Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya |
૧૨. અત્તાનુદિટ્ઠિપહાનસુત્તં
12. Attānudiṭṭhipahānasuttaṃ
૧૬૭. અથ ખો અઞ્ઞતરો ભિક્ખુ…પે॰… એતદવોચ – ‘‘કથં નુ ખો , ભન્તે, જાનતો કથં પસ્સતો અત્તાનુદિટ્ઠિ પહીયતી’’તિ? ‘‘ચક્ખું ખો, ભિક્ખુ, અનત્તતો જાનતો પસ્સતો અત્તાનુદિટ્ઠિ પહીયતિ. રૂપે અનત્તતો જાનતો પસ્સતો અત્તાનુદિટ્ઠિ પહીયતિ. ચક્ખુવિઞ્ઞાણં અનત્તતો જાનતો પસ્સતો અત્તાનુદિટ્ઠિ પહીયતિ. ચક્ખુસમ્ફસ્સં અનત્તતો જાનતો પસ્સતો અત્તાનુદિટ્ઠિ પહીયતિ. યમ્પિદં ચક્ખુસમ્ફસ્સપચ્ચયા ઉપ્પજ્જતિ વેદયિતં સુખં વા દુક્ખં વા અદુક્ખમસુખં વા તમ્પિ અનત્તતો જાનતો પસ્સતો અત્તાનુદિટ્ઠિ પહીયતિ…પે॰… જિવ્હં અનત્તતો જાનતો પસ્સતો અત્તાનુદિટ્ઠિ પહીયતિ…પે॰… મનં અનત્તતો જાનતો પસ્સતો અત્તાનુદિટ્ઠિ પહીયતિ. ધમ્મે… મનોવિઞ્ઞાણં… મનોસમ્ફસ્સં… યમ્પિદં મનોસમ્ફસ્સપચ્ચયા ઉપ્પજ્જતિ વેદયિતં સુખં વા દુક્ખં વા અદુક્ખમસુખં વા તમ્પિ અનત્તતો જાનતો પસ્સતો અત્તાનુદિટ્ઠિ પહીયતી’’તિ. દ્વાદસમં.
167. Atha kho aññataro bhikkhu…pe… etadavoca – ‘‘kathaṃ nu kho , bhante, jānato kathaṃ passato attānudiṭṭhi pahīyatī’’ti? ‘‘Cakkhuṃ kho, bhikkhu, anattato jānato passato attānudiṭṭhi pahīyati. Rūpe anattato jānato passato attānudiṭṭhi pahīyati. Cakkhuviññāṇaṃ anattato jānato passato attānudiṭṭhi pahīyati. Cakkhusamphassaṃ anattato jānato passato attānudiṭṭhi pahīyati. Yampidaṃ cakkhusamphassapaccayā uppajjati vedayitaṃ sukhaṃ vā dukkhaṃ vā adukkhamasukhaṃ vā tampi anattato jānato passato attānudiṭṭhi pahīyati…pe… jivhaṃ anattato jānato passato attānudiṭṭhi pahīyati…pe… manaṃ anattato jānato passato attānudiṭṭhi pahīyati. Dhamme… manoviññāṇaṃ… manosamphassaṃ… yampidaṃ manosamphassapaccayā uppajjati vedayitaṃ sukhaṃ vā dukkhaṃ vā adukkhamasukhaṃ vā tampi anattato jānato passato attānudiṭṭhi pahīyatī’’ti. Dvādasamaṃ.
નન્દિક્ખયવગ્ગો સોળસમો.
Nandikkhayavaggo soḷasamo.
તસ્સુદ્દાનં –
Tassuddānaṃ –
નન્દિક્ખયેન ચત્તારો, જીવકમ્બવને દુવે;
Nandikkhayena cattāro, jīvakambavane duve;
કોટ્ઠિકેન તયો વુત્તા, મિચ્છા સક્કાય અત્તનોતિ.
Koṭṭhikena tayo vuttā, micchā sakkāya attanoti.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧૦-૧૨. મિચ્છાદિટ્ઠિપહાનસુત્તાદિવણ્ણના • 10-12. Micchādiṭṭhipahānasuttādivaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧૦-૧૨. મિચ્છાદિટ્ઠિપહાનસુત્તાદિવણ્ણના • 10-12. Micchādiṭṭhipahānasuttādivaṇṇanā