Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā

    સેદમોચનગાથા

    Sedamocanagāthā

    અવિપ્પવાસપઞ્હાવણ્ણના

    Avippavāsapañhāvaṇṇanā

    ૪૭૯. સેદમોચનગાથાસુ અકપ્પિયસમ્ભોગોતિ અનુપસમ્પન્નેહિ સદ્ધિં કાતું પટિક્ખિત્તો ઉપોસથાદિસંવાસો એવ વુત્તો. પઞ્હા મેસાતિ એત્થ -કારો પદસન્ધિકરો. એસાતિ ચ લિઙ્ગવિપલ્લાસવસેન વુત્તં, પઞ્હો એસોતિ અત્થો. પઞ્હ-સદ્દો વા દ્વિલિઙ્ગો દટ્ઠબ્બો. તેનાહ ‘‘એસા પઞ્હા’’તિઆદિ.

    479. Sedamocanagāthāsu akappiyasambhogoti anupasampannehi saddhiṃ kātuṃ paṭikkhitto uposathādisaṃvāso eva vutto. Pañhā mesāti ettha ma-kāro padasandhikaro. Esāti ca liṅgavipallāsavasena vuttaṃ, pañho esoti attho. Pañha-saddo vā dviliṅgo daṭṭhabbo. Tenāha ‘‘esā pañhā’’tiādi.

    ગરુભણ્ડં સન્ધાયાતિ ગરુભણ્ડેન ગરુભણ્ડપરિવત્તનં સન્ધાય. દસાતિ દસ અવન્દિયપુગ્ગલે. એકાદસેતિ અભબ્બપુગ્ગલે. સિક્ખાય અસાધારણોતિ ખુરભણ્ડં ધારેતું અનુઞ્ઞાતસિક્ખાપદેન ભિક્ખૂહિ અસાધારણસિક્ખાપદોતિ અત્થો.

    Garubhaṇḍaṃ sandhāyāti garubhaṇḍena garubhaṇḍaparivattanaṃ sandhāya. Dasāti dasa avandiyapuggale. Ekādaseti abhabbapuggale. Sikkhāya asādhāraṇoti khurabhaṇḍaṃ dhāretuṃ anuññātasikkhāpadena bhikkhūhi asādhāraṇasikkhāpadoti attho.

    ઉબ્ભક્ખકે ન વદામીતિ અક્ખતો ઉદ્ધં સીસે ઠિતમુખમગ્ગેપિ પારાજિકં સન્ધાય ન વદામિ. અધોનાભિન્તિ નાભિતો હેટ્ઠા ઠિતવચ્ચપસ્સાવમગ્ગેપિ વિવજ્જિય અઞ્ઞસ્મિં સરીરપ્પદેસે મેથુનધમ્મપચ્ચયા કથં પારાજિકો સિયાતિ અત્થો.

    Ubbhakkhake na vadāmīti akkhato uddhaṃ sīse ṭhitamukhamaggepi pārājikaṃ sandhāya na vadāmi. Adhonābhinti nābhito heṭṭhā ṭhitavaccapassāvamaggepi vivajjiya aññasmiṃ sarīrappadese methunadhammapaccayā kathaṃ pārājiko siyāti attho.

    છેજ્જવત્થુન્તિ પારાજિકં.

    Chejjavatthunti pārājikaṃ.

    અવિપ્પવાસપઞ્હાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Avippavāsapañhāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૧. અવિપ્પવાસપઞ્હા • 1. Avippavāsapañhā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / (૧) અવિપ્પવાસપઞ્હાવણ્ણના • (1) Avippavāsapañhāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / અવિપ્પવાસાદિપઞ્હવણ્ણના • Avippavāsādipañhavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / અવિપ્પવાસપઞ્હાવણ્ણના • Avippavāsapañhāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / (૧) અવિપ્પવાસપઞ્હાવણ્ણના • (1) Avippavāsapañhāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact