Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૪૧૮] ૨. અટ્ઠસદ્દજાતકવણ્ણના

    [418] 2. Aṭṭhasaddajātakavaṇṇanā

    ઇદં પુરે નિન્નમાહૂતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો કોસલરઞ્ઞો અડ્ઢરત્તસમયે સુતં ભિંસનકં અવિનિબ્ભોગસદ્દં આરબ્ભ કથેસિ. વત્થુ હેટ્ઠા લોહકુમ્ભિજાતકે (જા॰ ૧.૪.૫૩ આદયો) કથિતસદિસમેવ. ઇધ પન સત્થા ‘‘મય્હં, ભન્તે, ઇમેસં સદ્દાનં સુતત્તા કિન્તિ ભવિસ્સતી’’તિ વુત્તે ‘‘મા ભાયિ, મહારાજ, ન તે એતેસં સુતપચ્ચયા કોચિ અન્તરાયો ભવિસ્સતિ, ન હિ, મહારાજ, એવરૂપં ભયાનકં અવિનિબ્ભોગસદ્દં ત્વમેવેકો સુણિ, પુબ્બેપિ રાજાનો એવરૂપં સદ્દં સુત્વા બ્રાહ્મણાનં કથં ગહેત્વા સબ્બચતુક્કયઞ્ઞં યજિતુકામા પણ્ડિતાનં વચનં સુત્વા યઞ્ઞહરણત્થાય ગહિતસત્તે વિસ્સજ્જેત્વા નગરે માઘાતભેરિં ચરાપેસુ’’ન્તિ વત્વા તેન યાચિતો અતીતં આહરિ.

    Idaṃ pure ninnamāhūti idaṃ satthā jetavane viharanto kosalarañño aḍḍharattasamaye sutaṃ bhiṃsanakaṃ avinibbhogasaddaṃ ārabbha kathesi. Vatthu heṭṭhā lohakumbhijātake (jā. 1.4.53 ādayo) kathitasadisameva. Idha pana satthā ‘‘mayhaṃ, bhante, imesaṃ saddānaṃ sutattā kinti bhavissatī’’ti vutte ‘‘mā bhāyi, mahārāja, na te etesaṃ sutapaccayā koci antarāyo bhavissati, na hi, mahārāja, evarūpaṃ bhayānakaṃ avinibbhogasaddaṃ tvameveko suṇi, pubbepi rājāno evarūpaṃ saddaṃ sutvā brāhmaṇānaṃ kathaṃ gahetvā sabbacatukkayaññaṃ yajitukāmā paṇḍitānaṃ vacanaṃ sutvā yaññaharaṇatthāya gahitasatte vissajjetvā nagare māghātabheriṃ carāpesu’’nti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.

    અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો અસીતિકોટિવિભવે બ્રાહ્મણકુલે નિબ્બત્તિત્વા વયપ્પત્તો તક્કસિલાયં ઉગ્ગહિતસિપ્પો માતાપિતૂનં અચ્ચયેન રતનવિલોકનં કત્વા સબ્બં વિભવજાતં દાનમુખે વિસ્સજ્જેત્વા કામે પહાય હિમવન્તં પવિસિત્વા ઇસિપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા ઝાનાભિઞ્ઞાયો નિબ્બત્તેત્વા અપરભાગે લોણમ્બિલસેવનત્થાય મનુસ્સપથં ચરન્તો બારાણસિં પત્વા રાજુય્યાને વસિ. તદા બારાણસિરાજા સિરિસયને નિસિન્નો અડ્ઢરત્તસમયે અટ્ઠ સદ્દે અસ્સોસિ – પઠમં રાજનિવેસનસામન્તા ઉય્યાને એકો બકો સદ્દમકાસિ, દુતિયં તસ્મિં સદ્દે અનુપચ્છિન્નેયેવ હત્થિસાલાય તોરણનિવાસિની કાકી સદ્દમકાસિ, તતિયં રાજગેહે કણ્ણિકાયં નિવુત્થઘુણપાણકો સદ્દમકાસિ, ચતુત્થં રાજગેહે પોસાવનિયકોકિલો સદ્દમકાસિ, પઞ્ચમં તત્થેવ પોસાવનિયમિગો સદ્દમકાસિ, છટ્ઠં તત્થેવ પોસાવનિયવાનરો સદ્દમકાસિ, સત્તમં તત્થેવ પોસાવનિયકિન્નરો સદ્દમકાસિ, અટ્ઠમં તસ્મિં સદ્દે અનુપચ્છિન્નેયેવ રાજનિવેસનમત્થકેન ઉય્યાનં ગચ્છન્તો પચ્ચેકબુદ્ધો એકં ઉદાનં ઉદાનેન્તો સદ્દમકાસિ.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto asītikoṭivibhave brāhmaṇakule nibbattitvā vayappatto takkasilāyaṃ uggahitasippo mātāpitūnaṃ accayena ratanavilokanaṃ katvā sabbaṃ vibhavajātaṃ dānamukhe vissajjetvā kāme pahāya himavantaṃ pavisitvā isipabbajjaṃ pabbajitvā jhānābhiññāyo nibbattetvā aparabhāge loṇambilasevanatthāya manussapathaṃ caranto bārāṇasiṃ patvā rājuyyāne vasi. Tadā bārāṇasirājā sirisayane nisinno aḍḍharattasamaye aṭṭha sadde assosi – paṭhamaṃ rājanivesanasāmantā uyyāne eko bako saddamakāsi, dutiyaṃ tasmiṃ sadde anupacchinneyeva hatthisālāya toraṇanivāsinī kākī saddamakāsi, tatiyaṃ rājagehe kaṇṇikāyaṃ nivutthaghuṇapāṇako saddamakāsi, catutthaṃ rājagehe posāvaniyakokilo saddamakāsi, pañcamaṃ tattheva posāvaniyamigo saddamakāsi, chaṭṭhaṃ tattheva posāvaniyavānaro saddamakāsi, sattamaṃ tattheva posāvaniyakinnaro saddamakāsi, aṭṭhamaṃ tasmiṃ sadde anupacchinneyeva rājanivesanamatthakena uyyānaṃ gacchanto paccekabuddho ekaṃ udānaṃ udānento saddamakāsi.

    બારાણસિરાજા ઇમે અટ્ઠ સદ્દે સુત્વા ભીતતસિતો પુનદિવસે બ્રાહ્મણે પુચ્છિ. બ્રાહ્મણા ‘‘અન્તરાયો તે, મહારાજ, ભવિસ્સતિ, સબ્બચતુક્કયઞ્ઞં યજિસ્સામા’’તિ વત્વા રઞ્ઞા ‘‘યથારુચિતં કરોથા’’તિ અનુઞ્ઞાતા હટ્ઠપહટ્ઠા રાજકુલતો નિક્ખમિત્વા યઞ્ઞકમ્મં આરભિંસુ. અથ નેસં જેટ્ઠકસ્સ યઞ્ઞકારબ્રાહ્મણસ્સ અન્તેવાસી માણવો પણ્ડિતો બ્યત્તો આચરિયં આહ – ‘‘આચરિય, એવરૂપં કક્ખળં ફરુસં અસાતં બહૂનં સત્તાનં વિનાસકમ્મં મા કરી’’તિ. ‘‘તાત, ત્વં કિં જાનાસિ, સચેપિ અઞ્ઞં કિઞ્ચિ ન ભવિસ્સતિ, મચ્છમંસં તાવ બહું ખાદિતું લભિસ્સામા’’તિ. ‘‘આચરિય, કુચ્છિં નિસ્સાય નિરયે નિબ્બત્તનકમ્મં મા કરોથા’’તિ. તં સુત્વા સેસબ્રાહ્મણા ‘‘અયં અમ્હાકં લાભન્તરાયં કરોતી’’તિ તસ્સ કુજ્ઝિંસુ. માણવો તેસં ભયેન ‘‘તેન હિ તુમ્હેવ મચ્છમંસખાદનૂપાયં કરોથા’’તિ વત્વા નિક્ખમિત્વા બહિનગરે રાજાનં નિવારેતું સમત્થં ધમ્મિકસમણબ્રાહ્મણં ઉપધારેન્તો રાજુય્યાનં ગન્ત્વા બોધિસત્તં દિસ્વા વન્દિત્વા ‘‘ભન્તે, કિં તુમ્હાકં સત્તેસુ અનુકમ્પા નત્થિ, રાજા બહૂ સત્તે મારેત્વા યઞ્ઞં યજાપેતિ, કિં વો મહાજનસ્સ બન્ધનમોક્ખં કાતું ન વટ્ટતી’’તિ આહ. ‘‘માણવ, એત્થ નેવ રાજા અમ્હે જાનાતિ, ન મયં રાજાનં જાનામા’’તિ. ‘‘જાનાથ પન, ભન્તે, રઞ્ઞા સુતસદ્દાનં નિપ્ફત્તિ’’ન્તિ? ‘‘આમ, જાનામી’’તિ. ‘‘જાનન્તા રઞ્ઞો કસ્મા ન કથેથા’’તિ? ‘‘માણવ કિં સક્કા ‘અહં જાનામી’તિ નલાટે સિઙ્ગં બન્ધિત્વા ચરિતું, સચે ઇધાગન્ત્વા પુચ્છિસ્સતિ, કથેસ્સામી’’તિ.

    Bārāṇasirājā ime aṭṭha sadde sutvā bhītatasito punadivase brāhmaṇe pucchi. Brāhmaṇā ‘‘antarāyo te, mahārāja, bhavissati, sabbacatukkayaññaṃ yajissāmā’’ti vatvā raññā ‘‘yathārucitaṃ karothā’’ti anuññātā haṭṭhapahaṭṭhā rājakulato nikkhamitvā yaññakammaṃ ārabhiṃsu. Atha nesaṃ jeṭṭhakassa yaññakārabrāhmaṇassa antevāsī māṇavo paṇḍito byatto ācariyaṃ āha – ‘‘ācariya, evarūpaṃ kakkhaḷaṃ pharusaṃ asātaṃ bahūnaṃ sattānaṃ vināsakammaṃ mā karī’’ti. ‘‘Tāta, tvaṃ kiṃ jānāsi, sacepi aññaṃ kiñci na bhavissati, macchamaṃsaṃ tāva bahuṃ khādituṃ labhissāmā’’ti. ‘‘Ācariya, kucchiṃ nissāya niraye nibbattanakammaṃ mā karothā’’ti. Taṃ sutvā sesabrāhmaṇā ‘‘ayaṃ amhākaṃ lābhantarāyaṃ karotī’’ti tassa kujjhiṃsu. Māṇavo tesaṃ bhayena ‘‘tena hi tumheva macchamaṃsakhādanūpāyaṃ karothā’’ti vatvā nikkhamitvā bahinagare rājānaṃ nivāretuṃ samatthaṃ dhammikasamaṇabrāhmaṇaṃ upadhārento rājuyyānaṃ gantvā bodhisattaṃ disvā vanditvā ‘‘bhante, kiṃ tumhākaṃ sattesu anukampā natthi, rājā bahū satte māretvā yaññaṃ yajāpeti, kiṃ vo mahājanassa bandhanamokkhaṃ kātuṃ na vaṭṭatī’’ti āha. ‘‘Māṇava, ettha neva rājā amhe jānāti, na mayaṃ rājānaṃ jānāmā’’ti. ‘‘Jānātha pana, bhante, raññā sutasaddānaṃ nipphatti’’nti? ‘‘Āma, jānāmī’’ti. ‘‘Jānantā rañño kasmā na kathethā’’ti? ‘‘Māṇava kiṃ sakkā ‘ahaṃ jānāmī’ti nalāṭe siṅgaṃ bandhitvā carituṃ, sace idhāgantvā pucchissati, kathessāmī’’ti.

    માણવો વેગેન રાજકુલં ગન્ત્વા ‘‘કિં, તાતા’’તિ વુત્તે ‘‘મહારાજ, તુમ્હેહિ સુતસદ્દાનં નિપ્ફત્તિં જાનનકો એકો તાપસો તુમ્હાકં ઉય્યાને મઙ્ગલસિલાયં નિસિન્નો ‘સચે મં પુચ્છિસ્સતિ, કથેસ્સામી’તિ વદતિ, ગન્ત્વા તં પુચ્છિતું વટ્ટતી’’તિ આહ. રાજા વેગેન તત્થ ગન્ત્વા તાપસં વન્દિત્વા કતપટિસન્થારો નિસીદિત્વા ‘‘સચ્ચં કિર, ભન્તે, તુમ્હે મયા સુતસદ્દાનં નિપ્ફત્તિં જાનાથા’’તિ પુચ્છિ. ‘‘આમ, મહારાજા’’તિ. ‘‘તેન હિ કથેથ તં મે’’તિ. ‘‘મહારાજ, તેસં સુતપચ્ચયા તવ કોચિ અન્તરાયો નત્થિ , પોરાણુય્યાને પન તે એકો બકો અત્થિ, સો ગોચરં અલભન્તો જિઘચ્છાય પરેતો પઠમં સદ્દમકાસી’’તિ તસ્સ કિરિયં અત્તનો ઞાણેન પરિચ્છિન્દિત્વા પઠમં ગાથમાહ –

    Māṇavo vegena rājakulaṃ gantvā ‘‘kiṃ, tātā’’ti vutte ‘‘mahārāja, tumhehi sutasaddānaṃ nipphattiṃ jānanako eko tāpaso tumhākaṃ uyyāne maṅgalasilāyaṃ nisinno ‘sace maṃ pucchissati, kathessāmī’ti vadati, gantvā taṃ pucchituṃ vaṭṭatī’’ti āha. Rājā vegena tattha gantvā tāpasaṃ vanditvā katapaṭisanthāro nisīditvā ‘‘saccaṃ kira, bhante, tumhe mayā sutasaddānaṃ nipphattiṃ jānāthā’’ti pucchi. ‘‘Āma, mahārājā’’ti. ‘‘Tena hi kathetha taṃ me’’ti. ‘‘Mahārāja, tesaṃ sutapaccayā tava koci antarāyo natthi , porāṇuyyāne pana te eko bako atthi, so gocaraṃ alabhanto jighacchāya pareto paṭhamaṃ saddamakāsī’’ti tassa kiriyaṃ attano ñāṇena paricchinditvā paṭhamaṃ gāthamāha –

    ૧૦.

    10.

    ‘‘ઇદં પુરે નિન્નમાહુ, બહુમચ્છં મહોદકં;

    ‘‘Idaṃ pure ninnamāhu, bahumacchaṃ mahodakaṃ;

    આવાસો બકરાજસ્સ, પેત્તિકં ભવનં મમ;

    Āvāso bakarājassa, pettikaṃ bhavanaṃ mama;

    ત્યજ્જ ભેકેન યાપેમ, ઓકં ન વિજહામસે’’તિ.

    Tyajja bhekena yāpema, okaṃ na vijahāmase’’ti.

    તત્થ ઇદન્તિ મઙ્ગલપોક્ખરણિં સન્ધાય વદતિ. સા હિ પુબ્બે ઉદકતુમ્બેન ઉદકે પવિસન્તે મહોદકા બહુમચ્છા, ઇદાનિ પન ઉદકસ્સ પચ્છિન્નત્તા ન મહોદકા જાતા. ત્યજ્જ ભેકેનાતિ તે મયં અજ્જ મચ્છે અલભન્તા મણ્ડૂકમત્તેન યાપેમ. ઓકન્તિ એવં જિઘચ્છાય પીળિતાપિ વસનટ્ઠાનં ન વિજહામ.

    Tattha idanti maṅgalapokkharaṇiṃ sandhāya vadati. Sā hi pubbe udakatumbena udake pavisante mahodakā bahumacchā, idāni pana udakassa pacchinnattā na mahodakā jātā. Tyajja bhekenāti te mayaṃ ajja macche alabhantā maṇḍūkamattena yāpema. Okanti evaṃ jighacchāya pīḷitāpi vasanaṭṭhānaṃ na vijahāma.

    ઇતિ, મહારાજ, સો બકો જિઘચ્છાપીળિતો સદ્દમકાસિ. સચેપિ તં જિઘચ્છાતો મોચેતુકામો, તં ઉય્યાનં સોધાપેત્વા પોક્ખરણિં ઉદકસ્સ પૂરેહીતિ. રાજા તથા કારેતું એકં અમચ્ચં આણાપેસિ.

    Iti, mahārāja, so bako jighacchāpīḷito saddamakāsi. Sacepi taṃ jighacchāto mocetukāmo, taṃ uyyānaṃ sodhāpetvā pokkharaṇiṃ udakassa pūrehīti. Rājā tathā kāretuṃ ekaṃ amaccaṃ āṇāpesi.

    ‘‘હત્થિસાલતોરણે પન તે, મહારાજ, એકા કાકી વસમાના અત્તનો પુત્તસોકેન દુતિયં સદ્દમકાસિ, તતોપિ તે ભયં નત્થી’’તિ વત્વા દુતિયં ગાથમાહ –

    ‘‘Hatthisālatoraṇe pana te, mahārāja, ekā kākī vasamānā attano puttasokena dutiyaṃ saddamakāsi, tatopi te bhayaṃ natthī’’ti vatvā dutiyaṃ gāthamāha –

    ૧૧.

    11.

    ‘‘કો દુતિયં અસીલિસ્સ, બન્ધરસ્સક્ખિ ભેચ્છતિ;

    ‘‘Ko dutiyaṃ asīlissa, bandharassakkhi bhecchati;

    કો મે પુત્તે કુલાવકં, મઞ્ચ સોત્થિં કરિસ્સતી’’તિ.

    Ko me putte kulāvakaṃ, mañca sotthiṃ karissatī’’ti.

    વત્વા ચ પન ‘‘કો નામ તે, મહારાજ, હત્થિસાલાય હત્થિમેણ્ડો’’તિ પુચ્છિ. ‘‘બન્ધરો નામ, ભન્તે’’તિ. ‘‘એકક્ખિકાણો સો, મહારાજા’’તિ? ‘‘આમ, ભન્તે’’તિ. મહારાજ, હત્થિસાલાય તે દ્વારતોરણે એકા કાકી કુલાવકં કત્વા અણ્ડકાનિ નિક્ખિપિ. તાનિ પરિણતાનિ કાકપોતકા નિક્ખન્તા, હત્થિમેણ્ડો હત્થિં આરુય્હ સાલતો નિક્ખમન્તો ચ પવિસન્તો ચ અઙ્કુસકેન કાકિમ્પિ પુત્તકેપિસ્સા પહરતિ, કુલાવકમ્પિ વિદ્ધંસેતિ. સા તેન દુક્ખેન પીળિતા તસ્સ અક્ખિભેદનં આયાચન્તી એવમાહ, સચે તે કાકિયા મેત્તચિત્તં અત્થિ, એતં બન્ધરં પક્કોસાપેત્વા કુલાવકવિદ્ધંસનતો વારેહીતિ . રાજા તં પક્કોસાપેત્વા પરિભાસિત્વા હારેત્વા અઞ્ઞસ્સ તં હત્થિં અદાસિ.

    Vatvā ca pana ‘‘ko nāma te, mahārāja, hatthisālāya hatthimeṇḍo’’ti pucchi. ‘‘Bandharo nāma, bhante’’ti. ‘‘Ekakkhikāṇo so, mahārājā’’ti? ‘‘Āma, bhante’’ti. Mahārāja, hatthisālāya te dvāratoraṇe ekā kākī kulāvakaṃ katvā aṇḍakāni nikkhipi. Tāni pariṇatāni kākapotakā nikkhantā, hatthimeṇḍo hatthiṃ āruyha sālato nikkhamanto ca pavisanto ca aṅkusakena kākimpi puttakepissā paharati, kulāvakampi viddhaṃseti. Sā tena dukkhena pīḷitā tassa akkhibhedanaṃ āyācantī evamāha, sace te kākiyā mettacittaṃ atthi, etaṃ bandharaṃ pakkosāpetvā kulāvakaviddhaṃsanato vārehīti . Rājā taṃ pakkosāpetvā paribhāsitvā hāretvā aññassa taṃ hatthiṃ adāsi.

    ‘‘પાસાદકણ્ણિકાય પન તે, મહારાજ, એકો ઘુણપાણકો વસતિ. સો તત્થ ફેગ્ગું ખાદિત્વા તસ્મિં ખીણે સારં ખાદિતું નાસક્ખિ, સો ભક્ખં અલભિત્વા નિક્ખમિતુમ્પિ અસક્કોન્તો પરિદેવમાનો તતિયં સદ્દમકાસિ, તતોપિ તે ભયં નત્થી’’તિ વત્વા તસ્સ કિરિયં અત્તનો ઞાણેન પરિચ્છિન્દિત્વા તતિયં ગાથમાહ –

    ‘‘Pāsādakaṇṇikāya pana te, mahārāja, eko ghuṇapāṇako vasati. So tattha phegguṃ khāditvā tasmiṃ khīṇe sāraṃ khādituṃ nāsakkhi, so bhakkhaṃ alabhitvā nikkhamitumpi asakkonto paridevamāno tatiyaṃ saddamakāsi, tatopi te bhayaṃ natthī’’ti vatvā tassa kiriyaṃ attano ñāṇena paricchinditvā tatiyaṃ gāthamāha –

    ૧૨.

    12.

    ‘‘સબ્બા પરિક્ખતા ફેગ્ગુ, યાવ તસ્સા ગતી અહુ;

    ‘‘Sabbā parikkhatā pheggu, yāva tassā gatī ahu;

    ખીણભક્ખો મહારાજ, સારે ન રમતી ઘુણો’’તિ.

    Khīṇabhakkho mahārāja, sāre na ramatī ghuṇo’’ti.

    તત્થ યાવ તસ્સા ગતી અહૂતિ યાવ તસ્સા ફેગ્ગુયા નિપ્ફત્તિ અહોસિ, સા સબ્બા ખાદિતા. ન રમતીતિ ‘‘મહારાજ, સો પાણકો તતો નિક્ખમિત્વા ગમનટ્ઠાનમ્પિ અપસ્સન્તો પરિદેવતિ, નીહરાપેહિ ન’’ન્તિ આહ. રાજા એકં પુરિસં આણાપેત્વા ઉપાયેન નં નીહરાપેસિ.

    Tattha yāva tassā gatī ahūti yāva tassā phegguyā nipphatti ahosi, sā sabbā khāditā. Na ramatīti ‘‘mahārāja, so pāṇako tato nikkhamitvā gamanaṭṭhānampi apassanto paridevati, nīharāpehi na’’nti āha. Rājā ekaṃ purisaṃ āṇāpetvā upāyena naṃ nīharāpesi.

    ‘‘નિવેસને પન તે, મહારાજ, એકા પોસાવનિયા કોકિલા અત્થી’’તિ? ‘‘અત્થિ, ભન્તે’’તિ. ‘‘મહારાજ, સા અત્તના નિવુત્થપુબ્બં વનસણ્ડં સરિત્વા ઉક્કણ્ઠિત્વા ‘કદા નુ ખો ઇમમ્હા પઞ્જરા મુચ્ચિત્વા રમણીયં વનસણ્ડં ગચ્છિસ્સામી’તિ ચતુત્થં સદ્દમકાસિ, તતોપિ તે ભયં નત્થી’’તિ વત્વા ચતુત્થં ગાથમાહ –

    ‘‘Nivesane pana te, mahārāja, ekā posāvaniyā kokilā atthī’’ti? ‘‘Atthi, bhante’’ti. ‘‘Mahārāja, sā attanā nivutthapubbaṃ vanasaṇḍaṃ saritvā ukkaṇṭhitvā ‘kadā nu kho imamhā pañjarā muccitvā ramaṇīyaṃ vanasaṇḍaṃ gacchissāmī’ti catutthaṃ saddamakāsi, tatopi te bhayaṃ natthī’’ti vatvā catutthaṃ gāthamāha –

    ૧૩.

    13.

    ‘‘સા નૂનાહં ઇતો ગન્ત્વા, રઞ્ઞો મુત્તા નિવેસના;

    ‘‘Sā nūnāhaṃ ito gantvā, rañño muttā nivesanā;

    અત્તાનં રમયિસ્સામિ, દુમસાખનિકેતિની’’તિ.

    Attānaṃ ramayissāmi, dumasākhaniketinī’’ti.

    તત્થ દુમસાખનિકેતિનીતિ સુપુપ્ફિતાસુ રુક્ખસાખાસુ સકનિકેતા હુત્વા. એવઞ્ચ પન વત્વા ‘‘ઉક્કણ્ઠિતા, મહારાજ, સા કોકિલા, વિસ્સજ્જેહિ ન’’ન્તિ આહ. રાજા તથા કારેસિ.

    Tattha dumasākhaniketinīti supupphitāsu rukkhasākhāsu sakaniketā hutvā. Evañca pana vatvā ‘‘ukkaṇṭhitā, mahārāja, sā kokilā, vissajjehi na’’nti āha. Rājā tathā kāresi.

    ‘‘નિવેસને પન તે, મહારાજ, એકો પોસાવનિયો મિગો અત્થી’’તિ? ‘‘અત્થિ, ભન્તે’’તિ. ‘‘મહારાજ, સો એકો યૂથપતિ અત્તનો મિગિં અનુસ્સરિત્વા કિલેસવસેન ઉક્કણ્ઠિતો પઞ્ચમં સદ્દમકાસિ, તતોપિ તે ભયં નત્થી’’તિ વત્વા પઞ્ચમં ગાથમાહ –

    ‘‘Nivesane pana te, mahārāja, eko posāvaniyo migo atthī’’ti? ‘‘Atthi, bhante’’ti. ‘‘Mahārāja, so eko yūthapati attano migiṃ anussaritvā kilesavasena ukkaṇṭhito pañcamaṃ saddamakāsi, tatopi te bhayaṃ natthī’’ti vatvā pañcamaṃ gāthamāha –

    ૧૪.

    14.

    ‘‘સો નૂનાહં ઇતો ગન્ત્વા, રઞ્ઞો મુત્તો નિવેસના;

    ‘‘So nūnāhaṃ ito gantvā, rañño mutto nivesanā;

    અગ્ગોદકાનિ પિસ્સામિ, યૂથસ્સ પુરતો વજ’’ન્તિ.

    Aggodakāni pissāmi, yūthassa purato vaja’’nti.

    તત્થ અગ્ગોદકાનીતિ અગ્ગઉદકાનિ, અઞ્ઞેહિ મિગેહિ પઠમતરં અપીતાનિ અનુચ્છિટ્ઠોદકાનિ યૂથસ્સ પુરતો ગચ્છન્તો કદા નુ ખો પિવિસ્સામીતિ.

    Tattha aggodakānīti aggaudakāni, aññehi migehi paṭhamataraṃ apītāni anucchiṭṭhodakāni yūthassa purato gacchanto kadā nu kho pivissāmīti.

    મહાસત્તો તમ્પિ મિગં વિસ્સજ્જાપેત્વા ‘‘નિવેસને પન તે, મહારાજ, પોસાવનિયો મક્કટો અત્થી’’તિ પુચ્છિ. ‘‘અત્થિ, ભન્તે’’તિ વુત્તે ‘‘સોપિ, મહારાજ, હિમવન્તપદેસે યૂથપતિ મક્કટીહિ સદ્ધિં કામગિદ્ધો હુત્વા વિચરન્તો ભરતેન નામ લુદ્દેન ઇધ આનીતો, ઇદાનિ ઉક્કણ્ઠિત્વા તત્થેવ ગન્તુકામો છટ્ઠં સદ્દમકાસિ, તતોપિ તે ભયં નત્થી’’તિ વત્વા છટ્ઠં ગાથમાહ –

    Mahāsatto tampi migaṃ vissajjāpetvā ‘‘nivesane pana te, mahārāja, posāvaniyo makkaṭo atthī’’ti pucchi. ‘‘Atthi, bhante’’ti vutte ‘‘sopi, mahārāja, himavantapadese yūthapati makkaṭīhi saddhiṃ kāmagiddho hutvā vicaranto bharatena nāma luddena idha ānīto, idāni ukkaṇṭhitvā tattheva gantukāmo chaṭṭhaṃ saddamakāsi, tatopi te bhayaṃ natthī’’ti vatvā chaṭṭhaṃ gāthamāha –

    ૧૫.

    15.

    ‘‘તં મં કામેહિ સમ્મત્તં, રત્તં કામેસુ મુચ્છિતં;

    ‘‘Taṃ maṃ kāmehi sammattaṃ, rattaṃ kāmesu mucchitaṃ;

    આનયી ભરતો લુદ્દો, બાહિકો ભદ્દમત્થુ તે’’તિ.

    Ānayī bharato luddo, bāhiko bhaddamatthu te’’ti.

    તત્થ બાહિકોતિ બાહિકરટ્ઠવાસી. ભદ્દમત્થુ તેતિ ઇમમત્થં સો વાનરો આહ, તુય્હં પન ભદ્દમત્થુ, વિસ્સજ્જેહિ નન્તિ.

    Tattha bāhikoti bāhikaraṭṭhavāsī. Bhaddamatthu teti imamatthaṃ so vānaro āha, tuyhaṃ pana bhaddamatthu, vissajjehi nanti.

    મહાસત્તો તં વાનરં વિસ્સજ્જાપેત્વા ‘‘નિવેસને પન તે, મહારાજ, પોસાવનિયો કિન્નરો અત્થી’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘અત્થી’’તિ વુત્તે ‘‘સો, મહારાજ, અત્તનો કિન્નરિયા કતગુણં અનુસ્સરિત્વા કિલેસાતુરો સદ્દમકાસિ. સો હિ તાય સદ્ધિં એકદિવસં તુઙ્ગપબ્બતસિખરં આરુહિ. તે તત્થ વણ્ણગન્ધરસસમ્પન્નાનિ નાનાપુપ્ફાનિ ઓચિનન્તા પિળન્ધન્તા સૂરિયં અત્થઙ્ગતં ન સલ્લક્ખેસું, અત્થઙ્ગતે સૂરિયે ઓતરન્તાનં અન્ધકારો અહોસિ. તત્ર નં કિન્નરી ‘સામિ, અન્ધકારો વત્તતિ, અપક્ખલન્તો અપ્પમાદેન ઓતરાહી’તિ વત્વા હત્થે ગહેત્વા ઓતારેસિ, સો તાય તં વચનં અનુસ્સરિત્વા સદ્દમકાસિ, તતોપિ તે ભયં નત્થી’’તિ તં કારણં અત્તનો ઞાણબલેન પરિચ્છિન્દિત્વા પાકટં કરોન્તો સત્તમં ગાથમાહ –

    Mahāsatto taṃ vānaraṃ vissajjāpetvā ‘‘nivesane pana te, mahārāja, posāvaniyo kinnaro atthī’’ti pucchitvā ‘‘atthī’’ti vutte ‘‘so, mahārāja, attano kinnariyā kataguṇaṃ anussaritvā kilesāturo saddamakāsi. So hi tāya saddhiṃ ekadivasaṃ tuṅgapabbatasikharaṃ āruhi. Te tattha vaṇṇagandharasasampannāni nānāpupphāni ocinantā piḷandhantā sūriyaṃ atthaṅgataṃ na sallakkhesuṃ, atthaṅgate sūriye otarantānaṃ andhakāro ahosi. Tatra naṃ kinnarī ‘sāmi, andhakāro vattati, apakkhalanto appamādena otarāhī’ti vatvā hatthe gahetvā otāresi, so tāya taṃ vacanaṃ anussaritvā saddamakāsi, tatopi te bhayaṃ natthī’’ti taṃ kāraṇaṃ attano ñāṇabalena paricchinditvā pākaṭaṃ karonto sattamaṃ gāthamāha –

    ૧૬.

    16.

    ‘‘અન્ધકારતિમિસાયં, તુઙ્ગે ઉપરિપબ્બતે;

    ‘‘Andhakāratimisāyaṃ, tuṅge uparipabbate;

    સા મં સણ્હેન મુદુના, મા પાદં ખલિ યસ્મની’’તિ.

    Sā maṃ saṇhena mudunā, mā pādaṃ khali yasmanī’’ti.

    તત્થ અન્ધકારતિમિસાયન્તિ અન્ધભાવકારકે તમે. તુઙ્ગેતિ તિખિણે. સણ્હેન મુદુનાતિ મટ્ઠેન મુદુકેન વચનેન. મા પાદં ખલિ યસ્મનીતિ ય-કારો બ્યઞ્જનસન્ધિવસેન ગહિતો. ઇદં વુત્તં હોતિ – સા મં કિન્નરી સણ્હેન મુદકેન વચનેન ‘‘સામિ, અપ્પમત્તો હોહિ, મા પાદં ખલિ અસ્મનિ, યથા તે ઉપક્ખલિત્વા પાદો પાસાણસ્મિં ન ખલતિ, તથા ઓતરા’’તિ વત્વા હત્થેન ગહેત્વા ઓતારેસીતિ.

    Tattha andhakāratimisāyanti andhabhāvakārake tame. Tuṅgeti tikhiṇe. Saṇhena mudunāti maṭṭhena mudukena vacanena. Mā pādaṃ khali yasmanīti ya-kāro byañjanasandhivasena gahito. Idaṃ vuttaṃ hoti – sā maṃ kinnarī saṇhena mudakena vacanena ‘‘sāmi, appamatto hohi, mā pādaṃ khali asmani, yathā te upakkhalitvā pādo pāsāṇasmiṃ na khalati, tathā otarā’’ti vatvā hatthena gahetvā otāresīti.

    ઇતિ મહાસત્તો કિન્નરેન કતસદ્દકારણં કથેત્વા તં વિસ્સજ્જાપેત્વા ‘‘મહારાજ, અટ્ઠમો ઉદાનસદ્દો અહોસિ. નન્દમૂલકપબ્ભારસ્મિં કિર એકો પચ્ચેકબુદ્ધો અત્તનો આયુસઙ્ખારપરિક્ખયં ઞત્વા ‘મનુસ્સપથં ગન્ત્વા બારાણસિરઞ્ઞો ઉય્યાને પરિનિબ્બાયિસ્સામિ, તસ્સ મે મનુસ્સા સરીરનિક્ખેપં કારેત્વા સાધુકીળં કીળિત્વા ધાતુપૂજં કત્વા સગ્ગપથં પૂરેસ્સન્તી’તિ ઇદ્ધાનુભાવેન આગચ્છન્તો તવ પાસાદસ્સ મત્થકં પત્તકાલે ખન્ધભારં ઓતારેત્વા નિબ્બાનપુરપવેસનદીપનં ઉદાનં ઉદાનેસી’’તિ પચ્ચેકબુદ્ધેન વુત્તં ગાથમાહ –

    Iti mahāsatto kinnarena katasaddakāraṇaṃ kathetvā taṃ vissajjāpetvā ‘‘mahārāja, aṭṭhamo udānasaddo ahosi. Nandamūlakapabbhārasmiṃ kira eko paccekabuddho attano āyusaṅkhāraparikkhayaṃ ñatvā ‘manussapathaṃ gantvā bārāṇasirañño uyyāne parinibbāyissāmi, tassa me manussā sarīranikkhepaṃ kāretvā sādhukīḷaṃ kīḷitvā dhātupūjaṃ katvā saggapathaṃ pūressantī’ti iddhānubhāvena āgacchanto tava pāsādassa matthakaṃ pattakāle khandhabhāraṃ otāretvā nibbānapurapavesanadīpanaṃ udānaṃ udānesī’’ti paccekabuddhena vuttaṃ gāthamāha –

    ૧૭.

    17.

    ‘‘અસંસયં જાતિખયન્તદસ્સી, ન ગબ્ભસેય્યં પુનરાવજિસ્સં;

    ‘‘Asaṃsayaṃ jātikhayantadassī, na gabbhaseyyaṃ punarāvajissaṃ;

    અયમન્તિમા પચ્છિમા ગબ્ભસેય્યા, ખીણો મે સંસારો પુનબ્ભવાયા’’તિ.

    Ayamantimā pacchimā gabbhaseyyā, khīṇo me saṃsāro punabbhavāyā’’ti.

    તસ્સત્થો – જાતિયા ખયન્તસઙ્ખાતસ્સ નિબ્બાનસ્સ દિટ્ઠત્તા જાતિખયન્તદસ્સી અહં અસંસયં પુન ગબ્ભસેય્યં ન આવજિસ્સં, અયં મે અન્તિમા જાતિ, પચ્છિમા ગબ્ભસેય્યા, ખીણો મે પુનબ્ભવાય ખન્ધપટિપાટિસઙ્ખાતો સંસારોતિ.

    Tassattho – jātiyā khayantasaṅkhātassa nibbānassa diṭṭhattā jātikhayantadassī ahaṃ asaṃsayaṃ puna gabbhaseyyaṃ na āvajissaṃ, ayaṃ me antimā jāti, pacchimā gabbhaseyyā, khīṇo me punabbhavāya khandhapaṭipāṭisaṅkhāto saṃsāroti.

    ‘‘ઇદઞ્ચ પન સો ઉદાનં વત્વા ઇમં ઉય્યાનવનં આગમ્મ એકસ્સ સુપુપ્ફિતસ્સ સાલસ્સ મૂલે પરિનિબ્બુતો, એહિ, મહારાજ, સરીરકિચ્ચમસ્સ કરિસ્સામા’’તિ મહાસત્તો રાજાનં ગહેત્વા પચ્ચેકબુદ્ધસ્સ પરિનિબ્બુતટ્ઠાનં ગન્ત્વા સરીરં દસ્સેસિ. રાજા તસ્સ સરીરં દિસ્વા સદ્ધિં બલકાયેન ગન્ધમાલાદીહિ પૂજેત્વા બોધિસત્તસ્સ વચનં નિસ્સાય યઞ્ઞં હારેત્વા સબ્બસત્તાનં જીવિતદાનં દત્વા નગરે માઘાતભેરિં ચરાપેત્વા સત્તાહં સાધુકીળં કીળિત્વા સબ્બગન્ધચિતકે મહન્તેન સક્કારેન પચ્ચેકબુદ્ધસ્સ સરીરં ઝાપેત્વા ધાતુયો ચતુમહાપથે થૂપં કારેસિ. બોધિસત્તોપિ રઞ્ઞો ધમ્મં દેસેત્વા ‘‘અપ્પમત્તો હોહી’’તિ ઓવદિત્વા હિમવન્તમેવ પવિસિત્વા બ્રહ્મવિહારેસુ પરિકમ્મં કત્વા અપરિહીનજ્ઝાનો બ્રહ્મલોકપરાયણો અહોસિ.

    ‘‘Idañca pana so udānaṃ vatvā imaṃ uyyānavanaṃ āgamma ekassa supupphitassa sālassa mūle parinibbuto, ehi, mahārāja, sarīrakiccamassa karissāmā’’ti mahāsatto rājānaṃ gahetvā paccekabuddhassa parinibbutaṭṭhānaṃ gantvā sarīraṃ dassesi. Rājā tassa sarīraṃ disvā saddhiṃ balakāyena gandhamālādīhi pūjetvā bodhisattassa vacanaṃ nissāya yaññaṃ hāretvā sabbasattānaṃ jīvitadānaṃ datvā nagare māghātabheriṃ carāpetvā sattāhaṃ sādhukīḷaṃ kīḷitvā sabbagandhacitake mahantena sakkārena paccekabuddhassa sarīraṃ jhāpetvā dhātuyo catumahāpathe thūpaṃ kāresi. Bodhisattopi rañño dhammaṃ desetvā ‘‘appamatto hohī’’ti ovaditvā himavantameva pavisitvā brahmavihāresu parikammaṃ katvā aparihīnajjhāno brahmalokaparāyaṇo ahosi.

    સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા ‘‘મહારાજ, તસ્સ સદ્દસ્સ સુતકારણા તવ કોચિ અન્તરાયો નત્થી’’તિ યઞ્ઞં હરાપેત્વા ‘‘મહાજનસ્સ જીવિતં દેહી’’તિ જીવિતદાનં દાપેત્વા નગરે ધમ્મભેરિં ચરાપેત્વા ધમ્મં દેસેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ ‘‘તદા રાજા આનન્દો અહોસિ, માણવો સારિપુત્તો, તાપસો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā ‘‘mahārāja, tassa saddassa sutakāraṇā tava koci antarāyo natthī’’ti yaññaṃ harāpetvā ‘‘mahājanassa jīvitaṃ dehī’’ti jīvitadānaṃ dāpetvā nagare dhammabheriṃ carāpetvā dhammaṃ desetvā jātakaṃ samodhānesi ‘‘tadā rājā ānando ahosi, māṇavo sāriputto, tāpaso pana ahameva ahosi’’nti.

    અટ્ઠસદ્દજાતકવણ્ણના દુતિયા.

    Aṭṭhasaddajātakavaṇṇanā dutiyā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૪૧૮. અટ્ઠસદ્દજાતકં • 418. Aṭṭhasaddajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact