. એત્થ હિ કિં સદ્દેન પટિક્ખેપત્થોપિ સક્કા ઞાતું, યથા ‘‘સયં અભિઞ્ઞાય કમુદ્દિસેય્ય’’ન્તિ. તસ્મા કં… આગચ્છતૂતિ એત્થ કમપિ… મા આગચ્છતૂતિ ચ, કં સેખં… અનુપાપુણાતૂતિ એત્થ કમપિ સેખં… મા પાપુણાતૂતિ ચ અત્થો વેદિતબ્બો. અટ્ઠકથાટીકાસુ ચ અયમેવત્થો ઞાપિતો
    2. ઉપરિ તતિયવગ્ગે તરિયચતુત્થસુત્તેસુ ‘‘મા ચ ખો ત્વં તાત સેખં… અનુપાપુણાતૂ’’તિ આગતં. તેન નયેન ઇધાપિ અત્થો ગહેતબ્બો. એત્થ હિ કિં સદ્દેન પટિક્ખેપત્થોપિ સક્કા ઞાતું, યથા ‘‘સયં અભિઞ્ઞાય કમુદ્દિસેય્ય’’ન્તિ. તસ્મા કં… આગચ્છતૂતિ એત્થ કમપિ… મા આગચ્છતૂતિચ, તં સેખં… અનુપાપુણાતૂતિ એત્થ કમપિ સેખં… મા પાપુણાતૂતિ ચ અત્થો વેદિતબ્બો. અટ્ઠકથાટીકાસુ ચ અયમેવત્થો ઞાપિતો
    3. અસનિવિચક્કં, તં સેખં (પી॰ ક॰), અસનિવિચક્કં, સેખં (સ્યા॰ કં॰), અસનિવિચક્કં આગચ્છતુ, કં સેખં (?)
    4. અનુપાપુણાતિ (પી॰ ક॰)
    5. upari tatiyavagge tatiyacatutthasuttesu ‘‘mā ca kho tvaṃ tāta sekhaṃ… anupāpuṇātū’’ti āgataṃ. tena nayena idhāpi attho gahetabbo. ettha hi kiṃ saddena paṭikkhepatthopi sakkā ñātuṃ, yathā ‘‘sayaṃ abhiññāya kamuddiseyya’’nti. tasmā kaṃ… āgacchatūti ettha kamapi… mā āgacchatūti ca, kaṃ sekhaṃ… anupāpuṇātūti ettha kamapi sekhaṃ… mā pāpuṇātūti ca attho veditabbo. aṭṭhakathāṭīkāsu ca ayamevattho ñāpito
    6. upari tatiyavagge tariyacatutthasuttesu ‘‘mā ca kho tvaṃ tāta sekhaṃ… anupāpuṇātū’’ti āgataṃ. tena nayena idhāpi attho gahetabbo. ettha hi kiṃ saddena paṭikkhepatthopi sakkā ñātuṃ, yathā ‘‘sayaṃ abhiññāya kamuddiseyya’’nti. tasmā kaṃ… āgacchatūti ettha kamapi… mā āgacchatūtica, taṃ sekhaṃ… anupāpuṇātūti ettha kamapi sekhaṃ… mā pāpuṇātūti ca attho veditabbo. aṭṭhakathāṭīkāsu ca ayamevattho ñāpito
    7. asanivicakkaṃ, taṃ sekhaṃ (pī. ka.), asanivicakkaṃ, sekhaṃ (syā. kaṃ.), asanivicakkaṃ āgacchatu, kaṃ sekhaṃ (?)
    8. anupāpuṇāti (pī. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૬. અસનિસુત્તવણ્ણના • 6. Asanisuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૬. અસનિસુત્તવણ્ણના • 6. Asanisuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact