Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā

    ૩. તતિયવગ્ગો

    3. Tatiyavaggo

    ૧. બલકથાવણ્ણના

    1. Balakathāvaṇṇanā

    ૩૫૪. ઇન્દ્રિયપરોપરિયત્તં અસાધારણન્તિ યથા નિદ્દેસતો વિત્થારતો સબ્બં સબ્બાકારં ઠાનાટ્ઠાનાદિં અજાનન્તાપિ ‘‘અટ્ઠાનમેતં અનવકાસો, યં દિટ્ઠિસમ્પન્નો પુગ્ગલો કઞ્ચિ સઙ્ખારં નિચ્ચતો ઉપગચ્છેય્યા’’તિઆદિના (અ॰ નિ॰ ૧.૨૬૮) ઠાનાટ્ઠાનાનિ ઉદ્દેસતો સઙ્ખેપતો સાવકા જાનન્તિ, ન એવં ‘‘આસયં જાનાતિ અનુસયં જાનાતી’’તિઆદિના (પટિ॰ મ॰ ૧.૧૧૩) ઉદ્દેસમત્તેનપિ ઇન્દ્રિયપરોપરિયત્તં જાનન્તીતિ ‘‘અસાધારણ’’ન્તિ આહ. થેરેન પન સદ્ધાદીનં ઇન્દ્રિયાનં તિક્ખમુદુભાવજાનનમત્તં સન્ધાય ‘‘સત્તાનં ઇન્દ્રિયપરોપરિયત્તં યથાભૂતં પજાનામી’’તિ (પટિ॰ મ॰ ૨.૪૪) વુત્તં, ન યથાવુત્તં ઇન્દ્રિયપરોપરિયત્તઞાણં તથાગતબલન્તિ અયમેત્થ અધિપ્પાયો દટ્ઠબ્બો. ‘‘ઉદ્દેસતો ઠાનાટ્ઠાનાદિમત્તજાનનવસેન પટિજાનાતી’’તિ વુત્તં, એવં પન પટિજાનન્તેન ‘‘તથાગતબલં સાવકસાધારણ’’ન્તિ ઇદમ્પિ એવમેવ પટિઞ્ઞાતં સિયાતિ કથમયં ચોદેતબ્બો સિયા.

    354. Indriyaparopariyattaṃasādhāraṇanti yathā niddesato vitthārato sabbaṃ sabbākāraṃ ṭhānāṭṭhānādiṃ ajānantāpi ‘‘aṭṭhānametaṃ anavakāso, yaṃ diṭṭhisampanno puggalo kañci saṅkhāraṃ niccato upagaccheyyā’’tiādinā (a. ni. 1.268) ṭhānāṭṭhānāni uddesato saṅkhepato sāvakā jānanti, na evaṃ ‘‘āsayaṃ jānāti anusayaṃ jānātī’’tiādinā (paṭi. ma. 1.113) uddesamattenapi indriyaparopariyattaṃ jānantīti ‘‘asādhāraṇa’’nti āha. Therena pana saddhādīnaṃ indriyānaṃ tikkhamudubhāvajānanamattaṃ sandhāya ‘‘sattānaṃ indriyaparopariyattaṃ yathābhūtaṃ pajānāmī’’ti (paṭi. ma. 2.44) vuttaṃ, na yathāvuttaṃ indriyaparopariyattañāṇaṃ tathāgatabalanti ayamettha adhippāyo daṭṭhabbo. ‘‘Uddesato ṭhānāṭṭhānādimattajānanavasena paṭijānātī’’ti vuttaṃ, evaṃ pana paṭijānantena ‘‘tathāgatabalaṃ sāvakasādhāraṇa’’nti idampi evameva paṭiññātaṃ siyāti kathamayaṃ codetabbo siyā.

    ૩૫૬. સેસેસુ પટિક્ખેપો સકવાદિસ્સ ઠાનાટ્ઠાનઞાણાદીનં સાધારણાસાધારણત્તા તત્થ સાધારણપક્ખં સન્ધાયાતિ અધિપ્પાયો.

    356. Sesesu paṭikkhepo sakavādissa ṭhānāṭṭhānañāṇādīnaṃ sādhāraṇāsādhāraṇattā tattha sādhāraṇapakkhaṃ sandhāyāti adhippāyo.

    બલકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Balakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / (૨૧) ૧. બલકથા • (21) 1. Balakathā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૧. બલકથાવણ્ણના • 1. Balakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૧. બલકથાવણ્ણના • 1. Balakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact