Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચરિયાપિટકપાળિ • Cariyāpiṭakapāḷi

    ૩. અયોઘરચરિયા

    3. Ayogharacariyā

    ૨૪.

    24.

    ‘‘પુનાપરં યદા હોમિ, કાસિરાજસ્સ અત્રજો;

    ‘‘Punāparaṃ yadā homi, kāsirājassa atrajo;

    અયોઘરમ્હિ સંવડ્ઢો, નામેનાસિ અયોઘરો.

    Ayogharamhi saṃvaḍḍho, nāmenāsi ayogharo.

    ૨૫.

    25.

    ‘‘દુક્ખેન જીવિતો લદ્ધો, સંપીળે પતિપોસિતો;

    ‘‘Dukkhena jīvito laddho, saṃpīḷe patiposito;

    અજ્જેવ પુત્ત પટિપજ્જ, કેવલં વસુધં ઇમં.

    Ajjeva putta paṭipajja, kevalaṃ vasudhaṃ imaṃ.

    ૨૬.

    26.

    ‘‘સરટ્ઠકં સનિગમં, સજનં વન્દિત્વ ખત્તિયં;

    ‘‘Saraṭṭhakaṃ sanigamaṃ, sajanaṃ vanditva khattiyaṃ;

    અઞ્જલિં પગ્ગહેત્વાન, ઇદં વચનમબ્રવિં.

    Añjaliṃ paggahetvāna, idaṃ vacanamabraviṃ.

    ૨૭.

    27.

    ‘‘‘યે કેચિ મહિયા સત્તા, હીનમુક્કટ્ઠમજ્ઝિમા;

    ‘‘‘Ye keci mahiyā sattā, hīnamukkaṭṭhamajjhimā;

    નિરારક્ખા સકે ગેહે, વડ્ઢન્તિ સકઞાતિભિ.

    Nirārakkhā sake gehe, vaḍḍhanti sakañātibhi.

    ૨૮.

    28.

    ‘‘‘ઇદં લોકે ઉત્તરિયં, સંપીળે મમ પોસનં;

    ‘‘‘Idaṃ loke uttariyaṃ, saṃpīḷe mama posanaṃ;

    અયોઘરમ્હિ સંવડ્ઢો, અપ્પભે ચન્દસૂરિયે.

    Ayogharamhi saṃvaḍḍho, appabhe candasūriye.

    ૨૯.

    29.

    ‘‘‘પૂતિકુણપસમ્પુણ્ણા, મુચ્ચિત્વા માતુ કુચ્છિતો;

    ‘‘‘Pūtikuṇapasampuṇṇā, muccitvā mātu kucchito;

    તતો ઘોરતરે દુક્ખે, પુન પક્ખિત્તયોઘરે.

    Tato ghoratare dukkhe, puna pakkhittayoghare.

    ૩૦.

    30.

    ‘‘‘યદિહં તાદિસં પત્વા, દુક્ખં પરમદારુણં;

    ‘‘‘Yadihaṃ tādisaṃ patvā, dukkhaṃ paramadāruṇaṃ;

    રજ્જેસુ યદિ રજ્જામિ 1, પાપાનં ઉત્તમો સિયં.

    Rajjesu yadi rajjāmi 2, pāpānaṃ uttamo siyaṃ.

    ૩૧.

    31.

    ‘‘‘ઉક્કણ્ઠિતોમ્હિ કાયેન, રજ્જેનમ્હિ અનત્થિકો;

    ‘‘‘Ukkaṇṭhitomhi kāyena, rajjenamhi anatthiko;

    નિબ્બુતિં પરિયેસિસ્સં, યત્થ મં મચ્ચુ ન મદ્દિયે’.

    Nibbutiṃ pariyesissaṃ, yattha maṃ maccu na maddiye’.

    ૩૨.

    32.

    ‘‘એવાહં ચિન્તયિત્વાન, વિરવન્તે મહાજને;

    ‘‘Evāhaṃ cintayitvāna, viravante mahājane;

    નાગોવ બન્ધનં છેત્વા, પાવિસિં કાનનં વનં.

    Nāgova bandhanaṃ chetvā, pāvisiṃ kānanaṃ vanaṃ.

    ૩૩.

    33.

    ‘‘માતાપિતા ન મે દેસ્સા, નપિ મે દેસ્સં મહાયસં;

    ‘‘Mātāpitā na me dessā, napi me dessaṃ mahāyasaṃ;

    સબ્બઞ્ઞુતં પિયં મય્હં, તસ્મા રજ્જં પરિચ્ચજિ’’ન્તિ.

    Sabbaññutaṃ piyaṃ mayhaṃ, tasmā rajjaṃ pariccaji’’nti.

    અયોઘરચરિયં તતિયં.

    Ayogharacariyaṃ tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. રઞ્જામિ (સી॰)
    2. rañjāmi (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ચરિયાપિટક-અટ્ઠકથા • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā / ૩. અયોઘરચરિયાવણ્ણના • 3. Ayogharacariyāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact