Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi

    ૯. નવમવગ્ગો

    9. Navamavaggo

    (૯૪) ૧૧. અતીતાનાગતસમન્નાગતકથા

    (94) 11. Atītānāgatasamannāgatakathā

    ૫૬૮. અતીતેન સમન્નાગતોતિ? આમન્તા. નનુ અતીતં નિરુદ્ધં વિગતં વિપરિણતં અત્થઙ્ગતં અબ્ભત્થઙ્ગતન્તિ? આમન્તા. હઞ્ચિ અતીતં નિરુદ્ધં વિગતં વિપરિણતં અત્થઙ્ગતં અબ્ભત્થઙ્ગતં, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અતીતેન સમન્નાગતો’’તિ.

    568. Atītena samannāgatoti? Āmantā. Nanu atītaṃ niruddhaṃ vigataṃ vipariṇataṃ atthaṅgataṃ abbhatthaṅgatanti? Āmantā. Hañci atītaṃ niruddhaṃ vigataṃ vipariṇataṃ atthaṅgataṃ abbhatthaṅgataṃ, no ca vata re vattabbe – ‘‘atītena samannāgato’’ti.

    અનાગતેન સમન્નાગતોતિ? આમન્તા. નનુ અનાગતં અજાતં અભૂતં અસઞ્જાતં અનિબ્બત્તં અનભિનિબ્બત્તં અપાતુભૂતન્તિ? આમન્તા. હઞ્ચિ અનાગતં અજાતં અભૂતં અસઞ્જાતં અનિબ્બત્તં અનભિનિબ્બત્તં અપાતુભૂતં, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અનાગતેન સમન્નાગતો’’તિ.

    Anāgatena samannāgatoti? Āmantā. Nanu anāgataṃ ajātaṃ abhūtaṃ asañjātaṃ anibbattaṃ anabhinibbattaṃ apātubhūtanti? Āmantā. Hañci anāgataṃ ajātaṃ abhūtaṃ asañjātaṃ anibbattaṃ anabhinibbattaṃ apātubhūtaṃ, no ca vata re vattabbe – ‘‘anāgatena samannāgato’’ti.

    ૫૬૯. અતીતેન રૂપક્ખન્ધેન સમન્નાગતો, અનાગતેન રૂપક્ખન્ધેન સમન્નાગતો, પચ્ચુપ્પન્નેન રૂપક્ખન્ધેન સમન્નાગતોતિ? આમન્તા. તીહિ રૂપક્ખન્ધેહિ સમન્નાગતોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… અતીતેહિ પઞ્ચહિ ખન્ધેહિ સમન્નાગતો, અનાગતેહિ પઞ્ચહિ ખન્ધેહિ સમન્નાગતો, પચ્ચુપ્પન્નેહિ પઞ્ચહિ ખન્ધેહિ સમન્નાગતોતિ? આમન્તા. પન્નરસહિ ખન્ધેહિ સમન્નાગતોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    569. Atītena rūpakkhandhena samannāgato, anāgatena rūpakkhandhena samannāgato, paccuppannena rūpakkhandhena samannāgatoti? Āmantā. Tīhi rūpakkhandhehi samannāgatoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… atītehi pañcahi khandhehi samannāgato, anāgatehi pañcahi khandhehi samannāgato, paccuppannehi pañcahi khandhehi samannāgatoti? Āmantā. Pannarasahi khandhehi samannāgatoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    અતીતેન ચક્ખાયતનેન સમન્નાગતો, અનાગતેન ચક્ખાયતનેન સમન્નાગતો, પચ્ચુપ્પન્નેન ચક્ખાયતનેન સમન્નાગતોતિ? આમન્તા. તીહિ ચક્ખાયતનેહિ સમન્નાગતોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… અતીતેહિ દ્વાદસહિ આયતનેહિ સમન્નાગતો, અનાગતેહિ દ્વાદસહિ આયતનેહિ સમન્નાગતો, પચ્ચુપ્પન્નેહિ દ્વાદસહિ આયતનેહિ સમન્નાગતોતિ? આમન્તા. છત્તિંસાયતનેહિ સમન્નાગતોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Atītena cakkhāyatanena samannāgato, anāgatena cakkhāyatanena samannāgato, paccuppannena cakkhāyatanena samannāgatoti? Āmantā. Tīhi cakkhāyatanehi samannāgatoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… atītehi dvādasahi āyatanehi samannāgato, anāgatehi dvādasahi āyatanehi samannāgato, paccuppannehi dvādasahi āyatanehi samannāgatoti? Āmantā. Chattiṃsāyatanehi samannāgatoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    અતીતાય ચક્ખુધાતુયા સમન્નાગતો, અનાગતાય ચક્ખુધાતુયા સમન્નાગતો, પચ્ચુપ્પન્નાય ચક્ખુધાતુયા સમન્નાગતોતિ? આમન્તા . તીહિ ચક્ખુધાતૂહિ સમન્નાગતોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… અતીતાહિ અટ્ઠારસહિ ધાતૂહિ સમન્નાગતો, અનાગતાહિ અટ્ઠારસહિ ધાતૂહિ સમન્નાગતો , પચ્ચુપ્પન્નાહિ અટ્ઠારસહિ ધાતૂહિ સમન્નાગતોતિ? આમન્તા. ચતુપઞ્ઞાસધાતૂહિ સમન્નાગતોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Atītāya cakkhudhātuyā samannāgato, anāgatāya cakkhudhātuyā samannāgato, paccuppannāya cakkhudhātuyā samannāgatoti? Āmantā . Tīhi cakkhudhātūhi samannāgatoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… atītāhi aṭṭhārasahi dhātūhi samannāgato, anāgatāhi aṭṭhārasahi dhātūhi samannāgato , paccuppannāhi aṭṭhārasahi dhātūhi samannāgatoti? Āmantā. Catupaññāsadhātūhi samannāgatoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    અતીતેન ચક્ખુન્દ્રિયેન સમન્નાગતો, અનાગતેન ચક્ખુન્દ્રિયેન સમન્નાગતો, પચ્ચુપ્પન્નેન ચક્ખુન્દ્રિયેન સમન્નાગતોતિ? આમન્તા. તીહિ ચક્ખુન્દ્રિયેહિ સમન્નાગતોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… અતીતેહિ બાવીસતિન્દ્રિયેહિ સમન્નાગતો, અનાગતેહિ બાવીસતિન્દ્રિયેહિ સમન્નાગતો, પચ્ચુપ્પન્નેહિ બાવીસતિન્દ્રિયેહિ સમન્નાગતોતિ? આમન્તા. છસટ્ઠિન્દ્રિયેહિ સમન્નાગતોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Atītena cakkhundriyena samannāgato, anāgatena cakkhundriyena samannāgato, paccuppannena cakkhundriyena samannāgatoti? Āmantā. Tīhi cakkhundriyehi samannāgatoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… atītehi bāvīsatindriyehi samannāgato, anāgatehi bāvīsatindriyehi samannāgato, paccuppannehi bāvīsatindriyehi samannāgatoti? Āmantā. Chasaṭṭhindriyehi samannāgatoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ૫૭૦. ન વત્તબ્બં – ‘‘અતીતાનાગતેહિ સમન્નાગતો’’તિ? આમન્તા. નનુ અત્થિ અટ્ઠવિમોક્ખઝાયી ચતુન્નં ઝાનાનં નિકામલાભી નવન્નં અનુપુબ્બવિહારસમાપત્તીનં લાભીતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ અત્થિ અટ્ઠવિમોક્ખઝાયી ચતુન્નં ઝાનાનં નિકામલાભી નવન્નં અનુપુબ્બવિહારસમાપત્તીનં લાભી, તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અતીતાનાગતેહિ સમન્નાગતો’’તિ.

    570. Na vattabbaṃ – ‘‘atītānāgatehi samannāgato’’ti? Āmantā. Nanu atthi aṭṭhavimokkhajhāyī catunnaṃ jhānānaṃ nikāmalābhī navannaṃ anupubbavihārasamāpattīnaṃ lābhīti? Āmantā. Hañci atthi aṭṭhavimokkhajhāyī catunnaṃ jhānānaṃ nikāmalābhī navannaṃ anupubbavihārasamāpattīnaṃ lābhī, tena vata re vattabbe – ‘‘atītānāgatehi samannāgato’’ti.

    અતીતાનાગતસમન્નાગતકથા નિટ્ઠિતા.

    Atītānāgatasamannāgatakathā niṭṭhitā.

    નવમવગ્ગો.

    Navamavaggo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    આનિસંસદસ્સાવિસ્સ સંયોજનાનં પહાનં, અમતારમ્મણં સંયોજનં, રૂપં સારમ્મણં, અનુસયા અનારમ્મણા, એવમેવં ઞાણં, અતીતાનાગતારમ્મણં ચિત્તં, સબ્બં ચિત્તં વિતક્કાનુપતિતં, સબ્બસો વિતક્કયતો વિચારયતો વિતક્કવિપ્ફારો સદ્દો, ન યથાચિત્તસ્સ વાચા, તથેવ કાયકમ્મં અતીતાનાગતેહિ સમન્નાગતોતિ.

    Ānisaṃsadassāvissa saṃyojanānaṃ pahānaṃ, amatārammaṇaṃ saṃyojanaṃ, rūpaṃ sārammaṇaṃ, anusayā anārammaṇā, evamevaṃ ñāṇaṃ, atītānāgatārammaṇaṃ cittaṃ, sabbaṃ cittaṃ vitakkānupatitaṃ, sabbaso vitakkayato vicārayato vitakkavipphāro saddo, na yathācittassa vācā, tatheva kāyakammaṃ atītānāgatehi samannāgatoti.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૧૧. અતીતાનાગતસમન્નાગતકથાવણ્ણના • 11. Atītānāgatasamannāgatakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૧૧. અતીતાનાગતસમન્નાગતકથાવણ્ણના • 11. Atītānāgatasamannāgatakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૧૧. અતીતાનાગતસમન્નાગતકથાવણ્ણના • 11. Atītānāgatasamannāgatakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact