Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૩. અસુરિન્દકસુત્તં

    3. Asurindakasuttaṃ

    ૧૮૯. એકં સમયં ભગવા રાજગહે વિહરતિ વેળુવને કલન્દકનિવાપે. અસ્સોસિ ખો અસુરિન્દકભારદ્વાજો બ્રાહ્મણો – ‘‘ભારદ્વાજગોત્તો બ્રાહ્મણો કિર સમણસ્સ ગોતમસ્સ સન્તિકે અગારસ્મા અનગારિયં પબ્બજિતો’’તિ કુપિતો અનત્તમનો યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં અસબ્ભાહિ ફરુસાહિ વાચાહિ અક્કોસતિ પરિભાસતિ. એવં વુત્તે, ભગવા તુણ્હી અહોસિ. અથ ખો અસુરિન્દકભારદ્વાજો બ્રાહ્મણો ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘જિતોસિ, સમણ, જિતોસિ, સમણા’’તિ.

    189. Ekaṃ samayaṃ bhagavā rājagahe viharati veḷuvane kalandakanivāpe. Assosi kho asurindakabhāradvājo brāhmaṇo – ‘‘bhāradvājagotto brāhmaṇo kira samaṇassa gotamassa santike agārasmā anagāriyaṃ pabbajito’’ti kupito anattamano yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ asabbhāhi pharusāhi vācāhi akkosati paribhāsati. Evaṃ vutte, bhagavā tuṇhī ahosi. Atha kho asurindakabhāradvājo brāhmaṇo bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘jitosi, samaṇa, jitosi, samaṇā’’ti.

    ‘‘જયં વે મઞ્ઞતિ બાલો, વાચાય ફરુસં ભણં;

    ‘‘Jayaṃ ve maññati bālo, vācāya pharusaṃ bhaṇaṃ;

    જયઞ્ચેવસ્સ તં હોતિ, યા તિતિક્ખા વિજાનતો.

    Jayañcevassa taṃ hoti, yā titikkhā vijānato.

    ‘‘તસ્સેવ તેન પાપિયો, યો કુદ્ધં પટિકુજ્ઝતિ;

    ‘‘Tasseva tena pāpiyo, yo kuddhaṃ paṭikujjhati;

    કુદ્ધં અપ્પટિકુજ્ઝન્તો, સઙ્ગામં જેતિ દુજ્જયં.

    Kuddhaṃ appaṭikujjhanto, saṅgāmaṃ jeti dujjayaṃ.

    ‘‘ઉભિન્નમત્થં ચરતિ, અત્તનો ચ પરસ્સ ચ;

    ‘‘Ubhinnamatthaṃ carati, attano ca parassa ca;

    પરં સઙ્કુપિતં ઞત્વા, યો સતો ઉપસમ્મતિ.

    Paraṃ saṅkupitaṃ ñatvā, yo sato upasammati.

    ‘‘ઉભિન્નં તિકિચ્છન્તાનં, અત્તનો ચ પરસ્સ ચ;

    ‘‘Ubhinnaṃ tikicchantānaṃ, attano ca parassa ca;

    જના મઞ્ઞન્તિ બાલોતિ, યે ધમ્મસ્સ અકોવિદા’’તિ.

    Janā maññanti bāloti, ye dhammassa akovidā’’ti.

    એવં વુત્તે, અસુરિન્દકભારદ્વાજો બ્રાહ્મણો ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘અભિક્કન્તં, ભો ગોતમ…પે॰… અબ્ભઞ્ઞાસિ. અઞ્ઞતરો ચ પનાયસ્મા ભારદ્વાજો અરહતં અહોસી’’તિ.

    Evaṃ vutte, asurindakabhāradvājo brāhmaṇo bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘abhikkantaṃ, bho gotama…pe… abbhaññāsi. Aññataro ca panāyasmā bhāradvājo arahataṃ ahosī’’ti.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૩. અસુરિન્દકસુત્તવણ્ણના • 3. Asurindakasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૩. અસુરિન્દકસુત્તવણ્ણના • 3. Asurindakasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact